Dużo w życiu wykluczyć nie można. Lojalka jednego z bliźniaków była podrobiona, lub jest prawdziwa. Na podstawie jakich dokumentów Bogus dobierał sobie komu wytoczyc proces a komu nie ? itd. <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ale nie kumam o co Ci chodzi z tym "nie możesz wykluczyć".
Jasiu natomiast prowadzi swoje sledztwa dziennikarskie czytając archiwalne egzemplarze różnych czasopism. Bo to wszystko już dawno tu i tam się ukazało. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> O to, że współpraca z bezpieką czy WSI jest skwapliwie skrywaną tajemnicą, zwłaszcza jeśli dotyczy osób z pierwszych stron gazet. Niektóre z tych osób, podkreślam niektóre, niegdyś robiły za zwykłych szczurołapów, a dziś chcą uchodzić za autorytety domagając się społecznego szacunku. A przecież musi być ktoś, kto zna fakty ( może są ukryte w przysłowiowej szafie Lesiaka) i dzięki temu ma możliwość prowadzenia gry pt. wiem, ale nie powiem jeśli… Po prostu krótka smycz. Ponieważ każdy z nas żyje w jakimś układzie, a to politycznym, a to służbowym, biznesowym, towarzyskim, a wreszcie rodzinnym, to wizja utraty dobrego wizerunku sprawia, że krótka smycz może być skutecznie wykorzystana i to w bardzo różny sposób. Gruba kreska będzie się odbijać czkawką jeszcze baardzo długo, i to niezależnie od tego kto będzie u władzy.
04 maja 2008, 20:55
orlik
...O to, że współpraca z bezpieką czy WSI jest skwapliwie skrywaną tajemnicą,...
No to poproś Prezydenta żeby chociaż aneks do raportu o WSI ujawnił. Nie byłem zwolennikiem grubej kreski, ale też nigdy nie byłem za realizacją haseł typu - "A na drzewach zamiast liści, będą wisieć komuniści".
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
04 maja 2008, 21:41
wjawor
Nie byłem zwolennikiem grubej kreski, ale też nigdy nie byłem za realizacją haseł typu - "A na drzewach zamiast liści, będą wisieć komuniści".
Zgoda. Ale "gruba kreska" była podobnym błędem (inna sprawa, że to nie był błąd, tylko celowe działanie), choć w innym wymiarze, jak zwycięska bitwa pod Grunwaldem: Jagiełło nie poszedł za ciosem i nie dobił wroga w jego gnieździe. "Gruba kreska" powinna odciąć komunistów od władzy na całe pokolenie - ich czas minął - a nie odcinać przeszłość. To się zemściło. I mści się nadal. Podobnie jak budowanie "lewej nogi" przez Wałęsę. Ale cóż - mamy taki kraj, jakich mamy (naiwnych) przywódców...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 05 maja 2008, 09:26 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
05 maja 2008, 09:24
orlik
<!--quoteo(post=28770:date=27. 04. 2008 g. 16:32:name=helvet)--><div class='quotetop'>(helvet @ 27. 04. 2008 g. 16:32) [snapback]28770[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Myślałem, że Kominiarz rozumie zdania pisane w języku polskim. Niestety, przeceniłem go. Mógłbym jeszcze dalej próbować. Inaczej. Ale niestety nie znam Suahili...
Moim skromnym zdaniem, nie ma potrzeby uczenia się się Suahili. Pamiętać wystarczy, ze jest "cóś" takiego jak regulamin. Jeśli uważasz, że Kominiarz złamał opisane tam zasady, wystarczy powołać się np. na pkt. 26. To jedyny i dopuszczalny sposób na wykluczenie kogokolwiek z dyskusji na tym forum. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ależ ja nie chcę wykluczać Kominiarza z forum. I wcale nie uważam, że łamie regulamin ( choć czasem pisze posty w niewłaściwych tematach ale to się może zdarzyć każdemu ). Po prostu piszemy o różnych rzeczach a facet tego nie dostrzega. Nie mam zamiaru kontynuować rozmowy w zaproponowanej przez niego formie i na zaproponowanym przez niego poziomie, nie mam zamiaru tłumaczyć czym jest dyskusja i co to jest argument ( słowo niewątpliwie nadużywane w jego postach ), nie oczekuję jego replik... A jemu się wydaje, że to co pisze ( a raczej wrzuca, bowiem w znacznej części jego postów znaleść można komentarze zawodowych publicystów lub wpisy internautów spoza naszego forum ) stanowi prawdę objawioną. I jeszcze imiennie ( po nicku rzecz jasna ) wywołuje do wypowiedzenia się na taki czy inny temat, zaś brak odzewu traktuje jako niemożność znalezienia kontrargumentu przez interlokutora. Dwukrotnie prosiłem go o by nie wywoływał mnie do replik. Niestety nic to nie dało. Stąd to Suahili. PS. Niech sobie dalej myśli co chce. Tylko proszę w postach politycznych - bez Helveta.
