Teraz jest 01 wrz 2025, 12:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 307 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona
Gospodarka 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2018, 19:30

POSTY        429
Post Re: Gospodarka
Nadir                    

P.S.
I jeszcze jedna uwaga na koniec. Furorę w sieci robią piosenki wyśmiewające obietnice dopłat dla producentów zwierząt hodowlanych. Chciałbym wszystkim zwrócić uwagę, że to są dopłaty dla rolników, a nie dla świń czy krów. Jeżeli wymagamy szacunku do swojego zawodu, to okazujmy go też innym.

Nawet takie tuzy intelektu jak była Nowoczesna Gasiku-Pihowicz nie odróżnia krów od nauczycieli.

Załącznik:
Gasiuk-Pihowicz nie odóżnia krowy od nauczyciela!.jpg

Nauczyciel powiedział DOŚĆ strajkowi.
Teraz ujawnia szokujące kulisy całej akcji Broniarza

Artur Garduła to nauczyciel wychowania fizycznego w Szkole Podstawowej nr 11 w Głogowie z 36 -letnim stażem pracy. Jest jednym z kilku osób, które nie przystąpiły do strajku. W pracy nosi plakietkę z napisem „Dzieci TAK, strajk NIE”. Dlaczego się nie przyłączył do kolegów?

Dlaczego pan nie strajkuje?

Po pierwsze dzieci i to jest najważniejsza sprawa. Nie mogę robić czegoś, co byłoby kosztem dzieci. Wiem, że powinienem więcej zarabiać, ale nie za wszelką cenę.

Zgadza się pan więc z postulatami strajkujących?

Zgadzam się z postulatem, że powinniśmy więcej zarabiać. Jednak w czasach, gdy nic nie dostawaliśmy, za poprzednich rządów, nie było żadnych strajków. Kiedy zamykano szkoły też nie było żadnych strajków. Kiedy zwolniono około 40 tysięcy nauczycieli też nikt nie strajkował. Uważam więc, że ten strajk ma drugie dno, czyli polityczne.

Należy pan w szkole do nielicznej grupy nauczycieli, którzy nie biorą udziału w strajku. Jak jest pan odbierany przez kolegów?

W SP 11 nie strajkuje kilka osób. Jak jestem odbierany? Są osoby, które traktują mnie normalnie, ale są też osoby, które starają się mnie nie zauważać, lub nie odpowiadają na przywitanie. Nie zawsze jest to przyjemne, ale generalnie myślę, że jestem rozumiany.

Przy wejściu do waszej szkoły stoi napis „Uczniowie powodzenia”.

Jest dla mnie schizofreniczny, bo jak można życzyć powodzenia uczniom a nie akceptować tych, którzy umożliwiają młodzieży ten egzamin. To dla mnie sprzeczność. Mam syna maturzystę i jak każdy rodzic boję się co to będzie, choć staram się wierzyć, że będzie dobrze. Uważam jednak, że najbardziej cierpią na tym dzieci. Podczas egzaminów gimnazjalnych, jak i teraz w ósmych klasach doskonale widać, że są wdzięczni nauczycielom, którzy są z nimi, że mogą zdawać.

Nie obawia się pan, że po zakończeniu strajku będzie pan w szkole postrzegany przez pryzmat osoby, która się z niego wyłamała?

W naszej szkole strajk poparło 89 procent nauczycieli. Nie boję się o przyszłość, bo to co robię, robię z przekonania. Nie chcę siać zamętu, czy kogoś prowokować, ale każdy ma prawo do własnego zdania, stąd moja plakietka „Uczeń TAK strajk NIE”. Jestem w pracy dla dzieci.

agent z Krymu pisze:
– Ktoś ma wątpliwości jaki jest cel tego strajku – o tym się nie powinno już dyskutować – to ewidentna zadyma platformy – powinno się dyskutować o moralności nauczycieli, którzy dali się wmanipulować w ten strajk. Szanowni nauczyciele – dla platformy to nie kwestia waszych zarobków – to kwestia powrotu do władzy, a gdyby im się to udało to przyłożycie swoje brudne łapska do katastrofy jaka by Polskę czekała gdyby im się udało wygrać wybory. Polskie szkoły zamieniłyby się w mini burdele – czytacie jakie oni maja programy? – naprawdę tego chcecie? – parę lat okupacyjnych mediów i potrafili tak ogłupić i to tych, którzy mają nauczać innych. NIEPOJĘTE… – MOŻE SIĘ JEDNAK OBUDZICIE DOPÓKI NIE ZA PÓŹNO!!!

https://wlocie.pl/index.php/2019/04/16/ ... broniarza/

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

17 kwi 2019, 18:52
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Dlaczego Schetyna i Broniarz odpalili strajk w kwietniu, a nie we wrześniu?

Obrazek

Robi się nudno wokół oświatowego ciamjadanu, ale też nie ma co udawać, że to jest temat nieobecny.
Akcja Broniarza i Schetyny ciągle utrzymuje się na topie i inaczej być nie może, bo wywołany chaos dotyczy milionów Polaków, głównie uczniów i rodziców. O samym strajku napisałem więcej niż chciałem i czas najwyższy spojrzeć na ten cyrk z odpowiedniego dystansu, bez cienia emocji. Przy takiej perspektywie w oczy rzucają się dwie charakterystyczne rzeczy, o czym za chwilkę, wcześniej pytanie lustrujące sytuację.

Czy nie macie wrażenia, że ta operacja odbyła się w beznadziejnym terminie?

Dokładnie takie wrażenie, a właściwie przekonanie towarzyszy mi od samego początku i to jest ta pierwsza rzecz. Tak na zdrowy rozum idealnym terminem byłby 1 września 2019 roku i to z kilku powodów. W tym dniu będą się łączyły dwa roczniki: III klasa gimnazjum i ósma klasa podstawówki. Jakieś lekkie zamieszanie w związku z tą kumulacją musi powstać, co wynika wprost z samego faktu podwojenia liczby uczniów. Normalni ludzie rozumieją, że etap przejściowy jest koniecznością, ale propagandziści zawsze robią swoje. Małe zamieszanie zaprzyjaźnione z opozycja media są w stanie przerobić na Armagedon. Łatwo byłoby też sprzedać opowieść, że chodzi o dobro uczniów, bo zapewne znaleźliby się rodzice, którzy lenistwo i przeciętne zdolności swoich dzieci przenieśliby na rachunek reformy.

