Pewnego ranka, gdy się zbudziłem, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! Pewnego ranka, gdy się zbudziłem, Spotkałem wroga w kraju mym.
Hej, partyzancie, weź mnie ze sobą, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! Hej, partyzancie, weź mnie ze sobą, Bo czuję powiew śmierci już.
A jeśli umrę jako partyzant, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! A jeśli umrę jako partyzant, Chcę, byś pochował godnie mnie.
Pogrzeb mnie w górach, tam hen wysoko, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! Pogrzeb mnie w górach, tam hen wysoko, Gdzie piękny kwiat kładzie swój cień.
Wszyscy, co przejdą i będą patrzeć, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! Wszyscy, co przejdą i będą patrzeć, Powiedzą: "Jaki piękny kwiat!"
Kwiat ten należy do partyzanta, o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao! Kwiat ten należy do partyzanta, Co życie swe za wolność dał.
Bella Ciao - co to za piosenka?
Bella Ciao to piosenka, która podbija listy przebojów na całym świecie. Jaka jest jej historia? El Profesor i jego remix piosenki Bella Ciao podbijają listy przebojów na całym świecie. Można ją usłyszeć między innymi na antenie Radia ESKA. Została również wykorzystana w serialu Dom z papieru. Porywająca muzyka i intrygujący tekst szybko, zapadają słuchaczom w pamięć. Nie wszyscy wiedzą jednak, że utwór ten ma swoją historię i jego przekaz był kiedyś zupełnie inny. Muzyka znów pokazała, że jest ponadczasowa i uniwersalna. Jest jednym z najsłynniejszych utworów włoskich, który śpiewany bywa tam po dziś dzień.
"Bella ciao" to pieśń włoskich partyzantów antyfaszystowskich powstała około roku 1942. Melodię zapożyczono z pieśni ludowej śpiewanej przez najemnych robotników rolnych, autor słów pozostaje nieznany. "Bella ciao" należy do najbardziej znanych na świecie pieśni antyfaszystowskich. "Bella ciao" dużą popularnością cieszy się nie tylko w Polsce. Można ją usłyszeć w różnych wersjach na całym świecie. Najpopularniejsza jest obecnie we Francji. Dlaczego właśnie tam? Piosenka nawiązuje do strachu, jaki można odczuwać we własnym kraju. Dobrze opisuje więc uczucia, które towarzyszą ludziom podczas zamachów terrorystycznych.
To się największym fanom legendy rocka nawet nie śniło. Po prawie 30 latach od śmierci Freddie'go Mercury'ego w serwisie YouTube opublikowano nieznane dotąd nagranie. Piosenkę w ciągu tygodnia odsłuchano już ponad 5 milionów razy! Pierwotna wersja piosenki pod tytułem "Time" powstała w 1986 roku na potrzeby musicalu o tym samym tytule.
Podczas sesji w studio Abbey Road nagrano również alternatywną wersję utworu. Dziś jako “Time Waits For No One” podbija na nowo serca fanów Mercury'ego.
„Time Waits For No One” pokazuje Freddiego Mercury'ego całkowicie obnażając możliwości jego wokalu, któremu towarzyszy tylko fortepian; prezentuje jeden z najbardziej ukochanych i zapierających dech głosów - czytamy w opisie pod nagraniem. Nagranie w ciągu tygodnia obejrzano ponad pięć milionów razy.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
27 cze 2019, 20:24
Re: Piosenka jest dobra na wszystko
Ja uwielbiam ją(go), on(a) tu jest i tańczy dla mnie
TuskoPOlo
Załącznik:
Ja uwielbiam ją.jpg
Załącznik:
Tuskopolo.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
18 sie 2019, 21:34
Beatlesi wiecznie żywi
Załącznik:
All I need is love.jpg
25 sie 2019, 10:37
Viki Gabor wygrała Eurowizję Junior 2019!
W tefałenach ostra biegunka. Co tu zrobić, jak z tego wybrnąć? Co z tą izolacją Polski? Przecież Nelsen podaje, że oprócz Prezesa i Kurskiego, nikt nie ogląda tej reżimowej telewizji.
Viki Gabor zwyciężyła w Eurowizji Junior 2019! Po raz kolejny wygraną zgarnęła Polka.
Eurowizja Junior 2019 należy do Viki Gabor, która bez wątpienia, tak jak Roksana Węgiel, zrobi oszałamiającą karierę. I nikogo nie powinno to dziwić. 12-latka rozbiła bank! Zwycięstwo Eurowizji Junior 2019 po raz kolejny należy do Polski. To historyczna chwila! Żaden inny kraj nigdy wcześniej nie zwyciężył dwa razy z rzędu w tym konkursie!
Nastolatka pokazała na scenie światowy poziom. Głos, charyzma i to "coś", czego zabrakło innym uczestnikom. Scena w Gliwicach należała do niej. Kiedy oficjalnie ogłoszono, że Gabor powtórzyła sukces Roksany Węgiel, 12-latce odebrało mowę. Tuż po zwycięstwie TVP wyemitowała wywiad z Viki Gabor, która jeszcze w emocjach opowiedziała, co czuje po zwycięstwie konkursu Eurowizji Junior 2019. - Nie wiem, co powiedzieć. Mój Boże! Ściskam tę nagrodę. Umarłam w środku, bo naprawdę się udało - wykrzyczała rozemocjonowana Viki Gabor.
Kim jest Viki Gabor? Wiktoria Gabor urodziła się w 2007 r. w Niemczech w rodzinie Romów. Rodzice przenieśli się do Polski, a potem do Wielkiej Brytanii. Po kilku latach mieszkania za kanałem La Manche, nastolatka zdecydowała się wrócić do Polski. Zamieszkała w Krakowie i zaczęła karierę w branży muzycznej.
Wystartowała w drugiej edycji programu "The Voice Kids", gdzie osiągnęła spory sukces, docierając do samego finału. Latem 2019 r. wystąpiła w Sopocie, zaproszona do koncertu Young Choice Awards, a zaraz potem stanęła w szranki eliminacji do konkursu Eurowizja Junior. Przeszła przez nie jak burza i wygląda na to, że ten sztorm wcale nie zamierza ucichnąć.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
28 lis 2019, 19:15
Trójka ma wspaniałe - jeszcze z czasu stanu wojennego i okresu po stanie wojennym - tradycje "uwalnia" piosenek na liście przebojów. Kiedyś zabraniano puszczania piosenek Maanamu - w to miejsce na liście pojawiał się tylko fragment perkusji z utworu "To tylko Tango". Potem listę wygrała piosenka "Mniej niż zero" zespołu Lady Pank, ale zbyt kojarzyłą się z niedawnym zabójstwem Grzegorz Przemyka i po kilku notowaniach niespodziewanie, po interwencji pewnych służb, spadła z listy... Teraz mamy wprawdzie nie stan wojenny, a stan epidemii, ale nasza kochana władza znów interweniuje i unieważnia listę, bo wygrał nieprawomyślny utwór Kazika o wizycie Kaczyńskiego na zamkniętych dla pospólstwa cmentarzach... https://www.youtube.com/watch?v=o9LzNtpjhV0
17 maja 2020, 06:45
Niedźwiecki brał pieniądze za miejsca na liście przebojów
„Marek Niedźwiecki – którego audycje także lubiłem – brał w latach 90-tych 20 tys. zł za 3. miejsce na liście przebojów Trójki. (…) I to możemy udowodnić. Wszyscy muzycy w Polsce to wiedzą i do tej pory nikt z tym nie zrobił porządku. O nim mogę napisać, bo wiem z PIERWSZEJ RĘKI. Nic nie jest w stanie mi zrobić nawet przed sądem, bo mu wyciągnę kolegów z innych kapel, które zapłaciły lub jak my nie zapłaciły” – napisał w obszernym poście b. muzyk zespołu Antyquariat podpisany jako „Tomaldo Banjo”.
Zaczął się wielki lament, ponieważ Trójka przeprosiła oficjalnie, że w głosowaniu listy przebojów Trójki wzięła udział piosenka spoza listy. Odbiło więc szambo... Pojawiły się informacje jak to »biedny Niedźwiedzki« został zwolniony z Trójki, i kilku innych... Jak to Wojtek Man musiał odejść... Oczywiście wszystkiemu jest winny Kaczor – no bo przecież Kaczor to chłopiec do bicia w Polsce. Pozwolicie moi drodzy, że się odniosę do tego – zupełnie APOLITYCZNIE, ponieważ akurat rynek muzyczny znam od podszewki i wiem, że nie był nigdy powiązany bezpośrednio z polityką. Niestety był bardziej skorumpowany niż myślicie... Rynek muzyczny siedzi w kieszeniach wielkich firm fonograficznych” – rozpoczął swój wpis mężczyzna podpisany jako „Tomaldo Banjo”. [...]
17 maja 2020, 22:19
No tak, Doda nawet nie miała szansy, żeby zaistnieć na LP3 a ma dużo do powiedzenia w sprawie.
O braniu kasy przez Niedźwieckiego pisze jakiś "mężczyzna" (?) Tomaldo Banjo (zna go ktoś?) były członek zespołu Antyquariat (zna to ktoś?), więc można wsadzić sobie te rewelacje właśnie w szambo (zresztą post został szybko usunięty; tylko TVP3 się go uczepiła).
Niedźwiecki sam odszedł z radia, nikt go nie zwalniał, a Trójka przeprosiła w starym stylu: pracownicy stacji musieli podpisać oświadczenie o machinacjach przy notowaniu
18 maja 2020, 13:50
Ale jaja, ale jaja! Trójka zmanipulowała Listę jak Celnicy list (Urzędniczki KAS)
awista
O braniu kasy przez Niedźwieckiego pisze jakiś "mężczyzna" (?) Tomaldo Banjo (zna go ktoś?) były członek zespołu Antyquariat (zna to ktoś?)
AntyQuariat
DISGUSTING - AntyQuariat (OFFICIAL MUSIC VIDEO) MUZYKA: Adam Winnicki TEKST: Jagna Kaiser WYKONANIE: AntyQuariat 3,544 views • Premiered Feb 3, 2019 https://www.youtube.com/watch?v=ROOb-0md31E
Niedźwiecki sam odszedł z radia, nikt go nie zwalniał:
Zachorował na własną prośbę.
Podczas elektronicznego głosowania nad Listą Przebojów Trójki w dn. 15.05.2020 r. został złamany regulamin i do głosowania wprowadzono piosenkę spoza listy. Nadto dokonano manipulacji przy liczeniu głosów oddawanych na poszczególne piosenki, co zafałszowało wynik końcowy. W związku z tym Redakcja podjęła decyzję o unieważnieniu tego głosowania".
Głos w spawie zabrała też Prezes Polskiego Radia Agnieszka Kamińska. Powiedziała ona Informacyjnej Agencji Radiowej: - Podczas elektronicznego głosowania została wprowadzona piosenka spoza listy i doszło do ingerencji w kolejność utworów. Wskutek tego wynik końcowy nie odzwierciedlał głosowania słuchaczy. Polskie Radio sprawdzi, czy nastąpiło to w wyniku błędu informatycznego, czy też była to ingerencja z zewnątrz. Sprawa zostanie dogłębnie zbadana i wyjaśniona. Wtedy też będzie można podjąć decyzję, co do ewentualnych kolejnych działań: albo w zakresie uszczelnienia systemu informatycznego, albo ewentualnych kroków prawnych.
