Teraz jest 04 wrz 2025, 07:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Praca licencjacka - "prawa i obowiązki pracowników urzędu skarbowego'' 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA16 lis 2009, 23:09

POSTY        3

LOKALIZACJAPrzysucha
Post Praca licencjacka - "prawa i obowiązki pracowników urzędu skarbowego''
Witam wszystkich  :)
Jestem nowy na tym forum a zalogowałem się na niego ponieważ mam do was  prośbę :
Jestem studentem WSH Radom na III roku administracji i temat pracy licencjackiej wybrałem
,, prawa i obowiązki pracowników urzędu skarbowego'' czy mógłby ktoś mi pomóc wybrać odpowiednią literaturę dla wybranego tematu. Nadmienię, że w moim mieście jest US. tam też się udam. Dziękuje i pozdrawiam Michał z Przysuchy  ;)

18 lis 2009, 19:53
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Praca licencjacka
A z jakiej literatury dotąd korzystałeś nie licząc tego forum ? Masz jakąś listę ?

18 lis 2009, 21:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 maja 2009, 09:00

POSTY        13
Post Praca licencjacka
Radzę sięgnąć do Zarządzenia nr 13 MF z dnia 20.06.2006 w sprawie organizacji urzędów i izb skarbowych oraz nadania im statutów a także do Ordynacji Podatkowej.
Jeżeli będziesz we własnym US to poproś także o Regulamin Organizacyjny i Regulamin Pracy.

19 lis 2009, 10:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 lis 2007, 17:24

POSTY        18
Post Praca licencjacka
Nie zgadzam się z Belindą. Podstawą moim zdaniem jest ustawa o służbie cywilnej.

19 lis 2009, 12:11
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Post Praca licencjacka
Nie zapominajmy o obowiązkach (praw brak)  wynikających z Kodeksu Etyki Służby Cywilnej :)

19 lis 2009, 12:24
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Praca licencjacka
Popytaj w miejscowej Państwowej Inspekcji Pracy. Może tam coś powiedzą o prawach pracowników  :D  Mozna tez spróbować skontaktowac sie z organizacjami związkowymi.

19 lis 2009, 15:01
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Post Praca licencjacka
Ciekawe informacje można znaleźć w pismach RSK publikowanych na forum, można poszukać też wyroków sądowych

19 lis 2009, 21:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Nie ma zbyt dużo literatury dot. izb i urzędów skarbowych a jeśli już to raczej zagadnieniom historycznym.
Polecam Ci zapoznać się z ustawami, regulaminami etc, nie sądzę byś znalazł monografię poświęconą temu zagadnieniu.

Jeśli szukasz książek o historii to polecam książki Andrzeja Witkowskiego
np:
Pełnomocnicy rządowi do spraw podatku gruntowego w Polsce (1947-1950)
Ochrona Skarbowa w Polsce
Wymiar i pobór podatków bezpośrednich oraz opłat na rzecz Skarbu Państwa od gospodarki nieuspołecznionej i ludności w Polsce w latach 1944-1950 (2002; wyróżniona nagrodą indywidualną Ministra Edukacji Narodowej i Sportu),
Podatki państwowe w Polsce w latach 1944-1950 (2005).

Organizacja władz skarbowych w państwie rosyjskiem / W. Babiński. Warszawa : Drukarnia Synowie S. niemiry, 1918.

System podatkowy w świetle teorii optymalnego opodatkowania. Grądalski, Feliks.
Teoretyczne podstawy reformy podatków w Polsce : praca zbiorowa Difin

21 lis 2009, 18:22
Początkujący

POSTY        3

LOKALIZACJAPrzysucha
Dziękuje wszystkim za odpowiedź :piwo: , jednakże postanowiłem zmienić temat  :za2: Nowy temat brzmi  ,, podatek od towarów i usług'' jednak mój promotor poprosił mnie abym dodał coś do tego związanego prawem administracyjnym. wiec teraz muszę jakoś ładnie nazwać ten temat i zebrać materiały aby to miało ręce i nogi. Możecie jeszcze raz pomóc ??

22 lis 2009, 11:26
Znawca

REJESTRACJA20 kwi 2008, 16:59

POSTY        252
Pierwsze co się nasuwa to "Podatek od towarów i usług - teoria a praktyka". Tyle że nijak ma się to chyba do prawa administracyjnego, a poza tym wymagałoby co najmniej paru lat pracy w odpowiednim dziale w US. Może zatem coś w stylu porównania ustaw VAT-owskich: tej podstawowej z bodajże roku 1994 oraz tej znowelizowanej z końca 2008...

22 lis 2009, 11:31
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Rakuwpy                    

Dziękuje wszystkim za odpowiedź :piwo: , jednakże postanowiłem zmienić temat  :za2: Nowy temat brzmi  ,, podatek od towarów i usług'' jednak mój promotor poprosił mnie abym dodał coś do tego związanego prawem administracyjnym. wiec teraz muszę jakoś ładnie nazwać ten temat i zebrać materiały aby to miało ręce i nogi. Możecie jeszcze raz pomóc ??

