Teraz jest 10 wrz 2025, 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2579 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 185  Następna strona
Rząd PO - zobowiązania i ich realizacja 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

<!--quoteo(post=30664:date=06. 06. 2008 g. 20:11:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 06. 06. 2008 g. 20:11) [snapback]30664[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
(...) Wprawdzie podobno wszyscy są złodziejami, tylko nie wszystkim udało się to udowodnić, ale nie jest to moje motto i wolę trochę inaczej oceniać otaczających mnie ludzi.

To jest nas przynajmniej dwóch.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To jest Was najwyżej dwóch  :(
Na tym forum  :lol:
:piwo:

06 cze 2008, 19:25

REJESTRACJA02 maja 2008, 16:09

POSTY        39

<!--quoteo(post=30665:date=06. 06. 2008 g. 20:26:name=helvet)--><div class='quotetop'>(helvet @ 06. 06. 2008 g. 20:26) [snapback]30665[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=30664:date=06. 06. 2008 g. 20:11:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 06. 06. 2008 g. 20:11) [snapback]30664[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
(...) Wprawdzie podobno wszyscy są złodziejami, tylko nie wszystkim udało się to udowodnić, ale nie jest to moje motto i wolę trochę inaczej oceniać otaczających mnie ludzi.

To jest nas przynajmniej dwóch.
To jest Was najwyżej dwóch  :(
Na tym forum  :lol:
:piwo:
Nas jest zdecydowanie więcej ,tylko was dwóch ciebie i Orlika poziom uwielbienia tych co sami oddali władzę jest tak wysoki ,że jakakolwiek polemika nie ma najmniejszego sensu.

06 cze 2008, 19:38
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

Wprawdzie podobno wszyscy są złodziejami, tylko nie wszystkim udało się to udowodnić, ale nie jest to moje motto i wolę trochę inaczej oceniać otaczających mnie ludzi. :piwo:

A czy Wjaworze dopusczczasz możliwość znaku miłości zgodnie z obietnicą premiera Tuska? Retoryka w stylu prymusa Helveta. Nie wiem czy tryb przypuszczający jest adekwatny do persony wykształciucha?

06 cze 2008, 19:42

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

A czy Wjaworze dopusczczasz możliwość znaku miłości zgodnie z obietnicą premiera Tuska? Retoryka w stylu prymusa Helveta. Nie wiem czy tryb przypuszczający jest adekwatny do persony wykształciucha?

Retoryka jest akurat zdecydowanie w Twoim stylu. Nie rozumiem zarówno pytania, jak i związku z toczącą się dyskusją. Jak masz jakąś ofertę dla mnie, to zgodnie z regulaminem zapraszam na priv. :piwo:

06 cze 2008, 19:47

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

Za prymusa bardzo dziękuję. Mamusia będzie dumna. Ale że dopracuję się stylu, którym będą się posługiwać wyksztalciuchy - w życiu bym się nie spodziewał...

06 cze 2008, 19:52
Fachowiec

POSTY        1034

Retoryka jest akurat zdecydowanie w Twoim stylu. Nie rozumiem zarówno pytania, jak i związku z toczącą się dyskusją. Jak masz jakąś ofertę dla mnie, to zgodnie z regulaminem zapraszam na priv. :piwo:

A jednak symaptyk PO, czyli Helvet, "czyta" moje smętne wątki. Naprawdę próbuję odczytać Twoje hymny, jednak wybacz, wolę stąpać twardo po ziemi i dzielić się miłością z ludźmi, a nie z określoną opcją polityczną.

06 cze 2008, 20:13

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=30676:date=06. 06. 2008 g. 19:47:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 06. 06. 2008 g. 19:47) [snapback]30676[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A jednak symaptyk PO, czyli Helvet, "czyta" moje smętne wątki. Naprawdę próbuję odczytać Twoje hymny, jednak wybacz, wolę stąpać twardo po ziemi i dzielić się miłością z ludźmi, a nie z określoną opcją polityczną.
Cytujesz mnie,  piszesz o Helvecie. Zwracasz się do kogo ? O czyich hymnach mówisz ?
Nie szufladkuj ludzi, kłóci się to z  "dzieleniem się z ludźmi miłością".

06 cze 2008, 20:24
Fachowiec

POSTY        1034
Być może wadliwie odzczytałem Twoją "walkę" z PIS-em. Nie dam sobie ręki uciąć za partię, zaś za ludzi tak. W każdej społeczności spotkamy "różne osobowości", ot i tyle.

06 cze 2008, 20:43

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Być może wadliwie odzczytałem Twoją "walkę" z PIS-em...

A gdzie tę moją walkę z PiSem wyczytałeś ? :D
Działania, zachowania zarówno rządu jak i opozycji ( i to niezależnie od tego kto akurat jaką pozycję zajmuje ) obserwuję i oceniam ( oczywiście z pewnością subiektywnie, ale bez uprzedzeń ). A jeśli walczę to z oczywistym mijaniem się z faktami. :piwo:

Muszę też przyznać, iż czasami rządzący z każdej opcji potrafią tak przedstawić dane wydarzenie,  iż jak ostatnio Dornowi <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->przypomina mi się jeden ze starożytnych paradoksów logicznych: Każdy Kreteńczyk kłamie, powiedział Kreteńczyk. Kłamał czy mówił prawdę

06 cze 2008, 21:03
Fachowiec

POSTY        1034

A gdzie tę moją walkę z PiSem wyczytałeś ? :D

Między wierszami.

06 cze 2008, 21:09
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
<!--fonto:Trebuchet Ms--><span style="font-family:Trebuchet Ms"><!--/fonto--><!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Expose premiera Tuska
23 listopada 2007 roku, Piątek, godz. 10.32
Rząd stworzy zachęty, by czasowi migranci wracali do kraju<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc-->

Druga emigracja Sławomira Mrożka (autora "Emigrantów")
Jerzy Sadecki

– Tak, zamierzam osiąść w Nicei i tam dokonać żywota – powiedział wczoraj „Rz” wybitny dramaturg, prozaik i satyryk Sławomir Mrożek

Tym samym potwierdził pojawiające się już wcześniej w Krakowie informacje o planach ponownej emigracji z Polski. – Mam prawie 80 lat i już czas na spoczynek. W Nicei jest dobry klimat – tłumaczy Sławomir Mrożek. Czy walory francuskiego miasta są jedynym powodem przenosin? W Krakowie pojawiły się pogłoski, że Mrożek od dawna jest zniesmaczony tym, co się dzieje w Polsce. Jego znajomi opowiadają, że źle znosił zwłaszcza dwa lata rządów PiS.

– Spodziewałem się od pana tego pytania. Mogę zapewnić, że chodzi mi tylko o spokój – mówi reporterowi „Rz” Sławomir Mrożek i dodaje: – Jestem tu 13 lat. Każdy obywatel, nawet Polak, ma prawo do odpoczynku.

Kiedy nastąpi przeprowadzka? Tego pisarz nie chce na razie ujawniać. – Ten czas się zbliża – mówi tajemniczo. Nie podaje też szczegółów przenosin. Wyjaśnia, że „za trzy dni” wyjeżdża wraz z żoną do Francji, ale tylko na krótko. Powróci, by jeszcze przez pewien czas pobyć w Krakowie.

Jak dowiaduje się „Rz”, przeprowadzka może nastąpić wczesnym latem. Pisarz zlikwidował własne mieszkanie i przeniósł się do żony w tej samej kamienicy. W środowisku biznesowym Krakowa pojawiły się informacje, że Susana Osorio-Mrożek likwiduje interesy w tym mieście. Pozbywa się m.in. udziałów w restauracji Wentzl.

Przyjaciele Mrożków mówią, że ich obecny krótki wypad do Francji jest związany z poszukiwaniem domu w Nicei. – Mają tam sporo znajomych, będą się dobrze czuli – podkreślają.

Decyzję Mrożka komentuje prezydent Krakowa prof. Jacek Majchrowski: – Możemy tylko żałować, bo jest wielką i szanowaną postacią naszego miasta. Ale nie można odmówić mu prawa wyboru miejsca pobytu. Dzięki otwarciu granic wielu Polaków kupuje posiadłości we Francji, Włoszech czy Hiszpanii i tam osiedla się na stałe lub spędza wolne chwile.

Będzie to już druga emigracja z Polski autora „Tanga”. Pierwszy raz wyjechał w 1963 roku, mając 33 lata. Mieszkał we Włoszech, Francji, USA, Niemczech i Meksyku.

Dla sposobu myślenia Mrożka o Polce i świecie emigracja miała fundamentalne znaczenie. Pozwoliła mu doświadczyć „bycia gdzie indziej” i spojrzenia z dystansem nie tylko na polskie stereotypy, ale również na mitologię Zachodu.

W roku 1996 wrócił do Polski i zamieszkał w Krakowie. Został bardzo ciepło przyjęty. W 2002 roku przeżył udar mózgu, którego wynikiem była afazja. Wskutek tego utracił możliwość posługiwania się językiem zarówno mówionym, jak i pisanym. Dzięki terapii, która trwała około trzech lat, odzyskał zdolność pisania i mówienia. Świadectwem tamtych przeżyć jest jego autobiografia „Baltazar”.
<a href="http://www.rp.pl/artykul/118445.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/118445.html</a>

Pisowska dyktatura legła w gruzach, wrota  dobrobytu otwierają się przed nami, a on emigruje :(

Ostatnio edytowano 08 cze 2008, 13:16 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

06 cze 2008, 21:28

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Druga emigracja Sławomira Mrożka  
...

Pisowska dyktatura legła w gruzach, wrota  dobrobytu otwierają się przed nami, a on emigruje :(

Do kącika patriotycznego być może pasuje. Tu ???
Co raz trudniej znależć newsa bez "upiększenia" politycznym kontekstem. :(
Mrożek emigruje ? A może żonie Mrożka klimat w Nicei jest bliższy rodzinnym stronom. A może są kosmopolitami.

06 cze 2008, 21:40
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=30691:date=06. 06. 2008 g. 21:28:name=Nadir)--><div class='quotetop'>(Nadir @ 06. 06. 2008 g. 21:28) [snapback]30691[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Druga emigracja Sławomira Mrożka  

Do kącika patriotycznego być może pasuje. Tu ???
Co raz trudniej znależć newsa bez "upiększenia" politycznym kontekstem. :(
Mrożek emigruje ? A może żonie Mrożka klimat w Nicei jest bliższy rodzinnym stronom. A może są kosmopolitami.

Do kącika patriotycznego pasuje Jego życiorys i tam zamieszcze artykuł o Nim.
Natomiast kwestia emigracji jak najbardziej pasuje tutaj.
Masz rację: żonie Mrożka klimat w Nicei jest bliższy rodzinnym stronom.
I oboje z pewnością są kosmopolitami.

"coraz trudniej znaleźc newsa bez "upiększenia" politycznym kontekstem?"
Ależ ja nic nie upiększam. I nie bez przyczyny napisałem:
Pisowska dyktatura legła w gruzach, wrota  dobrobytu otwierają się przed nami, a on emigruje

Czemu wyjeżdża z Polski?
<a href="http://www.dziennik.pl/kultura/article158100/Mrozek_znow_ucieka_z_Polski.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/kultura/article1581...a_z_Polski.html</a>
piątek 18 kwietnia 2008 23:50

Mrożek znów ucieka z Polski
Mrożek wyjeżdża z Polski i przenosi się do Nicei! 12 lat temu z wielkim hukiem opuszczał meksykańskie rancho i po 33 latach emigracji wracał do Krakowa "na zawsze".
Czemu zmienił zdanie?
Ma dość polskich kompleksów?
Drażni go polska polityka?
Folguje swojej prywatnej manii podróżowania?
A może po prostu zachowuje się jak rasowy człowiek Zachodu? - czytamy w DZIENNIKU.

Kiedy w 1996 r. opuszczał Meksyk, powiedział w wywiadzie dla "michnikowego szmatławca”: "W Polsce ciągle jeszcze są marzenia, wizje, są wielkie aspiracje. (…)
Po 11 latach, w wywiadzie udzielonym DZIENNIKOWI jesienią ubiegłego roku, był już wyraźnie rozczarowany: "Odkąd wyjechałem w 1963 r., w Polsce nic się nie zmieniło” - mówił. Ciągle te same kompleksy. Mrożek był zniesmaczony kołtuństwem, które towarzyszyło rządom PiS.
Powiedział DZIENNIKOWI: "Wreszcie odkryłem, czego się Polacy boją - siebie samych”.
Nie podobały mu się też wpływy zachodniej lewicowości, która wraca do Polski przedziwnym rykoszetem, bo "Polska już zapomniała, co to było”. Ostateczna diagnoza brzmiała: "Polak lubi silną rękę”. W ustach autora "Tanga” nie był to komplement.
Rozczarowanie polską polityką nie minęło. Dwa dni przed wyjazdem do Nicei w poszukiwaniu mieszkania, do którego ostatecznie przeniesie się na początku czerwca, Mrożek potwierdza: wyjazd z Polski jest ucieczką od spraw publicznych.
--------------------------------------------------------------------------------

MAGDALENA MIECZNICKA: Dlaczego pan wyjeżdża z Polski?
SŁAWOMIR MROŻEK: Chcę odpocząć. Mam do tego prawo.

A jest pan zadowolony z tego, jak było panu w Polsce?
Różnie było. Kiedy długo się żyje, to różnie bywa. Jeśli chodzi, że tak powiem, o naród, to było mi dobrze, i coraz lepiej. A jeśli chodzi o polskie inne sprawy...

To znaczy polityczne?
No powiedzmy polityczne. Więc jeśli chodzi o te inne sprawy, to zupełnie co innego.

----------------------------------------------------------------------------------
Dziękujemy za Twój komentarz. Po zatwierdzeniu przez moderatora pojawi się on na Forum.

2008-06-07 06:21  Mrożek uciekł z Polski  ~SOFT
Wielka szkoda dla nas jako narodu że wyjeżdżają mądrzy ludzie, których powinniśmy czytać i słuchać, jesteśmy nadętymi głupkami. WYBIERAJMY TUSKA, CHLEBOWSKIEGO, LEPPERA, NAPIERALSKIEGO, RÓBTA TAK DALEJ, PRZYSZŁY ADOLEK TO UPORZĄDKUJE.

2008-06-06 19:54  semici tak mają!  ~doilo
przecież on jest tylko żydem polskiego pochodzenia, więc nie ma się co dziwic, że się tu nie czuje jak u siebie-Geremek też tak ma!

2008-06-06 19:27  Re: Mrożek uciekł z Polski  Figo Fago
To tak jak na rysunku Mleczki. Wchodzi facet do domu i widzi zone w lozku z jakims fagasem.
I podpis pod rysunkiem " zawiodlem sie na lewicy i prawicy a teraz na tobie Heleno "

2008-06-06 19:22  Re: Mrożek uciekł z Polski  
Czy się to komuś podoba czy nie: to koniec złudzeń co do stanu w jakim znajduje się kraj. Wyjeżdża nie tylko Mrożek, trwa cicha ewakuacja i wyprowadzki za granicę wielu innych osób.

Ostatnio edytowano 07 cze 2008, 08:21 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

07 cze 2008, 08:16

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

"coraz trudniej znaleźc newsa bez "upiększenia" politycznym kontekstem?"
Ależ ja nic nie upiększam. I nie bez przyczyny napisałem:
Pisowska dyktatura legła w gruzach, wrota  dobrobytu otwierają się przed nami, a on emigruje

A i ja nie Tobie to zarzucam, a dziennikarzom na siłę wymuszającym ten kontekst.

Chociaż istotna odpowiedź pisarza brzmi:
Nadir                    

Czemu wyjeżdża z Polski?
<a href="http://www.dziennik.pl/kultura/article158100/Mrozek_znow_ucieka_z_Polski.html" target="_blank">http://www.dziennik.pl/kultura/article1581...a_z_Polski.html</a>
piątek 18 kwietnia 2008 23:50

Mrożek znów ucieka z Polski
Mrożek wyjeżdża z Polski i przenosi się do Nicei! 12 lat temu z wielkim hukiem opuszczał meksykańskie rancho i po 33 latach emigracji wracał do Krakowa "na zawsze".
Czemu zmienił zdanie?
Ma dość polskich kompleksów?
Drażni go polska polityka?
Folguje swojej prywatnej manii podróżowania?
A może po prostu zachowuje się jak rasowy człowiek Zachodu? - czytamy w DZIENNIKU...

MAGDALENA MIECZNICKA: Dlaczego pan wyjeżdża z Polski?
SŁAWOMIR MROŻEK: Chcę odpocząć. Mam do tego prawo.

A jest pan zadowolony z tego, jak było panu w Polsce?
Różnie było. Kiedy długo się żyje, to różnie bywa. Jeśli chodzi, że tak powiem, o naród, to było mi dobrze, i coraz lepiej. A jeśli chodzi o polskie inne sprawy...

To znaczy polityczne?
No powiedzmy polityczne. Więc jeśli chodzi o te inne sprawy, to zupełnie co innego...

to nie pisarz wskazuje na motywy "polityczne" wyjazdu, a pani Miecznicka usilnie chce to usłyszeć.
A gdy się przeczyta cały wywiad, do którego odsyłasz w Kaciku Kulturalno - Patriotycznym, widać to jeszcze wyraźniej, niż z tych dwóch pytań, które tu wyrwane podałeś.

Oczywiście ma własną ocenę polityki w wykonaniu polskich "elit", ale to zupełnie co innego od  szeregu powodów/przyczyn które zapewne spowodowały taką, a nie inną decyzję.

P.S. A zbitka: "Mrożek znów emigruje" i "Rząd PO 2007 zobowiązania i realizacja" wydaje mi się tym bardziej nieuprawniona.

Ostatnio edytowano 07 cze 2008, 09:21 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

07 cze 2008, 09:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2579 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 185  Następna strona