Teraz jest 07 wrz 2025, 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 838 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 60  Następna strona
Tanie państwo c.d. 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

<!--quoteo(post=35216:date=08. 10. 2008 g. 20:27:name=kominiarz)--><div class='quotetop'>(kominiarz @ 08. 10. 2008 g. 20:27) [snapback]35216[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

I gdzie tu sprawiedliwość? :lol:

7.000 zł
A gdzie tanie państwo?!  <_<  

Ale że za mało, za dużo, czy jak ? A może mielismy jej zapewnić wikt i opierunek na koszt budżetu ?
( swoją drogą to z jakich paragrafów miala zarzuty ? - to mogloby coś wyjaśnić, prokurator żądał 10.000zl, to może i on jest be, za Ziobry z pewnością by odwiesili na moment dla Renatki karę śmierci )
Nie kumam o co chodzi z tą sprawiedliwością i do kogo masz pretensje ?

P.S. na marginesie dziwię się trochę, że umknął Twojej uwadze druh Waldek - Pierwszy Sikawkowy RP i jego zmagania ( przy wydatnej pomocy sojuszników z PO ) o tanie hełmy strażackie  :piwo:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Moim skromnym zdaniem, w takim przypadku poseł winien z mocy prawa tracić mandat, nawet jeżeli sprawa dotyczy poprzedniej kadencji, zwaracać wszystkie apanaże poselskie (diety, wynagrodenia, ryczałt na biuro, darmowe noclegi w hotelu sejmowym itp.) a kara to będzie to, co Sąd wymierzy dodatkowo. Ja proponuję 3-4 występy u Wojewódzkiego lub podobnego oszołoma albo sprzątanie ulic (po 10 godz. za każdy kupiony głos).

09 paź 2008, 18:32

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Moim skromnym zdaniem, w takim przypadku poseł winien z mocy prawa tracić mandat, ...

No, w tym zakresie to dostała już wyrok od wyborców, którzy nie przedłużyli Samoobronie sejmowego (od)bytu  :D
Ktoś może wie z z jakiego art. miała zarzuty ?

Ostatnio edytowano 10 paź 2008, 20:36 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

10 paź 2008, 20:35
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

<!--quoteo(post=35216:date=08. 10. 2008 g. 20:27:name=kominiarz)--><div class='quotetop'>(kominiarz @ 08. 10. 2008 g. 20:27) [snapback]35216[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
I gdzie tu sprawiedliwość? :lol:
7.000 zł
A gdzie tanie państwo?!  <_<

Nie kumam o co chodzi z tą sprawiedliwością i do kogo masz pretensje ?
I gdzie tu sprawiedliwość?
Beger powiedziala: "Od tego wyroku zależy to czy będę wierzyła w wymiar sprawiedliwości w Polsce".
Czyli "nima sprawiedliwości" :lol:

A gdzie tanie państwo? 7.000 zł grzywny
A ile kosztował cały proces? 17.000 czy 27 tys. PLN?
Grzywna nawet nie pokryje kosztów
W wyroku nie ma nic mowy o pokryciu kosztów przez Beger.

wjawor                    

P.S. na marginesie dziwię się trochę, że umknął Twojej uwadze druh Waldek - Pierwszy Sikawkowy RP i jego zmagania ( przy wydatnej pomocy sojuszników z PO ) o tanie hełmy strażackie  :piwo:

Za dużo się dzieje, aby nadążyć za wszystkim.
Na przykład taki nius "Prezydent Sopotu J. Karnowski sprzedał działkę koledze (Groblewskiemu  - delarowi samochowemu) bez przetargu"  też jest ciekawy, nie? ;)

Ostatnio edytowano 10 paź 2008, 21:18 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

10 paź 2008, 21:17

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...
PS
Ciekawe czy Wjawor jeździ samochodem...

Demagogiczna zbitka jakoby fotoradary i horrendalnie wysokie mandaty były alternatywą budowy superbezpiecznych autostrad jest jak widać chwytliwa. Szkoda, że i Wy łapiecie się na tak proste chwyty.

Niestety nawet najbardziej gładkie i szerokie jezdnie nie zmniejszą ilości „morderców” zasiadających za kółkiem. I choć osobiście nie jestem fotogeniczny to nie jest to jedyny powód, że nie cieszy mnie ten pomysł. Ale w przeciwieństwie do Was uważam, że z idiotami na drogach należy walczyć bezwzględnie. Dlatego też choć i ja mogę przy okazji kiedyś z ciężkim sercem  „złapać za kieszeń”, generalnie jestem za.  Jak zobaczycie kiedyś jak samochód uderza na Waszych oczach w staruszkę na „pasach” ( chwilę wcześniej mnie bardzo szybko wyprzedził, choć i ja chyba miałem więcej niż 50 na liczniku ), być może inaczej spojrzycie na życie. :(

kominiarz                    

...A gdzie tanie państwo? 7.000 zł grzywny
A ile kosztował cały proces? 17.000 czy 27 tys. PLN?
Grzywna nawet nie pokryje kosztów
W wyroku nie ma nic mowy o pokryciu kosztów przez Beger....

Oj umyka Ci Kominiarzu, umyka.  :D
Bo mi gdzieś przeleciała taka notka:
Sąd w Szamotułach uznał, że była posłanka Samoobrony Renata Beger płaciła za podpisy pod listami poparcia przed ostatnimi wyborami parlamentarnymi. Renata Beger została skazana na 7 tysięcy złotych grzywny i pokrycie kosztów procesowych.
Może więc coś tam jeszcze dojdzie.

Choć niezależnie kto z nas ma rację, nadal będę twierdził, że epilog tej sprawy karnej ( wyrok w takiej a nie innej wysokości ) nie ma nic wspólnego z tematem tego wątku, choć usilnie swym komentarzem próbowałeś to zasugerować.

A co do wysokości grzywny, tak z ciekawości jednak poszukałem: prokurator żądał maksymalnej kary 10.000, sąd orzekł 7.000, czyli też blisko górnej granicy ( Renatkę uratowało, że wyrok za fałszowanie list przy poprzednich wyborach jest jeszcze nieprawomocny; a na marginesie, komu to nie przeszkadzało, by przyjąć ją jako koalicjanta ? ).
Ordynacja wyborcza
Art. 228. Kto zbiera podpisy pod zgłoszeniem listy okręgowej lub pod zgłoszeniem kandydata albo kandydatów na senatora z naruszeniem zakazów określonych w art. 141 ust. 1, 2 lub 3 albo art. 197 ust. 1, 2 lub 3,
podlega grzywnie od 1.000 do 10.000 złotych.
Art. 141. ust. 3 Zabrania się udzielania wynagrodzenia pieniężnego w zamian za zbieranie lub złożenie podpisu pod zgłoszeniem listy okręgowej.

kominiarz                    

...Na przykład taki nius "Prezydent Sopotu J. Karnowski sprzedał działkę koledze (Groblewskiemu  - delarowi samochowemu) bez przetargu"  też jest ciekawy, nie? ;)

Chyba znów strzał daleko od tarczy. Akurat zarzut sprzedaży bez przetargu jest calkowicie chybiony. Jako właścicielowi budynków ( salonów samochodwych ) taka procedura ich właścicielowi przysługiwała, no i nie była to jednoosobowa decyzja Prezydenta Sopotu, a oczywiście zaakceptowana stosowną uchwałą radnych:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->26 września 2006 r. radni miasta wyrazili zgodę na sprzedaż tych działek bez przetargu. Działki wyceniono w sumie na ponad 1,3 mln zł.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Natomiast karygodna była ( i mam nadzieję, że prokuratorowi uda się postawić zarzuty i obronić je w sądzie)  była decyzja Karnowskiego o rozłożeniu na raty płatności do tego na super preferencyjnych warunkach.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...diler, choć stał się właścicielem nieruchomości, nie zapłacił za nią. W styczniu 2007 r. - osiem miesięcy przed podpisaniem aktu notarialnego - prezydent Sopotu wydał zarządzenie, w którym zdecydował, że rozłoży dilerowi samochodów płatność na 10 lat. Właściciel autosalonów miał wpłacić tylko pierwszą ratę: 10 procent wartości działki, czyli ok. 130 tys. zł.
Według "Rz", Karnowski ustalił oprocentowanie rat na poziomie redyskonta weksli NBP, czyli obecnie 6,25 proc. Kredyt komercyjny byłby nawet dwukrotnie droższy...<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 11 paź 2008, 13:39 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2008, 13:27
Zawodowiec

POSTY        3465

Demagogiczna zbitka jakoby fotoradary i horrendalnie wysokie mandaty były alternatywą budowy superbezpiecznych autostrad jest jak widać chwytliwa. Szkoda, że i Wy łapiecie się na tak proste chwyty.

Póki co zamiast budować drogi stawiają fotoradary
Żadna demagogia. Oczywista oczywistość. :P

wjawor                    

Sąd w Szamotułach uznał, że była posłanka Samoobrony Renata Beger płaciła za podpisy pod listami poparcia przed ostatnimi wyborami parlamentarnymi. Renata Beger została skazana na 7 tysięcy złotych grzywny i pokrycie kosztów procesowych.

OK. Nie doczytałem. Zesztą to logiczne (i zgodne z prawem), że przegrany pokrywa koszty.
Faktem jest, że za takie fałszerstwo dzięki któremu stała się POSŁEM na Sejm NAJJAŚNIEJSZEJ tylko 7 tys. zł...

wjawor                    

Chyba znów strzał daleko od tarczy. Akurat zarzut sprzedaży bez przetargu jest calkowicie chybiony. Jako właścicielowi budynków ( salonów samochodwych ) taka procedura ich właścicielowi przysługiwała, no i nie była to jednoosobowa decyzja Prezydenta Sopotu, a oczywiście zaakceptowana stosowną uchwałą radnych:

A od kiedy to władzom samorządowym przysługuje jakiś zakup czy sprzedaż (powyżej ustawowej kwoty) bez przetargu ?! To nie była PRYWATNA działka pana Karnowskiego!
Uważasz, że w papierach wszystko gra? Tak jak tutaj:

Zarzut składania fałszywych zeznań na korzyść Jacka Karnowskiego usłyszała konserwator zabytków Sopotu Danuta Zasławska - dowiedziała się TVN24. Grozi jej od trzech do ośmiu lat więzienia.
To efekt śledztwa w sprawie "przedkładania na użytek procesu dokumentów potwierdzających nieprawdę i fałszowania dokumentów przez jednego z urzędników".

- Na razie dotyczy ono jednej osoby, ale może się rozwinąć - mówił naczelnik gdańskiego wydziału Prokuratury Krajowej prok. Zbigniew Niemczyk.

Dokument, którego nigdy nie było
O co chodzi? Według "Rzeczpospolitej" w sopockim magistracie już po wybuchu afery Karnowskiego spreparowano antydatowany dokument, który w korzystnym świetle stawiał prezydenta miasta. Była to negatywna opinia konserwator zabytków odnośnie rozbudowy kamienicy biznesmena Sławomira Julkego.
Karnowski, broniąc się przed zarzutami o łapówkarstwo, powoływał się na ten właśnie dokument. Według prezydenta Sopotu Julke oczekiwał od niego, skłonienia podległych mu urzędników, do zmiany dokumentu.

Problem w tym, że - według gazety - taki dokument nie istniał. Pojawił się dopiero dwa miesiące po nagranej przez Julkego rozmowie z Karnowskim, gdy taśmy trafiły do mediów. Sam biznesmen nigdy jej nie otrzymał.

Urząd Miasta Sopotu wszystkiemu zaprzecza. Rzeczniczka UM Magdalena Jachim wyjaśniała w rozmowie z tvn24.pl, że Karnowski mówiąc w swoim lipcowym oświadczeniu o "negatywnej opinii urzędników w kwestii rozbudowy" miał na myśli nie "dokument o randze administracyjnej", a "luźne konsultacje" konserwator zabytków i naczelnika wydziału urbanistyki i architektury. Dlatego żaden podrobiony dokument, według Jachim, nie mógł trafić do prokuratury, bo nigdy go nie było. A Karnowski oskarża gazetę o próbę manipulacji faktami.

<a href="http://www.tvn24.pl/1,1566179,druk.html" target="_blank">http://www.tvn24.pl/1,1566179,druk.html</a>

I tak to się kręcą te lody...
W Sopocie najlepsze zawsze były "Milano".
Przed końcem deptaka (idąc w strone mola) po prawej stronie ;)

11 paź 2008, 15:37

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=35350:date=11. 10. 2008 g. 15:27:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 11. 10. 2008 g. 15:27) [snapback]35350[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Póki co zamiast budować drogi stawiają fotoradary
Żadna demagogia. Oczywista oczywistość. :P ...

Pozostaje mi: Tak trzymaj, jeśli z tym Ci lepiej. Te dwie sprawy nie mają nic wspólnego ze sobą i z pewnością nie są zamiennikami. Jakbym chciał pójść tą linią, to: powinniście żądać, by do czasu wybudowania autostrad, nie odnawiać żadnych znaków drogowych, nie łatać dziur itd. Ale to demagogia ...  :piwo:

kominiarz                    

OK. Nie doczytałem. Zesztą to logiczne (i zgodne z prawem), że przegrany pokrywa koszty.
Faktem jest, że za takie fałszerstwo dzięki któremu stała się POSŁEM na Sejm NAJJAŚNIEJSZEJ tylko 7 tys. zł...

Brniesz dalej, powiem więcej - toniesz  :(
Za fałszowanie list dostała 2 lata w zawiasach na 5; 30.000 grzywny oraz ponad 50.000 kosztów sądowych ( od wyroku się odwołała, sprawa jest w toku ) i zaszczytne miejsce koalicjanta w IV RP u boku Prawych i Sprawiedliwych.
Obecne 7.000 dotyczy ostatnich wyborów i płacenia za zbieranie podpisów na listach poparcia - tu już społeczeństwo się wypowiedziało, co o tym myśli. A że czyn jest tak, a nie inaczej "wyceniony" w karnych przepisach ordynacji wyborczej to możliwe, że i jest jakiś temat do dyskusji, choć czy w tym wątku ?

kominiarz                    

A od kiedy to władzom samorządowym przysługuje jakiś zakup czy sprzedaż (powyżej ustawowej kwoty) bez przetargu ?! To nie była PRYWATNA działka pana Karnowskiego!

Wejdź na stronę pierwszego lepszego lub gorszego urzedu miasta, a takich transakcji znajdziesz full. Z reguły samorządy określają w zasadach sprzedaży działek preferencje dla wieloletnich dzierżawców, którzy wybudowali na nim jakieś budynki. I nie była to wyłączna decyzja Prezydenta,  działal za zgodą Rady Miejskiej. Oczywiście być może miał tam większość, ale czemu wtedy larum Prawi i Sprawiedliwi radni nie podnieśli (  uchwała Rady zapadla  ponad 2 lata temu ) . A teraz się obudzili z ręką w nocniku.
( A podstawa prawna takiego zbycia to art. 37 ust. 3 ustawy o gospodarce nieruchomościami )

kominiarz                    

...Uważasz, że w papierach wszystko gra? Tak jak tutaj:

Nie uważam, że wszystko bylo ok. i o tym pisałem. Przeoczyłeś ? To jeszcze tylko dodam iż ciekawsze jest pewnie przekwalifikowanie przeznaczenia gruntów w tamtych okolicach, bo chyba dzięki temu taka sprzedaż mogła mieć miejsce.
Dla mnie przestępca jest przestepcą niezależnie od legitymacji noszonej w kieszeni. Ale z drugiej strony jeśli komuś udowodnią winę, to nie oznacza to wcale, iż to partia jest przestępczą organizacją bo jej legitymację nosił skazany. :piwo:

kominiarz                    

...I tak to się kręcą te lody...
W Sopocie najlepsze zawsze były "Milano".
Przed końcem deptaka (idąc w strone mola) po prawej stronie ;)

Co do lodów to faktycznie niezłe. Ale ja wolałem te po lewej stronie bezpośrednio przed wejściem na molo.

Ostatnio edytowano 11 paź 2008, 17:02 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2008, 16:50

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

<!--quoteo(post=35353:date=11. 10. 2008 g. 15:37:name=kominiarz)--><div class='quotetop'>(kominiarz @ 11. 10. 2008 g. 15:37) [snapback]35353[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Brniesz dalej, powiem więcej - toniesz  :(
Za fałszowanie list dostała 2 lata w zawiasach na 5; 30.000 grzywny oraz ponad 50.000 kosztów sądowych ( od wyroku się odwołała, sprawa jest w toku ) i zaszczytne miejsce koalicjanta w IV RP u boku Prawych i Sprawiedliwych.
Obecne 7.000 dotyczy ostatnich wyborów i płacenia za zbieranie podpisów na listach poparcia - tu już społeczeństwo się wypowiedziało, co o tym myśli. A że czyn jest tak, a nie inaczej "wyceniony" w karnych przepisach ordynacji wyborczej to możliwe, że i jest jakiś temat do dyskusji, choć czy w tym wątku ? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Niestety wyprzedziłeś mnie Wjaworze. Chciałem napisać dokładnie to samo, ale w tej sytuacji powtarzać nie będę.
Dodam tylko, że to nie pierwsze kłamstwo Kominiarza na tym forum.

Ostatnio edytowano 11 paź 2008, 17:52 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2008, 17:51

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Dodam tylko, że to nie pierwsze kłamstwo Kominiarza na tym forum.

Raczej tylko pomyłka wynikająca z niezbyt wnikliwego czytania wklejanych niusów  :D

11 paź 2008, 18:12

POSTY        2176

Raczej tylko pomyłka wynikająca z niezbyt wnikliwego czytania wklejanych niusów  :D

A tyle razy uprzedzałeś by przeczytać własny post przed udostępnieniem go na forum. :piwo:
Najlepiej ze zrozumieniem. :D

A co do tych pomyłek. Coraz więcej ich ostatnio. Epidemia dotknęła zwłaszcza część drugiego co do wielkości klubu parlamentarnego  ;)

Ostatnio edytowano 11 paź 2008, 18:26 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2008, 18:15
Zawodowiec

POSTY        3465

<!--quoteo(post=35363:date=11. 10. 2008 g. 20:12:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 11. 10. 2008 g. 20:12) [snapback]35363[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A tyle razy uprzedzałeś by przeczytać własny post przed udostępnieniem go na forum. :piwo:
Najlepiej ze zrozumieniem. :D
A Ty nie pierwszy raz obrażasz i nie mnie jednego.
I kłamiesz, bo nie było moje kłamstwo, a jak słusznie zauważył Wjawor - POmyłka.
Na szczęście moje są o niebo mniejsze niż te Platformy Obywatelskiej.

To kiedy będą boiska, baseny i autostrady (zamiast fotoradarów)?
A kiedy podatek liniowy?
Kiedy kastracja pedofili?
Kiedy wejdzie w życie "Projekt 50+" (praca dla 50-latka) ?
A co z likwidacją finansowania partii politycznych z budżetu państwa?
A co z obietnicą likwidacji  immunitetów poselskich.
A co z "komercjalizacją" służby zdrowia = prywatyzacją w przyszłości... ?
A co z brakiem miejsc w przedszkolach... ?
A co z powrotami Polaków z Irlandii... ?
A co zobietnicą usunięcia Palikota z partii... ?
A co z... ?
A co z... ?

A kiedy druga Irlandia?..
A kiedy?..
A kiedy?..
A kiedy?..
A kiedy?..

A jabłka to po ile? :zeby:

I nie bądź za mądry, bo wyłysiejsz.  ;)

11 paź 2008, 18:48
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

...
A kiedy druga Irlandia?..
...

No tu już zdecydowanie przesadziłeś!!!
Irlandia w kryzysie, Polska prawie już też!

11 paź 2008, 19:40

POSTY        2176

I kłamiesz, bo nie było moje kłamstwo, a jak słusznie zauważył Wjawor - POmyłka.
Na szczęście moje są o niebo mniejsze niż te Platformy Obywatelskiej.

Oczywiście, że nie Twoje. Który kłamca się do tego przyzna. Zawsze można powiedzieć, że się pomylił...
Ale muszę powiedzieć, że jesteś w "dobrym" towarzystwie. JarKacz, Ziobro, Kuchciński, Nelly Rokita, Piecha itp... Oczywiście nie wolno zapomnieć także o Edgarze.
Druga część posta była do mnie? To jak to było z tymi Murzynami?
Co do zakończenia, też odpowiem cytatem..."Na mądrej głowie włos się nie trzyma".

Ostatnio edytowano 12 paź 2008, 10:06 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2008, 21:43
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034

Co do zakończenia, też odpowiem cytatem..."Na mądrej głowie włos się nie trzyma".

To teraz wiem dlaczego szefem jednej z komisji został Palikot!!!

Ostatnio edytowano 11 paź 2008, 22:02 przez oktan, łącznie edytowano 1 raz

11 paź 2008, 21:58
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Tak, to bardzo trafny cytat, jedyny wyjątek to taki, że ta mądra głowa należy do kobiety np. Alberty Einstein

[attachmentid=443]

11 paź 2008, 22:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 838 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 60  Następna strona