Jakubowska uniewinniona ws. fałszerstwa ustawy medialnej <a href="http://wiadomosci.onet.pl/1661849,11,item.html" target="_blank">http://wiadomosci.onet.pl/1661849,11,item.html</a>
Aleksandra Jakubowska oraz b. prawnicy KRRiT i ministerstwa kultury zostali uniewinnieni od zarzutu bezprawnych zmian w rządowym projekcie ustawy o rtv. Na rok więzienia w zawieszeniu sąd skazał tylko Janinę S. z KRRiT, za usunięcie z projektu słów "lub czasopisma".
Sąd Okręgowy w Warszawie orzekł, że Jakubowska - wiceminister kultury w rządzie Leszka Millera - nie może karnie odpowiadać za przekroczenie uprawnień i bezprawne dokonanie w marcu 2002 r. zmian w ustawie taki sposób, że prywatyzacja telewizji regionalnej byłaby niemożliwa (rząd - według prokuratury - dopuścił możliwość prywatyzacji Polskiej Telewizji Regionalnej SA za zgodą ministra skarbu).
Jakubowska: nie wracam
- Nie nigdy nie wrócę do polityki - powiedziała po ogłoszeniu wyniku uniewinniona była posłanka SLD.
Wyraziła jednocześnie swoją radość z wyroku i zdziwienie, że w ogóle ją oskarżono. - Bardzo się cieszę - powiedziała. Dodała także, że wyrok "jest wskazówką dla innych urzędników, że warto bronić
Ministerstwo Sprawiedliwości: będzie odwołanie
W związku z dzisiejszym wyrokiem sądu w sprawie Aleksandry Jakubowskiej, Prokurator Generalny Zbigniew Ćwiąkalski polecił prokuraturze złożenie apelacji od tego wyroku. W komunikacie ministerstwa czytamy, że "w chwili obecnej nie można ustosunkować się do wyroku, gdyż nie zostało jeszcze sporządzone pisemne uzasadnienie".
Zarzuty dla innych podejrzanych
Janinie S. i Iwonie G. z KRRiT oraz Tomaszowi Ł. z resortu kultury prokurator zarzucił, że z projektu bezprawnie usunęli słowa "lub czasopisma". Ich brak miał - według prokuratury - oznaczać, że wydawcy czasopism mogliby kupić ogólnopolską telewizję, a wydawcy dzienników - nie.
Na rok więzienia w zawieszeniu na 3 lata i 3-letni zakaz pełnienia funkcji związanych z tworzeniem prawa skazana została tylko Janina S. - b. szefowa departamentu prawnego KRRiT. Tomasz Ł. i Iwona G. zostali uniewinnieni.
Prokurator chciał dla całej czwórki podsądnych kar po 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat i 36 tys. zł grzywny, a ponadto 10-letniego zakazu sprawowania funkcji związanych z tworzeniem prawa Jakubowskiej oraz Janinie S. z KRRiT. Wszyscy oskarżeni i ich obrońcy wnieśli o uniewinnienie.
1948 komentarzy
Niektóre wybrane z nich Objaśnijcie mnie , kochani , jak to jest ? bo nie okończyłam szkół ... [19] Rządzi Obywatelska Platforma a komunistyczna swołocz triumfuje ? ~pelunia
Swołocz? Komunistyczna? Od razu widać, że nie skończyłaś podstawówki! Poczytaj sobie trochę o historii systemów politycznych, może cię oświeci! A poza tym, wyroki wydają niezawisłe sądy, a nie partie rządzące, ... ~Emeritus
Niezawisłe? Chyba od woli narodu niezawisłe... Taki niby emeritus, a nie zauważył że Polską rządzili nie intelektualiści, tylko karierowicze... ~know
...nie musiałeś tego pisać ! ... nie musiałeś ! ~przew. tusk
PO to właśnie szli po władzę i nie mów,że nie wiedziałeś.
finish1@op.plno właśnie!!! przecież miało byc tak: 1. PRZYSPIESZYMY i wykorzystamy wzrost gospodarczy - CZYLI WIĘCEJ PKB NIŻ 13% W CIĄGU 2 LAT 2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki, zwiększymy emerytury i renty - ... ~gdzie jest cud?
A czy to nie to samo?... Jaka jest różnica między Tuskiem, a Millerem? Tylko taka, że jeden z nich chciał bardziej. W spadku po komunie mamy dzidzictwo niezawisłych (od woli narodu) sądów obsadzonych z nominacji ... ~know
Platforma i komunistyczna swołocz to to samo jak widzisz. A może Jakubowska była w PiS?????????? ~mika
emeritus , kurde , inteligęnt jakiś , cholera jasna ! On mi o systemach politycznych i niezawisłości sądów a ja tylko pytam: czerwona swołocz to jest swołocz czy nie jest ? ~pelunia
jak cię to uspokoi to po trzykroć jest ~madej
.... nooo ! Bóg Zapłać ! ~pelunia
To efekt tajnego spotkania Tusk - Miller. ~logik
PO i LiD to to samo. ~Lulian.
To jedna i ta sama swołocz, od czasów Magdalenki, Okrągłego Stołu i Nocnej Zmiany. ~U96
Skoro nie kończyłas szkół, to zapewne Twoja katolicka . miłość do bliźniego karze Ci nazywać ludzi o innych poglądach "swołocz". ~Swołocz
Znamienne, że chrześcijańskiego miłosierdzia najnachalniej domaga się czerwona swołocz najgłośniej szczekająca na religię. ~pelunia
to są właśnie te obiecane cuda. I oczywiście by żyło się lepiej Profesor_Shadoko
Czekam na jakis sensowny komentarz wyborcow PO !Tylko mi nie mowcie [2] ze to znow wina kaczorow! Bo to wina jednego kaczora. Donalda. ~ja ja Tuskolandia!
Co tu mowic! Kaczor Donald dal ciala poprostu ! ~jedrek
zatkalo ich totalnie! Nie potrafia geby otworzyc, czy mozg . juz nie pracuje? ~Sewerek
Nie wymagajmy od POpapranych myślenie ani tym bardziej sensownych komentarzy. Choćbyś walił młotem w łeb, POpapraniec będzie kiep. ~baran taran
Same cuda !!! TUSKU swoich wypuszcza !
POpaprana PO do końca kadencji wszystkich kryminalistów wypuści. Ale cóż dbają o swoje zaplecze kryminogenne. NO BO JAKA PARTIA TACY WYBORCY - TAKIE I JEGO ZAPLECZE!!! HAńBA!!! ~załamany , 20.12.2007 16:20
Witaj Polsko Bezprawia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bez komentarza. ~jolka
Naród polski jest w większości Zawistny i Zacietrzewoney jak wasz prezydent, kto ma lepiej wsadzic do więzienia, ... ~Wolf-auuuu!!!
Zostalo teraz juz tylko POpaprancom otworzyc wiezienia i mamy cala Polske [24] Komuch komuchowi tylko pomoze a nie zaszkodzi ~USA-Niemcy
Precedens!. W tym procesie wyrok skazujący byłby precedensem,który ... ~Wyborca.
CZESC KOMUSZKI !!! TO SA WASZE CUDA !!!! SPRAWDZA SIE TO WSZYSTKO CO PISZE !!! [72] HANBA !!! WSTYD!!! TAK WYGLADA POLSKA POD RZADAMI ... antek_emigrant@v...
aha, teraz rozumiem co oznaczało hasło: By dobrze żyło się. Wszystkim !! Hańba.! ~jotka
MAM 43 LATA. [19] Teraz już wiem że nie dożyję Polski sprawiedliwej i wolnej od złodziei-komunistów. Dobrze zrobiłem ucząc dzieci języków obcych. Na siłę ich wypchnę z tego kraju ludzi głupich, nie znających historii z której należało wyciągnąć konkretne wnioski.Szkoda tylko następnych dziesięcioleci, w których kraj nasz będzie się pogrążał w bagno ku uciesze krajów sąsiednich ~bodzio.
Mam 35lat i wiem ,że ja również nie dożyje. Jakiś cień nadziei dawał PIS. Teraz komuchy zniszczą wszystko co może im zagrażać. A robią to skutecznie .
mocarz1@poczta.o...
Masz rację. Tacy jak my, to ostatnie porządne roczniki, które widzą co sie tytaj święci. Trzeba wychowywać dzieci na dobrych patriotów, ale na odległość... Smutne to, ale prawdziwe. ~1964
popieram, jestem 70 i jestem jednym z naprawde ostatnich rocznikow ktory naprawde pamieta jak to Polska "odzyskiwala niepodleglosc", z mojego rocznika wszyscy moi przyjaciele dawno opuscili ten kraj "mlekiem i miodem plynący... ~Mnietoslaw
SLD zmieniło nazwę- teraz nazywa się PO! i tyle...~w temacie , 20.12.2007 16:08
To niewątpliwie zasługa układu i zastraszanie sędziów przez PO. Żaden obiektywny i niezależny sąd nie uniewinniłby tej kobiety. Gdyby u władzy był nadal Pis zastała by skazana na dożywocie.
wtc@poczta.onet.eu , 20.12.2007 12:52
Aaale będzie super!No nie?!Jedna wielka sprawiedliwość ,żyć nie umierać! ir_onia
Ironio. Nie oszukujmy się. Prawo w każdym systemie jest dla wybranych i nic tego nie zmieni.
wtc@poczta.onet.euA wg mnie mogłoby się wiele u nas zmienić na lepsze,aby prawo nie było tylko dla wybranych.Temu mogłoby służyć otwarcie korporacji prawniczej dla młodych,zdolnych prawników!Wiadomo jednak czym skończyły się takie próby ... ir_onia
Przecież sam darłem papę na forum w tym temacie. Od początku uważałem, że to świetny pomysł. Jak widać lobby prawnicze jest w dalszym ciągu nie do ruszenia.
wtc@poczta.onet.eurezultat jest taki ze masz taki sejm jaki wyszedl spod reki kiszczaka w 1990r z poprawka w 1993

~hej
JEST OKI TAK TRZYMAC !!!! OLU JESTEM Z TOBA !!!KOCHAM CIE!!! ~ADAM
Najwyzszy czas przystapic do dzialania. Rodacy!!! Albo weyjezdzac z tego tuskolandu albo wywalic ... ~patriot
Teraz Winnego Nie Będzie Nikogo - cuda to sa jakies -winni będą jedynie bracia Kaczynscy i ... ~jagodzin
Czy to znaczy ze wszyscy co ukradli cos w Polsce a mieszkaja w USA, czy [21] w Izraelu to moga bezpiecznie wracac do Polski ??? ~USA-Niemcy
Jakubowska [3] To chyba Michnik nie zadowolony.Ciekawe jaką teraz ustawe ... ~Babcia Klementyna
Nalezalem kiedys do PO...dzisiaj jestem bezpartyjny i szczesliwy kiedys zrobilem przekret i musialem opuscic ... ~bezpartyjny
Ola - mordo ty moja! Zawsze w Ciebie wierzyłem! I w Donalda i w Ćwiąkałę też! ~know
NARESZCIE NORMALNIE! [1] TA INSTRUKCJ JEST CHYBA JASNA!!! TERAZ SĄDY POWINNY ... ~morda
Ale ten Wałęsa mocno podparł [1] lewą nogie. Nie do ruszenia. ~2sk