Teraz jest 04 wrz 2025, 09:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 319 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Wizerunek 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
Post Wizerunek
mozeanglia                    

Tak, tylko, że policji nie lubią w zasadzie tylko przestępcy. Przeciętny obywatel raczej lubi policje, przeciętny szef raczej szanuje swoich podwładnych policjantów no i przeciętny policjant szanuje drugiego policjanta i jak trzeba skoczy za nim w ogień. Słyszałeś, żeby kiedś jakieś dziecko na pytanie "kim chcesz zostać jak dorośniesz" odpowiedziało "skarbowcem" ? :)

No i ostatecznie wcale nie chodzi o to, żeby do wszystkich pałać miłością. Idąc tym tropem myślenia, sporo osób nie lubi przedsiębiorców, bo to ma dom, to ma samochód i płaci minimalną krajową. Ale w obliczu skarbowca i jedni i drudzy mówią jednym głosem. I to nie chodzi o sympatie. Chodzi o minimalny szacunek. Przykład z niedawna, gdy policjant zginął na służbie. Czy sądzisz, że choć 1% z tych ludzi., którzy tam stawiają znicz postawili by ją, gdyby to zginął skarbowiec na służbie?

Pewnie było by ciężko znaleźć ten 1%, chyba że znali by tego skarbowca nie z racji wykonywanej pracy tylko z "życia poza pracą". Swoją drogą kto lubi płacić podatki?

02 mar 2010, 20:49
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Post Wizerunek
To nie kwestia "lubienia" tylko "akceptowania". A zaakceptować można gdy starcza jeszcze na życie a podatki są wydawane z pożytkiem dla obywateli...

02 mar 2010, 20:57

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Wizerunek
mozeanglia                    

To nie kwestia "lubienia" tylko "akceptowania". A zaakceptować można gdy starcza jeszcze na życie a podatki są wydawane z pożytkiem dla obywateli...

Skarbowcy nie mają wpływu ani na wysokość danin, ani na sposób ich wydawania. A mimo tego, to właśnie skarbowcy są ZA TO nielubieni. I dlatego ci, co ustalają wysokość danin i decydują o sposobie ich rozdysponowania (a są to te same kręgi osób) mają moralny obowiązek skarbowcom to wynagrodzić. Jak to czynią, wiedzą tylko skarbowcy.

02 mar 2010, 21:09
Specjalista

POSTY        597
Post Wizerunek
Ale skarbowcy mają wpływ na ustalenie czy określenie kwoty podatku do zapłacenia a to się odbywa na różne - dalekie od ideału - sposoby.

02 mar 2010, 21:31

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Wizerunek
Podatek jako wielkość obiektywna, zależy wyłącznie od wyniku ekonomicznego podatnika, a nie widzimisię urzędnika. Obiektywną wielkość prawidłowo można wyznaczyć wyłącznie na podstawie rzetelnych i porządnie (czytaj: zgodnie ze sztuką rachunkową) zgromadzonych danych. Jeśli podatnik ma burdel, a nie księgi, to szacuneczek, a ten faktycznie musi być różny od rzeczywistości niejako z definicji, choć ustawa przewiduje, że z kilku metod szacunku stosuje się najkorzystniejszą dla podatnika. No i właśnie: szacuneczek jest zawsze na własne życzenie podatnika. Piekarz, Nina i inni im podobni sami są sobie winni, bo właśnie mieli burdel, a nie księgi.

02 mar 2010, 21:59
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Post Wizerunek
Już kilka razy to mówiłem na tym forum - porządek w papierach musi być, bez względu na ustrój.  :nonono:

02 mar 2010, 22:00
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Wizerunek
mozeanglia                    

... Przykład z niedawna, gdy policjant zginął na służbie. Czy sądzisz, że choć 1% z tych ludzi., którzy tam stawiają znicz postawili by ją, gdyby to zginął skarbowiec na służbie?

To straszne! Wygląda na to, że jesteśmy najbardziej znienawidzoną grupą społeczną.  <_<  

PS
Myślę, że ludzie stawiają znicze nie z miłości do policjantów tylko ze strachu przed bandytami. Przed którymi policjanci mogą ich obronić.

02 mar 2010, 22:18
Specjalista

POSTY        597
Post Wizerunek
Pewnie tak, ale do policji mimo wszystko spora część społeczeństwa ma szacunek... do skarbowców chyba raczej nie... za pewne głównie z powodu "wypadków"(?) lub raczej sytuacji nagłośnionych przez media...

02 mar 2010, 22:47
Fachowiec

POSTY        1667
Post Wizerunek
Nawet Demotywatory przeciw nam  :(

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

04 mar 2010, 22:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Post Wizerunek
"US XXXX na podstawie §38 Rozporządzenia Rady Ministrów z 11 sierpnia 2004r. w sprawie sposobu i trybu gospodarowania składnikami majątku ruchomego powierzonego jednostkom budżetowym, zakładom budżetowym i gospodarstwom pomocniczym (Dz. U. Nr 191 z 2004 r., poz. 1957) informuje, że posiada niżej wymienione składniki majątku ruchomego do nieodpłatnego przekazania na czas nieoznaczony bez zastrzeżenia obowiązku zwrotu, z przeznaczeniem ich na realizacją zadań publicznych"- takie ogłoszenia pisze wielu naczelników us i i dyrektorów izb, a przecież to rozporządzenie nie obowiązuje od 01.01.2010 i za co oni biorą pieniądze? :)

05 mar 2010, 20:15
Fachowiec

POSTY        1667
Post Wizerunek
To nie naczelnicy i dyrektorzy, tylko pracownicy piszą te ogłoszenia. Gdzieś na kompie jest wzór, zmieni się tylko datę i listę przedmiotów. Proste mechanizm. Zaznacz-wytnij-kopiuj-wklej-drukuj, a szare komórki śpią

05 mar 2010, 20:55
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Post Wizerunek
Dla Palikota Gronowski już jest be. Ciekawe czy na zmianę poglądów wpłynęły fakty, czy pytanie dziennikarza TVN, kiedy zapłaci podatek z Gronowskiego - co obiecywał publicznie.
Na swoim blogu Poseł napisał m.in:

14 marca 2010
Chleb i prawda

Wiele lat trwał serial na temat tego czy słusznie skazano piekarza z Gołuchowa ? Gronowskiego. Przypomnijmy, że opinia publiczna żyła w przekonaniu, że cały domiar dotyczący nieprawidłowości w funkcjonowaniu piekarni pana Gronowskiego wynika z faktu, że dawał on chleb osobom biednym i nie płacił od tego Vat-u.

Jak się jednak okazało jedynie 6%  (ok. 12 tys)  tej sumy dotyczy właśnie darowizn chleba, a cała niemal kwota ? ponad 200 tys złotych ? to wynik innych nadużyć . W tej sytuacji powstała wątpliwość co do właściwych intencji Pana Gronowskiego. Ostateczna i prawomocna decyzja sądu wskazuje niestety, na to, że darowizny chleba stanowiły jedynie przykrywkę dla innych nieprawidłowości z jego udziałem. Decyzja ta zapadła zaledwie kilkanaście dni temu i dla nas wszystkich jest oczywiście powodem konfuzji.

Tak jak wielu innych oburzony bezdusznością administracji w tej sprawie postanowiłem, kilkanaście miesięcy temu, coś zrobić. I zrobiłem. Efektem prac komisji PP i senatu była nowelizacja ustawy Vat, tak aby nie trzeba było płacić podatku od darowanej żywności. I od stycznia 2009 roku, a wiec od roku, obowiązują takie przepisy. Jestem więc pierwszym politykiem, który coś realnie zrobił dla tej sprawy.

Również w tamtym okresie podjąłem się publicznie zbiórki pieniędzy na rzecz Pana Gronowskiego. Wówczas jeszcze nie odróżniałem obu tytułów decyzji podatkowej. Mimo różnych szykan ze strony policji w sprawie legalności zbiórki na konto Pana Gronowskiego wpłynęło niecałe 8 tys. Obiecałem wpłacić pozostałą kwotę po uprawomocnieniu się decyzji i jest ona wreszcie prawomocna od niedawna. Jednak dziś czuję się oszukany przez Pana Gronowskiego - myślę jak spora część opinii publicznej. Żyłem i działałem w przekonaniu o tym, że cała kwota dotyczy jego dobrego serca, a tak nie jest!!! Zamierzam mimo wszystko dotrzymać swojej deklaracji. W międzyczasie przekazałem prawie 100 tys. innym osobom potrzebującym pomocy ? nie kieruje więc mną jedynie chęć poklasku czy tym bardziej zgrywanie się na wrażliwego społecznie. Ale oczekiwanie ode mnie abym zapłacił nie za dobre serce, ale za nadużycia jest karygodne. Czuję się zobowiązany do pokrycia kwoty wynikające z darowizn, z przekazywania chleba. Tylko i aż sumy ok.12 tys.

W wyemitowanym dziś filmie ?władcy marionetek? redaktor Sekielski nierzetelnie przedstawił obraz historii i jedynie na końcu programu przekazał informacje o manipulacji jakiej ofiarą wszyscy padliśmy.

Mam poczucie absolutnej krzywdy ze strony twórców programu. Właśnie dlatego, że w tej sprawie zdecydowanie nie byłem bierny. I nie wiem czy można by zrobić więcej. Oczekuję satysfakcji. Całą swoją obecność w polityce buduję w opozycji do tak zwanej klasy politycznej i także w tym przykładzie dałem temu wyraz. Szkoda więc, ze zostałem wrzucony do jednego worka. Tym bardziej, że ? jak pan redaktor Sekielski sam mnie nieraz zapewniał ? należę do polityków nie chowających głowy w piasek i nie uciekających od problemów. Wystarczyło więc rzetelnie ze mną porozmawiać.

PS. Kilka razy już podnosiłem temat decyzji ostatecznej sądu w tej sprawie  i manipulacji jakiej dopuścił się piekarz z Gołuchowa.
...
http://palikot.blog.onet.pl/Chleb-i-prawda,2,ID402500657,n

Dla osób, które nie chcą czytać całości mała informacja - nie ma ani słowa przeprosin dla urzędników skarbowych (w szczególności tych pracujących nad sprawą Gronowskiego), za wiadra pomyj wylewane na nasze głowy. Co innego wykręcić się z publicznie złożonej obietnicy, a co innego przyznać do własnej głupoty (eufemizm). Honor Posła na to nie pozwala  :wysmiewacz:

PS.
Poseł Palikot składając obietnicę zapłaty podatków za oszusta podatkowego i gloryfikując Gronowskiego, miał pełną świadomość, iż "nie jest on czysty". Dowód sam zamieścił na blogu

24 stycznia 2008
Piekarz

Dawał chleb i nie znał prawa. Nie udokumentował swoich działań zgodnie z prawem i sąd  go skazał. Musi więc zapłacić za tę niewiedzę około 200.000 złotych.
...
Nie byłbym jednak w porządku wobec opinii publicznej, gdybym nie przedstawił dokumentu, do jakiego dotarłem w jednym z linków do stron Ministerstwa Finansów (dziękuję internautom!). Nie komentuję zawartych tam informacji, chciałbym jedynie abyście Państwo poznali także rację drugiej strony, urzędników fiskusa. I proszę, żeby nikt nie miał wątpliwości: nie wycofuję swojego poparcia i deklaracji, ale patrzę na sprawę legnickiego piekarza z nieco perspektywy.  Poniżej - wspomniany link:

http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... &dzial=618

http://palikot.blog.onet.pl/Piekarz,2,ID286273516,n

Czy kiedykolwiek od Posła Janusza P. usłyszymy "przepraszam"?

15 mar 2010, 19:34
Specjalista

POSTY        597
Post Wizerunek
słowa "przepraszam" jeśli padną to szybko zgubią się w dzisiejszym wyroku sądu w sprawie JTT. Oj na Wasz wizerunek to nie wpłynie pozytywnie... A co dopiero jak stanie się tak, że decyzja będzie prawomocna?

15 mar 2010, 20:11
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Wizerunek
supersaper                    

Czy kiedykolwiek od Posła Janusza P. usłyszymy "przepraszam"?

A czy komukolwiek zależy na usłyszeniu "przepraszam" od Pana Posła  Palikota?

15 mar 2010, 22:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 319 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona