Piosenka "Belle" w wyk. Garou, Bruno Pelletier, Luc Mervil, Daniel Lavoie i slajdy z Katedrą Notre Dame.
I tragiczne wyznanie miłości Quasimodo do Esmeraldy:
Quasimodo: Belle, c'est un mot qu'on dirait inventé pour elle Quand elle danse et qu'elle met son corps ŕ jour, tel Un oiseau qui étend ses ailes pour s'envoler Alors je sens l'enfer s'ouvrir sous mes pieds J'ai posé mes yeux sous sa robe de gitane A quoi me sert encore de prier Notre-Dame Quel Est celui qui lui jettera la premičre pierre Celui-lŕ ne mérite pas d'ętre sur terre O Lucifer ! Oh ! Laisse-moi rien qu'une fois Glisser mes doigts dans les cheveux d'Esméralda
Frollo: Belle, est-ce le diable qui s'est incarné en elle Pour détourner mes yeux du Dieu éternel Qui a mis dans mon ętre ce désir charnel Pour m'empęcher de regarder vers le Ciel Elle porte en elle le péché originel La désirer fait-il de moi un criminel Celle Qu'on prenait pour une fille de joie une fille de rien Semble soudain porter la croix du genre humain O Notre-Dame ! Oh ! laisse-moi rien qu'une fois Pousser la porte du jardin d'Esméralda
Phoebus : Belle, malgré ses grands yeux noirs qui vous ensorcellent La demoiselle serait-elle encore pucelle ? Quand ses mouvements me font voir monts et merveilles Sous son jupon aux couleurs de l'arc-en-ciel Ma dulcinée laissez-moi vous ętre infidčle Avant de vous avoir mené jusqu'ŕ l'autel Quel Est l'homme qui détournerait son regard d'elle Sous peine d'ętre changé en statue de sel O Fleur-de-Lys, Je ne suis pas homme de foi J'irai cueillir la fleur d'amour d'Esméralda
Quasimodo, Frollo et Phoebus : J'ai posé mes yeux sous sa robe de gitane A quoi me sert encore de prier Notre-Dame Quel, est celui qui lui jettera la premičre pierre Celui-lŕ ne mérite pas d'ętre sur terre O Lucifer ! Oh ! laisse-moi rien qu'une fois Glisser mes doigts dans les cheveux d'Esméralda
Ten tragizm miłości karła Quasimodo do pięknej cyganki Esmeraldy łączy się dzisiaj z tragicznym losem Katedry...
Jest wiele wersji polskiego tłumaczenia tekstu francuskiego.
Oto jeden z nich:
Quasimodo: Belle, zda się,że to imię wymyślono właśnie dla niej Kiedy tańcząc wydaje swe ciało na światło dnia. jak ptak. który rzozpościera skrzydła do lotu a ja czuję jakbym zstępował do piekieł przenikając wzrokiem jej cygańską suknię. I na cóż mam wznosic modły do NajświetszejPanienki ten kto pierwszy rzuci kamień nie jest godzien stąpać po tej ziemi O, Lucyferze! Pozwól mi choć raz przeczesać palcami włosy Esmeraraldy.
Frollo : Belle, czy w ten piękny kwiat sam diabeł wcielił się? Tam mój wieczny ból, tam przy niej myśli me. Szatańska moc, co w sercu mym jak żądza gra, Odpycha mnie od nieba bram w stronę zła. Czy ona wie, że nosi w sobie Ewy grzech? I czemu ja tak bardzo, bardzo pragnę jej? Nie, nie może to co tylko chwilą, żartem jest. na swoich wargach ludzki krzyk do końca nieść. O, Notre Dame! ty pozwól mi otworzyć raz ogrodu drzwi co imię ma Esmeralda.
Phoebus : Belle, tyle piękna w niej, że coś porywa mnie, Kocham pierwszy raz - czy to możliwe jest? Jej każdy ruch, co w myślach mych na zmysłach gra A suknia jej jak tęcza ma siedem barw! Ma Dulcineo pozwól na niewierny sen, Niech święte śluby zamkną nas po sądny dzień. Gdzie Jest ten mężczyzna, który wzrok odwrócić chce? Choćby w słup soli miał się zmienić z winy jej O Fleur-de-Lys, Jak cienka nić jest wierność ma Dziś zerwę kwiat co imię ma Esmeralda.
A to inny:
Wiem, słowo "piękna" straciło by bez niej sens Kiedy tańczy... gdy ciało jej rzuca cień, Jak rajski ptak, co w chmurze piór ku niebu mknie, To w otchłań swoją piekło znów wciąga mnie. Me oczy w barwnej jej spódnicy toną mgle Już do Dziewicy Marii nie śmiem modlić się. Lecz ten, kto kamieniem rzucić pierwszy by w nią chciał Mieć na sumieniu będzie większy grzech niż ja.
O, Lucyferze! Duszę bierz, gdy tylko dasz We włosy Esmeraldy wsunąć dłoń choć raz. Wiem, piękna jest, lecz takiej nie mógł jej stworzyć Bóg, Tylko szatan, bym w Boga dziś zwątpić mógł. Gdy patrzę na nią pożądanie włada mną Choć wzrok ku niebu zwracam wciąż widzę ją Pierworodnego grzechu ognie w oczach ma. A moja żądza do niej, mnie ku zbrodni pcha. Lecz, jawnogrzesznica, którą ma w_pogardzie świat Też brzemię krzyża może w_sobie nieść od lat.
O, pozwól Nasza Panno Święta, pełna łask W_ogrodzie Esmeraldy zbłądzić chociaż raz. Wiem, to cygańskich oczu jej czar sprawił, że Wbrew wszystkiemu w_jej niewinność wierzyć chcę. Gdy jej porywa spódnicę tańca rytm Odkrywam tajemnicy szlak na sam szczyt. Ma Dulcyneo! Już nasz ślub obwieścił dzwon A me niewierne serce gra fałszywy ton. Lecz, mężczyzna, który by odwrócił od niej wzrok Niechby za karę się przemienił w soli blok!
O, słodka Lilio! Nim przysięgi złączą nas Chcę dotknąć kwiatu Esmeraldy choćby raz Me oczy w barwnej jej spódnicy toną mgle Już do Dziewicy Marii nie śmiem modlić się. Lecz ten, kto kamieniem rzucić pierwszy by w_nią chciał Mieć na sumieniu będzie większy grzech niż ja. O, Lucyferze! Duszę bierz, gdy tylko dasz We włosy Esmeraldy wsunąć dłoń choć raz. Choć jeden raz...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
16 kwi 2019, 20:42
Re: Piosenka jest dobra na wszystko
Wśród wielu starych piosnek niektóre bywają szczególnie bliskie. Do nich należą dwie piosenki Huberta Szymczyńskiego. To były "szalone lata 70-te". A piosenka jest z 1969 roku. Sprzed 50 lat...
Hubert Szymczyński - muzyk z wykształcenia, pochodzący z Poznania pojawił się w Szwecji tak jak wielu Polaków w latach 80-tych. Pianista jazzowy, człowiek uprawiający muzykę pop, związany z pamiętnym kabaretem poznańskim TEY, w nowym kraju zajął się muzyką klasyczną jako realizator dźwięku i producent nagrań
Prześwity
Muzyka: Hubert Szymczyński, Słowa: Mirosław Łebkowski i Stanisław Werner
Ty jeszcze nie wiesz nic - ja nie wiem. Daleko jeszcze nam do siebie. lecz już cię znam, na pamięć znam: twe usta, ręce i oczy.
Ty jeszcze jesteś tak daleko - jak egzotyczny kwiat, jak rzeka. Lecz już cię znam, na pamięć znam: wiem, że gdzieś jesteś i czekasz.
A kiedy wejdę w cień zielony, a kiedy ujrzę drzew korony i z rannej mgły wybłyśnie dzień, to jakbym ciebie zobaczył.
A kiedy jeszcze spać za wcześnie, a gdy za oknem wiatr szeleści i nocy cień okrywa świat, to jakbym ciebie całował.
A gdy nie będziesz już marzeniem, a gdy cię nazwę twym imieniem, rozwiejesz się jak w słońcu dym i wtedy ciebie utracę.
Muzyka: Hubert Szymczyński, Słowa: Mirosław Łebkowski i Stanisław Werner
Ty wiesz jak mało chcę - to może błąd pokochaj tylko mnie, ze mną bądź, ze mną bądź. Jak śpiew, uparty śpiew powtarzam wciąż do wtóru leśnych drzew: ze mną bądź, ze mną bądź.
Co mi tam barwy świata, co mi tam błękit nieba jedna mi świeci gwiazda - to ty! W moim śnie idziesz lekka niby wiatr przez równinę niesiesz blask pod powieką - to ty!
Odjechać możesz w świat daleko stąd, odnajdę cię i tak ze mną bądź, ze mną bądź.
Co mi tam barwy świata...
Bo dla nas każdy dzień i każda noc, posłuchaj wołam cię: ze mną bądź, ze mną bądź.
Hubert Szymczyński & Grupa ABC Andrzeja Nebeskiego. Hubert Szymczyński - wokal, gitara basowa, Zbigniew Karwacki - saksofon altowy, flet, Aleksander Michalski - saksofon tenorowy, Andrzej Mikołajczak - organy, Andrzej Nebeski - perkusja
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
08 maja 2019, 10:31
Eurowizja 2019
Dzisiaj pierwszy półfinał z udziałem Polski.
Podczas 64. Konkursu Piosenki Eurowizji w Izraelu Polskę reprezentować będzie folkowy zespół Tulia z piosenką "Pali się (Fire of Love)", zaśpiewaną zarówno w języku ojczystym, jak i angielskim. W pierwszym półfinale wystąpi 17 artystów, z czego tylko dziesięciu awansuje do finału.
O awans do finału powalczy z reprezentacjami: Słowenii, Białorusi, Czech, Czarnogóry, Cypru, Serbii, Finlandii, Węgier, Estonii, Portugalii, San Marino, Islandii, Gruzji, Australii, Belgii, Ukrainy i Grecji.
14 maja 2019, 19:02
Nadir
Jak wypadnie Tulia?
Tulia wypadła z dalszego udziału.
Ale nic straconego! Były większe atrakcje.
Pocałunek dwóch mężczyzn w TVP. Nareszcie!
Ruszyła pierwsza część półfinału Eurowizji 2019. Muzyczne wydarzenie transmitowane jest na antenie stacji TVP1. Dzięki pocałunkowi gejów na wizji, możemy mówić o przełomie w Telewizji Polskiej.
Eurowizja 2019. Pocałunek gejów w TVP (screen, Fot: screen)
Rozpoczął się pierwszy półfinał Eurowizji 2019. Muzyczne wydarzenie otworzyła zeszłoroczna zwyciężczyni konkursu. Netta przywitała publikę ze swoim singlem "Toy".
Chwilę później na scenie pojawiła się Dana International. Dana International w 1998 roku wygrała Eurowizję jako transseksualistka. Był to przełomowy moment dla konkursu Eurowizji. Ludzie zobaczyli, że na scenie jest miejsce dla każdego. Dana International jeszcze długo przed Conchitą Wurst manifestowała wolność i tolerancję. Śmiało możemy mówić, że izraelska piosenkarka nieświadomie dokonała przełomu nie tylko na świecie, ale także w TVP. Podczas jej występu, w którym śpiewała o miłości, pokazywano całujące się na widowni pary. Nie zabrakło także tych jednopłciowych.
Nie posiadamy się ze szczęścia. Obrazek dwóch kochających się mężczyzn w żadnej innej stacji nie cieszyłby tak bardzo, jak w Telewizji Polskiej. Miejmy nadzieję, że taki widok w TVP nie będzie pojawiał się tylko od święta!
6-latek gra na pianinie i śpiewa "Bohemian Rhapsody".
29 maja 2019, 16:52
Na dobre i złe Sł. Krzysztof Dzikowski Muz. Wiktor Stroiński
Gra zespół Dzikusy Śpiewa Daniel Dan (Tadeusz Woźniak) Rok 1996
Gdzie są zapomniane chwile marzeń Które dziś nie wrócą już chociaż często wzywam je tu.
Dziś chcę by wróciły dawne dni choć przyjemnie płynie czas chociaż tyle dziewcząt o mnie śni
Lecz wiem, że kochają wtedy mnie Gdy gram, gdy im śpiewam, śmieje się Potem już nie...
Gdzie jest, ta dziewczyna z dawnych dni Która ze mną zostać chce? Zostać ze mną na dobre i na złe
Lecz wiem, że kochają wtedy mnie Gdy gram, gdy im śpiewam, śmieje się Potem już nie...
Gdzie jest ta dziewczyna z dawnych dni Która ze mną zostać chce? Zostać ze mną na dobre i na złe. Zostać chce na dobre i na złe. Zostać chce na dobre i na złe.
Ze mną wciąż, na dobre i na złe Ze mną wciąż, na dobre i na złe Ze mną wciąż, na dobre i na złe
Jedna z moich najbardziej ulubionych piosenek z "tamtych lat".
