Komornikus naprawdę sądzicie, że wystarczy nie składać deklaracji i jest się bezkarnym? To bardzo łatwo jest oszukiwać USy. W moim US jak ktoś nie składał deklaracji przed dłuższy czas to się robiło czynności sprawdzające w terenie, jechało się do takiego podatnika, jak wezwanie osobiste nie pomogło to się w końcu go wykreślało z VAT a to już dużym podmiotom bardzo utrudnia działanie. A jak wiem, że działa to się wnioskuje o kontrolę. Na Pomorzu to jakoś bardzo długo trwało.
31 lip 2018, 07:08
Re: Zeznania skarbowców ws. "Amber Gold"
Ludzie, takich Amber Goldów to w każdym UCS jest na pęczki, tylko nie ma kim tego obrabiać. G***no może wybić (i znów wybije) wszędzie. To tylko kwestia czasu na kogo trafi, na tego BĘC.
31 lip 2018, 11:47
gburek1234 ale aż takie G*** jak AG to chyba nie, takie mniejsze to na pewno w tych większych urzędach. Ja też tyko czekam aż to wszystko zrobi kiedyś bęc.
31 lip 2018, 13:57
Donald Tusk stawi się przed komisją śledczą ds. Amber Gold 2 października.
Przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk stawi się przed komisją śledczą ds. Amber Gold - poinformował komisję w wysłanym piśmie mec.Roman Giertych. Komisja wyznaczyła do wyboru 3 terminy. Przesłuchanie Tuska odbędzie się 2 października. Wassermann wielokrotnie informowała, że Donald Tusk ma być ostatnim świadkiem, jakiego przesłucha komisja. W połowie maja zapowiedziała, że raport końcowy z prac komisji powinien być gotowy w listopadzie.
Celem powołanej w lipcu 2016 r. komisji śledczej jest zbadanie i ocenienie prawidłowości i legalności działań podejmowanych wobec Amber Gold przez rząd, w szczególności ministrów: finansów, gospodarki, infrastruktury, spraw wewnętrznych, sprawiedliwości i podległych im funkcjonariuszy publicznych. Według ustaleń, w latach 2009-2012 w ramach tzw. piramidy finansowej Amber Gold oszukało w sumie niemal 19 tys. swoich klientów, doprowadzając do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w wysokości prawie 851 mln złotych.
____________________________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
22 sie 2018, 14:45
Człowiek Tuska przed komisją ds. Amber Gold. Co zezna Tomasz Arabski?
Już jutro o godz. 12 sejmowa komisja śledcza ds. Amber Gold ma rozpocząć przesłuchanie Tomasza Arabskiego byłego szefa kancelarii premiera Donalda Tuska. Będzie to drugie podejście do przesłuchania tego świadka. "To ważny świadek z punktu widzenia pracy komisji, ponieważ był on bliskim współpracownikiem Donalda Tuska z czasów afery Amber Gold" - mówi Jarosław Krajewski. (...) Posłowie komisji chcą zapytać Arabskiego m.in. o jego działania po tym, gdy do kancelarii szefa rządu wpłynęła dotycząca Amber Gold notatka, jaką w maju 2012 r. ówczesny szef ABW Krzysztof Bondaryk wysłał do sześciu najważniejszych osób w państwie, m.in. do premiera Donalda Tuska, prezydenta Bronisława Komorowskiego oraz ministra finansów Jacka Rostowskiego. (...)
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
09 wrz 2018, 13:05
Pkt 2.1
W dniu 15 stycznia 2009 r. do Sądu Rejestrowego w Gdańsku wpłynął wniosek o rejestrację Amber Gold sp. z o.o. Postanowienie o wpisie zostało wydane w dniu 27 stycznia 2009 r. – jako prezesa jednoosobowego zarządu wpisano Marcina P. Przepisy art. 18 § 2 ustawy Kodeks spółek handlowych zabraniają pełnienia takiej funkcji przez osobę prawomocnie skazaną za przestępstwa przeciw mieniu, obrotowi gospodarczemu, obrotowi pieniędzmi i papierami wartościowymi. Rejestrując spółkę, w której zarządzie zasiadała osoba prawomocnie skazana za wymienione przestępstwa, Wydział Gospodarczy KRS Sądu Rejestrowego Gdańsk-Północ nie dopuścił się jednakże uchybienia, ponieważ ustawa o Krajowym Rejestrze Sądowym nie nakłada na Sąd Rejestrowy obowiązku sprawdzania, czy osoby zgłoszone na członków zarządów lub rad nadzorczych figurują w rejestrze karnym. Filozofia przyświecająca uchwalonej przeszło dekadę temu ustawie o Krajowym Rejestrze Sądowym opierała się na zasadzie zaufania do obywateli i wychodziła z założenia, że powierzanie funkcji członków zarządu bądź rad nadzorczych osobom niekaranym leży w interesie samej spółki.
Błędne założenie, a i tak wszystkiemu winna skarbówka...
A przecież gdyby nie ten pierwszy błąd, nie byłoby całej reszty
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 10 wrz 2018, 04:00 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
10 wrz 2018, 03:56
Leibowitz
...Rejestrując spółkę, w której zarządzie zasiadała osoba prawomocnie skazana za wymienione przestępstwa, Wydział Gospodarczy KRS Sądu Rejestrowego Gdańsk-Północ nie dopuścił się jednakże uchybienia, ponieważ ustawa o Krajowym Rejestrze Sądowym nie nakłada na Sąd Rejestrowy obowiązku sprawdzania, czy osoby zgłoszone na członków zarządów lub rad nadzorczych figurują w rejestrze karnym.
Filozofia przyświecająca uchwalonej przeszło dekadę temu ustawie o Krajowym Rejestrze Sądowym opierała się na zasadzie zaufania do obywateli i wychodziła z założenia, że powierzanie funkcji członków zarządu bądź rad nadzorczych osobom niekaranym leży w interesie samej spółki.
Błędne założenie, a i tak wszystkiemu winna skarbówka... A przecież gdyby nie ten pierwszy błąd, nie byłoby całej reszty
"Ustawa nie nakłada". Ustawa nie nakłada, ale "ostrożność procesowa" tak. W urzędzie skarbowym również ustawa nie nakłada na mnie wielu obowiązków, ale istnieje jeszcze zdrowy rozsądek i tzw. "pomyślunek"
"Powierzanie funkcji członków zarządu bądź rad nadzorczych osobom niekaranym leży w interesie samej spółki". A interes kontrahentów spółki - chciałoby się krzyknąć - to gdzie?! W de?
KRS rejestrował Plichtę, a ten z "przeszłością" to był ktoś zupełnie inny - jakiś Bułat. Tyko, dziwnym zbiegiem okoliczności, obaj mieli ten sam PESEL...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
10 wrz 2018, 08:22
(...)
Szefowa komisji Małgorzata Wassermann (PiS) dopytywała na czym konkretnie miała polegać ta koordynacja.
- O konkretach i szczegółach nie rozmawiałem, nie jestem koordynatorem ds. służb specjalnych - odparł świadek.
- Wie pan, tylko pan minister Cichocki też nie potrafił żadnych konkretów wskazać. Generał Bondaryk również miał problemy z pamięcią. Jeśli chodzi o ministra (transportu Sławomira) Nowaka to ma czarną dziurę pomiędzy zapoznaniem się z notatką a wysłaniem tam kontroli, a jeżeli chodzi o ministra finansów (Jacka Rostowskiego) to jest jeszcze gorzej - zwróciła uwagę Wassermann nawiązując do wcześniejszych zeznań przed komisją.
- Chciałam pana zapytać czy był w ówczesnym okresie czasu w rządzie Donalda Tuska ktoś, kto miał jakąkolwiek wiedzę i koordynację nad tą sprawą? - pytała dalej szefowa komisji.
10 wrz 2018, 12:23
Arabski nie pamięta nawet... własnej notatki! Kolejna amnezja ws. Amber Gold!