Niedźwiedź twierdzi, że lista została ocenzurowana Dyrekcja radia twierdzi, że lista została sfałszowana Niedźwiedź ma swoje grono zwolenników, którzy będą się bili do ostatniej kropli krwi że PiS jest zły. Dyrekcja radia ma swoje grono zwolenników, którzy będą twierdzili, że Niedźwiedź chciał przyłączyć się do totalnej wojny totalnej opozycji z PIsem i dlatego podrasował Kazika. Wiele osób potwierdza, że o miejscu na liście nie decydowały głosy słuchaczy. Że decydowały monyy, money, money. Pecunia non olet. To jest biznes! To są żywe pieniądze. Żywa gotówka jak u POsłanki Hartman. Promocja kosztuje.
Wałęsa mówił już w latach 80-tych: bierzcie swój interes w swoje ręce. No to wzięli. Każdy brał jaki i gdzie swój interes miał. Janek Bury swój, Józek Pinior swój, Maniek Banaś swój, Stasiek Gawłowski swój. A Niedźwiecki swój. I ch#j!
awista
No tak, Doda nawet nie miała szansy, żeby zaistnieć na LP3 a ma dużo do powiedzenia w sprawie.
Nie tylko Doda ma dużo do powiedzenia w sprawie.
Załącznik:
Reszczyński - Z Trójki odchodzą skrzywdzeni.jpg
Czy te oczy mogą kłamać?
Czemu nie?
Ostatnio edytowano 19 maja 2020, 19:47 przez jurnystefan, łącznie edytowano 2 razy
19 maja 2020, 19:45
Zamknięte cmentarze, to na skutek zdarzeń ostatnich tygodni, ostatnich wydarzeń. Na łańcuchy patrzę, ocieram łzy, tak jak i Ty, tak jak i Ty.
Otwiera się brama, ja nie wierzę oczom, czy jednak się rzeczy inaczej potoczą, podbiegam, Twoje karki krzyczą stój, bo Twój ból jest lepszy niż mój, Twój ból jest lepszy niż mój.
Ból ukoić możesz Ty jeden, wszyscy inni wpadli w biedę, limuzyny dwie, jedna, cały cmentarz Twój, lepszy niż mój.
Na ulicach i w mieszkaniach duch miłości się wyłania limuzyny dwie, jedna, cały cmentarz twój, większy niż mój.
4 lata temu 10 kwietnia Marii prosto pod koła córka uciekła. Maria nie przekroczy bramy dziś tej, bo Twój ból jest lepszy niż jej, Twój ból jest lepszy niż jej.
20 maja 2020, 09:39
No to faktycznie, Antyquariat jest znany jak chooy. Co tam Kazik!
Doda i Reszczyński, zaiste, dobrana para (zwłaszcza ten drugi, autorytet jak antykwariat)!
A z Trójki odchodzą następni: Kaczkowski, Metz, Rożek i inni, nawet Ci kojarzeni z tzw. dobrą zmianą. Nikt nie chce prowadzić listy PR3, jest ktoś chętny? W trójce zostanie już tylko kowalczewski i piękna kamińska.
PiS strzelił sobie nieźle w kolano aferą z LP3, sam Girzyński nie ma wątpliwości.
20 maja 2020, 11:01
awista
No to faktycznie, Antyquariat jest znany jak chooy. Co tam Kazik!
Doda i Reszczyński, zaiste, dobrana para (zwłaszcza ten drugi, autorytet jak antykwariat)!
A z Trójki odchodzą następni: Kaczkowski, Metz, Rożek i inni, nawet Ci kojarzeni z tzw. dobrą zmianą. Nikt nie chce prowadzić listy PR3, jest ktoś chętny? W trójce zostanie już tylko kowalczewski i piękna kamińska.
PiS strzelił sobie nieźle w kolano aferą z LP3, sam Girzyński nie ma wątpliwości.
4 lata temu 10 kwietnia Marii prosto pod koła córka uciekła. Maria nie przekroczy bramy dziś tej.
Bzdura. Kazik kłamie. Zarządca cmentarza (proboszcz parafii) decydował czy ktoś może (zachowując konieczne środki ostrożności) wejść na cmentarz. Wystarczyło zgłosić taką potrzebę. Cmentarze, tak samo jak place, skwery, plaże, lasy, były zamknięte dla ogółu (tłumów).