I dodać jeszcze należy spadek płac realnych (i nominalnych). Jak ojciec aż wyję z radości z tego powodu
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
09 maja 2011, 08:57
Re: Nie zagłosuję na PiS
bombel
ad1 - tolerancyjne PO - "mohery", "chorzy z nienawiści", "cham";
Mylisz tolerancję z nazywaniem rzeczy po imieniu To, że ktoś jest homoseksualistą nie oznacza, że nie mogę o tym mówić i mieć inne zdanie odnośnie związku dwóch ludzi, ale należy uszanować jego odmienność dopóki ona nie szkodzi innym. Poza tym jeżeli ktoś wyrazi opinie iż jestem chamem to ma do tego prawo i mogę ewentualnie się z tym nie zgodzić i kulturalnie polemizować.
bombel
ad2 - PO - "polskość to nienormalność", uległość wobec UE, Rosji, USA;
Jak PiS ulegał wpływom USA to było dobrze!?! Dzisiaj postrzeganie nas samych tylko i wyłącznie jako grupy narodowej to nienormalność. Żyjemy w wolnym kraju, należymy do unii europejskiej jesteśmy raczej obywatelami świata, europy i Polski jednocześnie!
bombel
ad3 - radio, telewizja i pół Internetu opanowane i cenzorowane przez ludzi PO;
Taaak, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka! A może posiadasz jakieś ukryte dane statystyczne
bombel
ad4 - przyszłość dzieci - brak dóbr narodowych, niekorzystne trzydziestoletnie umowy na np. gaz,.... Nie wiem czy tego pragniesz dla swoich dzieci?.
Stabilizacja jak najbardziej mi odpowiada. Dobrze byłoby gdyby była na jak najwyższym poziomie
bombel
ps. Patriotyzm to nie jest tylko miłość do ojczyzny.
A co to niby jest patriotyzm? Miłość do wszechwiedzącego Tuska lub Kaczyńskiego!
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
09 maja 2011, 10:56
inspektor
I dodać jeszcze należy spadek płac realnych (i nominalnych). Jak ojciec aż wyję z radości z tego powodu
Co to oznacza spadek płac? Chyba chodziło o ogólnoświatowy wzrost cen na który rząd Tuska ma przeogromny wpływ!
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
Na stronie głównej (u góry napisano), że 10 maja będziemy protestować w związku z:
* redukcją zatrudnienia w urzędach administracji publicznej, * nieracjonalną polityką kadrową prowadzoną przez Rząd, * oszczędnościami dotykającymi wyłącznie pracowników szeregowych administracji publicznej i wpływającymi negatywnie na poziom obsługi obywateli, * manipulowaniem opinią publiczną przez przedstawicieli Rządu i media na temat planowanej redukcji zatrudnienia, * tolerowaniem przez Rząd naruszania prawa pracy i ustawy o związkach zawodowych, * brakiem waloryzacji płac w sferze budżetowej – wbrew zapowiedziom, że w 2012 roku waloryzacja płac zostanie przywrócona.
Rozumiem, że Ty techj inaczej widzisz TO, CO napisano?!
09 maja 2011, 12:15
silniczek
redukcją zatrudnienia w urzędach administracji publicznej,
Odpowiedzialna racjonalizacja zatrudnienia bardzo przydałaby się w administracji rządowej. Natomiast bzdurą jest bezmyślne zwalnianie dziesięciu procent pracowników bo tak ktoś wyczytał w lekturze dla managerów! Tak sformułowany postulat poparłbym.
silniczek
nieracjonalną polityką kadrową prowadzoną przez Rząd,
Politykę kadrową w poszczególnych urzędach prowadzi wojewoda, dyrektor lub naczelnik to raczej do nich pretensje powinno się kierować. Bardziej stawiałbym na odpolitycznienie kadry zarządzającej urzędami, ale tego żadna opcja polityczna nie chce dokonać. Choć czasem zdarzają się ludzie kompetentni nawet jak są z nadania politycznego
silniczek
oszczędnościami dotykającymi wyłącznie pracowników szeregowych administracji publicznej i wpływającymi negatywnie na poziom obsługi obywateli,
Trudno mi się do tego ustosunkować bo czajnik, długopisy i inne duperele załatwiam we własnym zakresie bo nie chce mi się czekać na realizację zakupów gdy magazyny puste
silniczek
manipulowaniem opinią publiczną przez przedstawicieli Rządu i media na temat planowanej redukcji zatrudnienia,
Kwestia czy to jest manipulacja czy też rząd po prostu wierzy w to co mówi!
silniczek
tolerowaniem przez Rząd naruszania prawa pracy i ustawy o związkach zawodowych,
No to już przesada od tego są inne instytucje jak PiP czy sądy powszechne aby dochodzić sowich praw. Sam korzystałem z takiej drogi i wiem, że jest to możliwe oraz skuteczne choć może długotrwałe.
silniczek
brakiem waloryzacji płac w sferze budżetowej – wbrew zapowiedziom, że w 2012 roku waloryzacja płac zostanie przywrócona.
Oczywiście zawsze chciałoby się dostawać więcej, ale czy aby stać nas na to? Mimo wątpliwości ten postulat popieram bo brak waloryzacji choćby o wartość inflacji to populistycznie mówiąc 'spadek zarobków'.
09 maja 2011, 13:05
techj
Politykę kadrową w poszczególnych urzędach prowadzi wojewoda, dyrektor lub naczelnik to raczej do nich pretensje powinno się kierować. Bardziej stawiałbym na odpolitycznienie kadry zarządzającej urzędami, ale tego żadna opcja polityczna nie chce dokonać. Choć czasem zdarzają się ludzie kompetentni nawet jak są z nadania politycznego
Jeżeli chodzi o skarbówkę, to wojewoda nie ma NIC do kadry.
No to już przesada od tego są inne instytucje jak PiP czy sądy powszechne aby dochodzić sowich praw. Sam korzystałem z takiej drogi i wiem, że jest to możliwe oraz skuteczne choć może długotrwałe.
Dla pracownika PiP i sąd jest właściwą instancją, dla Związków Zawodowych NIE. Jeżeli KTOŚ narusza ustawę o Z.Z. to instytucją właściwą jest PROKURATURA, a to niezbyt dobrze brzmi, prawda?!
Trudno mi się do tego ustosunkować bo czajnik, długopisy i inne duperele załatwiam we własnym zakresie bo nie chce mi się czekać na realizację zakupów gdy magazyny puste
Mnie też trudno się do tej wypowiedzi ustosunkować
Oczywiście zawsze chciałoby się dostawać więcej, ale czy aby stać nas na to? Mimo wątpliwości ten postulat popieram bo brak waloryzacji choćby o wartość inflacji to populistycznie mówiąc 'spadek zarobków'.
Czyli, suma, sumarum, zgodziłeś się z tym co napisał bombel - spadek zarobków w skarbówce A tak notabene weź swoje PiT-y za ostatnie 3 lata (2010, 2009, 2008), i sprawdź, jak wyglądały Twoje zarobki (w urzędzie oczywiście). Już teraz mogę się z Tobą założyć, że, o ile nie awansowałeś w jakikolwiek sposób, to zarobki miałeś w każdym kolejnym roku mniejsze (wartościowo, nie na skutek inflacji)
09 maja 2011, 13:25
Administracja rządowa to też Urzędy Wojewódzkie.
silniczek
Czyli, suma, sumarum, zgodziłeś się z tym co napisał bombel - spadek zarobków w skarbówce
No przecież napisałem, że to populistyczne stwierdzenie i ująłem w cudzysłów.
silniczek
A tak notabene weź swoje PiT-y
W moim przypadku takiej zależności nie ma a spowodowane jest wieloma innymi czynnikami ;(
09 maja 2011, 14:04
A ja mam propozycję, żeby w tym wątku wpisywali się wyłącznie Ci, którzy nie zagłosują na PiS. Zobaczymy jak długo wątek się utrzyma i ile osób się wpisze.
09 maja 2011, 16:06
Proszę mi tu nic nie "imputować" ja nic o spadku zarobków nie pisałem. Mi z PITa wynika plus 4,5 % pomiędzy 2009 a 2010 więc mimo "chorej nienawiści i wrogiego nastawienia" dla PełO jakiś plus mają. Zaznaczę jedynie, że "na pasku" co miesiąc zmian nie mam od 3 lat (ani o grosz) - od tego czasu pracuje w moim małym Eldorado.
09 maja 2011, 16:23
bombel
Proszę mi tu nic nie "imputować" ja nic o spadku zarobków nie pisałem.
Masz rację, jakoś pomyliłem Cię z inspektorem Jak porównałeś PIT 2010 i 2009, to teraz porównaj wcześniejsze PIT-y rok do roku.
09 maja 2011, 16:45
Wcześniejsze nie oddadzą sytuacji bo zmieniałem pracę i niestety "minimalna krajowa" wykazana w poprzednich PITach nijak się miała do rzeczywistych otrzymywanych pieniędzy oraz tych zarabianych obecnie. Tylko zaznaczam, że jeżeli wezmę rzeczywiste pieniądze wpływające "do kieszeni vel. na konto" to nic nie zmieniło się od 5 lat. Gdzie tylko oficjalnie podawana przez GUS inflacja wynosiła od 2005 - 2,1%; 1%; 2,5%; 4,2%; 3,5%; 2,6%, więc rok 2005 do 2010 jeśli szybko dobrze liczę wychodzi 16,9% a płaca ani rusz.
09 maja 2011, 17:33
techj
bombel
ad1 - tolerancyjne PO - "mohery", "chorzy z nienawiści", "cham";
Mylisz tolerancję z nazywaniem rzeczy po imieniu To, że ktoś jest homoseksualistą nie oznacza, że nie mogę o tym mówić i mieć inne zdanie odnośnie związku dwóch ludzi, ale należy uszanować jego odmienność dopóki ona nie szkodzi innym. Poza tym jeżeli ktoś wyrazi opinie iż jestem chamem to ma do tego prawo i mogę ewentualnie się z tym nie zgodzić i kulturalnie polemizować.
Jesteś chamem. I POmatołem.
I nie jest to nietolerancja tylko nazywanie rzeczy po imieniu
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
09 maja 2011, 17:44
"mohery", "chorzy z nienawiści", "chamy"...
Zapomnieliście jeszcze dodać: "pismatoły", "pisiory", "rydzole", "kaczyści", "bydło"... Inwencja twórcza wyznawców Polityki Miłości jest wielka.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
09 maja 2011, 20:27
Mało jest zalet, których by Polacy nie mieli i mało błędów, których udałoby im się uniknąć (Winston Churchill)