Nadir, ale Zielonka nie dyskutował z Adminami ani Modami, a z Drago i Kominiarzem... a podkreślona przez Ciebie myśl, też może być różnie interpretowana - jest precedens - wczorajszy wyrok w sprawie "spotu pisu", a co za tym - in dubio pro reo Ponadto pomysł:
zielonka
[...]A jak by tak poprosić, o przywrócenie w drodze wyjątku … Tak wielu, tak wiele dowiedziało się od Wjawora, a ilu by się jeszcze dowiedziało. Ten czas bez Wjawora, jest czasem bezpowrotnie straconym.
...jest słuszny, brak Wjawora odbija się na jakości dyskusji (nie umniejszając niczego poszczącym obecnie userom), więc ja się do postulatu AMNESTII przychylam :brawa:
____________________________________ always look on the bright side of life
28 kwi 2009, 06:35
zielonka
[...]A jak by tak poprosić, o przywrócenie w drodze wyjątku …
elsinore
(...) ja się do postulatu AMNESTII przychylam :brawa:
<!--fonto:Trebuchet Ms--><span style="font-family:Trebuchet Ms"><!--/fonto-->Decyzja w sprawie Wjawora nie była decyzją łatwą, ale była przemyślana i uzgodniona przez Administratorów. W stosunku do wszystkich użytkowników zawsze staraliśmy się stosować Regulamin w sposób identyczny. Tutaj zdecydowaliśmy się jednak zrobić wyjątek i postąpić inaczej. Nie wnikając w szczegóły - każdy inny użytkownik tego forum zostałby bezpowrotnie zbanowany. I takie sytuacje miały już miejsce - każdorazowo decyzje były identyczne. Tutaj - w uznaniu niewątpliwych zasług - postanowiliśmy zrobić wyjątek i zawiesić Wjawora na 30 dni. Krótszego okresu zawieszenia nie zastosowaliśmy wobec nikogo. Ten jest najkrótszy, najczęściej używany przy trzecim ostrzeżeniu. Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia będą wystarczające. <!--fontc--></span><!--/fontc-->
28 kwi 2009, 07:32
Nie znalazłem w postach Wjawora niczego wskazującego na naruszenie regulaminu. Został wycięty, bo wyrósł ponad przeciętność. Przykre jest również to, że niektórzy to skwapliwie i bez skrupułów wykorzystali wskakując w buty moda. Apeluję do adminów: zawieście również mnie do czasu powrotu Wjawora.
28 kwi 2009, 08:44
Bis
Nie znalazłem w postach Wjawora niczego wskazującego na naruszenie regulaminu. Został wycięty, bo wyrósł ponad przeciętność. Przykre jest również to, że niektórzy to skwapliwie i bez skrupułów wykorzystali wskakując w buty moda. Apeluję do adminów: zawieście również mnie do czasu powrotu Wjawora.
<!--fonto:Trebuchet Ms--><span style="font-family:Trebuchet Ms"><!--/fonto--><!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Zwracam uwagę na zapisy pkt 22 Regulaminu. Posty niezgodne z Regulaminem mogły być zatem usunięte. Natomiast sugerowanie, że któryś z moderatorów coś wykorzystywał jest wyjątkowo nikczemne i ma charakter pomówienia.
W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak przychylenie się do apelu, a nawet coś więcej...<!--colorc--></span><!--/colorc--> <!--fontc--></span><!--/fontc-->
28 kwi 2009, 09:39
toga
<!--quoteo(post=46859:date=28. 04. 2009 g. 09:44:name=Bis)--><div class='quotetop'>(Bis @ 28. 04. 2009 g. 09:44) [snapback]46859[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Nie znalazłem w postach Wjawora niczego wskazującego na naruszenie regulaminu. Został wycięty, bo wyrósł ponad przeciętność. Przykre jest również to, że niektórzy to skwapliwie i bez skrupułów wykorzystali wskakując w buty moda. Apeluję do adminów: zawieście również mnie do czasu powrotu Wjawora.
<!--fonto:Trebuchet Ms--><span style="font-family:Trebuchet Ms"><!--/fonto--><!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Zwracam uwagę na zapisy pkt 22 Regulaminu. Posty niezgodne z Regulaminem mogły być zatem usunięte. Natomiast sugerowanie, że któryś z moderatorów coś wykorzystywał jest wyjątkowo nikczemne i ma charakter pomówienia.
W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak przychylenie się do apelu, a nawet coś więcej...<!--colorc--></span><!--/colorc--> <!--fontc--></span><!--/fontc--> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Dajcie pas z tym banem. Kolo miał przesłać w przyszłym tygodniu uzasadnienie wyroku w sprawie samochodów osobowych po Magoorze. Na pewno uzasadnionko przydało by się nie jednemu VAT-manowi lub VAT-mance, oczywiście z rodziny skarbowców.
28 kwi 2009, 10:07
Bis
A można wiedzieć za którą to wypowiedź w szczególności Wjawor poleciał wraz z uzasadnieniem? Poczytamy sobie i wyrobimy jakieś zdanie. W końcu sytuacja podobno jest wyjątkowa a opinie są jak widac podzielone. Poza tym może okaże się na co trzeba uważać.
____________________________________ "Ci, którzy mają ideę wciąż w gębie, mają ją zazwyczaj i w pobliskim nosie" - Letz
28 kwi 2009, 10:19
bisti
A można wiedzieć za którą to wypowiedź w szczególności Wjawor poleciał wraz z uzasadnieniem?
Pewnie. Wjawor jest dorosły i jak będzie miał ochotę to nam opowie. A jak nie będzie chciał to pozostanie jego słodką tajemnicą.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
28 kwi 2009, 15:01
toga
<!--quoteo(post=46859:date=28. 04. 2009 g. 09:44:name=Bis)--><div class='quotetop'>(Bis @ 28. 04. 2009 g. 09:44) [snapback]46859[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Nie znalazłem w postach Wjawora niczego wskazującego na naruszenie regulaminu. Został wycięty, bo wyrósł ponad przeciętność. Przykre jest również to, że niektórzy to skwapliwie i bez skrupułów wykorzystali wskakując w buty moda. Apeluję do adminów: zawieście również mnie do czasu powrotu Wjawora.
W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak przychylenie się do apelu, a nawet coś więcej...<!--colorc--></span><!--/colorc--> <!--fontc--></span><!--/fontc--> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Aż trach się bać.....
28 kwi 2009, 15:31
elsinore
Nadir, ale Zielonka nie dyskutował z Adminami ani Modami, a z Drago i Kominiarzem...
Elsinore - ale dyskutuje publicznie (odwołując się do rozsądku Adminów, nie Drago i Kominiarza) podważając rozsądność decyzji Administratorów. Nie byłoby sprawy, gdyby regulamin forum tego nie zabraniał. Ale zabrania.
bisti
A można wiedzieć za którą to wypowiedź w szczególności Wjawor poleciał wraz z uzasadnieniem? Poczytamy sobie i wyrobimy jakieś zdanie. W końcu sytuacja podobno jest wyjątkowa a opinie są jak widac podzielone. Poza tym może okaże się na co trzeba uważać.
Bistii - chcesz uzgadniać z Adminami kwestie regulaminowe? Ja nie mam odwagi... Ktoś (któryś z Adminów albo... Wjawor) już kiedyś komuś odpowiedział: na forum nie ma demokratycznej zasady, że wszystkie głosy są równe. A uważać trzeba na punkty Regulaminu
Bis
Bis wydaje wyroki nie znając w ogóle sprawy. Też jestem zszokowany i też nie wiem za co. Również szukałem tego "czegoś" w postach Wjawora i nie znalazłem. Ale być może post, który był tego przyczyną, został usunięty i dlatego go nie znajdujemy. Sugerowanie natomiast, że Wjawor został wycięty, bo wyrósł ponad przeciętność jest, moim zdaniem, zbyt daleko idące. Tego, że jest ponad przeciętny nie neguję, ale że to było przyczyną jego "wycięcia", to jest zbyt niepoważne, aby było śmieszne. A twierdzenie, że niektórzy to skwapliwie i bez skrupułów wykorzystali wskakując w buty moda jest zwykłym nadużyciem "wolności słowa". Supersaper został poproszony i wyraził zgodę. Zarzucanie mu nielojalności jest co najmniej nie na miejscu. Miał odrzucić? A może, Twoim zdaniem, wszyscy moderatorzy powinni się "zbuntować" w odruchu solidarności, co?
Jest to sytuacja szokująca i przykra, ale skoro była taka decyzja obu Administratorów (Toga zaznaczył, że nie była łatwa, ale była przemyślana) to musimy ją uszanować. Chcę być dobrze zrozumiany. Raz: nie jestem przeciwko Wjaworowi. On sam często podkreślał (i to stosował): "regulamin - rzecz święta". Dwa: jestem przeciwko atakowaniu Supersapera za Jego dobre chęci. Nikogo tym nie krzywdzi. Moderowanie forum, to dodatkowy obowiązek. Dlaczego ktoś, kto ma to Jemu za złe, sam nie zgłosił się do Adminów z propozycją wspierania forum, tak jak to zrobił onegdaj niejaki Nadir?
Jeśli jest możliwa (w drodze wyjątku) amnestia dla Wjawora, to też jestem ZA. Nie jestem tylko pewien czy Wjawor sobie tego życzy. Znając go na tyle, ile można kogoś poznać poprzez forum, jestem przekonany, że ten incydent nie zmieni Jego zaangażowania na forum. Wierzę, że Wjawor "ma jaja" i nie obrazi się na nikogo. I wróci do nas. Czego sobie i wszystkim życzę
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 28 kwi 2009, 20:54 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
28 kwi 2009, 20:41
Nie wiem, co przeskrobał, ale zdarza się - mnie też czasem ponoszą emocje i niekiedy przydatny byłby ktoś, kto odciągnie od klawiatury. Wjawora cenię wysoko i też jestem za amnestią. najwyraźniej vox populi...
A do Supersapera pretensji nie wnoszę - regulamin najwyraźniej działa dla wszystkich tak samo, a jeśli innych moderatorów poniesie to kto będzie moderował? chcecie tu drugiego onetu?
____________________________________ Wszystko jest prawdą dla pewnej określonej wartości "prawdy"
Ostatnio edytowano 28 kwi 2009, 20:52 przez aga764, łącznie edytowano 1 raz
28 kwi 2009, 20:49
Brak WJAWORa odbił się echem na forum i sprawa jest przykra. Zrównoważonego zawsze BISa poniosło bo nie czytał wyciętych, nieregulaminowych postów i ich nie przeczyta - są wycięte.
Pomyślmy jak uniknąć w przyszłości takich sytuacji jak obecna. Może zgłosicie swoje propozycje adminom ? Ja to już zrobiłem- emalią , zgodnie z regulaminem forum.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 kwi 2009, 21:30
Nadir
... Supersaper został poproszony i wyraził zgodę. Zarzucanie mu nielojalności jest co najmniej nie na miejscu. Miał odrzucić? A może, Twoim zdaniem, wszyscy moderatorzy powinni się "zbuntować" w odruchu solidarności, co? ...
Dzięki za Twoją wypowiedź. Siedziałem cicho, bo byłem ciekaw siły plotki i domysłów. Faktycznie jest ogromna. Zostałem poproszony o przyjęcie tej funkcji i po zastanowieniu się wyraziłem zgodę. To dodatkowy obowiązek i odpowiedzialność. Chyba trudniej jest mi się zdobyć na swobodna wypowiedź -szlachectwo zobowiązuje. Odmawiając miałbym jednak wyrzuty sumienia w stosunku do innych zaangażowanych w tworzenie tego forum. Mi też brak Wjawora i czekam na jego powrót. Nie wiem co przeskrobał lecz z pewnością Admini mieli ważne powody aby tak właśnie zareagować. Czasem człowieka poniesie i chwila odpoczynku może zdziałać cuda. Forum skarbowców cenię (oprócz tematyki) za wysoki poziom kultury i szerokie horyzonty userów. To bardzo rzadkie w dzisiejszym internecie. Regulamin jest tu czasem wręcz bezlitosny ale dzięki temu jest szansa na zachowanie poziomu forum.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
28 kwi 2009, 22:44
Bis za swoją wypowiedź dostał natychmiastowego i bezterminowego bana. Decyzja adminów była jednogłośna i natychmiastowa. Jeżeli się uda zachować szczelny filtr - nie będzie też miał możliwości przeglądania nawet strony głównej portalu. Takiego chamstwa, prostactwa i prymitywizmu, jakie zaprezentował w swoim wiadomym poście - nie będziemy tolerować. A "stratę" tego forumianego "autorytetu" (pewnie się za takiego uważa...) - przeżyjemy. Obowiązuje Regulamin i w tej kwestii będziemy konsekwentni - nawet w przypadku, gdyby na forum miało pozostać jedynie dwóch adminów. Jeżeli komuś to nie odpowiada - nie musi ani czytać, ani też pisać postów. Nie ma obowiązku wchodzenia na skarbowców. Takie są zasady. Kropka.
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
Ostatnio edytowano 29 kwi 2009, 05:14 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz
29 kwi 2009, 04:24
No to emocje sięgnęły zenitu w błahej sprawie choć to chyba ja je poniekąd wywołałem. Inspektor ponad miarę się podekscytował, nie wiem czy BIs zasłużył na tak ostre słowa...przecież to jest forum! Wjawor mimo, że nie był z mojej bajki za swoje poglądy (tak miał je, czego nie ukrywał, ale w końcu skarbowcy.pl to strona NSZZ) to wyrażał je w miarę stonowany sposób, odmiennie niż paru innych aktywnych forumowiczów. Ostatecznie sądzę, że Supersaper będzie jednak lepszym moderatorem.
____________________________________ "Ci, którzy mają ideę wciąż w gębie, mają ją zazwyczaj i w pobliskim nosie" - Letz