I w przeciwieństwie do Ciebie ja się nie obrażam bo nie masz racji aczkolwiek masz prawo do wyrażania swojej mylnej opinii.
Mylić się jest rzeczą ludzką.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
10 maja 2011, 06:40
Re: Nie zagłosuję na PiS
Ludzie! "Wymieniając" w ten sposób swoje przekonania wpadacie nieuchronnie w wir polityki, czyli dajecie sobą manipulować. 1. Każdy z nas pragnie przecież żyć godnie i być szczęśliwym (czyt. dobrze zarabiać za swoja pracę i mieć szacunek najbliższych oraz ogółu). Czyli każdy ma ten sam cel, tylko nie wiadomo czemu koniecznie chce się spierać o to jaką drogą należy do niego dojść. I tu jest właśnie wymarzone miejsce dla polityków w myśl zasady "Dziel i rządź". Poróżniają nas a potem dzięki tej dywersyfikacji poglądów łatwiej im żerować 2. Mój dziadek, który był radnym jeszcze przed wojną, powiedział mi kiedyś, że "jeszcze nikt takich grabi nie wymyślił, żeby grabiły od siebie". Więc nie wierzę w istnienie polityka-idealisty, który całkowicie bezinteresownie oraz tylko i wyłącznie dla samego spełnienia swojego szczytnego celu, będzie działał w pocie czoła adekwatnie do otrzymywanych pieniędzy. A nawet gdyby się kiedyś taki urodził to i tak wcześniej czy później, żeby móc zrealizować swój program, będzie musiał się uwikłać w jakieś układy... bo zwyczajnie na tym to polega To taki sam model jak w przypadku mega gwiazd szeroko pojętej rozrywki. Za popularność i pieniądze muszą niestety sprzedać część swojego życia i wolności (tzn. nie mogą pojść sobie rano w laczkach do warzywniaka), choćby nie wiem jak mocno się odżegnywali od komercji. 3. Będę chodził na wybory, ale tylko i wyłącznie wtedy, kiedy powstanie instytucja odwoływania posła, radnego itd. w przypadku, jeśli nie będzie wypełniał obietnic wyborczych zawartych w programie lub wypowiedzianych publicznie. Dla mnie to swoisty kontrakt publiczny. Polityk obwieszcza swój program, pod którym się podpisuje; my go wybieramy i płacimy podatki na jego działania; jeśli obiecywał na przykład podwyżki dla budżetówki a potem głosuje przeciw - zbieram 1000 podpisów na wniosku o zwolnienie delikwenta, składam w Kancelarii Sejmu czy gdzie trzeba i... żegnam pana... W takim układzie prawnym mielibyśmy samych konkretnych i sprawnych polityków. Ale by nam wtedy Polska rosła w siłę... Tylko czemu nikt nie wpadł na ten pomysł przy tworzeniu żadnego państwa. Ciekawe pytanie. Nieprawdaż...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
10 maja 2011, 08:44
oen
Polityk obwieszcza swój program, pod którym się podpisuje; my go wybieramy i płacimy podatki na jego działania; jeśli obiecywał na przykład podwyżki dla budżetówki a potem głosuje przeciw - zbieram 1000 podpisów na wniosku o zwolnienie delikwenta, składam w Kancelarii Sejmu czy gdzie trzeba i... żegnam pana... W takim układzie prawnym mielibyśmy samych konkretnych i sprawnych polityków. Ale by nam wtedy Polska rosła w siłę... Tylko czemu nikt nie wpadł na ten pomysł przy tworzeniu żadnego państwa. Ciekawe pytanie. Nieprawdaż...
Mylisz się bardzo! Pomysł prosty i delikatnie mówiąc nietrafiony. Coś w rodzaju liberum veto tylko, że prace sejmu mogłoby paraliżować kilka tysięcy ludzi i to niekoniecznie rozsądnych Niestety demokracja parlamentarna musi opierać się na zasadzie zaufania do wybieranego posła. Bardziej realnym i pośrednim rozwiązaniem pomiędzy Twoim pomysłem i dzisiejszym stanem są okręgi jednomandatowe przy zachowaniu dużej liczby mandatów, czyli nadal czterystu sześćdziesięciu. Jeżeli wybraniec nie spełnił obietnic to w następnych wyborach przepada. Duża liczba okręgów zapewniłaby zasilanie parlamentu nie tylko znanymi twarzami.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
10 maja 2011, 11:40
tylko kto w takim schemacie tworzy rząd?
10 maja 2011, 13:16
TECHJ masz rację ja też nigdy nie zagłosuję na PiS
10 maja 2011, 13:21
dyziek
tylko kto w takim schemacie tworzy rząd?
Desygnowany przez Prezydenta Premier.
10 maja 2011, 13:26
OK czyli kto? kolega prezydenta? jak dobierze członków rządu? innych kolegów?
10 maja 2011, 13:31
dyziek
czyli kto?
choćby kaczor Donald
dyziek
kolega prezydenta?
pewnie kolega Donald
dyziek
jak dobierze członków rządu? innych kolegów?
Nie chciałbym zanudzać, ale po wyborach parlamentarnych w sejmie tworzą się formalne i nieformalne grupy posłów, a te które lepiej się dogadają co do wspólnych celów poprą sformowany rząd na przykład z kolegów premiera Tak na serio to mam nadzieję, że w tym roku rząd nam się nie zmieni.
10 maja 2011, 13:43
Kaczor Donald do Disneylandu!!!
Kaczory mają mózgi niezbyt dużych rozmiarów i nie za wiele inteligencji, to się nie nadają na premierów
10 maja 2011, 13:51
Badman
techj
Mylisz tolerancję z nazywaniem rzeczy po imieniu To, że ktoś jest homoseksualistą nie oznacza, że nie mogę o tym mówić i mieć inne zdanie odnośnie związku dwóch ludzi, ale należy uszanować jego odmienność dopóki ona nie szkodzi innym. Poza tym jeżeli ktoś wyrazi opinie iż jestem chamem to ma do tego prawo i mogę ewentualnie się z tym nie zgodzić i kulturalnie polemizować.
Jesteś chamem. I POmatołem.
I nie jest to nietolerancja tylko nazywanie rzeczy po imieniu
Ja nie zagłosuję na PIS dlatego, że to partia o mentalności takiej jak jej zwolennicy (przykład powyżej). Dziwię się, że ten post zachował się na forum, którego uczestnicy powinni prezentować pewien poziom. W regulaminie i punkcie zabraniającym obrażania innych uczestników nie znalazłem zapisu, że są usprawiedliwione wyjątki. Krótko podsumowując - wstyd.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
10 maja 2011, 18:45
avacs
Ja nie zagłosuję na PIS dlatego, że to partia o mentalności takiej jak jej zwolennicy (przykład powyżej). Dziwię się, że ten post zachował się na forum, którego uczestnicy powinni prezentować pewien poziom. W regulaminie i punkcie zabraniającym obrażania innych uczestników nie znalazłem zapisu, że są usprawiedliwione wyjątki. Krótko podsumowując - wstyd.
Na mnie nie musisz głosować. Jaki POziom reprezentują przeciwnicy PIS'u pokazał chociaż by właśnie techj.
ad1 - tolerancyjne PO - "mohery", "chorzy z nienawiści", "cham";
techj
Mylisz tolerancję z nazywaniem rzeczy po imieniu
Taki sam wstyd.
Dwa - sam prosił:
techj
Poza tym jeżeli ktoś wyrazi opinie iż jestem chamem to ma do tego prawo i mogę ewentualnie się z tym nie zgodzić i kulturalnie polemizować.
Chamstwo należy zwalczać! Kulturom i godnościom osobistom.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
10 maja 2011, 20:13
a najskuteczniej pepeszom
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
10 maja 2011, 20:44
Badman
Na mnie nie musisz głosować. Jaki POziom reprezentują przeciwnicy PIS'u pokazał chociaż by właśnie techj.
ad1 - tolerancyjne PO - "mohery", "chorzy z nienawiści", "cham";
Nikt z nas NIC NIE MUSI. Jednak zanim zaczniesz coś pisać, dwa razy przeczytaj. Cytat, który przytoczyłeś to NIE CYTAT techj. To cytat BOMBLA, który zdaje się popierać twoje poglądy. W takiej sytuacji po prostu ręce opadają a wszelka dyskusja staje się bezcelowa.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
10 maja 2011, 20:59
avacs
zanim zaczniesz coś pisać, dwa razy przeczytaj. Cytat, który przytoczyłeś to NIE CYTAT techj. To cytat BOMBLA, który zdaje się popierać twoje poglądy. W takiej sytuacji po prostu ręce opadają a wszelka dyskusja staje się bezcelowa.
To "cofnijmy się do tyłu".
techj
Nigdy nie zagłosuję na PiS, ponieważ: - jestem tolerancyjny i wymagam tego od innych, - jestem patriotą i nie zarzucam innym braku miłości do ojczyzny, - jestem wolnym człowiekiem i chcę mieć prawo wyrażania własnych opinii, - jestem kochającym ojcem i bardzo zależy mi na przyszłości moich dzieci.
Techj: ad1 - tolerancyjne PO - "mohery", "chorzy z nienawiści", "cham"; ad2 - PO - "polskość to nienormalność", uległość wobec UE, Rosji, USA; ad3 - radio, telewizja i pół Internetu opanowane i cenzorowane przez ludzi PO; ad4 - przyszłość dzieci - brak dóbr narodowych, niekorzystne trzydziestoletnie umowy na np. gaz,.... Nie wiem czy tego pragniesz dla swoich dzieci? ps. Patriotyzm to nie jest tylko miłość do ojczyzny.