Oryginalne wykonanie z 1966 roku: https://www.youtube.com/watch?v=luT__qKKNkQ Ten zespół w klipie to oczywiście Beatlesi nie Dzikusy, ale ilustruje gorączkę tamtych lat. Na występach Dzikusów polskie dziewczyny szalały tak jak angielskie na występach Beatlesów. A piosenka wcale nie gorsza od niejednej piosenki Beatlesów. A, moim zdaniem, lepsza od wielu "Żuków".
Występ Tadeusza Woźniaka na Jubileuszu 55-lecia pracy twórczej Krzysztofa Dzikowskiego, który odbył się 25 listopada 2016 w siedzibie Stowarzyszenia Autorów ZAiKS w Warszawie. https://www.youtube.com/watch?v=0ELDIRs27O0
W 1996 r. w Warszawie, w klubie Stodoła odbył się jedyny w swoim rodzaju koncert pn. Warszawski Rock&Roll lata 60-te przybliżający polską muzykę młodzieżową lat 60-tych. Wystąpiły znane w ówczesnych latach zespoły młodzieżowe w nowej odsłonie 1996 roku. Ukazała się również płyta z tej okazji. Materiał filmowy pochodzi ze zborów Piotra Miksa, jednak z uwagi na duży upływ czasu stracił na swojej jakości technicznej. Niemniej warto przyjrzeć się poszczególnym wykonawcom, tym bardziej, że niestety wielu z nich już odeszło. https://www.youtube.com/watch?v=chITAD7fNFc
02 cze 2019, 09:28
Jaka to melodia?
Miałem ją nagraną w latach 90-tych na kasecie magnetofonowej i nie mogłem odgadnąć co to jest. Pytałem każdego i wszędzie, kogo i gdzie tylko mogłem. W czasach internetu szukałem po frazach tekstu. I bez rezultatu. Kilka lat temu, po 20 latach poszukiwań, udało mi się rozwiązać tę zagadkę.
Czy ktoś odgadnie "tę melodię"?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
08 cze 2019, 16:06
Nadir
Jaka to melodia? Czy ktoś odgadnie "tę melodię"?
Jak widzę zainteresowanie nie jest wielkie, bo tylko 5 pobrań.
To może uproszczę zagadkę: kto to śpiewa?
Termin odpowiedzi: do 28 czerwca.
14 cze 2019, 17:08
Ой,мама я женюсь
Не женюсь я, не женюсь, Ой мама, не женюсь, Девушки вокруг меня, Ну зачем же мне жена? Молодой, гулять хочу, А жениться не хочу! Постарею, с ног свалюсь, Но жениться не женюсь!
15 cze 2019, 09:21
Wojciech Gąssowski Butterfly of Love, a nagranie jest z 2000 r. płyta Co przed nami; trzeba przyznać, że niełatwo jest znaleźć to nagranie w necie. Piosenkę napisali Siemasz (tekst) i Jagielski (muzyka).
16 cze 2019, 11:09
awista
Wojciech Gąssowski Butterfly of Love, a nagranie jest z 2000 r. płyta Co przed nami;
Bingo! Brawo! Wojciech Gąssowski i Butterfly of Love. Słuchając dobrego jakościowo nagrania dość łatwo wychwycić, że to jest Wojciech Gąssowski. Moje nagrania na kasecie magnetofonowej było kiepskiej jakości i nawet nie przypuszczałem, że to może być polski wykonawca! Ale moim zdaniem nagranie nie jest z 2000 roku. Płyta "Co przed nami" jest z 2000 roku, natomiast piosenka musi być z lat 90-tych. Bo, jak pamiętam, szukałem płyty czy kasety z ta piosenką mając ze sobą walkmana i pytając sprzedawców czy znają ten utwór. A musiało to być jeszcze przed rokiem 2000.
awista
trzeba przyznać, że niełatwo jest znaleźć to nagranie w necie.
Wielu piosenek niełatwo jest znaleźć. Tej szukałem, jak napisałem w dobie internetu (a internet mam chyba o 2002 roku), po frazach tekstu w googlach, na różnych forach muzycznych. Bez skutku. Dopiero kiedy zaintrygował mnie tytuł jednej z piosenek na tej płycie Gąssowskiego (właśnie "Butterfly of Love") pomyślałem, że to może ta piosenka, której tożsamość bezskutecznie staram się ustalić od wielu lat! Więc ją kupiłem. Trafiłem!
Jedną z tych piosenek (Bo róża też kolce ma) wykonywaliśmy w szkolnym zespole, w którym grałem przez jakiś czas. Autor tekstu: Krzysztof Dzikowski Autor muzyki: Bogdan Kendelewicz https://youtu.be/YZKXF7ohEDU