Teraz jest 04 wrz 2025, 14:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Czas wypoczynku 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2006, 13:01

POSTY        102

LOKALIZACJAStolica Pomorza
Tak, żeby wszystko było na legalu. Sezon na kaczki rozpoczyna się 15 sierpnia.

<!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->United Road, take me home To the place, I belong; To Old Trafford, to see United; Take me home, United road<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

26 lip 2007, 08:31
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Tak nam się jakoś wątek rok temu urwał... i co, nikt na urlop od tego czasu nie wyjechał, pracoholicy jedni.... podzielcie się infami, gdzie wyjeżdżacie dychnąć od roboty, albo gdzie już byliście, w końcu połowa sezonu za nami...

04 sie 2008, 11:13

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Tydzień - Chorwacja ( Sukosan ) i w drodze powrotnej 4 dni w Austrii ( Zell am See ).
Wrażenia niezapomniane  :D , budżet domowy też długo będzie pamiętał te wojaże.  :(

04 sie 2008, 11:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2006, 20:17

POSTY        178

LOKALIZACJAwielkopolska

Ja niestety już po.
Tydzień - Chorwacja ( Sukosan ) i w drodze powrotnej 4 dni w Austrii ( Zell am See ).
Wrażenia niezapomniane  :D , budżet domowy też długo będzie pamiętał te wojaże.  :(

Dało się zauważyć nieobecnością na forum.
Pozdrawiam

04 sie 2008, 11:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lut 2007, 20:35

POSTY        12
[quote name='elsinore' date='23. 07. 2007  g. 00:09' post='13067']
A ja ponawiam zapytanie dotyczące okolicy Lubniewic (Wlkp.) - może ktoś coś podpowiedzieć?
[/quote

Lubniewice - województwo Lubuskie - fajna okolica, dużo lasów itp. Jednak w tej okolicy polecam bardziej Łagów Lubuski ok. 20km od Lubniewic- bardziej rozwinięta baza turystyczna, jest gdzie pójść wieczorem. :piwo:
A w Lubniewicach to tylko namiocik i koczowanko.

04 sie 2008, 16:08
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Dzięki, sprawdziłem w tamtym roku :)  :piwo:
Polecam !

04 sie 2008, 16:41
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Czas wypoczynku
Kleszcze: historia prawdziwa

Marcin Wyrwał / Onet.pl
O zagrożeniach związanych z kleszczami opowiada dr Paweł Stefanoff, kierownik Pracowni Epidemiologii Chorób Zwalczanych Drogą Szczepień w Zakładzie Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia.

Marcin Wyrwał: Cały czerwiec był gorący i wilgotny. Czy takie warunki sprzyjają kleszczom?
Dr Paweł Stefanoff: Z jednej strony kleszcze nie lubią, kiedy jest zbyt gorąco, ale z drugiej strony potrzebują wilgoci, więc taka pogoda nie jest dla nich zła.

W jakim okresie powinniśmy najbardziej obawiać się kleszczy?
Sezon kleszczowy zaczyna się wiosną, kiedy wstają one ze snu zimowego. Wtedy jest największy wysyp i wtedy są najbardziej aktywne, ponieważ muszą znaleźć żywiciela, aby móc przeżyć. Drugi wzmożony okres ich aktywności przypada na jesień. W okresie wakacyjnym ta aktywność jest nieco mniejsza, ale wciąż powinniśmy na nie uważać.

W jakich miejscach?
Przede wszystkim w lasach. Z tym że o wiele więcej kleszczy żyje na skraju niż w głębi lasu. Mówiąc o skraju lasu, mam na myśli nie tylko granicę między lasem i na przykład polem, ale także granicę pomiędzy lasem i leśną drogą, a nawet wąską leśną ścieżką. Są to ulubione miejsca gryzoni, a więc i żerujących na nich kleszczy. Gryzonie i zwierzęta leśne lubią też ubite trakty, na przykład przez opony traktora. Jeśli widać w lesie taki trakt lub ślady dzikich zwierząt, to wiadomo, że tam też będą kleszcze.