05 maja 2008, 10:12
kominiarz
<!--quoteo(post=28938:date=02. 05. 2008 g. 14:57:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 02. 05. 2008 g. 14:57) [snapback]28938[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jak Palikot szatanów z PO ujawnił
Janusz Palikot twierdzi, że skarbówką rządzą ludzie powołani przez PiS, i zarzuca im upolitycznienie. Tymczasem od miesięcy administracja skarbowa jest w rękach PO
<!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro-->– Albo Palikot nie wie, o czym mówi, albo celowo wprowadza opinię publiczną w błąd. Skarbówką od miesięcy rządzą ludzie PO – zauważa urzędnik z Izby Skarbowej w Lublinie. Z danych Ministerstwa Finansów, do których dotarła „Rz”, wynika, że od listopada 2007 r. stanowiska straciło 12 z 16 dyrektorów izb skarbowych w kraju.<!--colorc--></span><!--/colorc-->
Gdy nowy dyrektor lubelskiej izby Tadeusz Gawda obejmował w marcu stanowisko, zapowiedział, że nie będzie czystek. Ale już w połowie kwietnia posady stracili naczelnicy największych urzędów skarbowych w regionie: w Zamościu, Chełmie, Tomaszowie Lubelskim i Biłgoraju.
Podobnie jest w całym kraju. Na 401 urzędów skarbowych naczelników wymieniono w 23
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Od jesieni 2007 r. stanowiska straciło 12 z 16 dyrektorów izb skarbowych
<!--sizeo:3--><span style="font-size:12pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Dlaczego swoją wypowiedzią Janusz Palikot wprowadzał w błąd opinię publiczną? „Rz” próbowała się tego dowiedzieć, ale poseł od kilku dni milczy na ten temat.<!--sizec--></span><!--/sizec-->
Oszołom, czy jasnowidz ? :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
I jedno, i drugie. I jeszcze maniak seksualny. :sex:
PS Tego to chyba nawet sam Helvet nie wybroni.... :rolleyes: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Dla przypomnienia PiS wymienił 14 dyrektorów izb oraz 260 na 401 naczelników urzędów skarbowych przez rok czasu,obecny rząd poprzednieniu pod tym względem do pięt nie dorasta, takie są fakty. 260 -23 =237 a więc około 60% NUS-ów to ludzie mianowani przez PiS, a zatem kto tu kogo wprowadza w błąd.
Ostatnio edytowano 05 maja 2008, 15:51 przez sruba, łącznie edytowano 1 raz
05 maja 2008, 15:45
helvet
<!--quoteo(post=28773:date=27. 04. 2008 g. 21:03:name=orlik)--><div class='quotetop'>(orlik @ 27. 04. 2008 g. 21:03) [snapback]28773[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=28770:date=27. 04. 2008 g. 16:32:name=helvet)--><div class='quotetop'>(helvet @ 27. 04. 2008 g. 16:32) [snapback]28770[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Myślałem, że Kominiarz rozumie zdania pisane w języku polskim. Niestety, przeceniłem go. Mógłbym jeszcze dalej próbować. Inaczej. Ale niestety nie znam Suahili...
Moim skromnym zdaniem, nie ma potrzeby uczenia się się Suahili. Pamiętać wystarczy, ze jest "cóś" takiego jak regulamin. Jeśli uważasz, że Kominiarz złamał opisane tam zasady, wystarczy powołać się np. na pkt. 26. To jedyny i dopuszczalny sposób na wykluczenie kogokolwiek z dyskusji na tym forum. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ależ ja nie chcę wykluczać Kominiarza z forum. I wcale nie uważam, że łamie regulamin ( choć czasem pisze posty w niewłaściwych tematach ale to się może zdarzyć każdemu ). Po prostu piszemy o różnych rzeczach a facet tego nie dostrzega. Nie mam zamiaru kontynuować rozmowy w zaproponowanej przez niego formie i na zaproponowanym przez niego poziomie, nie mam zamiaru tłumaczyć czym jest dyskusja i co to jest argument ( słowo niewątpliwie nadużywane w jego postach ), nie oczekuję jego replik... A jemu się wydaje, że to co pisze ( a raczej wrzuca, bowiem w znacznej części jego postów znaleść można komentarze zawodowych publicystów lub wpisy internautów spoza naszego forum ) stanowi prawdę objawioną. I jeszcze imiennie ( po nicku rzecz jasna ) wywołuje do wypowiedzenia się na taki czy inny temat, zaś brak odzewu traktuje jako niemożność znalezienia kontrargumentu przez interlokutora. Dwukrotnie prosiłem go o by nie wywoływał mnie do replik. Niestety nic to nie dało. Stąd to Suahili. PS. Niech sobie dalej myśli co chce. Tylko proszę w postach politycznych - bez Helveta. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Jestem nowy, ale odnoszę takie samo wrażenie, po co wklejać całe artykuły,czy ktoś to w ogóle czyta. A co do Kominiarza to faktycznie , chęć zarażenia forumowiczów jego nienawiścią do PO jest porażająca. Przeczytałem wszystkie jego posty i dzień w dzień to samo.
05 maja 2008, 17:09
śruba
... A co do Kominiarza to faktycznie , chęć zarażenia forumowiczów jego nienawiścią do PO jest porażająca. Przeczytałem wszystkie jego posty i dzień w dzień to samo.
No to gratuluję. Mi, chociaż mam to także "w zakresie obowiązków" nie udało się przeczytać wszystkich ( szacuję, że "strawiłem" tylko 80-90% ).
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
05 maja 2008, 18:42
Minister Finansów z nadania PO, 12 z 14 Dyrektorów Izb czyli około 86% z nadania PO, około 40% NUS-ów nie Pis-owskich a 100% NUS-ów podległych bezpośrednio DIS. Kto więc rządzi skarbówką? A rok jeszcze nie minął.
Jeżeli Kominiarz chce zarazić kogokolwiek nienawiścią do PO to PO niestety zaraża ludzi głupotą.
Najpierw był krzyk o łamaniu demokracji i praw obywatelskich, o katastrofalnej sytuacji w służbie zdrowia o naciskach w służbach specjalnych, korupcji politycznej i długo by wymieniać. I co udowodnili? Że Ziobro nie jest geyem. A dziś co mamy. Śliczny chłopczyk na tle drzew ględzi o niespokojnym śnie przez puste brzuszki dzieci. A emerytom ulży 17 zł. miesięcznie (tyle wynosi abonament TV).
Żenada, żenada, żenada.
Fachowcy ... ale od ściemy.
Ostatnio edytowano 05 maja 2008, 22:24 przez Kasik, łącznie edytowano 1 raz
05 maja 2008, 22:22
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->"Czwarta władza jest olbrzymim problemem demokracji"
Prezydent Lech Kaczyński powiedział w programie "Tomasz Lis na żywo" w TVP2, że obecny rząd jest w mediach "oblewany miodem", a czwarta władza jest "jednym z olbrzymich problemów polskiej demokracji". Prezydent ocenił też, że "w normalnych regułach demokratycznych" ugrupowanie Jarosława Kaczyńskiego nie przegrałoby ubiegłorocznych wyborów.
Prezydent stwierdził, że wybory te odbyły się w "dość szczególnych okolicznościach", bo rząd J. Kaczyńskiego "miał olbrzymi postęp w gospodarce, (...) gwałtowny spadek bezrobocia, spadek przestępczości, wzrost inwestycji, olbrzymi wzrost wykorzystania środków unijnych".
Na pytanie co w takim razie się obywatelom nie podobało, prezydent odpowiedział: - Pan zapomina o czwartej władzy w Polsce.
- Stworzono pewną nadrzeczywistość, krótko mówiąc rzeczywistość, której nie ma. Po wielu miesiącach ile się okazało spraw, w ramach których PiS miałby nadużywać władzy, znaczy poprzedni rząd miałby nadużywać władzy - co chwilę się coś okazuje, a potem się okazuje, że to nieprawda(...) Poprzednie wybory w każdym normalnym państwie, gdzie wszystkie mechanizmy czterech władz funkcjonują normalnie, zakończyłyby się zupełnie inaczej" - powiedział L. Kaczyński. Zapewnił jednocześnie, że "uznaje wynik, który jest.
- Przez dwa lata trwa nieustająca kampania (...). Tamte rządy - to nie od początku był rząd Jarosława Kaczyńskiego - nie miały ani jednej godziny, ani jednej, w której dano by (im) jakiś kredyt. (...) Dzisiaj jeden z dzienników jest po prostu biuletynem partyjnym i to jest oczywiste, jeden z ważniejszych dzienników - uważa prezydent.
- Niech pan mnie nie przekonuje, że w normalnych regułach demokratycznych rząd, który ma takie wyniki jak przed chwilą powiedziałem, przegrywa wybory. To jest całkowicie niemożliwe. (...) To jest jeden z olbrzymich problemów polskiej demokracji. Czwarta władza jest jednym z olbrzymich problemów polskiej demokracji - powiedział Lech Kaczyński.
Jak dodał, dopóki obywatel nie będzie informowany prawdziwie, "demokracja jest żartem". - I mówię to z najlepszą wolą, bo zdaję sobie sprawę, że myśmy już w Polsce zdołali wiele zmienić, i może i to zdołamy - powiedział prezydent.
Pytany, czy uważa zatem, że "przez media w Polsce demokracja nie jest normalna", Lech Kaczyński odparł: - Sądzę, że gdyby media prezentowały ocenę rzeczywistości, która bardziej odpowiada temu, co jest naprawdę, to bylibyśmy w sytuacji bliższej rzeczywistej demokracji, bo obywatel nie ma innego pośrednika (...) niż media, jeżeli ma się dowiadywać o tym, co się w kraju dzieje.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ktoś może wie ilu ma słuchaczy Radio Maryja, a jaki nakład pewien dziennik ? Przecież podobno prawdziwy Polak, pewnej gazety nie użyłby nawet do podtarcia :dupa: , więc tym bardziej nie mógł jej przez ostatnie lata czytać.
Kolejny cud - posłowie Giżyński i Niesiołowski jednym głosem.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->"Prezydent i premier za dużo wypili i nie pamiętają, co uzgodnili?"
W programie TVN "Teraz MY!" swoich racji bronili Stefan Niesiołowski (PO) i Zbigniew Girzyński (PiS). Wątkiem przewodnim było... ile butelek wina wypili premier i prezydent i jak to wpłynęło na ich decyzje i postanowienie.
Wicemarszałek Sejmu stwierdził, że "nie ma czego dementować, bo trudno, żeby dementować, ile wypili. - Może mają mocne głowy i uznali, że im to nie przeszkadza.
Girzyński z kolei powiedział, że trudno mu to oceniać, bo jest przeciwnikiem picia alkoholu i nigdy go nie pił poza jednym przypadkiem. - Nie posądzam ani premiera, ani prezydenta, aby podejmowali ważne decyzje nie biorąc pod uwagę swoich możliwości wypicia alkoholu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Chyba jednak jakaś "jaskółka" porozumienia
Ostatnio edytowano 05 maja 2008, 23:27 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
05 maja 2008, 23:27
wjawor
"Czwarta władza jest olbrzymim problemem demokracji" Prezydent Lech Kaczyński powiedział w programie "Tomasz Lis na żywo" w TVP2, że obecny rząd jest w mediach "oblewany miodem", a czwarta władza jest "jednym z olbrzymich problemów polskiej demokracji". Prezydent ocenił też, że "w normalnych regułach demokratycznych" ugrupowanie Jarosława Kaczyńskiego nie przegrałoby ubiegłorocznych wyborów.
"Wielu dziennikarzy nie waży się przykładać do ludzi obecnej władzy tej samej miary, jaką przykładali do władzy poprzedniej”
<!--fonto:Times New Roman--><span style="font-family:Times New Roman"><!--/fonto-->"...Moje najwyraźniejsze wspomnienie Sierpnia ,80 – miałem wtedy lat 16 – to reportaż w „Dzienniku telewizyjnym”, w którym jakaś matka opowiadała wzruszająco o tym, jak bardzo jej dzieci lubią banany, pomarańcze i cytryny. Może dlatego zapamiętałem ten właśnie materiał, że sam lubiłem cytrusy. A troska reporterów „DTV” dotyczyła tego, że na redzie gdańskiego portu od dwóch tygodni stoi statek wyładowany cytrusami dla polskich dzieci. Stoi i, niestety, cytrusy gniją. Gniją, bo zawodowi wrogowie Polski Ludowej, spod znaku CIA, wyalienowani ze społeczeństwa wywrotowcy opłacani przez międzynarodowych handlarzy bronią przeciwko socjalizmowi , zamącili w głowach robotnikom i popchnęli ich do strajku, który nie służy rozwiązaniu naszych polskich bolączek. Sposób, w jaki kilka wpływowych mediów – tych, które swego czasu najbardziej zaangażowały się przeciwko Kaczyńskim, a potem ze wszystkich sił wspierały kampanię wyborczą Platformy Obywatelskiej – relacjonowało ostatnie problemy rządu Donalda Tuska, nieodparcie to wspomnienie przywołał...."<!--fontc--></span><!--/fontc--> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=23330" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=23330</a>
Co prawda powyższy tekst jest autorstwa Rafała Ziemkiewicza, którego niektórzy tutaj na forum nie uznają za wiarygodnego, ale... posta zamieścił sam Administrator! Inspektor. A więc, widać, też utożsamia się z treścią artykułu. Ja z pewnością - tak. I w nim jest potwierdzenie słów Prezydenta.
Ogladałem wczoraj (wyjątkowo) program Lisa. Ze względu na wywiad z Prezydentem. Zapowiadał również wywiad z Premierem. To też obejrzę. I zgadzam się z każdym słowem Prezydenta. Z tym, że Pis przegrał ostatnie wybory głównie z 2 powodów: "nieszczęsnej koalicji" z SO i LPR i z powodu niesamowitej "propagandy antypisowskiej" również.
"nieszczęsnej koalicji". Gdyby PiS wybrał SO i LPR zamiast PO, to, jak Premier sam przyznał, słuszne byłyby zarzuty do PiS. Ale PiS najpierw proponował koalicję Platformie! A dopiero po odrzuceniu propozycji musiał szukać inncyh koalicjantów. Rząd mniejszościowy nigdzie i nigdy nie ma szans. Nawet na Kubie, w Korei czy na Białorusi są większościowe
"propagandy antypisowskiej". Tak, moim zdaniem, nawet komuniści nie byli tak zajadle atakowani jak był atakowany PiS! NIC DZIWNEGO! Komuś (czyimś interesom ) jednak PiS zagrażał. Chciał rozbić te mafijno-polityczno-biznesowe układy...
Mało tego! Te ataki nadal trwają. Jak Kurski puści bąka, to burza. Jak Palikot (czy ostatnio Gowin o pedofilii w związkach nieformalnych), to cisza! Widać PiS jest wciąż groźny dla niektórych
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 06 maja 2008, 11:03 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
06 maja 2008, 10:54
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Nadir: Widać PiS jest wciąż groźny dla niektórych<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Specjalnie dla Śruby, i nie tylko, może się skusi i coś przeczyta. <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SB POMAGAŁA WEJCHERTOWI Dorota Kania, 06-05-2008 11:54 „Gazeta Polska” dotarła do IPN-owskich akt Jana Wejcherta, właściciela TVN. Wynika z nich, że w latach 70. Wejchert otrzymał paszport dzięki interwencji kontrwywiadu SB. Na dokumencie z 1972 r. widnieje odręczna notatka: „Wydział II prosi o wydanie paszportu ze względów operacyjnych”.
W notatce wymienione są dwa nazwiska – tow. Nawrocki oraz T. Grotowski. Adnotacje mówiące o Departamencie II MSW (kontrwywiad) znajdują się także w aktach paszportowych Wejcherta z lat 80. Zachowało się m.in. podanie o paszport wielokrotnego użytku z 20 września 1984 r. dla Jana Wejcherta – dyrektora przedsiębiorstwa zagranicznego w Polsce ITI, na którym jest odręczny zapis: „popiera mjr Więckowski wydz. II”.
Jan Wejchert zaczął wyjeżdżać za granicę w 1968 r. jako 18-letni chłopak. Do 1972 r. odwiedził Anglię, Francję, Szwecję i Włochy. W1972 r. służby PRL odmówiły mu wyjazdu do RFN. Co ciekawe, w kwestionariuszach paszportowych Wejchert podaje różne daty tej odmowy: raz jest to 1972 rok, innym razem 1973. Z kolei w kwestionariuszach z lat 80. w punkcie „Czy otrzymał odmowę na wyjazd za granicę?” Jan Wejchert wpisywał „Nie”.
Rozległe kontakty Wejcherta
W aktach IPN zachowało się jednak podanie Jana Wejcherta do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych z sierpnia 1972 r., w którym zwraca się o ponowne rozpatrzenie sprawy przyznania paszportu. Wyjaśniał, że wyjazd posłuży mu do zdobycia materiałów do napisania pracy magisterskiej dotyczącej współpracy gospodarczej Polska–RFN. Zaznaczył, że został zaproszony przez mieszkającego na stałe w RFN wuja Lothara Grabowskiego, biznesmena, który – jak napisał Wejchert – „ma bardzo rozległe kontakty handlowe z wieloma centralami handlu zagranicznego”.
Po interwencji SB Jan Wejchert mógł wyjechać – dostał paszport ze „względów operacyjnych”. W sprawie wydania paszportu Janowi Wejchertowi interweniowała nie tylko SB. W stanie wojennym, w styczniu1982 r., z prośbą o wydanie dla niego paszportu do Komendy Stołecznej Milicji Obywatelskiej zwrócił się podsekretarz stanu Wiesław Adamski, pełnomocnik rządu ds. współpracy gospodarczej z Polonią Zagraniczną.
„Uprzejmie proszę o wydanie paszportu dla Ob. Jana Wejcherta, członka zarządu Polsko-Polonijnej Izby Przemysłowo-Handlowej »Inter Polcom« – Przedstawiciela Przedsiębiorstwa Polonijno-Zagranicznego »KONSUPROD«, udającego się do RFN w miesiącu styczniu br. celem omówienia spraw związanych z dostawą paczek żywnościowych dla Polski” – napisał Adamski.
Interwencja była skuteczna – w maju 1982 r., sześć miesięcy po wprowadzeniu stanu wojennego, Jan Wejchert dostał paszport zezwalający nie tylko na jednorazowy wyjazd do RFN, ale paszport wielokrotny, ważny na wszystkie kraje świata. „Częste wyjazdy za granicę pana Wejcherta są niezbędne w związku z prowadzoną przez nasze przedsiębiorstwo [KONSUPROD – red.] działalnością eksportową […]” – napisano w podaniu o wydanie paszportu. O KONSUPRODZIE „Gazeta Polska” pisała w paśdzierniku 2006 r. Wstanie wojennym KONSUPROD – firma polonijna Jana Wejcherta, zajmowała się dostarczaniem paczek z zagranicy wysyłanych dla obywateli PRL. Zdaniem historyków z IPN oznacza to, że musiała współpracować z Biurem W, jednostką organizacyjną MSW zajmującą się kontrolą korespondencji.
W stanie wojennym KONSUPROD był najbardziej liczącą się firmą polonijną. Niemieckim partnerem biznesowym Wejcherta był jego wuj Lothar Grabowski. Trzy tygodnie po wprowadzeniu stanu wojennego, 4 stycznia 1982 r., spotkał się on z wicepremierem Jerzym Ozdowskim, który zapewnił Grabowskiego o pozytywnej współpracy z firmami polonijnymi.
Pod kontrolą służb
W aktach IPN dotyczących Jana Wejcherta zachowały się pisma z Inter Polcomu, organizacji zrzeszającej firmy polonijne, w której Wejchert był członkiem zarządu (m.in. w stanie wojennym). Pisma z ramienia Inter Polcomu podpisywał Jerzy Więckowski, sekretarz generalny. Co ciekawe, w piśmie z 17 maja 1988 r. w sprawie wydania paszportu Janowi Wejchertowi interweniował ppłk Więckowski. Czy Więckowski z Inter Polcomu i ppłk Więckowski to ta sama osoba? Nie wiadomo.
Wiadomo natomiast, że firmy polonijne były kontrolowane przez służby specjalne PRL. Świadczą o tym zachowane dokumenty, chociażby te, które zostały opublikowane w „Raporcie z weryfikacji Wojskowych Służb Informacyjnych” Antoniego Macierewicza. W notatce służbowej płk J. Szatan napisał: „Dotyczy: organizacji dodatkowych kanałów łączności agenturalnej w relacji agent – Centrala I. Wykorzystanie działalności przedsiębiorstw zagranicznych (polonijnych) rozprowadzających paczki do przekazywania materiałów i informacji wywiadowczych. Utworzenie na terenie Polski społecznej organizacji zrzeszającej handlowców i przemysłowców krajowych i zagranicznych »Inter Polcom« przyczyniło się do powstania w szeregu krajów polonijnych organizacji gospodarczych różnego charakteru”.
Czy Jan Wejchert wiedział, że firmy, w których zasiada, są kontrolowane przez służby specjalne PRL i czy miał kontakty z tymi służbami? Anna Czerniejewska z biura prasowego ITI po otrzymaniu pytań dotyczących tych kwestii odpisała, że nie dotyczą one Grupy ITI, dlatego kierując się zasadą nieudzielania informacji na temat prywatnego życia prezesa Wejcherta nie jest w stanie na nie odpowiedzieć.
Wejchert pozywa skarb państwa
W połowie marca tego roku Sąd Okręgowy w Warszawie orzekł, że Antoni Macierewicz nie musi przepraszać spółki medialnej ITI za słowa, że wojskowe służby specjalne miały swój udział w powstaniu tego koncernu. Były szef SKW nie musi też przepraszać właściciela ITI Jana Wejcherta za słowa o związkach Wejcherta z WSI – orzekł wtedy sąd i zasądził wypłacenie przez Wejcherta na rzecz Macierewicza tytułem kosztów zastępstwa powodowego 7 tys. zł.Informacje o związkach Jana Wejcherta ze służbami specjalnymi PRL pojawiły się w zeznaniach Grzegorza Żemka, byłego prezesa FOZZ. W odpowiedzi na pytanie mec. Lwa Mirskiego, pełnomocnika Antoniego Macierewicza, czy powód (czyli Jan Wejchert) był współpracownikiem służb specjalnych PRL, Wejchert oświadczył, że nie widzi powodów, żeby na to pytanie odpowiadać.
Po zakończeniu rozprawy pełnomocnicy Jana Wejcherta oraz ITI przypomnieli, że ich klienci wytoczyli podobny proces skarbowi państwa reprezentowanemu przez MON. Mec. Grzegorz Radwański stwierdził, że „niebawem może dojść do ugody między Wejchertem a MON. Strony prowadzą tajne negocjacje jej treści, których efektów na razie nie ujawniają”.
Zwróciliśmy się do resortu obrony narodowej z pytaniami o szczegóły tych negocjacji. Według biura prasowego MON, minister obrony narodowej nie prowadzi żadnych negocjacji z ITI lub Janem Wejchertem, których przedmiotem są sprawy dotyczące dokumentów państwowych jak też inne sprawy. MON prowadzi natomiast rozmowy mające „na celu ugodowe zakończenie procesów, które Skarbowi Państwa reprezentowanemu przez Ministra Obrony Narodowej wytoczyli Pan Mariusz Walter, Pan Jan Wejchert i ITI Holding S.A. w związku z Raportem o WSI”.
Zdaniem biura prasowego MON, podczas rozprawy w sprawie z powództwa JanaWejcherta pełnomocnik ministra obrony narodowej nawiązał kontakt z prawnikami reprezentującymi ITI oraz prezesów spółki, uzgadniając wstępnie możliwość zawarcia ugody sądowej. W złożonym pozwie Jan Wejchert domaga się m.in. opublikowania na koszt skarbu państwa w ogólnopolskich wydaniach „michnikowego szmatławca” i „Rzeczpospolitej” sprostowania oraz zasądzenia od pozwanego na cel społeczny kwoty w wysokości 100 000 zł na rzecz Fundacji TVN „Nie jesteś sam”. Analogiczne pozwy, obejmujące takie same roszczenia, zostały złożone także w sprawach z powództwa Mariusza Waltera oraz ITI Holding SA.
– Ze wstępnych ustaleń wynika, że powodowie zrezygnowaliby z zadośćuczynienia, ograniczając roszczenie do opublikowania stosownego oświadczenia. Powyższe warunki zostały zaakceptowane przez ministra obrony narodowej, do ustalenia pozostaje treść oświadczenia oraz miejsce publikacji – poinformowało „GP” biuro rzecznika MON.http://www.niezalezna.pl/index.php/arti ... iclePage/3 <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
06 maja 2008, 17:41
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SB POMAGAŁA WEJCHERTOWI Dorota Kania, 06-05-2008 11:54 „Gazeta Polska” dotarła do IPN-owskich akt Jana Wejcherta, właściciela TVN. Wynika z nich, że w latach 70. Wejchert otrzymał paszport dzięki interwencji kontrwywiadu SB.... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Faktycznie w tamtych latach właściwie zarządzać firmami polonijnymi raczej bez większej lub mniejszej opieki kontrwywiadowczej raczej nie było możliwe. Jaki był charakter współpracy Wejcherta ze służbami, czy szkodził Polsce, czy wręcz przeciwnie, czy był "gumowym uchem", czy zajmował się wywiadem gospodarczym, mozliwe, iż nigdy się nie dowiemy.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SB POMAGAŁA WEJCHERTOWI Dorota Kania, 06-05-2008 11:54 ...W połowie marca tego roku Sąd Okręgowy w Warszawie orzekł, że Antoni Macierewicz nie musi przepraszać spółki medialnej ITI za słowa, że wojskowe służby specjalne miały swój udział w powstaniu tego koncernu. Były szef SKW nie musi też przepraszać właściciela ITI Jana Wejcherta za słowa o związkach Wejcherta z WSI – orzekł wtedy sąd i zasądził wypłacenie przez Wejcherta na rzecz Macierewicza tytułem kosztów zastępstwa powodowego 7 tys. zł.Informacje o związkach Jana Wejcherta ze służbami specjalnymi PRL pojawiły się w zeznaniach Grzegorza Żemka, byłego prezesa FOZZ. W odpowiedzi na pytanie mec. Lwa Mirskiego, pełnomocnika Antoniego Macierewicza, czy powód (czyli Jan Wejchert) był współpracownikiem służb specjalnych PRL, Wejchert oświadczył, że nie widzi powodów, żeby na to pytanie odpowiadać. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> To jest ta rzetelność dziennikarska. Nie wiem czy jest już pisemne uzasadnienie wyroku, ale z tego co pamiętam to główną linią obrony przedstawioną przez mecenasa Lwa-Mirskiego, podzieloną przez sąd było błędne pozwanie Macierewicza jako osoby prywatnej. Sędzia uzasadniając orzeczenie podkreśliła, że Macierewicz nie występował w prasie jako osoba prywatna, lecz jako "umocowany zgodnie z prawem urzędnik państwowy", który wypowiadał się "w zakresie dokumentu urzędowego, jakim jest raport" i w związku ze swoją funkcją. Dlatego też nie można mówić o wykazaniu przez powoda bezprawności działania, ponieważ dokument urzędowy ( jakim jest raport o WSI ) chroni domniemanie prawdziwości i autentyczności, czego nie obalono, podobnie jak nie obalono zgodności z prawem trybu i formy powołania Macierewicza na stanowisko państwowe.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SB POMAGAŁA WEJCHERTOWI Dorota Kania, 06-05-2008 11:54 ...Po zakończeniu rozprawy pełnomocnicy Jana Wejcherta oraz ITI przypomnieli, że ich klienci wytoczyli podobny proces skarbowi państwa reprezentowanemu przez MON. Mec. Grzegorz Radwański stwierdził, że „niebawem może dojść do ugody między Wejchertem a MON... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A tu już pozwany jest chyba lepiej wskazany i jesli ustalenia zawarte w raporcie nie mają oparcia w faktach to może być różnie. Może i stąd rozważania co do ugody. Dla przypomnienia nie chodzi tu o kontakty Wejcherta z SB, czy kontrwywiadem PRL itp. w latach 70-80, a o zasugerowanie, iż imperium ITI zostało stworzone przy pomocy służb i środków z słynnego FOZZ.
Nie zamierzam przy tym rozstrzygać czy to prawda, czy nie ( wcale bym się osobiscie nie zdziwił gdyby te sugestie się kiedyś potwierdziły ); ważne jest czy są na to dowody, czy tylko fantazje p. Żemka.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SB POMAGAŁA WEJCHERTOWI Dorota Kania, 06-05-2008 11:54 <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Czy Dorotka, ta malusia to nie przypadkiem ta Dorotka, co nie zna osób od których pożycza kilkaset tysięcy złotych i tak pechowo trafiła na teściową Dochnala ?
Ostatnio edytowano 06 maja 2008, 19:33 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
06 maja 2008, 19:20
śruba
Jestem nowy, ale odnoszę takie samo wrażenie, po co wklejać całe artykuły,czy ktoś to w ogóle czyta.
A co do Kominiarza to faktycznie , chęć zarażenia forumowiczów jego nienawiścią do PO jest porażająca. Przeczytałem wszystkie jego posty i dzień w dzień to samo.
To widać, że jesteś nowy. Bo, jak widać, jesteś słabo zorientowany na tym forum. To, że wytykam błędy rządzących to chęć zarażenia forumowiczów nienawiścią do PO????? Ze też Tobie wszystko kojarzy sie z jednym! Jak temu pacjentowi któremu wszystko kojarzyło się z piersiam damskimi. Nawet jak mu lekarz pokazał tykający zegar, to on też miał skojarzenie: cmok - cmok, cmok -cmok. )) Zobacz jak inni sobie robią jaja z Pana Premiera DT, na przykład: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=794&view=findpost&p=29111" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29111</a> I co? Zarażają forumowiczów nienawiścią do PO??? ))))
Po co wklejać całe artykuły? Żeby dyskutować. Inni też wklejają. Inspektor wkleja całe artykuły, <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=27222" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27222</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=24705" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24705</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=24512" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24512</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=24370" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24370</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=24010" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24010</a> Wjawor: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=29109" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29109</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=27662" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27662</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=28605" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28605</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=27611" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27611</a> Helvet też zamieszcza artykuły: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=27541" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27541</a> albo: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=23335" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=23335</a> Dla równowagi... )) Tranqilo, <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=92&view=findpost&p=24325" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24325</a> Zeta: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=27177" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27177</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=27199" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27199</a> millan80 <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=26143" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=26143</a> Nadir: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=28299" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28299</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=24923" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24923</a> Orlik: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=27474" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27474</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=24739" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24739</a> Kasik: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=27358" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=27358</a>
Przyjemnej lektury ))
A to coś złego? Jest później materiał do dyskusji. Nie uważam się za lepszego "pisarza' od Lichockiej, Ziemkiewicza czy Wildsteina, więc co będę modyfikował jak tam każde słowo jest niezbędne ) A jak ktoś nie chce ich czytać, to niech nie zagląda do topiku. Proste )) Po to jest topik. A że Wam (POwcom) brakuje argumentów, to Wasz problem. No chyba, że zostaliscie "zarażeni" i nie macie sił się bronić )) Ale rzeczywistości przecież i tak nie zmienisz. To, że król (DT) jest nagi widać gołym okiem.
A skąd niby jak nie z artykułów w prasie widzielibyśmy co się dzieje na świecie Sami mielibyśmy wymyślać historie? Wyrzuć wszystkie artykuły, a zobaczysz co zostanie.
Nikt niczym nie zaraża. Jeśli już ktos "zaraża", to prasa. Cytuję artykuły czy blogi z prasy ogólnodostępnej, publicznej prasy - nie z żadnej podziemnej. Ja tylko krytykuje złe działania rządzących. Jesli masz przykłady dobrych działań - pisz śmiało. Chętnie poczytam
To Kanadyjczyk - założyciel tego topicu, a później Zoltar, stosowali osobiste wycieczki do adwersarzy i obrażali. Za co zostali zbanowani. Ja nie obrażam nikogo. A za pisanie prawdy na tym forum nikogo się nie banuje ) Rozejrzyj sie dobrz równiez po innych wątkach.
Nie tylko ja pisuję krytycznie I Wjawor <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=28938" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28938</a> i Tranqilo <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=794&view=findpost&p=29093" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29093</a> i Inspektor. <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=24705" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=24705</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=23964" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=23964</a> "10 najważniejszych dokonań rządu Tuska – ranking nieoficjalny" <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=23658" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=23658</a> Donald Tusk tworzy departament ds. własnego wizerunku? <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=23581" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=23581</a> A nawet cytuje.... Rafała Ziemkiewicza!!!: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=23330" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=23330</a> Tak obśmianego przez Wjawora i Helveta. ) Oktan: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=28964" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28964</a> "Z orędzia jedynie wynika, że spacery rodzinne to pierwszorzędna sprawa. Reszta to farmazony." Supersaper: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=778&view=findpost&p=28959" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28959</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=46&view=findpost&p=28724" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28724</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=876&view=findpost&p=28638" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28638</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=794&view=findpost&p=29118" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29118</a> Zaruda: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=966&view=findpost&p=29098" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29098</a> Suez: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=966&view=findpost&p=29107" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29107</a> <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=966&view=findpost&p=28966" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28966</a> Nadir: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=28299" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28299</a> I Orlik: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=28988" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28988</a> I Śruba: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=29090" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29090</a> i Kasik: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=29106" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29106</a>
Ale oni nie kłamią, ani nie obrażają. Ani nie zarażają nnnn.... nnnn.... nienawiścią )) Piszą Prawdę. A Prawda nas wyzwoli! :piwo:
chęć zarażenia forumowiczów moją nienawiścią do PO jest porażająca. ?????????????????????? Nikogo nie mam zamiaru niczym zarażać! Nienawiścią do PO? Moja "nienawiść" do Po nie jest większa niż nienawiść PO do Pisu. A poczytaj sobie spokojnie o "zbrodniach PISu" choćby tutaj: <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=28711" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=28711</a>
O tym też piszę niżej:
Winny na podorędziu
Podobno – tak mówią fachowcy – idzie kryzys, drożyzna, inflacja i recesja. Trzeba się przygotować. Trzeba mieć na podorędziu winnego. PiS już się zużyło, bo choć ostrzegałem, że wroga trzeba eksploatować oszczędnie, dzielić na czworo jak zapałkę za sanacji na Polesiu, żeby wystarczył na dłużej, nikt mnie nie słuchał.
Teraz, jak dojdzie do kryzysu, trzeba będzie sięgnąć, jak kiedyś po Związek Sowiecki, po Unię Europejską. Piękna perspektywa. Zaczniemy nagle przerastać Unię, której tak długo nie sięgaliśmy do pięt. Politycy będą rozkładali ręce i dawali do zrozumienia, że kryzysu można było uniknąć, gdyby nie narzucone przez Brukselę fałszywe decyzje. Można się także powoływać na autorytety. Na przykład na Franza Beckenbauera, który powiedział niedawno, że w Brukseli siedzą sami nieudacznicy, same połamane osobowości, przepędzone przez własne rządy. Facet jest człowiekiem sukcesu, więc wie, co mówi, kiedy powiada, że Unia Europejska jest drużyną największych łamag Europy. W dniach kryzysu przydadzą się wszystkie argumenty używane teraz przez ksenofobicznych ciemnogrodzian, bo oczywiście bliższa ciału platformerska koszula niż europejski kaftan.
Jakby tak się wysilić, to kryzys w służbie zdrowia, brak autostrad i co tam jeszcze z przedkryzysowych bolączek też można zrzucić na Brukselę. Wylatując nad poziomy, warto jednak twardo stąpać po ziemi. W końcu oba sposoby traktowania Unii: jak niedoścignionego ideału i jak wrogiej siły hamującej rozwój, jedno mają wspólne. Wizję Polski nie jako części Europy, tylko obcego ciała w tym organizmie. Jest kwestią wyboru, czy organizm odrzuca przeszczep z Polaków, czy polski implant nie przyjmuje się we wrogim środowisku. Obie opcje są do wykorzystania propagandowego w zależności od potrzeb. Maciej Rybiński <a href="http://www.rp.pl/artykul/129608.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/129608.html</a>
No proszę - czekam na argumenty zbijające te moje ataki "nienawiści".
Nie moja wina, ze PO sama sobie strzela samobóje raz za razem. ))) Przykład 1 z brzegu: najpierw naobiecali wszystkim wszystko: nauczycielom podwyżki, młodzieży boiska i baseny, emigrantom perspektywy rozwoju w Polsce, lekarzom, górnikom, hutnikom, rolnikom, zwykłym obywatelom jak to ich będą uczyć dobrze zarabiający nauczyciele i leczyć bogaci lekarze. Aby tylko wygrać wybory. A teraz szukają pieniędzy. Nie jest to hipokryzja? Nic dziwnego, że rozsądni ludzie jak Olechowski czy Płażyński zdystansowali się od takiej "Obywatelskiej" Platformy
SZUFLADY PEŁNE USTAW I GĘBY PEŁNE FRAZESÓW - oto Wasze PO.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 06 maja 2008, 20:16 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz