Ajed, walka z korupcją, nie może oznaczać walki z tymi, którzy walczą z korupcją.
Uważasz, że winnymi są Tomasz Kaczmarek, Mariusz Kamiński, Zbigniew Ziobro i oczywiście Jarosław Kaczyński. Janusz Czesław Wojciechowski ( polski polityk i prawnik, sędzia, były prezes Najwyższej Izby Kontroli, poseł na Sejm II kadencji, wicemarszałek IV kadencji Sejmu, od 2004 deputowany do Parlamentu Europejskiego) twierdzi, że winni są doktor G. i posłanka S. I Weronika M. Myślisz, że kłamie?
A może w Polsce nigdy nie było (i nie ma) korupcji?! To może rozwiązać CBA? A może za jednym zamachem i CBŚ? Przecież w naszym kochanym kraju wszystko jest zgodne z prawem, a wszyscy obywatele są uczciwymi ludźmi. Wszyscy by odetchnęli. Budżet, przy okazji, również...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 lis 2013, 11:21
Re: Rząd PO - zobowiązania i ich realizacja
Nigdzie tego nie napisałem. Korupcję należy zwalczać - i CBA - jest do tego niezbędne. Uważam tylko, że jeśli CBA łamie prawo podczas postępowania, to konsekwencją tego jest uniewinnienie na podstawie tak zebranych materiałów. A osoby, które przekroczyły uprawnienia podczas postępowań - jeśli istotnie tak było - powinny ponieść za to odpowiedzialność, bo konsekwencją ich niezgodnego z prawem działania, jest uniewinnienie osób, które powinny ponieść konsekwencje.
18 lis 2013, 13:35
ajed
Nigdzie tego nie napisałem.
Masz rację: nigdzie tego nie napisałeś. Napisałeś natomiast:
ajed
walka z korupcją, nie może oznaczać przyzwolenia dla łamania prawa w celu jej wykrycia. I tego dotyczą wyroki w sprawie doktora G. i posłanki S.
Tłumacząc to z polskiego na nasze wychodzi to, co napisałem, czego Ty nie napisałeś
ajed
Uważam tylko, że jeśli CBA łamie prawo podczas postępowania, to konsekwencją tego jest uniewinnienie...
Dokładnie. A jeśli CBA nie łamie prawa to konsekwencją tego jest ukaranie... Tak powinno być. A wygląda na to, że nie jest. No chyba, że europoseł Wojciechowski kłamie...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 lis 2013, 20:10
ajed
Korupcję należy zwalczać - i CBA - jest do tego niezbędne.
Tylko że od 6 lat nie tylko uniewinniają przestępców, ale chcą karać "policjantów", który łapią przestępców.
Ajed, a jakie znasz osiągnięcia Platformy (podobno" obywatelskiej", choć bardziej pasowałoby "kolesiowskiej") w walce z korupcją?
Nie znasz? Pomogę Ci: 1) Dżulja Pitera (PO). Wykryła dorsza za 8 zł 70 groszy posłu PISu. (niektóre źródła podają 12,30 ale wystarczy wpisać w google: pitera + śledź) 2)
Więcej nie pamiętam
Przy okazji drugi wynik z googli: Julia Pitera ma przeprosić b. szefa CBA Mariusza Kamińskiego za podanie nieprawdy, że CBA ją podsłuchiwało i że opóźniało zatrzymanie b. ministra sportu Tomasza Lipca. http://niezalezna.pl/16479-pitera-przeprosi-b-szefa-cba
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
18 lis 2013, 23:03
Nie dyskutuje się z faktami a fakty są takie, że ogół nowej rzeczywistości, wykreowanej przez sztukmistrzów, podobno obywatelskich, zamyka się w:
... Wśród polityków się obracałem i licznych poznałem. I przekonałem się, że lepiej przestawać z k....., bo k.... mają chociaż jakiś swój honor i jakieś zasady.
Andrzej Sapkowski - "Sezon Burz" Wiedźmin
Jedyne co mnie jeszcze dziwi to obrońcy tego g..., odmieniający słowo "prawo" na wszelkie możliwe sposoby. Nawet średnio inteligentny skarbowiec z kilkuletnim stażem powinien dostrzec, że nie ma czegoś takiego jak sztywna litera prawa. W tym kraiku rację ma ten co wyczyta sobie z przepisu coś co będzie pasowało do jego koncepcji i zadba o odpowiednie poparcie dla swojej tezy. Im więcej znajdzie klakierów dla tego co sobie wyinterpretował tym bardziej stanie się to wiarygodne i traktowane będzie jak prawo obowiązujące. To czysta i zwykła kpina. Niejednokrotnie już o tym pisałem ale bez myślenia, zdrowego rozsądku oraz respektu dla zasad elementarnych nie ma szans na jakąkolwiek przyzwoitą przyszłość. A wiara w sztywną literę prawa jest może słuszną mrzonką ale najpierw należy określić kto będzie miał wyłączne prawo by jednoznacznie tłumaczyć tę literę z polskiego na nasze.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
19 lis 2013, 00:45
Nadir
Masz rację: nigdzie tego nie napisałeś. Napisałeś natomiast:
ajed
walka z korupcją, nie może oznaczać przyzwolenia dla łamania prawa w celu jej wykrycia. I tego dotyczą wyroki w sprawie doktora G. i posłanki S.
Tłumacząc to z polskiego na nasze wychodzi to, co napisałem, czego Ty nie napisałeś
No jednak nie wychodzi na to samo. Pewne standardy muszą być przestrzegane przez wszystkich . Również przez funkcjonariuszy CBA. Jeśli idą "na skróty" to osoby ewidentnie winne - zostaną uniewinnione. Dowody uzyskane z naruszeniem prawa - nie mogą służyć do obciążania. Aż tak trudno to zrozumieć? Następny krok to przypalanie podejrzanych byś się przyznał, bo przecież ewidentnie jesteś winny.
Dokładnie. A jeśli CBA nie łamie prawa to konsekwencją tego jest ukaranie... Tak powinno być. A wygląda na to, że nie jest. No chyba, że europoseł Wojciechowski kłamie...
Wygląda na to, że jednak jest - tak przynajmniej wynika z wyroków sądów. Można, jak europoseł Wojciechowski mieć inną ocenę sytuacji, tyle tylko, że od oceny przestrzegania prawa są sądy, a nie europosłowie.
@badman - owszem znam również akcje CBA podejmowane za obecnych rządów. Nawet z naszego (skarbowego) podwórka. Tyle, że CBA przestało być celebrytą i nie rozgłaśnia na konferencjach prasowych swoich działań.
19 lis 2013, 08:39
ajed
No jednak nie wychodzi na to samo. Pewne standardy muszą być przestrzegane przez wszystkich .
A gdzie ja napisałem, że nie? Ty wierzysz, że CBA rozkochiwało w sobie "ofiary", upijało "ofiary", wręczało "ofiarom" na siłę koperty z pieniędzmi, a ja wierzę, że CBA nie rozkochiwało, nie upijało i nie wręczało na siłę kopert. Piszę o wierze, bo ani Ty ani ja nie mamy akt spraw - tylko wiara nam pozostała...
ajed
Wygląda na to, że jednak jest - tak przynajmniej wynika z wyroków sądów. Można, jak europoseł Wojciechowski mieć inną ocenę sytuacji, tyle tylko, że od oceny przestrzegania prawa są sądy, a nie europosłowie.
tak przynajmniej wynika z wyroków sądów Taaaaak...
Przywołam wspomnianego europosła Janusza Wojciechowskiego - byłego Prezesa Najwyższej Izby Kontroli: Coraz mniej rozumiem sądy, chwilami wcale… viewtopic.php?p=114948#p114948
19 lis 2013, 19:54
Poprawiliśmy oblicze zmęczonego gabinetu Tuska
Załącznik:
rzad-po-rekonstrukcji_17661820.jpg
Już dziś i tylko u nas "rekonstrukcja" rządu! Bo jego członkowie wyglądają na zmęczonych. Doradzamy więc botoks, kwas, skalpel i nici. Po takich zabiegach rząd będzie jak nowy. Zresztą według opozycji zapowiadana rekonstrukcja będzie i tak tylko kosmetyką. - Rekonstrukcję trzeba zacząć wiadomo od kogo: od premiera - powtarzają krytycy rządu.
Gabinet Donalda Tuska (56 l.) ma się źle i koniecznie trzeba coś zrobić. Choćby poprawić wygląd. Ministrowie mocno się ostatnio postarzeli; narzekają w telewizji, że są zmęczeni, niektórzy wyglądają na chorych. Poprosiliśmy więc dr. Andrzeja Ignaciuka, prezesa Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Aging, by pomógł odmienić gabinet Donalda Tuska (56 l.). Dla niego taka rekonstrukcja to nic trudnego.
I tak Krystyna Szumilas (57 l.) ma twarz "ciężką" i smutną poprzez obniżone kąciki ust. Wąskie usta dodają jej zaciętości. Recepta? - Uniesienie skóry ku górze. Wypełnienie ust i podniesienie kącików ust - podpowiada ekspert. Minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski (50 l.) ma wyraz twarzy twardy, zacięty, mroczny. Przydałoby mu się rozluźnienie skóry wokół oczu i nieznaczne uniesienie brwi, także powiększenie ust. Wiceminister Janusz Piechociński (53 l.) wygląda z kolei na zezłoszczonego i chorego, trzeba mu więc unieść skórę na policzkach. Do zlikwidowania zmarszczka między brwiami. Jacek Rostowski (62 l.) musi coś zrobić z workami pod oczami. Zalecana plastyka powiek, odessanie nadmiaru tłuszczu na szyi, wstrzyknięcie botoksu na czoło i podniesienie ust kwasem hialuronowym.
A premier? - Toksyna botulinowa na lwie zmarszczki między brwiami i na czoło, uniesienie kącików ust, spłycenie zmarszczek oraz nieznaczne powiększenie górnej wargi. - podpowiada dr Ignaciuk. No to do roboty!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
19 lis 2013, 22:38
avacs
... Wśród polityków się obracałem i licznych poznałem. I przekonałem się, że lepiej przestawać z k...., bo k.... mają chociaż jakiś swój honor i jakieś zasady. Andrzej Sapkowski - "Sezon Burz" Wiedźmin
Jedyne co mnie jeszcze dziwi to obrońcy tego g..., odmieniający słowo "prawo" na wszelkie możliwe sposoby.
A wiara w sztywną literę prawa jest może słuszną mrzonką ale najpierw należy określić kto będzie miał wyłączne prawo by jednoznacznie tłumaczyć tę literę z polskiego na nasze.
Reszta jest milczeniem
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
19 lis 2013, 23:50
Nadir dokładnie tak. Pozostaje nam wyłącznie wiara, bo nikt z nas nie widział akt i zapewne nigdy nie zobaczy. Tylko, że ja wierzę sądom, które miały wgląd w akta i kwestionowały legalność działań CBA, Ty europosłowi, który dostępu do akt nie ma, a swoją wiedzę na temat legalności działań CBA czerpie od partyjnych kolegów podejrzewanych o przekroczenie uprawnień. Kto z nas był bliżej prawdy, oceni historia, choć my pewnie tego nie dożyjemy, a jeśli nawet zdążymy zapomnieć o tej dyskusji
20 lis 2013, 10:02
Historia też nie będzie miała dostępu do akt, a jedynie relacje panów posłów Wojciechowskich.
A w "sprawie Sawickiej", nie możnaby tego jakoś ustawowo uregulować, że CBA może wręczać łapówki komu chce, w jakiej wysokości chce i za co chce? Nie przemawia do mnie teza, że skoro agent Tomek rozkochiwał w sobie Sawicką, to wręczenie jej łapówki nie może być karalne.
20 lis 2013, 16:41
ajed
Nadir dokładnie tak. Pozostaje nam wyłącznie wiara, bo nikt z nas nie widział akt i zapewne nigdy nie zobaczy. Tylko, że ja wierzę sądom, które miały wgląd w akta i kwestionowały legalność działań CBA, Ty europosłowi (...)
Sędzia nie jest jedynym, który miał dostęp do akt. Inne osoby, które miały dostęp do akt potwierdzają legalność działań CBA. Dasz sobie rękę uciąć, że gdyby orzekał inny sędzia wyrok byłby taki sam? Na pewno nie. Szkoda byłoby Ci ręki.
20 lis 2013, 21:54
Specjaliści boją się bagna po ministrze finansów
- Zamienił stryjek siekierkę na kijek... oby tak nie okazało się, bo eksperci boją się tego bagna jakim jest ministerstwo finansów - mówi Andrzej Romanek (SP).
- Szkoda, że cały rząd nie podał się do dymisji - narzeka Jadwiga Wiśniewska (PiS).
Czy opozycja widzi coś pozytywnego w tych zmianach, czy to w ogóle było możliwe? Czy też premier w oczach konkurencji politycznej był skazany na porażkę już wczoraj, kiedy jeszcze nic nie było wiadomo? - Ja liczyłem na pozytywne zmiany, a premier mnie zawiódł - mówi Dariusz Joński (SLD).