Do kącika patriotycznego być może pasuje. Tu ???
Co raz trudniej znależć newsa bez "upiększenia" politycznym kontekstem.
Mrożek emigruje ? A może żonie Mrożka klimat w Nicei jest bliższy rodzinnym stronom. A może są kosmopolitami.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Do kącika patriotycznego pasuje Jego życiorys i tam zamieszcze artykuł o Nim.
Natomiast kwestia emigracji jak najbardziej pasuje tutaj.
Masz rację: żonie Mrożka klimat w Nicei jest bliższy rodzinnym stronom.
I oboje z pewnością są kosmopolitami.
"coraz trudniej znaleźc newsa bez "upiększenia" politycznym kontekstem?"Ależ ja nic nie upiększam. I nie bez przyczyny napisałem:
Pisowska dyktatura legła w gruzach, wrota dobrobytu otwierają się przed nami, a on emigruje Czemu wyjeżdża z Polski? <a href="http://www.dziennik.pl/kultura/article158100/Mrozek_znow_ucieka_z_Polski.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/kultura/article1581...a_z_Polski.html</a>
piątek 18 kwietnia 2008 23:50
Mrożek znów ucieka z PolskiMrożek wyjeżdża z Polski i przenosi się do Nicei! 12 lat temu z wielkim hukiem opuszczał meksykańskie rancho i po 33 latach emigracji wracał do Krakowa "na zawsze".
Czemu zmienił zdanie?
Ma dość polskich kompleksów?
Drażni go polska polityka?
Folguje swojej prywatnej manii podróżowania?
A może po prostu zachowuje się jak rasowy człowiek Zachodu? - czytamy w DZIENNIKU.
Kiedy w 1996 r. opuszczał Meksyk, powiedział w wywiadzie dla "michnikowego szmatławca”: "W Polsce ciągle jeszcze są marzenia, wizje, są wielkie aspiracje. (…)
Po 11 latach, w wywiadzie udzielonym DZIENNIKOWI jesienią ubiegłego roku, był już wyraźnie rozczarowany: "Odkąd wyjechałem w 1963 r., w Polsce nic się nie zmieniło” - mówił. Ciągle te same kompleksy. Mrożek był zniesmaczony kołtuństwem, które towarzyszyło rządom PiS.
Powiedział DZIENNIKOWI: "Wreszcie odkryłem, czego się Polacy boją - siebie samych”.
Nie podobały mu się też wpływy zachodniej lewicowości, która wraca do Polski przedziwnym rykoszetem, bo "Polska już zapomniała, co to było”. Ostateczna diagnoza brzmiała: "Polak lubi silną rękę”. W ustach autora "Tanga” nie był to komplement.
Rozczarowanie polską polityką nie minęło. Dwa dni przed wyjazdem do Nicei w poszukiwaniu mieszkania, do którego ostatecznie przeniesie się na początku czerwca, Mrożek potwierdza: wyjazd z Polski jest ucieczką od spraw publicznych.
--------------------------------------------------------------------------------
MAGDALENA MIECZNICKA: Dlaczego pan wyjeżdża z Polski?
SŁAWOMIR MROŻEK: Chcę odpocząć. Mam do tego prawo.
A jest pan zadowolony z tego, jak było panu w Polsce?
Różnie było. Kiedy długo się żyje, to różnie bywa. Jeśli chodzi, że tak powiem, o naród, to było mi dobrze, i coraz lepiej. A jeśli chodzi o polskie inne sprawy...
To znaczy polityczne?
No powiedzmy polityczne. Więc jeśli chodzi o te inne sprawy, to zupełnie co innego.
----------------------------------------------------------------------------------
Dziękujemy za Twój komentarz. Po zatwierdzeniu przez moderatora pojawi się on na Forum.
2008-06-07 06:21 Mrożek uciekł z Polski ~SOFT
Wielka szkoda dla nas jako narodu że wyjeżdżają mądrzy ludzie, których powinniśmy czytać i słuchać, jesteśmy nadętymi głupkami. WYBIERAJMY TUSKA, CHLEBOWSKIEGO, LEPPERA, NAPIERALSKIEGO, RÓBTA TAK DALEJ, PRZYSZŁY ADOLEK TO UPORZĄDKUJE.
2008-06-06 19:54 semici tak mają! ~doilo
przecież on jest tylko żydem polskiego pochodzenia, więc nie ma się co dziwic, że się tu nie czuje jak u siebie-Geremek też tak ma!
2008-06-06 19:27 Re: Mrożek uciekł z Polski Figo Fago
To tak jak na rysunku Mleczki. Wchodzi facet do domu i widzi zone w lozku z jakims fagasem.
I podpis pod rysunkiem " zawiodlem sie na lewicy i prawicy a teraz na tobie Heleno "
2008-06-06 19:22 Re: Mrożek uciekł z Polski
Czy się to komuś podoba czy nie: to koniec złudzeń co do stanu w jakim znajduje się kraj. Wyjeżdża nie tylko Mrożek, trwa cicha ewakuacja i wyprowadzki za granicę wielu innych osób.