Witam wszystkich skarbowców - miłośników fotografii. Jeśli masz aparat i robienie zdjęć jest twoją pasją to zapraszam do tego wątku. Chciałbym aby ten post był zaczątkiem stworzenia czegoś na kształt grupy fotograficznej wymieniającej się własnymi doświadczeniami, dyskutującej o swoich pracach, być może spotykającej się na plenerach, organizującej wystawy itp Jeśli wśród skarbowców są osoby zainteresowane to bardzo proszę o informację, prezentacje swoich prac.
kilka moich prac przedstawiających Orlen:
1.
2.
3.
07 paź 2010, 11:28
Fotografia - prezentacje prac, spotkania, plenery, itp.
Dzieki za informacje. Warsztaty z portretu mogą być ciekawe. Kilka ich już zrobiłem. A oto jeden z nich:
4.
07 paź 2010, 12:38
cudowne, naprawdę
07 paź 2010, 12:58
Też lubię robić portrety. Oto mój młodszy syn...
Załącznik:
ScreenShot080.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
07 paź 2010, 13:07
inspektor
Też lubię robić portrety. Oto mój młodszy syn...
he he - to ja też mam foto z takimi oczkami
5.
07 paź 2010, 13:18
Drugi syn:
Załącznik:
ScreenShot069.jpg
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
07 paź 2010, 13:23
inspektor
Drugi syn:
wesołe ale nie przystoi adminowi tak trollować więc do rzeczy panie Inspektorze
07 paź 2010, 13:41
Dlaczego trollować? To są fotografie robione przeze mnie. Te poniżej też...
Załącznik:
ScreenShot078.jpg
Załącznik:
ScreenShot068.jpg
Załącznik:
ScreenShot070.jpg
07 paź 2010, 14:04
inspektor
To są fotomontaże i to dość niepoważne nadające się do wątków z humorem ewentualnie jako bonus - wesoły dodatek do innych prezentowanych fotek.
07 paź 2010, 14:26
bkip
inspektor
To są fotomontaże i to dość niepoważne nadające się do wątków z humorem ewentualnie jako bonus - wesoły dodatek do innych prezentowanych fotek.
Czy Ty nie wiesz że tow. Przewodniczącego nie wolno krytykować?
____________________________________ "Charakter człowieka najlepiej określa się przez to, co uznaje on za śmieszne." Johann Wolfgang von Goethe
07 paź 2010, 14:39
Palikot
Czy Ty nie wiesz że tow. Przewodniczącego nie wolno krytykować?
Bo ja podły człowiek jestem
07 paź 2010, 14:44
bkip
inspektor
Co z tego, że fotomontaże, jeżeli robione z fotografii, które wykonałem sam? Dlaczego niby nie nadają się do tego wątku? Fotografować (prawie) każdy umie, ale z fotografii, które zrobił wykonać fotomontaży już nie... Oczywiście to tylko jeden z wycinków moich zainteresowań fotografią. Popatrz na to, jeżeli Ci nie odpowiadają fotomontaże (nie wiedzieć czemu, skoro to jedna z dziedzin fotografii...)
Załącznik:
ScreenShot085.jpg
Załącznik:
ScreenShot084.jpg
Załącznik:
ScreenShot083.jpg
Załącznik:
ScreenShot082.jpg
Załącznik:
ScreenShot081.jpg
Załącznik:
ScreenShot086.jpg
PS. To ostatnie to nie fotomontaż. Możesz patrzeć bez obrzydzenia
07 paź 2010, 16:18
I jeszcze parę uwag generalnych. Nie to ładne, co ładne, ale to, co się komuś podoba. Dla niektórych ważny jest sam klimat i temat zdjęcia, dla innych ważniejsza jest właściwa technika. Weźmy na przykład zdjęcie powyżej matki i dziecka. Prawda, że piękne? Ale z punktu widzenia profesjonalnych fotografów od razu spotkamy się za zarzutami, że zdjęcie jest źle naświetlone i należałoby nad nim popracować. Sam spotkałem się wiele razy z taka oceną moich fotografii na forach fotograficznych i wkurzałem się na te oceny (wydawało mi się, że tak idealna ta fotka, a tu jakaś menda krytykuje). Po przemyśleniach, a w zasadzie po wielu latach fotografowania i obróbki fotografii wiem, że mieli rację ? z punktu widzenia technicznej oceny takiej czy innej fotki można było wiele poprawić. Na przykład zdjęcie poniżej. Po lewej zdjęcie bez zmian. Po prawej, zdjęcie po poprawieniu go w programie graficznym. Dziecko jest już prawidłowo naświetlone (na oryginale jest zdecydowanie prześwietlone). Dla wielu nie ma to znaczenia, bo liczy się moment, temat, nastrój, a czasami i celowe działanie niezgodne z zasadami techniki fotografowania.
Załącznik:
Bez nazwy 1.jpg
Zobaczmy z kolei zdjęcia poniżej. Jest to zdjęcie, zamieszczone w pierwszym poście tematu (na marginesie: zdjęcia też podlegały obróbce w programie graficznym, być może zastosowano technikę HDR ?a wiec tam także następowało pewne przekształcanie rzeczywistości do oczekiwań fotografa...). Zmieniłem kolorystykę, nasycenie, rozkład świateł i cieni. Zdjęcia mają już inny klimat mimo, ze niby są to te same fotografie). I wiem, że w razie głosowania - które zdjęcie jest ?najładniejsze? ? głosy nie padną na jedną fotografię?
Załącznik:
ScreenShot101.jpg
Dlatego też nie rozumiem, dlaczego dezawuuje się fotomontaż. Uważam, że jest to równoprawna technika fotografii i można z niej korzystać, jeżeli efekt jest ciekawy. Mnie na przykład podoba się fotografia mojego dziecka siedzącego na mojej dłoni. Zobaczcie też na przykład towarzysza Inspektora ? ileż radości będzie miało wielu, że mu ktoś spuścił lanie...
Załącznik:
aa.jpg