"Twoja podwyżka jest lepsza niż moja"„Polityczne samobójstwo”. Schetyna grzmi na władze PO i mówi o braku przyzwoitości.
Talleyrand powiedział: „To gorzej niż zbrodnia, to błąd”. Jestem zdumiony, że nie byliśmy w stanie w racjonalny, przyzwoity sposób na to zareagować – krytykuje władze Koalicji Obywatelskiej Grzegorz Schetyna. Były przewodniczący w TVN24 pytany był o przyjętą w piątek przez Sejm ustawę o podwyżkach m.in. dla parlamentarzystów, którą poparła większość posłów Koalicji Obywatelskiej. Zdaniem Schetyny to „polityczne samobójstwo”.
Były lider Platformy sugerował, że władze PO niepotrzebnie zgodziły się podwyżki „tu i teraz”, a projekt – zdaniem Grzegorza Schetyny – służy rozbiciu Koalicji Obywatelskiej. Z 386 głosujących posłów przeciw było 33, a 15 wstrzymało się od głosu. W klubie KO ustawę poparło 100 posłów, przeciw było 9, a wstrzymało się 12 – w tym m.in. Schetyna.
– Poinformowałem władze klubu, sekretarza, jakie jest moje zdanie. Uważam, że musimy być radykalnie przeciwko tej propozycji, bo ona ma uderzyć w PO – powiedział polityk pytany, czy rozmawiał o projekcie z Borysem Budką. Zdaniem Schetyny podwyżki wynagrodzeń to „olbrzymie polityczne koszty”.
Jednocześnie ocenił, że projekt PiS to „plan Jarosława Kaczyńskiego na uderzenie w największą partię opozycyjną”.
– (To) polityczne samobójstwo. Jestem zdumiony, że nie byliśmy w stanie w racjonalny, przyzwoity sposób na to zareagować – ocenił głosowanie partyjnych kolegów Schetyna. Wyraził przy tym zdziwienie, że „tak ważna decyzja nie była podejmowana przez Zarząd Krajowy PO”.
Były lider ugrupowania zapowiada najwyraźniej rozliczenie władz Platformy i Borysa Budki:
„Trzeba dojść do tego, kto podejmował tę decyzję”.
Pytany o to, komu zabrakło doświadczenia, Schetyna przyznał, że to „szefostwo partii i szefostwo klubu decyduje”. Warto zauważyć, że oba te stanowiska łączy obecnie właśnie Budka.
– Jeżeli ktoś podejmuje taką decyzję, to go dyskwalifikuje z polityki – dodał dalej.
– Wiele trzeba zrobić, żeby tę sytuację naprawić. Przeprosić Polaków i powiedzieć, że to niewybaczalny błąd – kontynuował Schetyna. Ocenił przy tym, że kwestia „niedecydowania o podwyżkach dla siebie to polityczny elementarz”.
– Wystarczy mieć elementarne doświadczenie i elementarną przyzwoitość. Nie rozmawiać z PiS-em o podwyżkach dla parlamentarzystów tu i teraz, bo to jest absurdalne, to jest śmiertelne – argumentował, krytykując setkę głosujących „za” polityków KO.
https://www.tvp.info/49439567/polityczn ... yzwoitosciGiertych zabrał głos i apeluje do senatorówTo może być sposób na skompromitowanie opozycji – przestrzega senatorów Roman Giertych.
Giertych ostrzegł senatorów, że projekt może być tak naprawdę pułapką na opozycję.
- Przestrzegam opozycję. Moim zdaniem na koniec procesu legislacyjnego może się okazać, że Andrzej Duda ustawy o podwyżkach nie podpisze.
Jarosław Kaczyński uwielbia robić takie numery. I wówczas Prezydent zyska poparcie, PiS będzie się z Was naśmiewać do rozpuku, a cnoty raz straconej nie odzyskacie – napisał.
https://www.money.pl/gospodarka/wyzsze- ... 8929a.html"Twoja podwyżka jest lepsza niż moja"Czy Kazik napisze takiego protetsonga?
Skoro obecność prezesa na cmentarzu wzbudziła w nim złość to obłuda posłów opozycji którzy wściekle atakowali PIS za wszystko co PIS zrobił i czego PIS nie zrobił a teraz chcieli przyznać sobie podwyżki powinna budzić ww wrażlwym artyście co najmniej obrzydzenie. Prawda?