Opinii, że Alan i Dżesika nie dostali się do LO przez „pisowską” politykę, z pewnością by nie zabrakło, do tego parę dramatycznych scen z płaczącymi dziećmi albo rodzicami i mamy klasyczną medialną zawieruchę. Poza tym wrzesień jest dla uczniów miesiącem bolesnego powrotu do szkoły, to i wielkiego smutku z powodu przedłużonych wakacji w domach i w internacie byśmy nie dostrzegli. Również dyrektorzy placówek nie odczuliby napięcia, jakie odczuwają teraz. Plany lekcji i tak układa dyrektor, cała reszta, czyli lekcje i zajęcia na początku roku szkolnego nie są obarczone egzaminami, które trwają w tej chwili. Władze lokalne miałby jeszcze większy komfort i jedynym problemem pozostaje los rodziców obarczonych koniecznością zapewnienie dzieciom opieki.

Druga charakterystyczna rzecz to oczywiście jesienne wybory, termin idealny i dostosowany do najważniejszej bitwy o wszystko. Odpalenie strajku we wrześniu nie tylko ominęłoby wszystkie negatywne emocje związane z krzywdzeniem dzieci przez nauczycieli, ale ustawiłoby kampanię wyborczą w wybitnie korzystny dla Broniarza i Schetyny sposób. Pewnie w całym tym ciągu logicznym da się wyłapać jakieś słabości, ale jednego podważyć się nie da. Przewaga terminu wrześniowego na terminem kwietniowym jest ewidentna w najważniejszych punktach i żadne niuanse tego nie zmienią.

Co w takim razie spowodowało, że strajk zaczął się w kwietniu, przed wyborami europejskimi?

Widzę tylko jedną przyczynę, którą mogła zdecydować o przyśpieszeniu zaplanowanej akcji. Dla Schetyny i całego towarzystwa zebranego pod szyldem Koalicji Europejskiej, wybory do PE to gra vabank. Wszyscy, od lewa do prawa, mówią, że przegrana z PiS w najtrudniejszych dla PiS wyborach, to definitywny koniec zjednoczonej opozycji. W mojej ocenie nawet remis doprowadzi do rozpadu koalicji. Obojętnie, jaką wersje przyjmiemy, wybory europejskie to walka o wszystko, nie tylko o parę mandatów w Brukseli, co sprawia, że wrzesień przybliża się do maja. Twardych dowodów nie mam, ale gołym okiem widać, że albo Broniarz ze Schetyną byli tak podnieceni, że nie wytrzymali do września i poszli na żywioł albo celowo przyśpieszyli, bo porażka w pierwszych wyborach oznacza klęskę w drugich.

Tak, czy inaczej strajk spalił się podwójnie i póki co udowodnił tylko jedno, że system edukacji może działać bez nauczycieli. Byłem pewien, że egzaminy się odbędą, jednak takiego sukcesu jak 100% skuteczności nie brałem pod uwagę. Szantażowanie brakiem promocji to już bandytyzm, którego nie akceptuje 90% Polaków i na tym przegrają jeszcze więcej. Po drugie powtórzenie strajku we wrześniu byłoby farsą i tak oto jedna z największych zadym spaliła na panewce, ale czemu się dziwić? Jest to kolejny „plan” przygotowany przez tych samych dowódców mnożących się ciamajdanów.

Żadnych wniosków i nieustanne walenie na oślep w PiS, co przynosi odwrotne od zamierzonych skutki.

https://www.kontrowersje.net/dlaczego_s ... e_wrze_niu

Dlaczego Schetyna z tępym uporem wznieca ciamajdany?

Obrazek

W stwierdzeniu, że w tej chwili na czele opozycji stoją ludzie o bardzo przeciętnym potencjale intelektualnym i całkowicie wyzuci z idei, nie ma inwektywy. Taki jest stan rzeczy, który zresztą w przypływach szczerości potwierdzają najwięksi przeciwnicy PiS. Nie raz i nie dwa słyszeliśmy lament, jaki się niósł po warszawskich salonach, że Schetyna, przy Tusku to najwyżej ubogi krewny. Z drugiej strony nie warto przesadzać, aż taki nieudolny i beznadziejny to Schetyna nie jest. Słynna charyzma ma w polityce znaczenie, ale samą charyzmą niczego się nie ugra.

Największy problem opozycji, i oby trwał wiecznie, to kompletny brak planu na przejęcie władzy,
bo nieustanne walenie w PiS i Kaczyńskiego nie daje nic poza utrzymaniem grupy fanatyków, na poziomie góra 15%.

Taka baza jest bardzo ważna i swego czasu doskonale to rozumiał Jarosław Kaczyński, który przetrwał kryzysy na granicy bankructwa politycznego, właśnie dzięki najwierniejszym generałom i żołnierzom. Tyle tylko, że tych dwóch formacji i liderów nijak porównać się nie da i w tym kryje się cała tajemnica nieustannych porażek opozycji. Zabrzmi to paradoksalnie, wręcz obrazoburczo, niemniej to PiS miał i nadal ma znacznie szersze pole manewru, a Schetyna i POKO, czy jak to się tam będzie nazywać, są zapędzeni w kozi róg.

PiS miał odwagę pójść szeroką ławą i dotrzeć do wykluczonych przez lata Polaków. Szerszego obszaru do zagospodarowania w Polsce nie ma. Prawdą też jest, że akurat ten kierunek dla PiS jest jedyny, przecież nie wygra z POKO w adorowaniu elit i mocodawców europejskich. Trochę się ta konkluzja kłóci ze wspomnianą szeroką gamą możliwości, ale wyłącznie wówczas, gdy się nie widzi wielu dróg tego samego kierunku. Kolejne propozycje programowe od 500+, przez sprzeciw wobec ACTA2, LGBT+, euro w Polsce i wreszcie oddanie Polakom pieniędzy z OFE, pokazują jak wielką przewagę ma Kaczyński nad Schetyną. Zaplecze polityczne POKO, w Polsce i poza granicami Polski, nie pozwoliłby na realizację żadnego z tych projektów. W takiej sytuacji Schetyna mógłby się dogadać, że na jakiś czas zostanie socjalistycznym populistą i przebije konkurencję.

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Po pierwsze wyborcy POKO wymachują „liberalnymi” sztandarami, po drugi i zabójcze – wiarygodność. Schetyna obiecujący 1000 zł dla nauczycieli, 500 na każde dziecko i jeszcze 13 emeryturę, jest tak przekonujący, jak przekonujący, jak boczek po żydowsku w koszernej „Biedronce”. Tusk w 2007 roku miał 100 razy lepiej, bo Polacy nie widzieli 8 lat rządów PO. Tusk mógł łgać do woli i ludzie się na to nabierali. Schetyna łże jeszcze więcej, ale w jego słowa nie wierzy nikt, ani własny elektorat, ani tym bardziej elektorat do przejęcia. I tak pętla się zaciska i frustracja rośnie, jak powiadają „psycholodzy społeczni”. PiS nie wygra na polu POKO, ale PiS ma ten komfort, że wcale na tym polu nie gra i to pierwsza zła wiadomość dla przeciwnika. Druga i ważniejsza jest taka, że POKO nie ma szans na boisku PiS, które jest o wiele większe i ma znacznie więcej kibiców.

