Tematy "polityczne" w jakiś sposób przeszkadzają w zabieraniu głosu w tematach "niepolitycznych"?

Wchodzisz tylko w te tematy, które akurat są widoczne w danym momencie na stronie głównej?
Forum ma sekcje:
SKARBOWCY
ZWIĄZKI ZAWODOWE
PRAWO I PROCEDURA W PODATKACH
SŁUŻBA CYWILNA
WARTOŚCIOWANIE
MATERIAŁY Z ZEWNĄTRZ
PRAWO PRACY
INNE ZAGADNIENIA
MATERIAŁY DLA CZŁONKÓW KRAJOWEJ SEKCJI
W nich są działy, np. w sekcji SKARBOWCY
KRAJOWA ADMINISTRACJA SKARBOWA
IZBY I URZĘDY SKARBOWE
MINISTERSTWO FINANSÓW
KONTROLA PODATKOWA (SKARBOWA)
EGZEKUCJA ADMINISTRACYJNA
INFORMATYKA W SKARBÓWCE
KONTROLA CELNA
W działach są tematy, np. w dziale KRAJOWA ADMINISTRACJA SKARBOWA jest ich 58,
w dziale KONTROLA PODATKOWA (SKARBOWA) jest 138 tematów,
a w dziale IZBY I URZĘDY SKARBOWE aż 685 tematów.
Razem w sekcji SKARBOWCY 1532 tematy!
Nie ma o czym pisać?
Tematy "polityczne" są w sekcji INNE ZAGADNIENIA. W dziale HYDE PARK (285 tematów).
Wśród nich m.in. Historia; Kącik Kulturalno-Patriotyczny; Etyka, moralność, obyczaje; Piosenka jest dobra na wszystko; Kącik sportowy; Fotografia - prezentacje prac; Pośmiejmy się, etc.
Mówiąc wprost: jeśli ktoś chce uderzyć psa, zawsze kij znajdzie.
Albo może "kiepskiej tanecznicy wadzi rąbek u spódnicy".
Nieprawda?

Jest natomiast coś co mnie bardzo ciekawi i bardzo chciałbym uzyskać odpowiedź na moje pytanie.
Zauważyłem już dawno temu dziwne zjawisko: kiedy pojawa się jakiś artykuł na portalu, to zawsze jest odzew i toczy się jakaś dyskusja.
Na przykład aktualnie:
Komisja Europejska wstrzymuje przekop Mierzei Wiślanej
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=26531Artykuły w GW i reportaże w TVN zastępują wyroki sądów
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=26533Kiedy pojawi się jakiś podobny temat na forum, to najczęściej brak odzewu i zero dyskusji.
Dlaczego?
Przykłady.
Solidarni
viewtopic.php?f=11&t=2730Śmierć Jana Olszewskiego, wcześniej śmierć Pawła Adamowicza i moja wczorajsza informacja o rocznicy śmierci Pawła Kulczaka, nie ukrywam, że w związku z dyskusją, która przetoczyła się przez przez kraj po śmierci Adamowicza na temat "mowy nienawiści" i sugestii, że śmierć Adamowicza była efektem "politycznej mowy nienawiści", kiedy każdy rozsądnie myślący wie, że była efektem ani mowy, ani politycznej, a samej nienawiści. Kryminalnej.
Przy okazji: chyba wyjaśnił się sens (wydawałoby się niedorzecznych) słów Stefana W. "Platforma Obywatelska mnie torturowała".
Prawdopodobnie był leczony elektrowstrząsami.
Gospodarka
viewtopic.php?f=21&t=2355&p=170920#p170920Przekop Mierzei Wiślanej.
Wydaje się "gorący temat".
Po ukazaniu się tematu w "Artykułach"
http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=26531 dyskusja została wszczęta.
"Taśmy Kaczyńskiego"
Wierzytelności
Gerald Birgfellner wystawił fakturę spółce Srebrna
viewtopic.php?p=170624#p170624Na moje pytanie "A Wy zapłacilibyście za taką fakturę?" do dziś nikt się nie wypowiedział...
"Afera Srebrna"
viewtopic.php?p=170455#p170455W ostatnich dniach cały świat dyskutuje na temat "wysysania antysemityzmu z mlekiem matki" przez Polaków.
Nikt nie podjął tematu. A temat rzeka...
Inny bulwersujący temat to oskarżenia pod adresem księdza Jankowskiego (i o pedofilię, i o kontakty z SB), a teraz jeszcze obalenie pomnika.
A temat "Lech Wałęsa na facebooku"? Też jest "ekscytujący"...

Oczywiście, że nie sposób dyskutować o wszystkim co się dzieje w kraju, w polityce, w gospodarce, w sporcie, ale... "dla chcącego nic trudnego"

Różni ludzie mają różne zainteresowania i preferencje. Ale nie ma chętnych do dyskusji o czymś innym niż tylko "Podwyżki" i "Nagrody kwartalne"?