A co z normalnymi przydomowymi działkami, gdzie nie ma drzew, ale jest trawa?
Tam też można spodziewać się kleszczy. Kluczem do występowania kleszczy w danym środowisku jest obecność w nim gryzoni. Zresztą obecnie można znaleźć kleszcze i zarazić się od nich boreliozą niemal wszędzie. Jeden z moich kolegów wykrył borelie, czyli bakterie wywołujące boreliozę, u kleszczy w parkach miejskich w Poznaniu. Terenem ryzyka jest więc cała Polska [patrz: mapa poniżej], a także cała Europa.

całość:   http://zdrowie.onet.pl/1564757,2039,0,1 ... ktyka.html

07 lip 2009, 09:16
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808
Post Czas wypoczynku
melon                    

Kleszcze: historia prawdziwa

Marcin Wyrwał / Onet.pl
O zagrożeniach związanych z kleszczami opowiada dr Paweł Stefanoff, kierownik Pracowni Epidemiologii Chorób Zwalczanych Drogą Szczepień w Zakładzie Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia.

[...]
Terenem ryzyka jest więc cała Polska [patrz: mapa poniżej], a także cała Europa.

całość:   http://zdrowie.onet.pl/1564757,2039,0,1 ... ktyka.html

Czyżbyś promował jakieś wczasy poza Europą?

07 lip 2009, 15:03
Specjalista

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Czas wypoczynku
W tym roku byłem w Grecji. Nie stwierdziłem tam kleszczy, za to na brudnych plażach łażą kraby.

08 lip 2009, 06:33
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Czas wypoczynku
melon                    

W tym roku byłem w Grecji. Nie stwierdziłem tam kleszczy, za to na brudnych plażach łażą kraby.

A w wodzie są jeżowce ? Czy nie ?

09 lip 2009, 07:44
Nowicjusz

REJESTRACJA29 maja 2009, 12:51

POSTY        2
Post Czas wypoczynku
Witam! A ja tradycyjnie nad polskie morze. W tym roku Darłowo i choć kawał drogi do morza i pogoda niepewna, ale ważne że z rodzinką.
Co do noclegu w Lubniewicach to mogę polecić maleńki pensjonat o wdzięcznej nazwie "Boruta" mili właściciele  i niedaleko do jeziorka.

09 lip 2009, 20:25
Specjalista

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Post Czas wypoczynku
tranqilo                    

melon                    

A w wodzie są jeżowce ? Czy nie ?

Tam gdzie jest dno piaszczyste jest raczej spoko, ale tam gdzie dno jest kamieniste, co nie jest rzadkościa w Grecji, trafić na kolczaste stwory to nie problem. Praktycznie najbezpieczniej wchodzić do morza w obuwiu, nie tylko ze względu na "robaki" ale i na kamienie i inne ostre przedmioty.

10 lip 2009, 06:47
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Czas wypoczynku
melon                    

Tam gdzie jest dno piaszczyste jest raczej spoko, ale tam gdzie dno jest kamieniste, co nie jest rzadkościa w Grecji, trafić na kolczaste stwory to nie problem. Praktycznie najbezpieczniej wchodzić do morza w obuwiu, nie tylko ze względu na "robaki" ale i na kamienie i inne ostre przedmioty.

Czyli wody bezpieczne dla wodniaków. Z łodzi do wody i... z powrotem na łódź.

11 lip 2009, 10:51
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2009, 13:46

POSTY        31
Post Czas wypoczynku
Witam, w związku z planowaniem urlopu odświeżam temat :)
Czy zna ktoś fajne miejsce nad naszym morzem dla rodzinki z dziećmi - blisko morze, daleko do sklepów, cisza, blisko las oraz niedrogo :)

Dodano: Pon Sty 25, 2010 3:01 pm

Chyba nie myślicie jeszcze o urlopie :)

24 sty 2010, 19:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3