Czy afera hazardowa zostanie wyjaśniona? TAK - 6% NIE -94% Liczba ankietowanych: 100
komisje sejmowe z zasady są nie od tego żeby coś wyjaśnić, tylko od tego żeby wypromować zasiadających w niej posłów - patrząc na historię działalności poprzednich komisji, trzeba być bardzo naiwnym żeby wierzyć w coś innego...
21 lip 2010, 19:10
Zgoda buduje (niezgoda rujnuje)
Michol
komisje sejmowe z zasady są nie od tego żeby coś wyjaśnić, tylko od tego żeby wypromować zasiadających w niej posłów - patrząc na historię działalności poprzednich komisji, trzeba być bardzo naiwnym żeby wierzyć w coś innego...
To panowie Kalisz i Sekuła wypromowali się!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 lip 2010, 19:12
Nadir
Michol
Komisja ds Olewnika najbardziej promuje prawdę i zaniedbania (najłagodniej mówiąc) polskich władz
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
21 lip 2010, 19:14
Nadir
Michol
bezwzględnym mistrzem autopromocji pozostanie dla mnie Ziobro - zarówno jako członek komisji, jak i jako minister
21 lip 2010, 20:31
Mistrzem autopromocji jest poseł z Koziego Grodu - Ziobro jest daleko w tyle
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
21 lip 2010, 20:50
Tadeo74
Mistrzem autopromocji jest poseł z Koziego Grodu - Ziobro jest daleko w tyle
każdy ma swoich faworytów
21 lip 2010, 20:56
ABW nie zapłaci odszkodowania mężowi Barbary Blidy 25.06.2010r.
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i prokuratura odmówiły w czwartek zawarcia ugody z Henrykiem Blidą. - Nie ma podstaw, aby płacić mu 200 tys. zł odszkodowania - uznali prawnicy obu instytucji
Henryk Blida to mąż Barbary Blidy, byłej posłanki SLD i minister budownictwa, która w kwietniu 2007 r. zginęła podczas próby zatrzymania przez ABW. Katowicka prokuratura chciała jej wtedy przedstawić zarzuty pośredniczenia w przekazaniu łapówki prezesowi jednej ze spółek węglowych, a jej zatrzymanie na konferencji prasowej miał ogłosić Zbigniew Ziobro, ówczesny minister sprawiedliwości. Była posłanka nie pozwoliła się jednak zakuć w kajdanki i popełniła samobójstwo. Według śledczych kierujący akcją oficer służb specjalnych nie dopełnił swoich obowiązków, bo nie kazał podwładnym przeszukać Barbary Blidy. Jego proces toczy się już przed sądem.
Blida zwrócił się teraz do ABW oraz Prokuratury Okręgowej w Katowicach, która wydała nakaz zatrzymania posłanki, o wypłacenie 200 tys. zł odszkodowania za śmierć żony oraz 7 tys. zł renty za pogorszenie sytuacji życiowej. Odszkodowanie to utracone zarobki Barbary Blidy od chwili śmierci do dnia złożenia wezwania do zapłaty. Natomiast wysokość renty to kwota, o jaką uszczuplił się miesięczny budżet Blidów.
W czwartek katowicki sąd próbował doprowadzić do ugody w tej sprawie. Jednak prawnicy ABW i prokuratury byli temu przeciwni. - Na obecnym etapie sprawy nie widzimy podstaw do zawarcia ugody - stwierdził mecenas Zenon Kasznia, pełnomocnik prokuratury. Dodał, że najpierw trzeba poczekać na zakończenie procesu oficera kierującego akcją zatrzymania byłej posłanki SLD. Dopiero wyrok w tej sprawie pokaże, czy Barbara Blida zginęła w wyniku błędów popełnionych przez funkcjonariuszy służb specjalnych.
Podobne stanowisko zaprezentowała mecenas Elżbieta Odyjas, pełnomocnik ABW, która jednocześnie wyraziła "głębokie ubolewanie z powodu tragicznej śmierci Barbary Blidy".
Mecenas Bartłomiej Piotrowski, pełnomocnik męża posłanki, zapowiedział, że w tej sytuacji prawdopodobnie złoży proces cywilny przeciwko służbom specjalnym i prokuraturze. - Ostateczną decyzję podejmie jednak mój klient - podkreślił mecenas Piotrowski. Dodał, że nie będzie się śpieszył. - Najrozsądniej będzie poczekać na zakończenie postępowania przeciwko oficerowi ABW - dodał adwokat.
W dalszym ciągu nie wiadomo, co będzie z procesem w sprawie mafii węglowej, o współpracę z którą prokuratura podejrzewała Barbarę Blidę. Parę miesięcy temu sąd w Rudzie Śląskiej umorzył ją jeszcze przed odczytaniem aktu oskarżenia. Uznał, że prokuratura nie powinna stawiać podejrzanym o korupcję prezesom spółek węglowych zarzutów, bo zgodnie z obowiązującymi w latach 90. przepisami nie popełnili przestępstwa. Za korupcję można bowiem ścigać tylko funkcjonariuszy publicznych lub osoby pełniące funkcje publiczne. - A w tamtym okresie prezesi spółek węglowych nie należeli ani do jednej, ani drugiej grupy - uznał sąd. Dopiero znowelizowane w 2003 r. przepisy rozszerzyły listę osób pełniących funkcje publiczne o szefów spółek z udziałem skarbu państwa.
Jednak prokuratura złożyła zażalenie na tę decyzję. Upiera się, że prezesi spółek węglowych zarządzali firmami państwowymi, które otrzymywały dotacje z środków publicznych. - Powinni zostać więc osądzeni za korupcję - twierdzą śledczy.
Sąd Okręgowy w Gliwicach, który w czwartek zajął się zażaleniem prokuratury, uznał, że sprawa jest skomplikowana i zwrócił się do Sądu Najwyższego z pytaniem o interpretację pojęcia "osoba publiczna". Na odpowiedź trzeba będzie poczekać kilka miesięcy.
komentarz: - w sprawach Ziobry może więc poczekajmy, aż się wyjaśnią. Nie jestem ani za, ani przeciw, ale nie lubię, jak mi się kit wciska. Prawda ma to do siebie, że sama się obroni. Przykłady: śledztwo w sprawie śmierci Papały zaczynamy od początku, w sprawie śmierci Olewnika do grubej poprawy
21 lip 2010, 20:58
- w sprawach Ziobry może więc poczekajmy, aż się wyjaśnią. Nie jestem ani za, ani przeciw, ale nie lubię, jak mi się kit wciska. Prawda ma to do siebie, że sama się obroni. Przykłady: śledztwo w sprawie śmierci Papały zaczynamy od początku, w sprawie śmierci Olewnika do grubej poprawy
jeśli o mnie chodzi, to nie wypowiadałem się o byłym ministrze w kontekście sprawy, o której piszesz - chyba mnie źle zrozumiałeś
Chodzi mi wyłącznie o to jak wypromował się w komisji sejmowej, dzieki czemu został ministrem i o jego efekciarski styl "ministrowania" - te "konferencje prasowe" z dyktafonami, soplami lodu i Bóg wie czym jeszcze... czyli krótko mówiąc - "przerost formy nad treścią".
21 lip 2010, 21:13
Dostał za to nauczkę, będzie długo pamiętał. Ale czy taka nauczka tylko dla Ziobry?! Znalazłbym też innych "dobrych", jak nie "lepszych" kandydatów. Trzeba być obiektywnym, każdemu po równo za zasługi !!!
21 lip 2010, 21:19
Znalazłbym też innych "dobrych", jak nie "lepszych" kandydatów.
Pewnie tak, ale akurat teraz pisaliśmy o nim
Trzeba być obiektywnym, każdemu po równo za zasługi !!!
staram się jak mogę
21 lip 2010, 21:29
Wyzwanie dla Komorowskiego
Nowy prezydent właśnie ma szansę, żeby się wykazać - pisze w liście do tegoż Łukasz Warzecha
Szanowny Panie Komorowski
Udało się załatwić likwidację krzyża pod Pałacem Prezydenckim. Pod presją Palikota i ?michnikowego szmatławca? krzyż zniknie we wnętrzu kościoła św. Anny. Nie wiem, czy obiecał Pan harcerzom, podpisującym porozumienie w tej sprawie, że na jego miejscu stanie rychło pomnik, ale przypominam, że takiej obietnicy harcerze się domagali.
Nie wiem, co miał na myśli Jarosław Kaczyński, mówiąc, że jeśli usunie Pan krzyż, to będzie wiadomo, kim Pan jest. Dla mnie jest Pan prezydentem Rzeczypospolitej, co nie znaczy, że muszę Panu ufać i Pana wychwalać. W kampanii Pan na to nie zasłużył, po niej również nie. Ma Pan szansę na pierwszy spektakularny gest, jeśli krzyż natychmiast zastąpi kamień węgielny pod pomnik ofiar katastrofy, zaś sam pomnik stanie najdalej w pierwszą jej rocznicę, a nie pod koniec Pana ewentualnej drugiej kadencji.
Proszę pamiętać, że jako prezydent ma Pan obowiązek uwzględniać życzenia i racje nie tylko pana Wajdy czy Pacewicza, ale także starszych pań, które poświęcają swój czas i wysiłek, aby bronić drogiego dla siebie symbolu na Krakowskim Przedmieściu.
Nowy prezydent właśnie ma szansę, żeby się wykazać - pisze w liście do tegoż Łukasz Warzecha
Szanowny Panie Komorowski
Udało się załatwić likwidację krzyża pod Pałacem Prezydenckim. Pod presją Palikota i ?michnikowego szmatławca? krzyż zniknie we wnętrzu kościoła św. Anny. Nie wiem, czy obiecał Pan harcerzom, podpisującym porozumienie w tej sprawie, że na jego miejscu stanie rychło pomnik, ale przypominam, że takiej obietnicy harcerze się domagali.
Nie wiem, co miał na myśli Jarosław Kaczyński, mówiąc, że jeśli usunie Pan krzyż, to będzie wiadomo, kim Pan jest. Dla mnie jest Pan prezydentem Rzeczypospolitej, co nie znaczy, że muszę Panu ufać i Pana wychwalać. W kampanii Pan na to nie zasłużył, po niej również nie. Ma Pan szansę na pierwszy spektakularny gest, jeśli krzyż natychmiast zastąpi kamień węgielny pod pomnik ofiar katastrofy, zaś sam pomnik stanie najdalej w pierwszą jej rocznicę, a nie pod koniec Pana ewentualnej drugiej kadencji. Proszę pamiętać, że jako prezydent ma Pan obowiązek uwzględniać życzenia i racje nie tylko pana Wajdy czy Pacewicza, ale także starszych pań, które poświęcają swój czas i wysiłek, aby bronić drogiego dla siebie symbolu na Krakowskim Przedmieściu.
Obawiam się, że obietnica budowy pomnika pod Pałacem Prezydenckim będzie jedną z obietnic następnej kampanii przed wyborami prezydenckimi (bo przez najbliższe 5 lat będa tylko przepychanki - a to z projektem, który nie będzie się podobał, a to z pozwoleniami na jego postawienie, a to z protestami przeciwników)
22 lip 2010, 06:30
W poprzednim poście pisałem, że będa problemy z pozwoleniem na postawienie pomnika i po kilku godzinach mamy potwierdzenie - nie zgadza się na to konserwator zabytków: http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... rzyza.html
I komentarz internauty: ~S2010-07-22 10:57 We Wrocławiu na Rynku Zdrojewski zbudował nowoczesną wannę (fontannę i jakoś konserwatorowi to nie przeszkadzało.
22 lip 2010, 11:35
Podejrzany pośpiech polityków PO. Poganiają prezydenta
Chcą wycofać ustawę z Trybunału, bo według nich jest zgodna z konstytucją.
Politycy Platformy cierpią ostatnio na przypadłość, którą można określić mianem podejrzanej niecierpliwości. Dziś dowiadujemy się, że grupa posłów, ze Sławomirem Neumannem na czele, chce, aby Bronisław Komorowski wycofał pewną ustawę z Trybunału Konstytucyjnego. Chodzi o ustawę, której celem jest zwiększenie kontroli nad SKOK-ami, które prowadząc działalność w praktyce bankową nie podlegają takiemu nadzorowi jak banki.
Tłumaczenie posła Neumanna, uznawanego za jednego z głównych ekspertów ekonomicznych PO jest rozbrajające. Rozważam, by wystąpić do prezydenta z prośbą o wycofanie z Trybunału ustawy o SKOK-ach. Według mnie jest ona zgodna z konstytucją i nie ma podstaw do jej blokowania. Jest zgodna z konstytucją, to ją wycofajmy z Trybunału, żeby się nie przemęczał, czy tak, panie pośle? A może jednak pozwolimy Trybunałowi rozstrzygnąć tę kwestię?
Oczywiście, spór o SKOK-i ma swój podtekst polityczny. Nie od dziś wiadomo, że ich działalność jest silnie wspierana przez polityków PiS, a Lech Kaczyński wielokrotnie dawał dowody na to, że są pod jego ochroną. Czemu ostatni raz dał wyraz kierując ustawę do TK. Nie mamy zamiaru podważać ustawy, która wydaje się być zasadna, z uwagi na to, że SKOK-i w coraz mniejszym stopniu są kasami spółdzielczymi i zapomogowymi, a w coraz większym bankami. Jednak dziwi i wzbudza podejrzenia pośpiech z jakim politycy PO chcą, by ustawa weszła w życie.
Pozostaje liczyć na to, że Bronisław Komorowski nie będzie się spieszył pomagać kolegom. I zastanowi się poważnie nim spełni podejrzaną prośbę grupy posłów Platformy. Lepiej poczekać na to, aż Trybunał się wypowie i mieć czyste ręce, niż zadowolić kolegów i dać przeciwnikom argumenty do ręki.
Tym bardziej, że poseł Neumann wciąż jest dyrektorem oddziału jednego z banków (na urlopie bezpłatnym, a jakże) i zasadne jest pytanie, czy aby nie chce w ten sposób utrudnić nieco życia konkurentom swojego pracodawcy.