Teraz jest 05 wrz 2025, 21:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Egzamin Telc B2 Angielski - czy warto 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 19:34

POSTY        27
według mnie słuchanie nie jest takie trudne, choć ludzie bardzo narzekali
schemat jest podobny do tego  na modelowym teście
niestety słucha sie tylko raz, a czasem niewielki szczegół zmienia treść całej wypowiedzi, ja ćwiczyłam na słuchankach to matury, zrobiłam tego może z 50 ćwiczeń, leciałam 2 dni po 3-4 godziny
pytanka jak zwykle podchwytliwe, np. było pytanie czy schronisko zostało zniszczone przez ogień, a nius na ten temat opisywał rozmiar zniszczeń, dopiero gdzieś na sam koniec padło wyrażenie że tak duże straty spowodował szybko rozprzestrzeniający się ogień  
trzeba bardzo się skupić na treści i można wyłapać takie szczegóły,  

dla mnie najtrudniejsza była gramatyka, i jak czegoś nie zaliczę to właśnie tego :(   
W pierwszym z tych zadań do uzupełnienia był list. Pamiętam tylko ze w trzeba było wybrać "arise" w jednym:) ale nic więcej.
Drugie zdanie dotyczyło urządzaniem imprez w stanach i trzeba było wstawić słowa z puli podanych. Napiszę te które pamiętam (delighting, theme, pointed, all, exciting, entire, remind, remember, enjoy) więcej nie pamiętam, oczywiście niektóre były niepotrzebne.
Z tego co pamiętam to pierwszym słówkiem które trzeba było wstawić to było "entire" bo dalej bylo house.  w miejscu  gdzie była mowa o prezentach "remind". trudny, dla mnie był drugi lu trzeci akapit. ale wydaje mi się ze dobrze tam powstawiałam:) mianowicie :"theme" a potem "all". tzn tego all jestem mniej pewna ale chyba tak:)  i jeszcze "pointed" gdzieś w ostatnim akapicie, chyba przedostatnia luka.

Reading Comprehension nie jest też ciężki, trochę trudne słownictwo ale można wyłapać potrzebny szczegóły,
zadanie drugie dotyczyło  przyrostu naturalnego i co rząd jakiegoś kraju, czy miasta ( już nie pamiętam) robi by zachęcić ludzi do zakładania rodzin i posiadania dzieci
chyba najtrudniejsze było tu 3  zadanie, bo pamiętać trzeba że zawsze pozostają 2 pytania bez odpowiedzi, u mnie to akurat była odpowiedz pierwsze i 3 lub czwarta, teksty dotyczyły redagowania książek, czasopism.  

I jeszcze jedno nie zapomnij że przy pierwszym zadaniu na egzaminie ustnym ( tym dotyczącym książki, wakacji) musisz partnerowi zadać 2 pytania a on tobie (dotyczące waszych wypowiedzi), oczywiście musisz  na nie prawidłowo odpowiedzieć więc warto mieć wcześniej uzgodnione o co siebie pytacie, by sie niemiło nie zaskoczyć.

pozdrawiam i życzę powodzenia

23 mar 2009, 07:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2007, 16:08

POSTY        237

Witam!
Czy warto waszym zdaniem podchodzić do tego egzaminu? Czy lepiej zaczekać i za rok Rosyjski zdawać? Czy ktoś w tym roku podejmu się zdawanai B2 z Angielskiego. Wiem że w niektórych USach działają małe grupy angielskie ale wszyscy z kim rozmawiam jakoś tak bez entuziazmu podchodzą do podejścia do egaminu.
Sam się bardzo wacham i nie wiem co zrobić.
Pozdrawiam

Dlaczego piszesz o rosyjskim. Obecnie ten język jest dla naszych celów (egzamin na USC) całkowicie nieprzydatny. Czy za rok ma to się zmienic??? Jeśli tak to proszę o więcej informacji!

23 mar 2009, 12:23
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Siedzę I ćwiczę, ćwiczę i...czasem myślę że już  <_< , a czasem pojawia się światełko w tunelu. Z tego co zauważyłem u mnie dużo zależy od dnia. Czasem mówię całkiem nieźle a czasem mój Teacher patrzy na mnie jak na wariata po co  ja się męcze i tak nic z tego nie będzie;)
Wczoraj postanowiłem zrobić sobie test modelowy ze słuchania i miałem tylko 52 punkty czyli na granicy zdania, ale na egzaminie dojdzie jeszcze stresik. PYZA czy te testy ze słuchania są na takim samym poziomie na egzaminie czy trudniejsze. tematyka podobna? Czyli wiadomości i wywiad radiowy+ coś jeszcze?

Egzamin zdawałem rok temu - 19 kwietnia.
Mimo niezłej znajomości j. ang. (teoretycznej od 35 lat - uczyłem się go w szkole średniej, i praktycznej - ponad 3 lata za "Wielką Wodą") bez kursu przygotowawczego nie maiłbym najmniejszych szans. Chodziłem na taki dodatkowy, specjalny kurs przygotowawczy wraz z osobami, które wcześniej kilka lat chodziły na kurs B2.
Podręcznik z jakiego one korzystały, to "English file" by Paul Seligson and Clive Oxenden, Oxford University Press.

Najwięcej problemu miałem (i wszyscy) z najłatwiejszym (teorerycznie - tak się wydaje) zadaniem: "formal letter". Bo albo się rozpisałem i napisałem za długi (a ma być ani za dużo ani za mało: w granicach 200-250 słów i kropka! ), a to użyłem słów zbyt "nieformalnych". To w nagłówku zapomniałem "czegoś tam", a to nie zastosowałem akapitu albo odstępu między poszczególnymi częściami, a to po nagłówku nie napisałem przecinka, albo "yours sincerelly" zamiast "yours faithfully" czy na odwrót. Pamiętaj o przecinku po zwrocie! I podpisz się nie tylko imieniem, ale i nazwiskiem!
I jeszcze jedna uwaga: NO CONTRACTIONS! Czyli żadnych skrótów typu: I'm, it's.
W ogóle wokół tego listu  było krążenie przez cały kurs. Tak jakby to bylo najważniejsza umiejętność! Co w nim takiego wyjątkowego?! Nie wiem.
Nie wiem na jakim etapie jesteś i czy oczekujesz b. szczegółowych wyjaśnień?
Na pewno potraktuj list jako podstawę egzaminu. Zacznij od układu listu.
Podziel go na stałe fragmenty: prawa góra: Twój adres i data, niżej po lewej: adresat,
niżej zwrot powitalny (z akapitem!) zakończony przecinkiem i dalej (z akapitem!) początek np.
"I am writing...."
Linia odstępu i np.:
       Firstly lub First of all (z akapitem!)  I woud like to...
       Secondly, (z akapitem!)  in addition...
       Finally, (z akapitem!)  I woud like to...
       I look forward....
(po każdej części linia odstępu)
       Yours faithfully,
       Johnny Tomala
Przykład:
[attachmentid=629]
Wzrokowo policz ilość słów. Piszesz ołówkiem i masz gumkę do dyspozycji.
Warto użyć pewnych zwrotów typu: With refrence to... The reason why...  Additionally (In addition) , Further... Further more...., Moreover...., However....,  Therefore...
Pewne zwroty są stałe i trzeba je wykuć na pamieć. Np. w application:
I enclose a full curriculum vitae and names of two referrs.
I look forward to hearing from you at your earliest convinience
ZAUWAŻ: "you" i "your" z małej litery!
Są stałe rodzaje listów: complain (skarga), advertisement ogłoszenie), application (podanie), inquiry (dowiadywanie się), expressing interest (wyrażenie zainteresowania) i każdego trzeba odzielnie sobie przećwiczyć. Czyli wziąć pustą kartkę papieru, długopis, zegarek, nawet narysować sobie szkic, podzielić na 8 stałych fragmentów i... wypełnić ją.

Max ilość punktów, to 100, zalicza 60. Z listu miałem 74, najsłabiej (jak wszyscy) z "listening" - 66,6. Liczyłem łącznie na co najmniej 90, było 79...

<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->I NIE UŻYTAJ SLANGU!!!<!--colorc--></span><!--/colorc-->
Chyba, że w komsiji będzie Figurski albo Wojewódzki :lol:

Ostatnio edytowano 26 mar 2009, 21:57 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

23 mar 2009, 20:43
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692

<!--quoteo(post=44405:date=17. 03. 2009 g. 17:14:name=Lunatiq)--><div class='quotetop'>(Lunatiq @ 17. 03. 2009 g. 17:14) [snapback]44405[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Czy mozecie podzielić się również tytułami książek z któych korzystacie, aby się przygotować do takiego egzaminu;)

Tzn. jakiego?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

angielskiego :D

24 mar 2009, 20:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2009, 22:32

POSTY        14

Dlaczego piszesz o rosyjskim. Obecnie ten język jest dla naszych celów (egzamin na USC) całkowicie nieprzydatny. Czy za rok ma to się zmienic??? Jeśli tak to proszę o więcej informacji!

Bo od przyszłego roku Rosyjski wraca do łask

24 mar 2009, 21:18

REJESTRACJA13 lip 2008, 09:07

POSTY        10
TELC przy FCE to prościutki, banalny egzamin, który żaden szanujący się pracodawca nie oceni śmiesznego TELCa wyżej niż FCE...

Znam osoby, które mają TELC- jedna ze szkół do której niegdyś chodziłam, dała ten papierek całej grupie, ale niektóre z tych osób- za przeproszeniem- jedynie dukały po angielsku.

FCE to jeden z najpopularniszych egzaminów, za którego poziom ręczy jeden z najlepszych uniwersytetów na świcie, określający, iż osoba na tym poziomie swobodnie i płynnie się nim posługuje, co nie oznacza, iż bezbłędnie i też nie oznacza, że ktoś taki bez problemów przeczyta większość książek- osoba z TELCem nie może się równać z kimś takim- to chyba jeszcze większa różnica niż między FCE a CAE.

Powiem szczerze że mam zdane B1 i B2, i czekam na wyniki z FCE... Rożnica w poziomach jest ogromna, naprawdę B2 jest o wiele łatwiej zdać... Chyba nie znam osoby która by go nie zdała, no może są małe wyjątki.

Jesli już certyfikat to taki, który uznaje się na całym świecie a nie tylko w zabitej deskami Polsce (FCE) czy na maleńką skalę w Europie ( a raczej też przeważnie w Polsce ). Jesli myślicie poważnie o karierze akademickiej czy zawodowej to pozostają dwie opcje: TOEFL (studia) albo TOEIC (kariera). Są to najczęsciej zdawane egzaminy na świecie i gwarantują uznawalność wręcz wszędzie.
www.toefl-europe.com
www.toeic.eu

W innym wypadku albo sobie ograniczacie pole do popisu albo tracicie kupę kasy

24 mar 2009, 21:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189

<!--quoteo(post=44918:date=23. 03. 2009 g. 12:23:name=Maxer2007)--><div class='quotetop'>(Maxer2007 @ 23. 03. 2009 g. 12:23) [snapback]44918[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Bo od przyszłego roku Rosyjski wraca do łask
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
i bardzo dobrze!

24 mar 2009, 23:21
Amator
Własny awatar

POSTY        14
Droga Biała Damo To fajnie że masz zdane B1, B2 i teraz FCE zdajesz. Nie czarujmy się zdajemy to aby zdawać do Służby. Każdy zajmuje się w życiu czym innym i uważam iż jeśli ktoś myśli poważnie o karierze i pracy z językiem angielskim to akurat certyfikaty się na nie wiele zdadzą. Rozmowa wstępna po angielsku i już wiemy czy ktoś zna angielski czy nie. Mówiąc szczerze też mam jakiś certyfikat (nawet nie wiem jak się nazywa) na Uczelni dawali ale on się do służby nie nadaje (kiedyś sprawdziłem). Więc podchodząc teraz do egzaminu mając mało czasu po co mam się porywać na FCE jak wystarczy B2. I tak pewnie obleje :) Ale co Tam:) Ok wracam do nauki.
Pozdrawiam wszystkich a szczególnie PYZE i NADIR ;)
P.S.
Jakie były zasady na ustnym wchodzenia? Czy można sobie ze znajomym wejść czy też po liście leci z kim popadnie?
Oraz jak się wchodzi na pisemny czy usadzają po nazwiskach czy jest jakieś losowanie? Czy kto gdzie usiądzie tam siedzi? Wiem że są sztywne reguły odnośnie odległości osoby od osoby musi być m odstępu oraz słyszałem że komisja nie może chodzić między ławkami.

25 mar 2009, 19:29

POSTY        10

Droga Biała Damo To fajnie że masz zdane B1, B2 i teraz FCE zdajesz. Nie czarujmy się zdajemy to aby zdawać do Służby. Każdy zajmuje się w życiu czym innym i uważam iż jeśli ktoś myśli poważnie o karierze i pracy z językiem angielskim to akurat certyfikaty się na nie wiele zdadzą. Rozmowa wstępna po angielsku i już wiemy czy ktoś zna angielski czy nie. Mówiąc szczerze też mam jakiś certyfikat (nawet nie wiem jak się nazywa) na Uczelni dawali ale on się do służby nie nadaje (kiedyś sprawdziłem). Więc podchodząc teraz do egzaminu mając mało czasu po co mam się porywać na FCE jak wystarczy B2. I tak pewnie obleje :) Ale co Tam:) Ok wracam do nauki.
Pozdrawiam wszystkich a szczególnie PYZE i NADIR ;)
P.S.
Jakie były zasady na ustnym wchodzenia? Czy można sobie ze znajomym wejść czy też po liście leci z kim popadnie?
Oraz jak się wchodzi na pisemny czy usadzają po nazwiskach czy jest jakieś losowanie? Czy kto gdzie usiądzie tam siedzi? Wiem że są sztywne reguły odnośnie odległości osoby od osoby musi być m odstępu oraz słyszałem że komisja nie może chodzić między ławkami.

To chyba najłatwiej zdać ten:

Międzynarodowe certyfikaty językowe city & guilds

Z prawdziwą satysfakcją pragniemy poinformować, że od 1 stycznia 2006 następujące certyfikaty językowe City & Guilds od poziomu B2 wg Common European Framework stanowią w postępowaniu kwalifikacyjnym w służbie cywilnej potwierdzenie znajomości języka angielskiego (rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 grudnia 2005, Dz. U. 266, poz. 2230).

International English for Speakers of Other Languages (IESOL) – poziom Communicator, Expert i Mastery

Nie ma speakingu i use of english.

25 mar 2009, 20:22
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

TELC przy FCE to prościutki, banalny egzamin

Slusznie.
Gra na fotepinie też jest prościutka.
Wystarczy odpowiednimi palcami uderzać w odpowiednie klawisze w odpowiednim momencie.
Btw. Grasz na fortepianie?

bialadama                    

Znam osoby, które mają TELC- jedna ze szkół do której niegdyś chodziłam, dała ten papierek całej grupie, ale niektóre z tych osób- za przeproszeniem- jedynie dukały po angielsku.

Bajki opowiadasz.
"Papierek" przychodzi z Franfkurtu.

Ostatnio edytowano 25 mar 2009, 20:44 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

25 mar 2009, 20:44
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Wczoraj postanowiłem zrobić sobie test modelowy ze słuchania i miałem tylko 52 punkty czyli na granicy zdania, ale na egzaminie dojdzie jeszcze stresik. PYZA czy te testy ze słuchania są na takim samym poziomie na egzaminie czy trudniejsze. tematyka podobna? Czyli wiadomości i wywiad radiowy+ coś jeszcze?

Masz 3 części "Listening comprehension": 1 i 3 po 5 minut, 2-ga -10 minut.
part 1: (listening for gist - czyli słuchanie "istotnych rzeczy" )monolog, np. wiadomości radiowe. Z przerwami. W trakcie słuchania musisz zaznaczać 5 x "T' lub "F".
part 2:  (listening for detail - czyli słuchanie szczegółów )
dialogi, np. wywiad radiowy. Ciurkiem. W trakcie słuchania musisz zaznaczać 10 x "T' lub "F".
part 3: (selective listening - czyli słuchanie "wybiorcze")
5 krótkich tekstów po ok 45 sek, z przerwami ok. 15 sek., zaznaczasz 5 x "T' lub "F".
I zawsze masz 30 sek. na sprawdzenie odpowiedzi.

Na moim egzaminie zdarzyło się, w tekście po zaznaczeniu chyba 4-tej odpowiedzi "T' lub "F' przez parę minut nie było nic w tekście by odpowiedzeieć "T' lub "F' na piąte zdanie! Wszyscy pomyśleli tak samo: pewnie przegapili je i zaczęli gorączkowo szukać (w cały czas mówionym tekście) odpowiedzi na kolejne 6 czy 7  "T' lub "F'. W tym czasie poleciał tekst, w którym była mowa na temat ujęty w  piątym zdaniu! I to już wszystkich wybiło z rytmu, bo w ciągu ostaniej minuty skumulowały się, powiedzmy, aż 4 odpowiedzi "T' lub "F"!!
Czasem bywa test, ze wystarczy zaznaczyć wszystkie "T" i będzie 60% lub taki, że odwrotnie - wszystkie "F" i będzie 60%, ale czasem jest 50 na 50! Nie ma reguły.

Masz tu przykład.
Fragment spisany przeze mnie ze słuchu:

Talk
English B2
Listening comprehenion
Part 1
You hear a news program.
First you will half a minute to read the items. Then you wil hear the news.
You wil hear the news only once.
Decide if the statement for each of the items is true – plus -  or not true – minus - and mark your answers on the answer sheet. Now you will half a minute to read the items.

It’s six o’clock and you’re listening to the news with Michael Daver.
Good evening.
Here are today's national and international headlines.
Five miners who were trapped under ground two days ago have been released on hand by rescuers in Australia. The five men were trapped when a small earthquake stroke the area in which they were working in a gold mine near Perth (?) in western Australia and the roof of mine collapsed. Two have minor injuries but they are said to be at no danger. The men have now been transferred to the hospital in Perth (?).

Zdanie dotyczące wysłuchanej wiadomości radiowej:
There has been a terrible accicdent in Japan with many dead.

I teraz zdecyduj:
True or False?
:D

Zefirek207                    

Oraz jak się wchodzi na pisemny czy usadzają po nazwiskach czy jest jakieś losowanie? Czy kto gdzie usiądzie tam siedzi?
Wiem że są sztywne reguły odnośnie odległości osoby od osoby musi być m odstępu oraz słyszałem że komisja nie może chodzić między ławkami.

Wchodzi się parami ustalonymi przed egzamienm.
Przed wejściem na salę egzaminacyjną każda para ma 10 minut na przygotowanie się do zadanego tematu w "poczekalni".
Ale przygotowujecie się samodzielnie, bez porozumiewania się. Można sobie notować plan wypowiedzi i póżniej z niego korzystać.
Jak więc wchodzicie na salę, to już jesteście przygotowani - nie improwizujecie na prędce.
Komisja decyduje kto rozpoczyna. Warto rozpocząć od przywitania się, takiego "zagajenia" przed merytoryczną discussion.

Ostatnio edytowano 27 mar 2009, 21:26 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

26 mar 2009, 21:54
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Masz tu przykład.
Fragment spisany przeze mnie ze słuchu:

English B2
Listening comprehenion
Part 1
It’s six o’clock and you’re listening to the news with Michael Daver.
Good evening.
Here are today's national and international headlines.
Five miners who were trapped under ground two days ago have been released on hand by rescuers in Australia. The five men were trapped when a small earthquake stroke the area in which they were working in a gold mine near Perth (?) in western Australia and the roof of mine collapsed. Two have minor injuries but they are said to be at no danger. The men have now been transferred to the hospital in Perth (?).

Zdanie dotyczące wysłuchanej wiadomości radiowej:
There has been a terrible accicdent in Japan with many dead.
I teraz zdecyduj:
True or False?

Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę wrzucić ten plik audio na serwer np. <a href="http://odsiebie.com/" target="_blank">http://odsiebie.com/</a>

27 mar 2009, 21:25

POSTY        10
<a href="http://englishtips.org/index.php?newsid=1150799442" target="_blank">TELC B2 Practice Tests</a>

Enjoy!

27 mar 2009, 22:27
Amator
Własny awatar

POSTY        14

<a href="http://englishtips.org/index.php?newsid=1150799442" target="_blank">TELC B2 Practice Tests</a>

Enjoy!

Dziekuję
Bardzo pomocne materiały.

28 mar 2009, 10:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona