Jakiej większości! Zaledwie czterdzieści procent zadeklarowanych katolików uczęszcza do kościoła co niedzielę! Z tego co mnie uczyli na matematyce to raczej nie jest to większość!
Chodzenie do kościoła w niedziele nie jest miarą katolicyzmu - a w ogóle, to ilu jest w wg Ciebie w Polsce katolików, skoro 40% z nich chodzi do kościoła w niedzielę?
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
13 cze 2011, 14:19
Re: Kto głosował na PO
Tadeo74 Nadal nie odpowiedziałeś mi jak obchodziłeś wczorajsze święto, a jestem tego ciekawy! Pytam dlatego, że z moich obserwacji wynika, że większość nawet nie zauważyła, że mamy święto, o jego uroczystym obchodzenu już nie wspomnę! Masz rację twierdząc, że większość parlamentarna chciała zakazu handlu w zielone świątki - jednak odpowiedz mi czy to racjonalny argument. Znasz zapewne dziesiątki przypadków chorych ustaw, które to przegłosowała większość parlamentarna i dlatego żyjemy w takim syfie! Co do ilości katolików w naszym kraju uważam, że prawda wyszłaby na jaw, gdyby wprowadzono podatek kościelny. Mocno byś się zdziwił co do liczby katolików - jestem tego pewien O jakości naszych katolików nie wspomnę, bo znowu zostanę zbanowany ... Masz racje twierdząc, że w Niemczech markety nie pracują w niedziele - ale nie zapominaj, że Polska jest krajem na dorobku, a poziom Niemiec nie osiągniemy zamykając markety w niedzielę i ograniczając swobodę działalności gospodarczej! Czekam na Twoja odpowiedź!
13 cze 2011, 17:48
Maxer2007
Tadeo74... Masz racje twierdząc, że w Niemczech markety nie pracują w niedziele - ale nie zapominaj, że Polska jest krajem na dorobku, a poziom Niemiec nie osiągniemy zamykając markety w niedzielę i ograniczając swobodę działalności gospodarczej!
ograniczając swobodę działalności gospodarczej? A co z ograniczaniem swobody "ludności pracującej"? Pracownicy super- czy hipermarketów powinni mieć wybór czy pracować w niedzielę i święta. Zobaczyłbyś wtedy ile byłoby ich otwartych.
Handel super- i hipermarketów 24 godz./dobę, 7 dni w tygodniu sposobem na osiągnięcie dobrobytu??!! Szybciej zatrudnienie bezrobotnych do budowy autostrad zamiast zatrudniać Chińczyków. Wystarczyłoby tylko wziąć przykład ze wspomnianych przez Ciebie Niemców. Albo Amerykanów. Prawda?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 cze 2011, 18:52
Maxer2007
Tadeo74 Nadal nie odpowiedziałeś mi jak obchodziłeś wczorajsze święto, a jestem tego ciekawy! Pytam dlatego, że z moich obserwacji wynika, że większość nawet nie zauważyła, że mamy święto, o jego uroczystym obchodzenu już nie wspomnę! Masz rację twierdząc, że większość parlamentarna chciała zakazu handlu w zielone świątki - jednak odpowiedz mi czy to racjonalny argument. Znasz zapewne dziesiątki przypadków chorych ustaw, które to przegłosowała większość parlamentarna i dlatego żyjemy w takim syfie! Co do ilości katolików w naszym kraju uważam, że prawda wyszłaby na jaw, gdyby wprowadzono podatek kościelny. Mocno byś się zdziwił co do liczby katolików - jestem tego pewien :rotfl: O jakości naszych katolików nie wspomnę, bo znowu zostanę zbanowany ... :rotfl: Masz racje twierdząc, że w Niemczech markety nie pracują w niedziele - ale nie zapominaj, że Polska jest krajem na dorobku, a poziom Niemiec nie osiągniemy zamykając markety w niedzielę i ograniczając swobodę działalności gospodarczej! Czekam na Twoja odpowiedź!
W kościele byłem. I w pracy też - niestety, ale cóż, taka służba. Poziomu Niemiec nie osiągniemy - chyba, że wywołamy z jedną wojnę światową.
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
13 cze 2011, 19:50
Tadeo74 W święto byłeś w pracy - to mnie zaskoczyłeś, nie wiedziałem, że skarbówka pracuje w niedzielę, a do tego w tak wielkie dla katolików święto, że aż sklepy pozamykali! Poziomu Niemiec z pewnością nie osiągniemy siedząc w kościele i finansując z budżetu składki emerytalno-rentowe duchownych i zakonników. Skoro poruszyłem ten temat, to proszę wyjaśnij mi, jaki jest sens/racjonalne uzasadnienie finansowania z budżetu ww. składek?
13 cze 2011, 21:55
Uważajcie kogo POpieracie, bo Was obejmie specjalna racjonalizacja:
Pracownica skarbówki ma postępowanie dyscyplinarne za to, że publicznie poparła Jarosława Kaczyńskiego autor: Tomasz Jodłowski
Grażyna Welon, starszy komisarz skarbowy w Urzędzie Skarbowym w Sosnowcu, 1 lipca 2010 r. była na wiecu kandydata PiS na prezydenta Jarosława Kaczyńskiego. Jej przełożeni dowiedzieli się o tym z anonimu w grudniu. Jako dowód informator podał link do strony internetowej społecznego komitetu wyborczego Kaczyńskiego w Sosnowcu, gdzie pod nr. 20 w deklaracji poparcia widniało jej nazwisko. Sosnowieccy urzędnicy znaleźli też w Internecie jej zdjęcie z wiecu.
Rzecznik dyscyplinarny US w Sosnowcu w marcu złożył wniosek do komisji dyscyplinarnej Izby Skarbowej w Katowicach o upomnienie Grażyny Welon. "Przybycie na miejsce wiecu wyborczego z bukietem kwiatów, przebywanie w jak najbliższym otoczeniu osoby kandydata może zostać odebrane jako jawne, publiczne popieranie tego kandydata" – uzasadnia.
Urzędniczce grozi od nagany do wydalenia ze służby. Wniosek będzie rozpatrywany jutro.
Zgodnie z art. 78 ustawy o służbie cywilnej: "Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno publicznie manifestować poglądów politycznych". Zachowanie neutralności politycznej nakazuje też branżowy kodeks etyki.– Nie manifestuję poglądów politycznych w pracy. Na wiec poszłam po pracy. Nie ukrywam osobistej sympatii do tego akurat polityka – broni się Grażyna Welon.
Dr Stanisław Mazur, członek Rady Służby Cywilnej przy Kancelarii Premiera, mówi, że sprawa nie jest jednoznaczna. – Nie wiem, czy powinno się w tym przypadku wytaczać takie działa jak postępowanie dyscyplinarne. Fundamentalnym problemem jest jasne doprecyzowanie, co wolno służbie cywilnej, a co nie. Mamy wiele sygnałów podobnych spraw. To pokazuje, że przepisy nie są jednoznaczne – ocenia.
Posłanka PO Małgorzata Kidawa-Błońska, rzeczniczka sztabu wyborczego kandydata na prezydenta Bronisława Komorowskiego, przyznaje, że spotkała się z takimi przypadkami. – Przypominam sobie, że nam niektóre osoby deklarowały poparcie, ale zastrzegały, że nie mogą tego zrobić formalnie, bo są w korpusie służby cywilnej – mówi.
Welon jest też wiceszefową regionalnej sekcji pracowników skarbowych "S". Od lat ujawnia nieprawidłowości w śląskiej skarbówce. Dzięki jej nieustępliwości w tropieniu np. zadziwiają-cej nieskuteczności sosnowieckich urzędników w egzekwowaniu wielomilionowych długów podatkowych po kontroli pracę stracił ówczesny naczelnik.
– Jestem niewygodna, a teraz czuję się nękana – twierdzi urzędniczka.
Rzeczpospolita
13 cze 2011, 22:47
shoto
Uważajcie kogo POpieracie, bo Was obejmie specjalna racjonalizacja:
Pracownica skarbówki ma postępowanie dyscyplinarne za to, że publicznie poparła Jarosława Kaczyńskiego autor: Tomasz Jodłowski
Grażyna Welon, starszy komisarz skarbowy w Urzędzie Skarbowym w Sosnowcu, 1 lipca 2010 r. była na wiecu kandydata PiS na prezydenta Jarosława Kaczyńskiego. Jej przełożeni dowiedzieli się o tym z anonimu w grudniu. Jako dowód informator podał link do strony internetowej społecznego komitetu wyborczego Kaczyńskiego w Sosnowcu, gdzie pod nr. 20 w deklaracji poparcia widniało jej nazwisko. Sosnowieccy urzędnicy znaleźli też w Internecie jej zdjęcie z wiecu.
Rzecznik dyscyplinarny US w Sosnowcu w marcu złożył wniosek do komisji dyscyplinarnej Izby Skarbowej w Katowicach o upomnienie Grażyny Welon. "Przybycie na miejsce wiecu wyborczego z bukietem kwiatów, przebywanie w jak najbliższym otoczeniu osoby kandydata może zostać odebrane jako jawne, publiczne popieranie tego kandydata" – uzasadnia.
Urzędniczce grozi od nagany do wydalenia ze służby. Wniosek będzie rozpatrywany jutro.
Zgodnie z art. 78 ustawy o służbie cywilnej: "Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno publicznie manifestować poglądów politycznych". Zachowanie neutralności politycznej nakazuje też branżowy kodeks etyki.– Nie manifestuję poglądów politycznych w pracy. Na wiec poszłam po pracy. Nie ukrywam osobistej sympatii do tego akurat polityka – broni się Grażyna Welon.
Dr Stanisław Mazur, członek Rady Służby Cywilnej przy Kancelarii Premiera, mówi, że sprawa nie jest jednoznaczna. – Nie wiem, czy powinno się w tym przypadku wytaczać takie działa jak postępowanie dyscyplinarne. Fundamentalnym problemem jest jasne doprecyzowanie, co wolno służbie cywilnej, a co nie. Mamy wiele sygnałów podobnych spraw. To pokazuje, że przepisy nie są jednoznaczne – ocenia.
Posłanka PO Małgorzata Kidawa-Błońska, rzeczniczka sztabu wyborczego kandydata na prezydenta Bronisława Komorowskiego, przyznaje, że spotkała się z takimi przypadkami. – Przypominam sobie, że nam niektóre osoby deklarowały poparcie, ale zastrzegały, że nie mogą tego zrobić formalnie, bo są w korpusie służby cywilnej – mówi.
Welon jest też wiceszefową regionalnej sekcji pracowników skarbowych "S". Od lat ujawnia nieprawidłowości w śląskiej skarbówce. Dzięki jej nieustępliwości w tropieniu np. zadziwiają-cej nieskuteczności sosnowieckich urzędników w egzekwowaniu wielomilionowych długów podatkowych po kontroli pracę stracił ówczesny naczelnik.
– Jestem niewygodna, a teraz czuję się nękana – twierdzi urzędniczka.
Rzeczpospolita
W pracy absolutny zakaz manifestowania poglądów - to jest bezdyskusyjne
Po godzinach pracy - nikt nie może tego zakazać, bo to konstytucyjne prawo każdego obywatela
14 cze 2011, 06:15
Maxer2007
Tadeo74 W święto byłeś w pracy - to mnie zaskoczyłeś, nie wiedziałem, że skarbówka pracuje w niedzielę, a do tego w tak wielkie dla katolików święto, że aż sklepy pozamykali! Poziomu Niemiec z pewnością nie osiągniemy siedząc w kościele i finansując z budżetu składki emerytalno-rentowe duchownych i zakonników. Skoro poruszyłem ten temat, to proszę wyjaśnij mi, jaki jest sens/racjonalne uzasadnienie finansowania z budżetu ww. składek?
Tadeo74 - nadal czekam na Twoje stanowisko! Napisz też co robiłeś w pracy w niedzielę - zielone świątki - naprawdę jestem ogromnie ciekawy!
14 cze 2011, 08:46
Tadeo74
Chodzenie do kościoła w niedziele nie jest miarą katolicyzmu - a w ogóle, to ilu jest w wg Ciebie w Polsce katolików, skoro 40% z nich chodzi do kościoła w niedzielę?
A to według Ciebie łamanie przykazań kościelnych to katolikowi przystoi! Patrz punkt pierwszy "W niedziele i święta we Mszy świętej nabożnie uczestniczyć"!
Przykazania kościelne — przyjęte za minimum, normy moralne obowiązujące w Kościele katolickim mające odniesienie do liturgii i Kościoła. Obowiązkowość tych zasad wynika z wiary katolików w wiążącą moc nauczania pasterskiego biskupów i zasady posłuszeństwa ich nauczaniu.
2041 Przykazania kościelne odnoszą się do życia moralnego, które jest związane z życiem liturgicznym i czerpie z niego moc. Obowiązujący charakter tych praw pozytywnych ogłoszonych przez władzę pasterską ma na celu zagwarantowanie wiernym niezbędnego minimum ducha modlitwy i wysiłku moralnego we wzrastaniu miłości Boga i bliźniego:
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-1-3.htm
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
14 cze 2011, 10:28
techj
Tadeo74
A to według Ciebie łamanie przykazań kościelnych to katolikowi przystoi! Patrz punkt pierwszy "W niedziele i święta we Mszy świętej nabożnie uczestniczyć"!
Człowiek z natury jest grzeszny więc przykazania łamie - na szczęście dla niego może "wyzerować konto" przystępując do spowiedzi.
Przykazania kościelne — przyjęte za minimum, normy moralne obowiązujące w Kościele katolickim mające odniesienie do liturgii i Kościoła. Obowiązkowość tych zasad wynika z wiary katolików w wiążącą moc nauczania pasterskiego biskupów i zasady posłuszeństwa ich nauczaniu.
2041 Przykazania kościelne odnoszą się do życia moralnego, które jest związane z życiem liturgicznym i czerpie z niego moc. Obowiązujący charakter tych praw pozytywnych ogłoszonych przez władzę pasterską ma na celu zagwarantowanie wiernym niezbędnego minimum ducha modlitwy i wysiłku moralnego we wzrastaniu miłości Boga i bliźniego:
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-1-3.htm
To bardzo dobra strona - zamiast z wikipedii (daruj sobie i innym czytającym post cytaty z Wikipedii - ona jest dobra dla dzieciaków w podstawówce) info o wierze bierz z tej strony
na marginesie dyskusja o sprawach wiary w temacie o głosowaniu na PO trochę mija się z tym tematem
14 cze 2011, 10:47
Tadeo74
Ona jest dobra dla dzieciaków w podstawówce
Nie zgadzam się! Wikipedia w większości przypadków zawiera podstawowe i sprawdzone informacje, a co najważniejsze obiektywnie przedstawione dlatego do rozpoznania tematu jest jak najbardziej wskazana. Oczywiście zawsze należy szukać innych źródeł informacji i samemu korygować w miarę własnych możliwości przedstawianą wiedzę.
Tadeo74
na marginesie dyskusja o sprawach wiary w temacie o głosowaniu na PO trochę mija się z tym tematem
Zgadzam się, ale proszę następnym razem nie powołuj się na większość, która jest w mniejszości PS Proszę jeszcze zauważyć, że w przeciwieństwie co do niektórych staram się powoływać i cytować różne i niezależne od siebie źródła.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
14 cze 2011, 11:31
techj
Tadeo74
Ona jest dobra dla dzieciaków w podstawówce
Nie zgadzam się! Wikipedia w większości przypadków zawiera podstawowe i sprawdzone informacje, a co najważniejsze obiektywnie przedstawione dlatego do rozpoznania tematu jest jak najbardziej wskazana. Oczywiście zawsze należy szukać innych źródeł informacji i samemu korygować w miarę własnych możliwości przedstawianą wiedzę.
Tadeo74
Zgadzam się, ale proszę następnym razem nie powołuj się na większość, która jest w mniejszości PS Proszę jeszcze zauważyć, że w przeciwieństwie co do niektórych staram się powoływać i cytować różne i niezależne od siebie źródła.
Wikipedia zawiera podstawowe informacje - ok. Dobre co najwyżej do krzyżówek lub referatu w szkole. Jakbyś pisał licencjat w oparciu o źródła z Wiki, to by Cię pogonili (niezależnie czy to uczelnia państwowa czy prywatna). Zauważ, że na dole strony są przypisy - są tam źródła z których autor czerpał informacje i do nich należy dotrzeć. Na niekorzyść wiki przemawia też bezmyślne kopiowanie wpisów z jej obcojęzycznych stron - tak jak to było z biogramem Zakajewa.
Co do większości katolików w naszym społeczeństwie to nikt nie udowodnił, że są mniejszością - jak wspomniałem chodzenie do kościoła w niedzielę nie świadczy o katolicyzmie.
14 cze 2011, 11:52
Tadeo74
Zauważ, że na dole strony są przypisy - są tam źródła z których autor czerpał informacje i do nich należy dotrzeć.
I z tym się zgadzam o ile ktoś bardzo chce wnikać w szczegóły, ale jeżeli szuka tylko podstawowych informacji to wiki jest idealnym aczkolwiek nie nieomylnym rozwiązaniem
Tadeo74
Co do większości katolików w naszym społeczeństwie to nikt nie udowodnił, że są mniejszością - jak wspomniałem chodzenie do kościoła w niedzielę nie świadczy o katolicyzmie.
Nikt też nie udowodnił, że katolicy stanowią większość. Podawane statystyki to tylko liczba osób ochrzczonych, które formalnie nie wypisały się z kościoła. To tak jakby upraszczać, że 40% społeczeństwa to POpaprańcy, 30% to PiSiory, a 15% to komuchy
14 cze 2011, 12:33
Może i 40% społeczeństwa to katolicy, ale ilu z nich obchodzi/świętuje zielone świątki, a ilu z nich ma pojęcie o co w tym rzekomym święcie chodzi! Nie ukrywam, że jestem ateistą, ale jak czytam o co chodzi w święcie trzech króli czy zielonych świątkach to krew mnie zalewa, że żyję w tak chorym kraju. Z uwagi na bajki w które NAPRAWDĘ wierzy garstka praktykujących katolików, cała reszta społeczeństwa nie może zrobić zakupów w markecie. To nie jest normalne, kto a przede wszystkim po co uchwalił kolejne dla nas zakazy