Cóż pozostaje Schetynie i reszcie?
Cimajdany, nic więcej. Przy tak ograniczonym polu manewru, mogą liczyć tylko na zmianę nastrojów społecznych w warunkach wielkiego chaosu. Dlatego też z maniakalnym uporem wzniecają kolejne pożary, w nadziei, że emocje wyrwą się spod kontroli o popłyną w korzystnym dla nich kierunku. Na szczęście i ten „plan” też jest oparty na amatorskiej spontaniczności oraz świeckiej modlitwie o cud. Ponad to nie ma komu robić rewolucji i nie ma kim. Który to już raz odpala się grupę społeczną, postrzeganą przez społeczeństwo jako święte krowy? W przypadku nauczycieli nie do końca jest prawdą, jednak sami „nauczyciele” skutecznie przekonali ludzi, że na szacunek nie zasługują.

Ktoś powie, że Schetyna nie ma pojęcia o organizowaniu takich zadym i powinien wzburzyć większość. W warunkach demokratycznych nie dokona się przewrotu politycznego, jeśli nie ma się za sobą większości narodu, no i o to chodzi, że opozycja nie żadnych argumentów, żeby pociągnąć za sobą większość, a nawet znaczącą grupe Polaków. Większość nie chce ACTA2, ale Niemcy kazali podpisać. Większość chce 500+, ale Schetyna jest na smyczy „salonów” i „biznesmenów”, którzy miliardy kradną i nigdy nie oddadzą tej gigantycznej kasy „motłochowi”. I tak dalej i tak dalej.

Dlaczego Schetyna z tępym uporem wznieca ciamajdany?
Nie ma innego wyjścia i innych możliwości.

https://www.kontrowersje.net/dlaczego_s ... ciamajdany

18 kwi 2019, 17:45
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Dobrze im radzę, żeby zorganizowali matury!  :nonono:
Piotr Misztal do nauczycieli.

Nie zgadza się pan z postulatami nauczycieli?

Jeśli ktoś chce więcej zarabiać, to ma alternatywę. Są inne zawody, w których można to osiągnąć. Tak to się dzieje w krajach zachodnich i USA, gdzie mieszkałem przez 20 lat.

Jestem za nauczycielami, powinni zarabiać więcej za swoją pracę. Uważam też, że każdy może strajkować. Nie można jednak przy okazji terroryzować dzieci. Dobrze im radzę, żeby zorganizowali matury. Potem mogą przystąpić do rozmów i jeżeli one nic nie dadzą, mogą wrócić do protestu.
Jeżeli jednak nie zorganizują matur, to większość społeczeństwa będzie przeciwko nim. Będą nielubiani i nieszanowani przez wiele lat.

Rozumiem, że nauczyciele strajkują, chcą polepszyć sobie poziom życia.
Nie mogą jednak terroryzować dzieci. Tego się nie robi.

Jeżeli jednak nie zorganizują matur, to większość społeczeństwa będzie przeciwko nim.
Będą nielubiani i nieszanowani przez wiele lat.

Ja im dobrze życzę, ale nie mogą przystawiać pistoletu do głowy dzieci. To terroryzm.

Piotr Misztal, biznesmen z Łodzi, grozi Zespołowi Szkół Ekonomiczno-Turystyczno-Hotelarskich imienia Władysława Grabskiego pozwem.
Przedsiębiorca zastrzega, że pójdzie do sądu, jeśli w szkole nie odbędą się matury.

Nauczycieli, którzy chcą podwyżek, zaprasza do pracy w swojej firmie.
Ewentualnym zainteresowanym obiecuje pensję w wysokości 8 tys. zł na rękę.

Ile pan dokładnie zażąda?
Będziemy to jeszcze dokładniej liczyć. Na razie mogę powiedzieć tylko, że w grze są miliony.

Całość: https://www.money.pl/gospodarka/strajk- ... 2705a.html

Załącznik:
Życie nei jest tylko po to.jpg

Jest wiele form protestów. Ale protest, który krzywdzi inną grupę społeczną (uczniów) jest niemoralny.
W przypadku nauczycieli jest jeszcze gorzej, bo jako pedagodzy, którzy powinni być autorytetami dla wychowanków, dają im zły przykład.

Załącznik:
Upadek moralny jest nie do odkupienia.jpg

Poza tym łamią prawo...

Obrazek

Konstytucja RP.
Prawo do nauki
Art. 70.1. Każdy ma prawo do nauki. Nauka do 18 roku życia jest obowiązkowa. Sposób wykonywania obowiązku szkolnego określa ustawa.
Dz.U.1997.78.483 - Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.

Byłem w szkołach sprawdzić ilu faktycznie nauczycieli jest na protestach - albo zero albo po dwie osoby siedzą.
Warto pokazać jak wyglądają w rzeczywistości te protesty.
Domagają się pieniędzy za okres strajku a nie ma ich na tych strajkach.
https://www.facebook.com/prawyszczecin/ ... 609354954/

Niby wykształceni, a tak dali się wmanewrować komunistycznemu aparatczykowi. :(
Szkoda, że wielu z nich nadal jeszcze tego nie rozumie.

Mam wrażenie, że wielu zaciska kciuki za nauczycieli nie dlatego, że życzą im wysokich zarobków.
Nie. Marzą, że "w końcu" ten rząd upadnie. I wtedy "my" powrócimy! I to "my" znowu będziemy przy... "u steru" ;)

To jest moje (Jurka) prywatne zdanie, nie Nadira - administratora portalu Skarbowcy.
Jeśli ktoś ma inne, może śmiało pisać! :)

19 kwi 2019, 17:11
Zawodowiec

POSTY        3657
Nadir                    

Jeśli ktoś ma inne, może śmiało pisać! :)

Nie mam innego, ale piszę.

Pozwólcie nam zdać maturę!

Uczniowie ze łzami w oczach proszą nauczycieli: Pozwólcie nam zdać maturę.

Czy o to chodziło strajkującym?!

Obrazek
Cena jaką przyjdzie nam zapłacić jest zbyt duża!

Czy naprawdę musi dochodzić do takich sytuacji?
Czy o to chodziło protestującym nauczycielom?

Maturzyści z Opola niepewni swojej przyszłości ze łzami w oczach prosili swoich pedagogów, by zawiesili strajk na czas egzaminów.

„My też mamy prawo do nauki i plany na przyszłość” - mówili.

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu wraz z rodzicami apelują do nauczycieli, by na czas klasyfikacji zawiesili strajk.

Prosimy was o zawieszenie strajku na czas klasyfikacji i nieutrudnianie nam przystąpienia do matury. Rozumiemy waszą walkę o zwiększenie nakładów na oświatę, i wyższe płace, i popieramy wasz strajk, jednak nie może to się odbywać naszym kosztem. My też mamy prawo do nauki i plany na przyszłość… — odczytywała apel uczniów jedna z maturzystek, która zalała się łzami.

Apelujemy do każdego nauczyciela z osobna o rozważenie swoich decyzji, które mają wpływ na naszą dalszą edukację — prosili uczniowie swoich nauczycieli.

Video: https://twitter.com/i/status/1120666407170183171

Zrozpaczeni są również rodzice maturzystów.
Jeden z ojców zapowiedział nawet, że jeżeli dzieci nie zostaną dopuszczone do klasyfikacji, będą składane pozwy.
Jeżeli ktoś jest szantażowany, to ma prawo się bronić — mówił rodzic do jednej z nauczycielek.

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/4437 ... rmUZhoNsWw

Dlaczego nie mam innego zdania?

Ano choćby dlatego:

Żądamy 1000 złotych podwyżki dla każdego nauczyciela, bo walczymy o naszą... GODNOŚĆ!
Sławomir Wincenty Broniarz. Do ZNP wstąpił w 1981 roku.
Jego pierwszym sztandarowym hasłem była walka z gimnazjami.
Tymi samymi, w obronie których później protestował.

GODNOŚĆ = 1000 złotych  :wysmiewacz:

Sławomir Broniarz: kim jest inicjator strajku nauczycieli?
Więcej: https://www.radiozet.pl/Co-gdzie-kiedy- ... NA-ZAROBKI
https://wiadomosci.wp.pl/stoi-na-czele- ... 893132929a

Obłuda szefa Związku Nauczycielstwa Polskiego
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka ... za/dzylrde

oraz dlatego:
Załącznik:
Strajkująca pedagog - zablokujemy TenKraj.jpg

24 kwi 2019, 10:48
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Po zawieszeniu strajku: porażka Broniarza i ZNP, porażka Schetyny i opozycji plus odlot posłanki Joanny Muchy

Obrazek

(...)

Wróćmy teraz do odwracania futra kota na drugą stronę przez posłankę (posełkę?) PO, kandydatkę na eurodeputowaną Joannę Muchę.
Jej wpis jest tak genialnie kuriozalny i niemądry, że trzeba go przytoczyć w całości.

Napisała Joanna Mucha:
„Czuję gniew, tak nieprawdopodobny gniew, jakiego już dawno nie czułam. Szlag mnie trafia, kiedy myślę o tych tysiącach dzieci, wśród których jest mój młodszy Syn, którym na stres maturalny nakłada się stres spowodowany nieudolnością rządu w sprawie strajku. Swoje ostatnie szkolne dni, które powinni spędzać z nauczycielami na rozmowach o wszystkim, o nadchodzącej maturze, o życiu, o wspomnieniach nauczyciela ze swojej szkoły - te naprawdę ważne w życiu każdego dziecka rozmowy, kiedy często nauczyciele po latach pracy i obserwacji dają dzieciakom ostatnie wskazówki na życie - to tym dzieciakom odebrano. Kiedy myślę o nauczycielach, którzy przecież przywiązują się do dzieciaków, które uczą kilka lat, którzy nierzadko traktują je trochę jak swoje dzieci - a dzisiaj nie mogą być z nimi na finiszu ich edukacji… kiedy myślę o tych nauczycieli rozpaczy, rozdarciu, o nieprzespanych nocach, kiedy myślę o tym, ile złych emocji - ile ZŁA - spowodowali ci turbonieudacznicy i arcypsuje, kiedy myślę, ile zła się jeszcze wydarzy, kiedy dzieci z podwójnego rocznika nie dostaną się do wymarzonej szkoły, ile z nich się załamie, ile popęka w środku, w ilu rodzinach na miesiące albo lata pozostawi to ślad, … to myślę sobie… Panie Kaczyński. Chciał Pan być ojcem narodu, tymczasem zabrał Pan dzieciom tego narodu nauczycieli. Niech Pan odda nauczycieli uczniom i nigdy więcej nie narzuca swojego ojcostwa. Bo Pana model ojcostwa narodu, to model przemocowy. Póki co, jest Pan dręczycielem narodu i ojcem chaosu”.

Tak, tak, strajk zorganizował Jarosław Kaczyński i to on uderzył w maturzystów oraz w protestujących nauczycieli. To prezes PiS jest odpowiedzialny za całe zło, które wielotygodniowy nauczycielski strajk ujawnił. Zabrał i zepsuł wszystko, co było do zabrania i zepsucia, w tym zabrał to i zepsuł młodszemu synowi Joanny Muchy. Jeśli czytelnicy mają jeszcze mózg na swoim miejscu po lekturze dzieła Joanny Muchy, to najwyższy czas zakończyć mój komentarz, bo nawet myślenie o tym, co napisała posłanka PO może mózg do reszty zlasować.

Autor Stanisław Janecki
Źródło: https://wpolityce.pl/polityka/444073-po ... anki-muchy

25 kwi 2019, 19:27
Zawodowiec

POSTY        3657
Ale jak to "wyp...laj"?

Załącznik:
D5BmP1tWAAYYrU-.jpg

Podsumujmy panie Broniarz:
▪️ podzieleni nauczyciele
▪️ wku...wieni rodzice
▪️ zdezorientowani uczniowie
▪️ pogrzebany autorytet
▪️ materiał w plecy
▪️ honor w d...pie

Chociaż kochany Grzesiek zadowolony?

Straszny PiS nie chciał rozmawiać ze strajkującymi nauczycielami?
Przypomnijmy jak ze strajkującymi górnikami rozmawiała PO:
https://twitter.com/i/status/1121506552714813440

Od września nowa forma protestu w szkołach
https://twitter.com/i/status/1122240296111214593

Ostatnio edytowano 29 kwi 2019, 11:49 przez Badman, łącznie edytowano 5 razy

29 kwi 2019, 11:44
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

To nie GOSPODARKA decyduje, że ludzie są szczęśliwi, czy nie.
Donald Franciszek Tusk, AD 2019

Ona ma znaczenie, ale decyduje coś istotniejszego, ważniejszego, coś co jest w okolicy serca i duszy.
Wiecie, że tak naprawdę kwitesenscją Zachodu jest to, że ludzie się lubią, szanują, uśmiechają do siebie.

Video: https://twitter.com/pikus_pol/status/11 ... 2248478720

Komentarzy proszę nie czytać. Po co psuć sobie nastrój? ;)

No proszę. Pobył 4 lata za granicą i jaki Obywatel Świata.  :D
A wychowało go gdańskie podwórko...

A niemiecka telewizja publiczna murem za Donaldem Tuskiem. Skrytykowała TVP za to, że zamiast pokazywać "wykład" Tuska o uśmiechaniu się do siebie, to transmitowała jakąś nudną paradę wojskową.

Wiśta wio, łatwo powiedzieć! Ale o czym miał mówić jak nie o uśmiechaniu się do siebie?
W planie miał straszenie, że PIS wyprowadza Polskę z Unii (Schetyna już wcześniej przygotowywał mu miesiącami grunt pod "polexit"), ale ten nieobliczalny (pijany?!) Juncker wybił im atut w ostatniej chwili!  :angry2:  
Powiedział (co chyba naprawdę myśli), że po wygraniu wyborów przez PIS Polska nie wyjdzie z Unii.

No to o czym miał mówić? A przecież musiał o czymś. Jażdżewski (startował w wyborach z listy PO w 2005 roku, ale przepadł) zapłacił za ten "wykład".

08 maja 2019, 10:09
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Mondzik                    

Madagaskar                    

Mondzik, nie siej popeliny !

Można merytoryczniej? Inaczej nie zrozumiem.

Myślę, że Madagaskar chodziło o to:

Mondzik                    

Mądre rządzenie polega na tym, żeby dać tym, którzy tego najbardziej potrzebują lub spełniają bardzo ważną funkcję w społeczeństwie. Zamiast krowom i świniom, lepiej dać nauczycielom, którzy uczą nasze dzieci. No ale do mądrych rządów to nam daleko.

Hmmmm... nauczyciele są ważni, bo uczą dzieci i młodzież, ale... krowy i świnie też są ważne!
Kiedy człowiek głodny, to nie w głowie mu nawet nauka!  ;)

Krowy i świnie otrzymują dopłaty z budżetu UE,
nauczyciele otrzymują wynagrodzenia z budżetu RP.  :czytaj:

Ale nie przejmuj się: nie takie tuzy rodzimej polityki i polskiego dziennikarstwa (łącznie z nauczycielami) nie widzą różnicy :D

13 maja 2019, 10:18
Znawca

REJESTRACJA15 paź 2009, 18:39

POSTY        185
Nadir                    

Krowy i świnie otrzymują dopłaty z budżetu UE

Tak dokładnie to dopłaty otrzymują rolnicy posiadający krowy i świnie.

Nadir                    

nauczyciele otrzymują wynagrodzenia z budżetu RP

A dokładniej to nauczyciele posiadający (lub nie) wiedzę i predyspozycje do bycia nauczycielem.

Wystarczy być nauczycielem, a rolnik dodatkowo jeszcze musi mieć.
Ktoś ma rolnika za gorszego od nauczyciela, że robi sobie bezmyślne kpiny z krów i świń?  :nonono:

Zresztą z tych ostatnich to ostrożnie teraz z kpinami, bo parę dni temu niejaki Jażdżewski nazwał Tuska świnią i to na jego własną prośbę, żeby przemówił przed nim.

Bo skoro Tusk jest katolikiem...

Obrazek

i w dodatku wziął "ekstra" ślub kościelny...

Obrazek

13 maja 2019, 12:53
Specjalista
Własny awatar

POSTY        429
achlarwa                    

Bo skoro Tusk jest katolikiem...

i w dodatku wziął "ekstra" ślub kościelny...

po 27 latach życia na kocią łapę na 6 miesięcy przed wyborami :P

Nawet ołtarzyk wtedy sobie w domu zrobił:

Obrazek

Dzisiaj to już nie trendy (Jażdżewski wyłożył na Uniwersytecie Warszawskim jako support Tuska co ten przypieczętował poklepaniem po ramieniu przedmówcy) więc ołtarzyk zapewne usunięty.

Skoro nawet słynny na cały świat Lech Matka Boska w Klapie Wałęsa z Popowa usunął obrazek Matki Bożej z klapy marynarki który nosił prawie 40 lat to widać to jest ten jewropejski trend: zapierać się Boga zawsze i wszędzie.

Ciekawe co dziś u Tusków stoi w miejscu ołtarzyka?

Ostatnio edytowano 13 maja 2019, 17:13 przez kasowski, łącznie edytowano 2 razy

13 maja 2019, 17:10
Specjalista
Własny awatar

POSTY        429
Cały świat podziwia Polskę.
Możecie być przywódcą Europy i zawieźć ją do zupełnie innego miejsca.

Obrazek

Polacy stworzyli system, który jest w stanie budować gospodarkę dobrobytu - mówił w czwartek Bill Clinton, były prezydent USA. Priorytetem polityki gospodarczej będzie wspieranie odpowiednich warunków lokowania kapitału zagranicznego w Polsce - wskazał premier Mateusz Morawiecki.
Cały świat was podziwia, potrzebujemy was znacznie bardziej niż kiedykolwiek wcześniej — powiedział w Warszawie Bill Clinton podczas kongresu ABSL Summit.

Jak podkreślił, od upadku muru berlińskiego Polacy stworzyli system, który jest w stanie budować inkluzywną gospodarkę dobrobytu. Zaznaczył, że „w dłuższym czasie gospodarka rynkowa działa lepiej, gdy funkcjonuje równo i ma sumienie”.
Dzięki poczuciu solidarności politycznej i społecznej polskie PKB potroiło się od momentu wyzwolenia się spod dominacji Związku Radzieckiego. (…) Polska oparła się kryzysowi gospodarczemu, dzieli korzyści bycia częścią UE, jest gospodarką, która plasuje się na 6. miejscu w Unii. Wiele krajów chciałoby iść tym samym szlakiem i być takimi jak Polska — zaznaczył były prezydent Stanów Zjednoczonych.

Możecie być przywódcą Europy i zawieźć Europę do zupełnie innego miejsca.

W liście do uczestników kongresu premier Mateusz Morawiecki zapewnił, że jego gabinet podejmie kolejne działania, by „zapewnić coraz lepsze środowisko dla inwestycji i gospodarczej działalności w Polsce”.

Biorąc pod uwagę znaczącą rolę inwestorów zagranicznych w polskiej gospodarce, jednym z naszych głównych priorytetów polityki gospodarczej będzie wspieranie odpowiednich warunków lokowania kapitału zagranicznego w Polsce — napisał. Zastrzegł, że nowe podejście ma na celu „zachęcenie przedsiębiorców do inwestowania na terytorium całej Polski”.
Dzięki temu Polska stanie się jedną strefą inwestycyjną, którą nazywamy Polską Strefą Innowacji — zaznaczył szef rządu.
List premiera do uczestników wydarzenia odczytała w czwartek minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz.

Zadaniem każdego rządu jest stworzyć ramy, które umożliwiają rozwój biznesu. Polski rząd zapewnia szeroki zakres mechanizmów i profesjonalnych usług, które dostarczają potrzebne informacje oraz wsparcie podczas całego procesu inwestowania. Wprowadziliśmy „Konstytucję Biznesu”, która zasadniczo zmieniła zasady funkcjonowania biznesu w Polsce przez głęboką reformę prawa gospodarczego, promując filozofię wolności gospodarczej — czytamy w liście.

Morawiecki w liście podziękował Związkowi Liderów Sektora Usług Biznesowych (ABSL) za organizację spotkania. Wyraził wdzięczność za „wkład w dzielenie się doświadczeniami oraz najlepszymi praktykami” w Europie Środkowej i Wschodniej.
Podkreślał rozwój i wzrost zatrudnienia w Polsce m.in. w sektorze badań i rozwoju (R&D), centrów usług wspólnych (SSC) i technologii informacyjnych.
Nie mówiłbym o pozytywnym rozwoju i wzroście polskiej gospodarki gdyby nie było waszej obecności i aktywności w Polsce
— napisał Morawiecki. Dodał też, że „potrzebujemy siebie nawzajem, by osiągnąć wspólny cel - owocny i stabilny rozwój Polski”.
W ocenie Morawieckiego „rządowe instytucje potrzebują otwartych partnerów biznesowych, a partnerzy biznesowi potrzebują urzędników rządowych, by upewniać się, że ich potrzeby są realizowane”.

Myślę, że razem możemy spowodować, że usługi biznesowe będą jeszcze szybciej rozwijającą się branżą w naszym kraju przez przenoszenie waszego zainteresowania na miasta średniej wielkości, gdzie wiele wykwalifikowanych osób żyje mierząc się z problemem znalezienia odpowiedniej pracy. Wsparcie naszego rządu pomoże temu celowi bardziej niż kiedykolwiek. Będzie to zależało nie tylko od lokalizacji inwestycji, ale także od jej charakteru i jakości utworzonych miejsc pracy. Mam nadzieję, że podjęte kroki zapewnią dalszy dobrobyt i konkurencyjność — napisał w liście.

Z kolei przemawiająca w czwartek na kongresie minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewcz podkreśliła potrzebę dobrej współpracy między sektorem publicznym i prywatnym, zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej.
Mówiła, że „oczekiwania społeczne i trendy technologiczne wpływają na współczesną politykę w bezprecedensowy sposób, a obywatele wzywają rządy do podjęcia zdecydowanych działań w celu ochrony społeczeństw i rozwiązywania problemów”.
Jej zdaniem potrzebne są przepisy, które tworzą standardy, promują jakość, dobrą współpracę między sektorem publicznym i prywatnym, zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej.

Potrzebujemy lobbingu, który wychodzi poza wąskie interesy państw i biznesu, a który analizuje wszystkie społeczne i ekonomiczne koszty i korzyści wynikające z cyfryzacji naszego życia, gospodarki czy działań politycznych — powiedziała Emilewicz.

Szefowa resortu przedsiębiorczości i technologii podkreśliła, że ostatnie 15 lat to okres, w którym polska gospodarka skutecznie wkroczyła do globalnych łańcuchów produkcji i stała się integralną częścią europejskiej gospodarki we wszystkich jej wymiarach.

Jak mówiła, z efektów wzrostu gospodarczego powinni korzystać wszyscy obywatele, a usługi publiczne powinny mieć wysoki standard, sprawiedliwość społeczna zaś powinna być czymś więcej niż tylko hasłem. W ocenie Emilewicz kluczem do osiągnięcia tego celu jest wzmocnienie sektora MŚP i rozwój kompetencji cyfrowych.

https://wpolityce.pl/swiat/450880-bill- ... NGfKSTAy-c

16 cze 2019, 20:14
Zawodowiec

POSTY        3657
Gówniana sprawa.

Szmabo wybiło w Warszawie i 50 tysięcy m3 ścieków POpłynęło do Wisły.

Gdańsk-Warszawa wspólna ściekowa sprawa!
Warszawa postanowiła połączyć się z Gdańskiem w oporze wobec PiS.
Połączy ich gówno.

Obrazek

Ale żeby brak deficytu w budżecie na 2020 rok wywołał aż taką sraczkę, że wy...ało instalację w stolicy?  :wacko:

Załącznik:
Gówno leci z kranów.jpg

50 tysięcy m.sześc. ścieków w Wiśle. Zabraknie wody pitnej?

Polską wstrząsnęła wieść o katastrofie ekologicznej, jaka rozgrywa się w Warszawie. 50 tys. m. sześc ścieków pływa po Wiśle
- wszyscy jesteśmy zagrożeni.

Oczyszczalnia ścieków Czajka w Warszawie miała awarię i przez to aktualnie po Wiśle pływa ogromna ilość ścieków.
Wiadomo już, że są to nieoczyszczone ścieki bytowe
- tak informował Krzysztof Gołębiewski z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Ochrony Środowiska w Warszawie.

Katastrofa ekologiczna w Warszawie

Zanieczyszczona woda płynie również do Płocka, w którym przez chwile wydawało się, że może przez tę sytuację zabraknąć wody pitnej. Nie wiadomo jednak, jak bardzo katastrofalne skutki dla mieszkańców objętych nią miast będzie miała ta sytuacja. Internet zapłonął, wszystkie media mówią tylko o tym - nic dziwnego! Coś takiego nie miało miejsca od wielu lat.

Próbki z Wisły zostały już pobrane do analizy laboratoryjnej. Ciężko sobie nawet wyobrazić, jak mocno może być zanieczyszczona rzeka i co dokładnie w niej teraz pływa. Mamy do czynienia z ilością 50 tys. metrów sześciennych, która została wrzucona do rzeki Wisły. To jest bardzo duża ilość nieoczyszczonych ścieków, jaka została jednostkowo wrzucona do rzeki Wisły. Nie stwierdziliśmy, że są wrzucone substancje niebezpieczne. Są to ścieki bytowe, ale wiemy, że one również mogą i stanowią zagrożenie dla ludzi, stąd nasz wniosek, by to miejsce zostało zabezpieczone - mówił Gołębiewski.

Na ten moment ciężko określić, w jaki sposób rozwinie się cała sytuacja.
Miejmy nadzieję, że woda pitna faktycznie nie okaże się skażona - tak, jak w tym momencie zapewniają władze.

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/50-tysięcy-msześc-ścieków-w-wiśle-zabraknie-wody-pitnej/ar-AAGsIPL?ocid=spartandhp

Ratusz  wiedział nie powiedział
Władze Warszawy dobę ukrywały informację o awarii w oczyszczalni ścieków

– Bardzo żałuję, że pismo Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska dotarło dziś przed południem i informowało o tym, że awaria rozpoczęła się właściwie wczoraj o 5 rano – powiedział minister środowiska Henryk Kowalczyk na konferencji prasowej. Chodzi o zrzut ścieków z warszawskiej oczyszczalni Czajka do Wisły – każdej sekundy trafia tam 3 tys. litrów surowych nieczystości. Jak dodał szef resortu środowiska, utrzymywanie w tajemnicy tego typu awarii przez ponad dobę jest wielką nieodpowiedzialnością.

– Zarząd Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji podjął decyzje o tym, by dokonać kontrolowanego spustu nieczystości do Wisły. Ta decyzja zapadła dzisiaj w godzinach rannych – poinformował prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski.

– Tyle godzin, właściwie ponad dobę; można było wiele rzeczy wspomóc. Rozmawiałem z ministrem gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Markiem Gróbarczykiem, który odpowiada za Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie – jest pełna deklaracja współpracy i pomocy, z wykorzystaniem wszelkich środków, które mogą wspomóc Warszawę w łagodzeniu skutków tej awarii, ewentualnie w zapobieżeniu dalszym – powiedział Kowalczyk.

– Bardzo żałuję i bardzo źle się stało, że dowiadujemy się o tym po fakcie, po wystąpieniu tej awarii – zaznaczył minister środowiska. Jak dodał, z informacji, które przekazało MPWiK, wynika, że jeszcze wczoraj niesprawny był jeden kolektor, dziś są to już dwa kolektory. – Jeśli pomoc byłaby skuteczna i o czasie, tej skali szkód by nie było – podkreślił Kowalczyk.

– Z pisma, które przedstawiły warszawskie wodociągi wynika, że długość awarii może być mierzona w tygodniach. To jest najbardziej przerażające. Żeby po tych kilku tygodniach nie było w Wiśle więcej ścieków niż wody płynącej – ocenił minister.

Henryk Kowalczyk ponowił apel, by w trybie natychmiastowym przystąpić do usuwania awarii. Na pytanie dziennikarzy, czy miasto zwróciło się o pomoc przyznał jednak, że wprost władze Warszawy o taką pomoc nie wystąpiły. Wpłynęło jednak zgłoszenie do Rządowego Centrum Bezpieczeństwa. – Będziemy tą pomoc organizowali – dodał.

O awarii w oczyszczalni ścieków „Czajka” władze Warszawy powiadomiły mieszkańców w środę. Według pierwszych informacji uszkodzony został jeden z kolektorów, który przesyła część ścieków z lewobrzeżnej Warszawy. MPWiK ze względu na awarię dokonuje „kontrolowanego spustu nieczystości do Wisły”.

https://www.tvp.info/44130548/minister- ... ni-sciekow

Wiecie, że o Katastrofie Ekologicznej w Warszawie nie ma słowa na stronach internetowych hajdarowskiej @rzeczpospolita ? @michal_kolanko  i @JNizinkiewicz jeszcze nie dostali instrukcji pod śmietnikiem Grasia

Hej warszaFko! A może w ramach sąsiedzkiej pomocy, będziecie walić w pampersa, do czasu zlikwidowania awarii

Ścieki razem z wodą, jak uczył Bul, spłyną do morza, a skoro ubiegłoroczny zrzut ścieków w Gdańsku okazał się wymysłem PiS, to i Trzaskowski będzie umiał zawrócić kijem Wisłę... w głowach lemingów!
@KWyszkowski@KWyszkowski

W @FaktyTVN jakiś Pan ogłosił że dla Płocka nie ma żadnego zagrożenia, bo te ścieki zrzucane do Wisły w Warszawie wymieszają się z wodą.
No i po temacie, załatwione, możecie wrócić do Emilii.
Michal Pretm@michalpretm

Co byśmy zrobili bez TVN-u?
Andrzej Hrechorowicz@a_hrechorowicz

Skoro dla TVN-u @tvn24 ścieki w Wiśle są bezpieczne to może nagrają jak razem z Trzaskowskim i Rabiejem piją tą wodę z miejsca gdzie to gówno jest wlewane do Wisły ?
CzerwonePotworki@CzerwonePotwork

Była Prezydent Warszawy @hannagw, twierdziła kiedyś, że działa zgodnie z prawem, a potem poinformowała: "w Ratuszu działa zorganizowana grupa przestępczą".
Mniej słów, więcej pracy dla mieszkańców, wystarczy zabawy w politykę, zacznijcie szanować Polaków, tylko tyle.
Cezary Andrzej Jurkiewicz@c_jurkiewicz

"Naraził na ciężkie infekcje i choroby".
Pawłowicz porównuje Trzaskowskiego do Putina

Parlamentarzystka PiS jest oburzona postawą prezydenta Warszawy wobec awarii oczyszczalni ścieków, o której poinformowano w środę.

W środę w stołecznym Centrum Bezpieczeństwa zebrał się sztab kryzysowy w związku z awarią w oczyszczalni ścieków „Czajka”. Jak poinformował prezydent stolicy Rafał Trzaskowski, w oczyszczalni na Białołęce doszło do awarii kolektora ściekowego, w związku z czym podjęto decyzję o kontrolowanym spuście nieczystości do Wisły. Tymczasem minister środowiska poinformował, że pismo warszawskiej spółki wodociągowej do WIOŚ dotarło dzisiaj przed południem. Warszawa zmaga się z awarią oczyszczalni ścieków "Czajka". W tym momencie spuszczane są do rzeki trzy tysiące litrów ścieków na sekundę.

Prof. Krystyna Pawłowicz nie ma wątpliwości, że konsekwencją kryzysu powinna być dymisja prezydenta stolicy. Parlamentarzystka PiS uważa, że cała ta sytuacja to "nieprawdopodobny skandal". "R.TRZASKOWSKI,jak kiedyś PUTIN,przez dobę UKRYWAŁ przed opinią publ.AWARIĘ gł. warszaws. oczyszczalni ścieków NARAZIŁ na ciężkie infekcje i choroby wielu mieszkańców Warszawy i dalszych nadwiślańskich miejscowości.Pozwolił na ogr. zatrucie środowiska.." – pisze Pawłowicz na Twitterze.

"Za zatrucie środowiska,za demoralizację młodzieży,za marnotrawienie środków publicznych,za oszukanie wyborców,za narażenie zdrowia i życia ludzi swym urzędniczym niedbalstwem i zatajanie zagrożenia dla ludzi - DO DYMISJI i do oceny PROKURATORA !" – dodaje.

Krystyna Pawłowicz@KrystPawlowicz
Nieprawdopodobny SKANDAL !
R.TRZASKOWSKI,jak kiedyś PUTIN, przez dobę UKRYWAŁ przed opinią publ. AWARIĘ gł. warszaws. oczyszczalni ścieków
NARAZIŁ na ciężkie infekcje i choroby wielu mieszkańców Warszawy i dalszych nadwiślańskich miejscowości. Pozwolił na ogr. zatrucie środowiska.
18:20 - 28 sie 2019

Krystyna Pawłowicz@KrystPawlowicz
Prezydent R.TRZASKOWSKI  - Za zatrucie środowiska, za demoralizację młodzieży, za marnotrawienie środków publicznych, za oszukanie wyborców, za narażenie zdrowia i życia ludzi swym urzędniczym niedbalstwem i zatajanie zagrożenia dla ludzi - DO  DYMISJI i do oceny PROKURATORA !

https://dorzeczy.pl/112205/Narazil-na-c ... utina.html

Hej Pawły i Rafały - Wisła Wam skisła  :excl:

Obrazek

G.wno poleci z kranów, czuję to - napisała Marysia na FB.
Działało, działało i się zes.ało - Zbyszek ocenił stan techniczny kolektora ściekowego.

To wina PiSu!

Obrazek

Wygląda na to, że po wyborze pana Trzaskowskiego warszawiacy zostali z ręką w Wiśle.
Coś poszło nie tak w tej stolicy. Miała być strefa relaksu, a jest kupa roboty.
Krzysztof Feusette@FeusetteK

Obrazek

Ciekawe kiedy 13 letnia Inga zacznie swój protest klimatyczny przed oczyszczalnią ścieków w Warszawie, razem z opozycją i całym kodziarstwem?

Ale szambo w tym warszawskim ratuszu...
A mieli być młodzi, wykształceni i z dużych miast.
TARCZYŃSKI Dominik@D_Tarczynski

Gdzie ekolodzy? Gdzie europejscy obrońcy dzików? Gdzie te wszystkie kur.y obłudne, gdy Trzaskowski olewa tak potężne zagrożenie jak 30 tys. litrów ścieków na sekundę wpływających do Wisły? Gdzie to bydło, które wszystko robiło tylko dla politycznych korzyści?

Co tam Warszawiaki które głosowały na Czaskoskiego?
Warto było odmrozić uszy byle jaki tylko nie Jaki? To wąchajcie teraz to g....o
Mogliście mieć najlepszego gospodarza Warszawy ale Wy wolicie strefy relaksu i parady.

Strefa relaksu się rozrasta

Obrazek

sPOKO! Ekspert wyjaśnia.
"woda ma to do siebie, że się zbiera i stanowi zagrożenie, a potem spływa do Bałtyku"
https://twitter.com/i/status/1166815741770776576

Z ostatniej chwili:
Prezydent Trzaskowski cieszy się pełnym zaufaniem mieszkańców Warszawy.
Warszawscy urzędnicy zachęcają do picia „kranówki”.
Mimo prowadzonej kampanii, która miałaby zachęcić mieszkańców do picia „kranowej” wody, ratusz zamówił prawie 10 tysięcy butli z wodą.
Planowany jest także zakup 174 sztuk dystrybutorów. Jeden z nich ma znajdować się w gabinecie Rafała Trzaskowskiego.
Całą sytuację nagłośniło stowarzyszenie „Zielone Mazowsze”, które zwróciło uwagę, że ratusz działa niezgodnie z prowadzoną przez siebie kampanią.
https://zyciestolicy.com.pl/warszawscy- ... telkowana/

Załącznik:
Gówno w Wiśle widoczne z kosmosu.jpg

Pijcie kranówkę

Obrazek

22 marca 2013 r.
Premier Donald Tusk otworzył warszawską oczyszczalnię ścieków "Czajka"

Obrazek

Premier Donald Tusk otworzył w piątek warszawską oczyszczalnię ścieków "Czajka". Przed jej rozbudową 75 proc. nieoczyszczonych ścieków z lewobrzeżnej części miasta trafiało do Wisły. Połowa z ponad 3 mld zł środków na inwestycję pochodziła z funduszy UE.
- Cieszę się, że Warszawa przestała być trucicielem Wisły i Bałtyku, a była do niedawna najgroźniejszym trucicielem dla Wisły. To jest naprawdę wielkie zdarzenie - powiedział premier podczas otwarcia oczyszczalni.

Jak zaznaczył, oczyszczona woda płynąca z "Czajki" do Wisły jest czystsza niż sama rzeka, więc obiekt nie tylko czyści warszawskie ścieki, ale też Wisłę w całym jej biegu. Tusk powiedział, że rozbudowa "Czajki" to dziś największa tego typu inwestycja w Europie. Zaznaczył, że użyto tu cztery razy więcej betonu niż przy budowie Pałacu Kultury i Nauki.
W otwarciu oczyszczalni uczestniczyła prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, która zaznaczyła, że bez rozbudowy "Czajki" cena wody w Warszawie musiałaby wzrosnąć sześciokrotnie ze względu na kary, jakie miasto musiałoby płacić.
"Czajka" już od końca czerwca ub.r. przyjmuje nieoczyszczane wcześniej ścieki z lewej części stolicy (dzielnice centralne i północne) oraz wody opadowe, a także ścieki komunalne z gmin ościennych - Legionowa, Zielonki i Marek. Dzięki nowoczesnej technologii ścieki oczyszczane są w 98 proc. a powstały biogaz zamieniany jest na energię elektryczną i cieplną.

Projekt modernizacji oczyszczalni był priorytetem dla władz miasta. Wcześniej przyjmowała ona nieczystości jedynie z prawobrzeżnej Warszawy; utylizacja pozostałej części nieczystości nie była dostosowana do obowiązujących przepisów unijnych.
Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii termicznego przekształcania odpadów i oczyszczania spalin instalacja jest w pełni bezpieczna dla ludzi i środowiska.
Oczyszczalnię ścieków "Czajka" zaprojektowano na początku lat 70., oddano ją do eksploatacji w 1991 r. Rozbudowę i modernizację "Czajki" rozpoczęto w grudniu 2008 r. Jest to najnowocześniejsza w Polsce oczyszczalnia ścieków i jedna z największych w Europie.

https://warszawa.onet.pl/premier-otworz ... ajka/b801q

Oczyszczalnia Czajka kosztowała więcej niż można sobie w stanie wyobrazić.
Kosztowała 564 mln € i jest najdroższą oczyszczalnią świata.
Za podobną w Stambule Turcy zapłacili 108 mln €.

Załącznik:
Urząd m. Warszawy nabrał wody w usta. Tej wody..jpg

Czy jest tu ktoś z Warszawy?

Jak smakuje kawa?

Ostatnio edytowano 29 sie 2019, 08:35 przez Badman, łącznie edytowano 3 razy

29 sie 2019, 08:12
Zawodowiec

POSTY        3657
Oto główny sprawca tego wszystkiego:

Obrazek

Obrazek

Jednak niektórzy potrafią się powstrzymać.

Ostatnio edytowano 30 sie 2019, 12:19 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz

30 sie 2019, 12:18
Specjalista
Własny awatar

POSTY        429
Kowboje

Obrazek

31 sie 2019, 22:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 307 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona