Teraz jest 05 wrz 2025, 19:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 684 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 49  Następna strona
Piosenka jest dobra na wszystko 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
Post Re: Piosenka jest dobra na wszystko
achlarwa                    

kominiarz                    

"nuć Jola, nuć Jola, ktoś woła,
woła mnie poprzez wiatr".

Lucciola, Lucciola, Lucciola
Ktoś woła, woła mnie poprzez wiatr.

„Lucciola” w języku włoskim oznacza robaczka świętojańskiego; słowo to służy również w niektórych regionach Italii do łagodnego określenia prostytutki.

Czyli taka nasza słynna ostatnio, nieobraźliwa i w dodatku łagodna suka...  :wysmiewacz:

Nie uważasz, że powinieneś się pohamować z tymi bardzo obraźliwymi epitetami w stosunku do zmarłej osoby, która ci nic złego nie zrobiła? Co innego krytyka talentu, a co innego obrażanie.

08 sie 2018, 19:27
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
gyokuro                    

Nie uważasz, że powinieneś się pohamować z tymi bardzo obraźliwymi epitetami w stosunku do zmarłej osoby, która ci nic złego nie zrobiła? Co innego krytyka talentu, a co innego obrażanie.

Litości!  :nonono:
A czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy tylko widzisz to, co sobie ubzdurasz? W którym miejscu padła choćby sugestia z mojej strony, że informacje te dotyczą samej zmarłej? Przepraszam, ale nie mogę spytać w tej sytuacji inaczej: czy Ciebie do reszty dzisiaj przegrzało?  
Pisałem wyłącznie o znaczeniu tekstu piosenki "Lucciola" (korygując tekst kominiarza), nie wiem nawet czy to tekst Kory! A skąd mam wiedzieć (jeśli to tekst Kory), czy śpiewa o sobie?
Zajrzyj tu: https://f.kafeteria.pl/temat/f1/o-czym- ... -p_4467214
I wylej sobie kubeł zimnej wody na rozgrzaną główkę.  :wysmiewacz:

08 sie 2018, 19:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 paź 2016, 10:48

POSTY        133
gyokuro: Kubeł zimnej wody rzeczywiście wskazany! Tym samym po raz pierwszy niechętnie popieram achlarwę.
Zobacz co wcześniej napisałem: Podsiadło nie jest samodzielnym kompozytorem swoich utworów. Może nawet tylko w 10 %  :D Sprawdź sobie u źródeł kto komponuje te utwory a nie cytuj w ciemno artykułów prasowych/internetowych  :nonono:

Budka jakby nie chciała to by nie przyjęła Cugowskiego, nie miała takiego obowiązku, widać widziała z nim swoją przyszłość i się nie myliła. Więc, nie przeceniaj roli kompozytorów i muzyków, bez wokalisty nic by nie zrobili (i vice versa).

Co do Ich Troje, to również się mylisz: ich Keine Grenzen było największym polskim sukcesem na Eurowizji od czasu Górniak w 1994 r. bo zajęli dobre 7 miejsce (M. Szpak miał 8 miejsce).

09 sie 2018, 07:23
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
slawkam                    

Nie muszę sprawdzać. Przypomniało mi się Jej żebranie o pomoc finansową fanów na leczenie, a teraz wychodzi, że do podziału partnerowi i jego synom zostawiła majątek o wart. co najmniej 6 mln. Jak to się ma do naprawdę potrzebujących na leczenie?! Obłuda i kłamstwo!

A ja się dziwię że na pogrzebie nie było banerów i okrzyków KONSTYTUCJA !  KONSTYTUCJA !  KONSTYTUCJA !

09 sie 2018, 14:53
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
kominiarz                    

A ja się dziwię że na pogrzebie nie było banerów i okrzyków KONSTYTUCJA !  KONSTYTUCJA !  KONSTYTUCJA !

Prawie były:

Wojciech Mann: "Na początku był komunizm, potem był komunizm z ludzką twarzą. Potem były różne turbulencje, potem była „Solidarność”, stan wojenny, demokracja. A wreszcie parodia demokracji".

https://wpolityce.pl/polityka/407142-ma ... ykowac-pis

Niestety, ale jak ktoś za życia ma odchyły - nie powinno dziwić, że mu nawet na pogrzebie wiochę zrobią. Dziwaczne te obyczaje tych "rozumnych", "oświeconych", "nadzwyczajnych", ... itd.  :wacko:

09 sie 2018, 15:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Szersza wypowiedź Manna podczas uroczystości pogrzebowych Kory:
"Kiedy odchodzi artysta, często jest to okazja do przypomnienia jego osiągnięć, nagród, sukcesów. W przypadku Kory wydaje mi się to trochę zbędne – wszyscy, w którymś momencie życie zetknęliśmy się z jej muzyką i poglądami. Dane jej było żyć w okresie różnych faz naszego kraju. Na początku był komunizm, potem był komunizm z ludzką twarzą, potem były różne turbulencje, potem była Solidarność, stan wojenny, demokracja, a wreszcie parodia demokracji. I przez wszystkie te okresy Kora szła z podniesioną głową i z jasnymi poglądami."
Dla niewiedzących: Maanam i Kora doświadczyli sekowania przez komunę w 1984 r. po odmowie koncertów w ZSRS. I choć na martyrologię to nie wygląda, to trzeba mieć świadomość, że niektórzy z obecnie rządzących i pouczających na lewo i prawo, wtedy przecież firmowali tamtą władzę.

10 sie 2018, 12:19
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Załącznik:
Woj tech.jpg

Wojciech Mann krytykowany za przemówienie podczas pogrzebu Kory

Wojciech Mann został zaatakowany przez prawicowe media po przemówieniu, jakie wygłosił podczas pogrzebu Kory.
"Nie uszanował powagi miejsca" - głoszą prawicowi dziennikarze.
"Niezależnie od poglądów Kory, takie mowy pogrzebowe odbieram jako totalny brak szacunku dla Zmarłej"
- twierdzą z kolei niektórzy z internautów komentujących wystąpienie dziennikarza.

Po tym, gdy Wojciech Mann, wspominając Korę, podczas pogrzebu na warszawskich Powązkach, podkreślił jak ważna dla zmarłej artystki była wolność - "Przeżyła brak demokracji, demokrację i parodię demokracji" - nie milkną głosy internautów i dziennikarzy, którym takie słowa się nie spodobały.

"Wśród gości obecnych na pogrzebie był Wojciech Mann, który nie uszanował powagi miejsca i pozwolił sobie na niesmaczny komentarz polityczny" - głosi m.in. Telewizja Republika.

"Widać, że dla tych, którzy nienawidzą obecnego rządu, nawet świętości takie jak pogrzeb nic nie znaczą. Zawsze chcą podkreślić swoją antypostawę. Smutne to i żałosne!" - publikuje na łamach swojej strony internetowej Republika.

"Oni nie mają wstydu?! Wojciech Mann wykorzystał pogrzeb Kory, żeby skrytykować PiS" - grzmiał z kolei portal wPolityce.pl.
"Żenujące jest to, że nawet na pogrzebie „elyty” dają ujście swojej nienawiści do rządzących. Trzeba nie mieć wstydu, żeby taką uroczystość wykorzystać jako miejsce do atakowania przeciwników politycznych" - komentowali dziennikarze.

Wiele negatywnych głosów na temat przemówienia Manna pojawiło się też wśród internautów zarzucających słynnemu dziennikarzowi uprawianie polityki w miejscu i okolicznościach, które, ich zdaniem, nie są do tego odpowiednie.

"Niezależnie od poglądów Kory, takie mowy pogrzebowe odbieram jako totalny brak szacunku dla Zmarłej" - twierdzi jeden z internautów.

"Nawet w takiej chwili jedni jak i drudzy nie moga sie powstrzymac od nienawisci?? Ja widzialam w niej fantastyczna artystke i super kobiete do polityki sie nie mieszam bo POLITYKA to najwieksza sprzedajna prostytuka jest. Kora dla mnie byla po prostu dobrym czlowiekiem wspaniala artystka i taka ja zapamietac chcę" - dodawał inny.

"To był pogrzeb wspaniałej wokalistki, żony, matki, babci... Tu było miejsce na wspomnienie o Korze, jej życiu, twórczości a że pan M. wpieprza tu politykę to jest żałosne. Gdyby był takim przyjacielem za jakiego się ma to potrafił by się godnie zachować na jej pogrzebie. Czy powiedział prawdę czy nie to nie był czas ani miejsce. Polityki i tego całego Kod-u mamy nadmiar w mediach. Te słowa były nie na miejscu i z góry zaznaczam, że absolutnie nie piszę tego jako zwolenniczką "dobrych zmian" - brzmiał wpis innej komentującej.

https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomos ... ry/54lcl7r

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

10 sie 2018, 13:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Polecam na weekend i kończące się niestety wakacje: Męskie Granie Orkiestra 2018 Początek, równie świetne jak Męskie Granie Orkiestra 2016 Wataha.
https://www.youtube.com/watch?v=QRxH-II0OsA
https://www.youtube.com/watch?v=7WAFLz9xT3U

31 sie 2018, 13:14
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Et Pour quelques dollars de plus
For a few dollars more

Melodia z westernu "Za kilka dolarów więcej"

Muzyka Ennio Morricone
Wykonawca: rosyjski uliczny grajek

https://www.youtube.com/watch?v=rtVkVaODRjM

13 paź 2018, 08:15
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
awista                    

Polecam na weekend i kończące się niestety wakacje: Męskie Granie Orkiestra 2018 Początek, równie świetne jak Męskie Granie Orkiestra 2016 Wataha.
https://www.youtube.com/watch?v=QRxH-II0OsA
https://www.youtube.com/watch?v=7WAFLz9xT3U

A ja lubię też to:
https://www.youtube.com/watch?v=ioXAQb1 ... WAFLz9xT3U

Wśród tych ponad 8 mln odtworzeń jest też mój znaczący wkład.;-)
Autorem muzyki był niezapomniany Marek Jackowski...

13 paź 2018, 19:30
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
gyokuro                    

A ja lubię też to:
https://www.youtube.com/watch?v=ioXAQb1 ... WAFLz9xT3U
Wśród tych ponad 8 mln odtworzeń jest też mój znaczący wkład.;-)

Cover lepszy niż oryginał.
A gitarzysta solowy w końcówce "wymiata"!
Ja chyba nigdy już nie dojdę do takiej wprawy...  :zeby:

14 paź 2018, 11:41
Specjalista
Własny awatar

POSTY        418
Nadir                    

Et Pour quelques dollars de plus
For a few dollars more

Melodia z westernu "Za kilka dolarów więcej"

Muzyka Ennio Morricone
Wykonawca: rosyjski uliczny grajek

https://www.youtube.com/watch?v=rtVkVaODRjM

Szkoda, że to tylko pojedyncze nagranie. Wykonawca jest świetny. Ciekawe, kto to i czy w Rosji też jest znany... Zasługuje na to. Naśladownictwo instrumentów muzycznych ludzkim głosem w jego wykonaniu jest nie do podrobienia.

14 paź 2018, 18:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
gyokuro                    

A autorem ciekawego tekstu nieodżałowana Kora. Zresztą z błędem w części po angielsku  ;)

Nadir                    

Cover lepszy niż oryginał.
A gitarzysta solowy w końcówce "wymiata"!
Ja chyba nigdy już nie dojdę do takiej wprawy...  :zeby:

Rzecz gustu czy akurat w tym przypadku było lepiej (koncert, więc jest szaleństwo), ale oczywiście, często-gęsto covery są lepsze, co już kiedyś omówiliśmy.

Koncerty mają to do siebie, że można sobie powymiatać, co i Maanam czynił w czasach koncertowania (wiem bo na koncercie Maanamu byłem w latach 80-tych).

Nadir, podobno idziesz wkrótce na emeryturę, więc co będziesz robił? Można w końcu spokojnie poćwiczyć  :lol:

15 paź 2018, 12:02
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
To racja – będzie czas na udoskonalenie gry na gitarze. I gry w szachy. Swego czasu intensywnie studiowałem partie Capablanki, Alechina, Laskera, Rubinsteina, Najdorfa, Nimzowitscha, Spasskiego, Fishera, Kasparowa, itd.  Na udoskonalenie haratania w gałę już za późno, ale za to nadal jestem niedoścignionym wzorem dla wnuczka. Żonglerka? Proszę bardzo. Rzut karny? Myślę, że 9 na 10. Gol z rzutu rożnego? Zdarzało się…
A co do muzyki: zawsze chciałem zagrać tak profesjonalnie "Marsza tureckiego". Na klawiszach jest łatwiej, na gitarze (przynajmniej dla mnie) trudniej. Może nawet wrzucę na youtuba? Planuję prowadzić taki kanał muzyczny, gdzie mógłbym wrzucać różne perełki i rarytasy. W latach ok. 2000-2008 administrowałem wątkiem muzycznym "Piosenka przypomni ci" na forum portalu http://www.gery.pl. Wbrew pozorom, że w internecie jest "wszystko", to wielu "rzeczy" jednak nie ma i zawsze można "uzupełnić internet" o nie. Mimo, że i tak trudno "przeczytać cały internet", to mówią, że Chuck Norris przeczytał. MacGyver również. Ten drugi podobno aż dwa razy!  :D

19 paź 2018, 19:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 684 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 49  Następna strona