Na znojną walkę, krwawy bój z wrogami, Każdego z nas sumienia wezwał głos. Przebojem iść, a los iść musi z nami, A jeśli nie, to przełamiemy los.
Życie lub śmierć rozdziela nam przypadek największym prawem nam żołnierska cześć. granatów huk, bojowych wypraw ślady twardego życia twardą piszą pieśń.
Bo nasza pieśń nie pachnie rozmarynem nie ma w nich dziewcząt ni pachnących ust jak nasze życie pachnie krwią i dymem pieszczotą rąk karabinowy spust.
Naszą muzyką cekaemów bicie nocne ataki nam rozrywką są choć wrogi pocisk przetnie czyjeś życie to pozostanie, wywalczy wolność swą.
Dość mamy pęt, skończyła się cierpliwość Dość mamy więzień i spalonych miast mścicielska pięść wymierzy sprawiedliwość a naszą pieśń poniesie aż do gwiazd.
Bo nasza piesń nie brzęczy łańcuchami kipi w neij bunt, nasz sprawiedliwy gniew ten przeciw nam kto dziś nie idzie z nami jak wyrok groźny jemu jest nasz śpiew.
Ten przeciw nam kto dziś nie idzie z nami jak wyrok groźny jemu jest nasz śpiew.
Piosenka powstała w październiku 1943 r. w 3 Wileńskiej Brygadzie Partyzanckiej AK Gracjana Fróga "Szczerbca" w bunkrze nad jeziorem Dubińskim w rejonie Sużan. Podczas wieczorów w bunkrze, spędzanych na cichym nuceniu piosenek lub opowiadaniu anegdot, główny ich inicjator Henryk Rasiewicz "Kim", pod wpływem piosenki o Legii Cudzoziemskiej "To śpiewa noc", śpiewanej przez Franciszka Gradziewicza "Bosego", ułożył pod jej melodię tekst, który zatytułował "Na znojną walkę". Piosenka bardzo szybko zyskała popularność wśród partyzantów, stała się hymnem 3 Brygady oraz była śpiewana przez wszystkie oddziały partyzanckie Wileńszczyzny i Nowogródczyzny a nawet przeniknęła na Polesie, Wołyń i Białostockie. Z czasem stała się hymnem wszystkich wileńskich partyzantów. Była tak popularna, że śpiewano ją nawet w "ludowym" Wojsku Polskim jeszcze w 1946 r. ! http://www.youtube.com/watch?v=KkDs-UuVIhY&NR=1
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
07 wrz 2009, 20:07
Piosenka jest dobra na wszystko
Nadir
Była tak popularna, że śpiewano ją nawet w "ludowym" Wojsku Polskim jeszcze w 1946 r. !
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
07 wrz 2009, 21:18
Zakazane piosenki (w czasach PRL'u)
Kolejna piosenka z serii zakazanych czasach PRL'u Andrzej Kołakowski - Niewolnictwo
Pieśń Andrzeja Kołakowskiego do słów wiersza kpt Zdzisława Brońskiego "Uskoka" legendarnego dowódcy oddziałów WIN na Lubelszczyżnie.
A kto chce być sługą niechaj sobie żyje, niechaj sobie powróz ukręci na szyję, Niechaj swoją wolę na wieki okiełzna, pan jest niedaleko - niech do niego pełza.
Niechaj jak pies wierny czołga się bez końca za żydowskim biczem, który go potrąca. i najpierw głaskany, a potem wzgardzony niechaj bolszewikom wybija pokłony.
A kto chce być wolny i prawe ma serce niech walczy, niech cierpi choćby w poniewierce niech ducha pokrzepi myślą o przyszłości niech czoła nie zniży w podlej służalczości
A kto chce być sługą niechaj sobie żyje, niechaj sobie powróz ukręci na szyję, A kto chce być wolny i prawe ma serce niech cierpi, niech walczy choćby w poniewierce.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
10 wrz 2009, 19:37
Patrick Swayze 1952-2009
Patrick Swayze - She's like the wind Autor: Patrick Swayze, Stacey Widelitz She's like the wind through my tree She rides the night next to me She leads me through moonlight Only to burn me with the sun She's taken my heart But she doesn't know what she's done
Feel her breath on my face her body close to me Can't look in her eyes she's out of my league Just a fool to believe I have anything she needs She's like the wind
I look in the mirror and all I see Is a young old man with only a dream Am I just fooling myself that she'll stop the pain Living without her I'd go insane.
Bardzo dowolny przekład:
Ona jest jak wiatr wśród drzew, Ona płynie nocą obok mnie, Ona wiedzie mnie ku księżycowi po to tylko by mnie spalić słońcem. Ona zabrała mi serce, ale nie zdaje sobie sprawy co zrobiła.
Czuję jej oddech na mojej twarzy, jej ciało tuż obok mojego nie śmiem spojrzeć jej w oczy ona jest z innego świata Trzeba być głupim, aby uwierzyć - nie mam nic takiego czego ona pragnie. Ona jest jak wiatr.
Spoglądam w lustro i widzę w nim starego młodzieńca jedynie ze swym marzeniem Czy ja sam siebie oszukuję, że ona powstrzyma ból? Żyjąc bez niej postradałbym zmysły.
15 wrz 2009, 18:20
Patrick Swayze 1952-2009
Nadir
Patrick Swayze - She's like the wind She's like the wind through my tree... Bardzo dowolny przekład:
Ona jest jak wiatr wśród drzew, Ona płynie nocą obok mnie, Ona wiedzie mnie ku księżycowi po to tylko by mnie spalić słońcem. Ona zabrała mi serce, ale nie zdaje sobie sprawy co zrobiła.
Czuję jej oddech na mojej twarzy, jej ciało tuż obok mojego nie śmiem spojrzeć jej w oczy ona jest z innego świata Trzeba być głupim, aby uwierzyć - nie mam nic takiego czego ona pragnie. Ona jest jak wiatr.
Nadirku! No nie miałam pojęcia, że taki romantyk w Tobie drzemie! No, no Mnie też zrobiło się bardzo smutno, bo Patryk to moja wielka młodzieńcza miłość
16 wrz 2009, 10:23
Kurica ? nie ptica, Polsza ? nie zagranica
17 września - Paweł Kukiz
Kurica ? nie ptica, Polsza ? nie zagranica Więc polej wódki, Grisza, bo zaraz oddasz strzał.
W tył głowy, potem do dołu, Ciało na ciało się zrzuci, Sasza ugnieść je musi.
A spychacz zepsuł się nam więc polej Grisza, Tak z duszy dla Saszy, bo spychacz nie ruszy.
Ile ich jeszcze zostało, a naszym chce się już spać Raboty oczeń mnoga, starszyna chodzi zły
Psuje się pogoda, a jeszcze tylu ich! Tylu ich jeszcze zostało, a spychacz zepsuł się nam.
Tam w dole się jacyś ruszają, wypijmy, Grisza, do dna Kończy się podły kwiecień, zaczyna zielony maj.
A nam wciąż nowych dowożą, nie dają wytchnienia nam Eeee, Grisza co jest z tobą, czyżby ci było ich żal?
Kurica ? nie ptica, to tylko polski pan Niech Wasia wapnem sypnie, na ten ostatni stos.
A wapno pamięć rozpuści, sumienie prześpi się w nas, A potem, by nie bolało, posadzi się tu las.
I prawda nie wyjdzie na jaw, a Stalin odznaczy nas Tylu ich jeszcze zostało, a spychacz zepsuł się nam.
Tam na dole się jacyś ruszają Wypijmy, Grisza, do dna!
17 wrz 2009, 13:32
Piosenka o ludobójstwie
Na youtube znalazłem piosenkę Jacka Kaczmarskiego o sowieckiej zbrodni ludobójstwa w Katyniu
Ballada Katyńska /Jacek Kaczmarski/
Ciśnie się do światła, niby warstwy skóry, tłok patrzących twarzy spod ruszonej darni. Spoglądają jedna znad drugiej do góry, ale nie ma ruin - to nie gród wymarły.
Raz odkryte krzyczą, zatęchłymi usty lecą sobie przez ręce, wypróchniałe w środku. W rów, co nigdy więcej nie będzie już pusty. Ale nie ma krzyży - to nie groby przodków...
Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy, po miskach czerepów - robaków gonitwy. Zgniłe zdjęcia, pamiątki, mapy miast i wsi, ale nie ma broni - to nie pole bitwy.
Może wszyscy byli na to samo chorzy? Te same nad karkiem okrągłe urazy, przez które do ziemi dar odpłynął Boży. Ale nie ma znaków, że to gród zarazy.
Jeszcze rosną drzewa, które to widziały. Jeszcze ziemia pamięta kształt buta, smak krwi. Niebo zna język, którym komendy padały, nim padły wystrzały, którymi wciąż brzmi.
Ale to świadkowie żywi - więc stronniczy. Zresztą, by ich słuchać trzeba wejść do zony. Na milczenie tych świadków może pan ich liczyć. Pan powietrza i ziemi i drzew uwięzionych
Oto świat bez śmierci, Świat śmierci bez mordu, Świat mordu bez rozkazu, rozkazu bez głosu, Świat głosu bez ciała i ciała bez Boga, Świat Boga bez imienia, imienia bez losu.
Jest tylko jedna taka świata strona, gdzie coś, co nie istnieje, wciąż o pomstę woła. Gdzie już śmiechem nawet mogiła nieczczona. Dół nieominięty dla orła - sokoła.
(O pewnym brzasku, w katyńskim lasku, strzelali do nas sowieci...)
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
20 wrz 2009, 10:57
Jesienna zaduma...
Zaplątana w babie lato wpół tęsknotach wpół marzeniach pochylona nad herbatą z szarą twarzą jak z kamienia nieobecna zapatrzona w czarną pustkę gdzieś nad głową ciągle czeka, na coś czeka niewidzialna dla nikogo....
Ona jest inna nie wczorajsza nie dzisiejsza Ona jest inna nie tutejsza nie tamtejsza gdzieś miedzy ziemią a chmurami zawieszona zapada wieczór wszyscy biegną gdzieś... A ona??
Bardziej jesienna niż jesień i bardziej smutna niż łzy i znowu przeminął wrzesień i nie zdarzyło się nic... Kilka zielonych uniesień zasypał złocisty pył jej oczy wpatrzone w jesień bardziej żałobne niż kir...
Kilka starych fotografii i rozmowa nie skończona w dawnych listach kiedyś ważnych cóż dziś znaczą tamte słowa
Pogubiona jak wspomnienia tamtą jesień chce powtórzyć i znów zgubić chce samotność lub samotność chcę ją zgubić...
Ona jest inna - nikt zrozumieć jej nie umie i ona nawet sama siebie nie rozumie od lat niezmiennie na świat patrzy jak zza szyby i ciągle żyje, ciągle żyje tak na niby...
22 wrz 2009, 09:19
Specjalna dedykacja
Gosik
Nadirku! No nie miałam pojęcia, że taki romantyk w Tobie drzemie! No, no Mnie też zrobiło się bardzo smutno, bo Patryk to moja wielka młodzieńcza miłość
dla wszystkich romantyczek i romantyków:
Time in a bottle Jim Croce
If I could save time in a bottle The first thing that I'd like to do is to save every day 'til eternity passes away just to spend them with you.
If I could make days last forever if words could make wishes come true I'd save every day like a treasure and then again I would spend them with you
But there never seems to be enough time to do the things you want once you find them I've looked around enough to know that you're the one I want to go through time with
If I had a box just for wishes and dreams that had never come true The box would be empty except for the mem'ries of how they were answered by you
But there never seems to be enough time to do the things you want once you find them I've looked around enough to know that you're the one I want to go through time with you.
Czas (zachowany) w butelce
Gdybym mógł zachować czas w butelce, pierwszą rzeczą jaką bym zrobił, to zachowałbym każdy dzień póki wieczność przeminie, aby tylko spędzić go z tobą.
Gdybym mógł uczynić, by dni trwały wiecznie, gdyby słowa mogły spełniać życzenia, to zachowałbym każdy dzień jak skarb i wówczas znowu spędziłbym go z tobą.
Ale wydaje się, że nigdy dosyć czasu, aby robić to wszystko co chcesz. Rozglądam się wokół i wiem na pewno, że jesteś tą jedyną, z którą chcę przejść ten czas.
Gdybym miał skrzynkę na życzenia i marzenia, które nigdy się nie spełniły skrzynka byłaby pusta z wyjątkiem wspomnień chwil, które były wypełnione tobą.
Ale wydaje się, że nigdy dosyć czasu aby robić to wszystko co chcesz. Rozglądam się wokół i wiem na pewno, że jesteś tą jedyną, z którą chcę przejść ten czas.
26 wrz 2009, 20:42
Fajne piosenki wrzucacie. Ja osobiście kocham - z polskich artystów KULT (Buldog etz), HEY i DŻEM(ale nie wszystko Dżemu), Anię Dąbrowską i Czesława Niemena.
Z zagranicznych - PinkFloyd, Deep Purple(ale też nie wszystko), Skid Row.
Podoba mi się Sabaton o którym tu pisaliście, kilka utworów Quuen, piosenki z Dirty Dancing (ach, ten nieodzałowany Patrick i jak on kochał pięknie), i wiele innych.
No i poza tym uwielbiam polskiego punk rocka, stare zespoły - Zielone Żabki, IŁ62, Post Regiment, Armia itd
Lubię muzykę reggae.
I poważną, Chopina i Beethovena.
Pozdrawiam melonamów!
____________________________________ Całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji. A.S. Narrenturn Cicho, cicho (...). To nie demony, nie diabły... Gorzej. To ludzie. A. S. Wieża jaskółki
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
To jest mistrzostwo świata - muzyki i tekstu, jedynie Niemen jeszcze tak mnie zachwyca.
____________________________________ Całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji. A.S. Narrenturn Cicho, cicho (...). To nie demony, nie diabły... Gorzej. To ludzie. A. S. Wieża jaskółki
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
07 paź 2009, 15:14
Powrót Donalda "Ex Dance"
Tysiące mil zjechałem I setki miast. Nie zawsze pracowałem, Żyłem jak ptak...