Arabski przeszedł samego siebie. Przeczy treści własnej notatki. "Wątpię, że pokazywałem notatkę ws. Amber Gold premierowi Tuskowi, nie pamiętam tego" - mówi Arabski i... wypiera się własnoręcznie sporządzonej treści notatki, cały fakt określając: "niemożliwe". "Mam powołać biegłego grafologa? " - pyta Małgorzata Wassermann. (...) Chodzi o notatkę, jaką w maju 2012 r. ówczesny szef ABW Krzysztof Bondaryk wysłał do sześciu najważniejszych osób w państwie, m.in. do premiera Donalda Tuska, prezydenta Bronisława Komorowskiego, oraz ministra finansów Jacka Rostowskiego. Była to informacja z art. 18 ustawy o ABW, czyli mogąca mieć istotne znaczenie dla bezpieczeństwa i międzynarodowej pozycji RP. W piśmie poinformowano, że w ocenie Agencji, Amber Gold to piramida finansowa, a środki klientów wyprowadzane są do należących do spółki linii lotniczych OLT Express i że w najbliższych dniach ABW złoży zawiadomienie do prokuratury. - Nie pamiętam dokładnej daty kiedy zapoznałem się z tą notatką. Myślę, że było to gdzieś na przełomie maja i czerwca - oświadczył Arabski. (...) - Wątpię, że pokazywałem notatkę ws. Amber Gold premierowi Tuskowi, nie pamiętam tego - dodał, chociaż taki dokument widnieje w dokumentach komisji. - Trudno mi sobie wyobrazić, że miałbym sporządzać we wrześniu jakąś notatkę dotyczącą moich rozmów z maja. Nie ma możliwości żeby ktoś zrobił to za mnie - dodał.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
05 lis 2018, 17:05
Zawsze ten "spokojny koń" (urzędy skarbowe) jest winien, bo wiadomo, że nie oda...
06 lis 2018, 10:22
Urzędniczki usłyszały zarzuty w związku z aferą Amber Gold
Zarzuty niedopełnienia obowiązków służbowych związanych z postępowaniami dotyczącymi Amber Gold i powiązanych z nią spółek, usłyszały w Prokuraturze Regionalnej w Łodzi trzy urzędniczki z Pierwszego Urzędu Skarbowego w Gdańsku oraz dwie z Urzędu Lotnictwa Cywilnego. (...) O niedopełnienie obowiązków służbowych, m.in. nieprawidłowe postępowanie wobec Amber Gold oraz podmiotów związanych z tą spółką, w tym o niezweryfikowanie przekazywanych przez nią dokumentów rejestracyjnych oraz spóźnione otwieranie dla tychże podmiotów obowiązków podatkowych, podejrzane są trzy pracownice Pierwszego Urzędu Skarbowego w Gdańsku. Wobec wszystkich podejrzanych zastosowano poręczenie majątkowe. (...) Źródło: http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2018 ... mber-gold/
Amber Gold nie musiało płacić podatków przez błąd urzędniczki?
Błąd jednej z urzędniczek spowodował, że spółka Amber Gold przez ponad rok nie występowała w systemie podatkowym - ujawniło RMF FM. Niedopatrzenie polegało na nieumieszczeniu firmy w komputerowym systemie POLTAX, który używają polskie urzędy skarbowe. Przez działania urzędniczki, niemożliwe było zauważenie braku deklaracji podatkowych, które składać powinien Marcin P. Osobą odpowiedzialną za ten błąd ma być wg RMF FM starsza referent w referacie identyfikacji i rejestracji podatkowej (...) Zgodnie z literą prawa rejestracja podatku powinna nastąpić najpóźniej w marcu 2010 roku. Mimo to, doszło do tego dopiero 20 kwietnia 2011 roku. W związku z tym, pierwsze wezwanie do złożenia sprawozdania CIT-8 firma Marcina P. otrzymała w październiku 2011 r. Źródło: https://www.wprost.pl/kraj/348666/co-pi ... adzil.html
Czy rzeczywiście to był "błąd urzędniczki"? Czy niemożliwość zarejestrowania z powodu braku kompletu dokumentów?