Czy podatek VAT ma ręce i nogi? - to powinien być dobry tytuł i dodatkowo bardzo życiowy  :rotfl:
Kiedyś ktoś przyszedł do mnie bo promotor wpadł na pomysł tematu "kontrola skarbowa e-handlu"  :mur:  - tak jest jeśli ktoś przeczyta małą notkę w prasie i na tym kończy się jego wiedza.
Tobie polecam publikacje Gazery Prawnej i Rzeczypospolitej oraz całe mnóstwo książek o podatku VAT. Wiadomo rys historyczny, ewolucja, istota podatku od wartości dodanej, praktyczne podejście w różnych krajach świata aż do unifikacji w postaci Dyrektyw KUE. Podobnie w Polsce - od Modzelewskiego poczynając.
Co do związku z prawem administracyjnym to moim zdaniem chodzi tu o obowiązki podatnika wobec urzędu (np. rejestracja, deklaracja, rozliczenie itp) oraz obowiązki urzędu wobec podatnika (potwierdzenia, terminy itp). Najpierw poczytaj spis treści jakiejkolwiek obszernej publikacji dot. VAT (np. Leksykon VAT). Zapoznaj się z tematami, które mają związek z administracją (np. rejestracja, termin zwrotu podatku itp.). Możesz spokojnie pominąć wszelkie dywagacje dot. podstawy opodatkowania, stawek, obowiązku podatkowego i podobne - bo to nie ma związku z administracją.

Temat masz na pewno bardzo obszerny i niełatwy. Dodatkowo pogmatwane przepisy VAT nie ułatwiają zadania. Pamiętaj, że VAT nie istnieje w próżni, a wiąże się z wieloma innymi regulacjami np. termin kontroli ewidencji VAT przez US jest ograniczony Ustawą o Swobodzie Działalności Gospodarczej. Takich kwiatków jest mnóstwo w całym prawie, szczególnie podatkowym.
Życzę owocnej pracy - pozdrowienia dla promotora dowcipnisia!

PS
Spoko - dasz radę  ;)

22 lis 2009, 12:14
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Musisz faktycznie bardziej uszczegółowić temat, bo "Podatek VAT", to trochę przysadzisty temat, no chyba, że z kolegami piszecie jakąś pracę zbiorową ;)
Możesz związać temat z urzędami skarbowymi lub nie - np. "Współczesne wyzwania egzekucji administracyjnej na przykładzie podatku VAT" czy "Charakterystyka obsługi podatku od towarów i usług przez urzędy skarbowe", "Między przedsiebiorcą a budżetem. Miejsce i rola urzędów skarbowych w obsłudze VAT", mniej  "Specyfika podatku od towarów i usług na tle innych podatków pośrednich" czy "Administracyjny wymiar poboru podatku od towaru i usług" itd.

Literaturę dobierasz w zlaeżności od tematu, choć przeważnie wygląda to pewnie tak, że:
Rozdział 1 - Administracja podatkowa (i literatura na temat)
Rozdział 2 - Podatek VAT (-//-)
Rozdział 3 - Korelacja 1 i 2 (-//-)
Rozdział 4 - Egzemplifikacja 3 poprzednich rozdziałów w osobie wybranego czy wybranych urzędów.

23 lis 2009, 12:31
Początkujący

POSTY        3

LOKALIZACJAPrzysucha
,,Administracyjny wymiar poboru podatku od towaru i usług'' oraz ,,Specyfika podatku od towarów i usług na tle innych podatków pośrednich" te dwa tematy bardzo wpadły mi w oko !
Dziękuje uprzejmie ;)  :brawa:
Teraz muszę zrobić prowizoryczny plan pracy, żeby promotor wiedział, że robię coś w tym kierunku  :zeby: Wie ktoś jak może wyglądać taki początkowy plan pracy ? Bo taki z prawdziwego zdarzenia ułożę dopiero po zebraniu konkretnych materiałów...

27 lis 2009, 17:51
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Plan pracy zamieściłem poniżej propozycji tematów. Można go oczywiście "wyładnić" i wtedy:

1. Urzędy skarbowe w strukturze organów administracji publicznej
   - podrozdziały wymyślasz dzieląc temat, np.:
  1.1. Pojęcie administracji publicznej.
  1.2. Organy administracji publicznej i ich podział.
  1.3. Organy podatkowe w strukturze polskiej administracji publicznej (może też porównawczo z innym krajem).
2. Charakterystyka podatku od towarów i usług.
  2.1. Definicja podatku od towarów i usług - zakres przedmiotowy i podmiotowy.
  2.2. Specyfika podatku od towarów i usług na tle innych podatków pośrednich.       i cos tam jeszcze
3. Obsługa podatku od towaru i usług przez organy podatkowe (jakoś inaczej).
  3.1. Organy podatkowe biorące udział w obsłudze VAT (US, IS, UKS, MF)
  3.2. Charakterystyka procesu administracji VAT (wymiar, pobór, odwołania, karalność za przestepstwa i wykroczenia skarbowe związane z VAT).
  3.3. Administrowanie VAT przez organy skarbowe w latach 2004-2009 (może uda się dotrzeć do tych zbiorczych danych dotyczących wymiaru czy poboru i ładnie to przedstawić, najlepiej w drodze opisu i innych wizualizacji - wykresy, tabelki.
4. Urząd Skarbowy w XXX, jako organ administrujący podatkiem od towarów i usług.
  4.1. Urząd Skarbowy XXX - trochę danych w temacie zakresu, liczebności załogi (ile w wymiarze, ile w egzekucji) i takich tam.
  4.2. Charakterystyka procesów związanych z obsługą VAT, ISO - a niech się przyda na coś (instrukcje, karty informacyjne, procedury).
  4.3. Wyniki Urzedu Skarbowego w XXX w zakresie VAT.

To taki przykład. Może na magisterkę? Nie wiem czy uda Ci się dotrzeć do danych statystycznych, czy nie będzie mowy o jakiś tajemnicach, ale można próbować, a w ostateczności samemu założyć US :)

30 lis 2009, 08:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona