Wspomniany wyżej przez AGA <a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/zalecenia_10062008.pdf" target="_blank">dokument</a> mówi iż wynikiem wartościowania będą ( czyżby nienaruszalne??) i rozłączne przedziały punktowe , do których są przyporządkowane stanowiska w urzędzie tworząc pewną hierarchię.
Czy dostaliście już "hierarchie stanowisk w urzędzie" w oparciu o przedziały punktowe ? Jakoś nie wszystkie urzędy wykonały to zalecenie i pewno będą miały problemy z hierarchią ) Ja jeszcze nie widziałem takiej tabelki w swoim urzędzie. Może zamieścicie swoje tabelki podziału stanowisk albo prześlijcie je do mnie a ja to zrobię na forum.
<a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/TRostkowski_Wynagrodzenia_w_SC_ver_2.0.pdf" target="_blank">Drugi dokument wskazany przez AGA na forum</a> jest jeszcze ciekawszy i powinien być wnikliwie przeczytany przez pracowników kadr jak i komisje wartościujące. Ciekawe jakie są wasze opinie o nim ?
Tak mamy już przedziały punktowe, jest już decyzja NUS w tym temacie. Mój NUS zdecydowął się na 14 przedziałów. NUS ma XIV, zastępca XIII, gł. księgowy XII. , w I nie ma nikogo, w II są osoby wprowadzające deklaracje. Większość osób oczywiście uważa że jest za nisko .....
Po przeczytaniu dokumentów zwłaszcza Rostkowskiego doszłam do wniosku, że dopiero teraz można byłoby się wziąść za opisywanie stanowisk i wartościowanie. Mnie dała do myślenia m.in jedna rzecz z tego dokumentu, że mieliśmy opisać stan zastany obecnie w urzędzie i nie powinno być na siłę opisywanie czegość czego tak na prawdę nie ma, albo nie do końca jest tak jak w opisie. A czy nie macie wrażenia, że ta koncepcja chce zabrać pieniądze niższym stanowiskom a dać wyższym. Wszystko ma być w ramach posiadanych funduszy, tworząc za chwile siatkę płac i dokładnie stosując metodę, że jedna kwota wynagrodzenia może być zastosowana tylko w dwóch progach punktowych dostajemy na prawdę dużą rozpiętość wynagrodzeń (im więcej progów tym większa rozpiętość). Robiąc tylko próbę dla I progu średnia 1200 i skoki procentowe tak jak proponowane jest w dokumencie dochodzimy do dużych rozpiętości płac. No ale to już nie moja głowa tylko szefów
11 lip 2008, 12:31
Wartościowanie, wartościowanie..... Pracownicy US Dąbrowa Górnicza zapoznali się z wynikami 2 lipca Dzień wcześniej brać skarbowa nie wytrzymała i napisała pismo do NUSa.......
12 lip 2008, 21:21
Wartościowanie...?
A mnie to wyglada na kość niezgody rzuconą nam na pożarcie. I co My robimy? już żremy się o punkty i wirtualna kasę, a co będzie gdy wejdziemy do "reala"? Otóż to co zwykle - swary, obrazy, dogadywanki, zazdrość i zgrzytanie zębów. Poczekamy zobaczymy.
13 lip 2008, 11:22
esk10
Wartościowanie...?
A mnie to wyglada na kość niezgody rzuconą nam na pożarcie.
Zamiast chleba dostaliśmy igrzyska. A "cezar" ze świtą siedzi na trybunie i ma ubaw.
Po co się w ogóle denerwować tymi punktami? Przecież nawet jak nie było punktów to wiadomo było kto i za co dostanie podwyżkę i awans. Dawali jak chcieli i będą dawać jak zechcą. :zygi: Ale dopóki walczymy między sobą o te ochłapy, to mają spokój. Wiedzą, że zajęci "punktowaniem" nie rzucimy się na nich.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
13 lip 2008, 12:33
KIP piszący. U nas każdy na pierwszej llinii dostał po 231 pkt. bez względu na stanowisko (inspektor - st. komisarz). Ile mają kadry, ogólny i inne komórki nie wiem - po co się denerwować. Interwencja co do opisu stanowiska (w konsekwencji równiez punktów) nic nie dała. Jak każdy podpisałam listę o zapoznaniu się z wartościowaniem.
Przesyłam coś co może wskaże na środki. Nie wiem tylko jak to przełoży się na punkty.
INFORMACJA W SPRAWIE PODZIAŁU ŚRODKÓW Z REZERWY CELOWEJ POZ. 60
Z ogólnej kwoty środków ujętych w rezerwie (tj. 528.591 tys. zł) na sfinansowanie dodatków specjalnych przeznaczono ok. 30% środków tj. 134. 919 tys. zł (bez pochodnych), ok. 158.773 tys. zł (wraz z pochodnymi).
W procedurze podziału środków przyjęto zasadę, że wysokość środków przeznaczonych na dodatki specjalne odpowiada średniej dla członka korpusu służby cywilnej (tj. 87,73 zł/m-c bez pochodnych) – Uchwała RM nr 133 z dnia 11 czerwca 2008 r. (MP Nr 49, poz. 435).
Na poziomie urzędu, podział środków na dodatki specjalne powinien być dokonany zgodnie z zasadami wynikającymi z Kodeksu pracy, a w szczególności – równego traktowania pracowników oraz niedyskryminacji. Należy także zaznaczyć, że art. 57 ust. 2 ustawy o służbie cywilnej przewiduje obligatoryjne przyznanie tego dodatku wszystkim członkom korpusu służby cywilnej w terminie od 1 stycznia 2008 r. Niedyskryminację i równe traktowanie pracowników należy rozumieć zgodnie z zasadami określonymi w Kodeksie pracy, a potwierdzonymi w orzeczeniach sądów i trybunałów.
Przykładowe sposoby podziału środków na dodatki specjalne w urzędach (wskazówki DSCiPZK):
-->Podział puli środków pomiędzy komórki organizacyjne (w zróżnicowanej wysokości);
-->Różnicowanie wysokości dodatków specjalnych zgodnie z charakterem i specyfiką zadań;
-->Jednolity sposób postępowania w sytuacjach szczególnych (np. długotrwałe urlopy, zwolnienia);
-->Opracowanie najważniejszych czynników, które powinny być brane pod uwagę przy różnicowaniu wysokości dodatku specjalnego;
-->Podobne stanowiska pracy (w rozumieniu zadań) powinny otrzymać dodatek w tej samej wysokości (np. na stanowisku sekretarza w różnych komórkach organizacyjnych);
SFINANSOWANIE SKUTKÓW PROCESU WARTOŚCIOWANIA STANOWISK PRACY W SŁUŻBIE CYWILNEJ
Ogólna kwota środków przeznaczonych na sfinansowanie skutków procesu wartościowania stanowisk pracy w służbie cywilnej, o którym mowa w art. 54 ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o służbie cywilnej, wynosi ok. 224 587 tys. zł bez pochodnych (ok. 264.295 tys. zł wraz z pochodnymi).
Oznacza to, że średnio na 1 etat w korpusie służby cywilnej przypadnie ok. 146,22 zł brutto miesięcznie, z wyrównaniem od 1 stycznia 2008 roku – wg limitów zatrudnienia określonych w ustawie budżetowej na 2008 rok.
PROCEDURA URUCHOMIENIA ŚRODKÓW Z REZERWY CELOWEJ POZ. 60 NA SFINANSOWANIE SKUTKÓW PROCESU WARTOŚCIOWANIA STANOWISK PRACY
-->Określenie przez KPRM kwoty środków przypadających na 1 etat w KSC („per capita”) - wg ustawy budżetowej na 2008 rok;
--> Przekazanie przez KPRM informacji dysponentom części budżetowych w sprawie wysokości środków dla danej części (kwota środków na 1 etat x limit etatów w KSC na 2008 rok);
--> Przygotowanie przez dysponentów części budżetowych wniosków do Ministra Finansów w sprawie uruchomienia środków z rezerwy celowej poz. 60 – na podstawie wysokości kwot przekazanych przez KPRM wraz z oszacowaniem środków na pochodne od wynagrodzeń.
UWZGLĘDNIENIE WYNIKÓW WARTOŚCIOWANIA STANOWISK PRACY W WYNAGRODZENIACH
-->Indywidualne decyzje o podwyższeniu wynagrodzenia członków KSC z tych środków, powinny być zgodne z „Zaleceniami Szefa KPRM dotyczącymi kształtowania polityki wynagrodzeń w urzędach, z uwzględnieniem wyników wartościowania stanowisk pracy w sc”;
--> Zalecenia te mają na celu pomóc w respektowaniu zasady z zawartej w art. 183c Kodeksu pracy, zgodnie z którą pracownik ma prawo do otrzymywania jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę, lub pracę o jednakowej wartości;
--> Środki te powinny być przeznaczone w pierwszej kolejności dla pracowników, którzy otrzymują wynagrodzenie zasadnicze niewspółmiernie niskie do wartości ich stanowiska pracy. Niezastosowanie się do tej zasady może być uznane za wykorzystanie środków z rezerwy celowej niezgodnie z przeznaczeniem.
KRYTERIA PODZIAŁU ŚRODKÓW Z REZERWY CELOWEJ POZ. 60 NA WYRÓWNYWANIE WYNAGRODZEŃ POMIĘDZY URZĘDAMI
-->Przeciętne miesięczne wynagrodzenie poniżej 2 500 zł brutto (bez dodatkowego wynagrodzenia rocznego, wg wielkości zaplanowanych w ustawie budżetowej na 2008 rok) ;
--> Wysokość różnic w wynagrodzeniach pomiędzy urzędami i administracją samorządu terytorialnego w danym województwie (wskaźnik wsparcia finansowego).
DYLEMATY PODZIAŁU ŚRODKÓW Z REZERWY CELOWEJ POZ. 60 NA WYRÓWNYWANIE WYNAGRODZEŃ POMIĘDZY URZĘDAMI
Czynniki brane pod uwagę:
-->Przeciętne wynagrodzenie
-->Dynamika wzrostu wynagrodzeń
-->Fluktuacja kadr
-->Inne źródła zwiększania wynagrodzeń
-->Odniesienie do rynku pracy – jak wybrać właściwy rynek pracy?
-->Średnie wynagrodzenie w s.c.
-->Średnie wynagrodzenie w gospodarce narodowej w Polsce/województwie/powiecie
-->Średnie wynagrodzenie w samorządach w województwie
POZOSTAŁE DYLEMATY:
Kto będzie objęty wsparciem?
-->tylko członkowie korpusu s.c.
-->członkowie korpusu s.c. i wysokie stanowiska
-->dodatkowo pracownicy niemnożnikowi
PROCEDURA PODZIAŁU ŚRODKÓW Z REZERWY CELOWEJ POZ. 60 NA WYRÓWNYWANIE WYNAGRODZEŃ POMIĘDZY URZĘDAMI
-->Zakończenie przygotowania listy objętych wsparciem – uzgodnionej z Ministrem Finansów
-->Przekazanie dysponentom objętym wsparciem informacji o kwocie, o którą powinni zawnioskować do Ministra Finansów
-->Uruchomienie środków przez Ministra Finansów
Wypłata dodatków specjalnych sformułowanie „charakter i specyfika zadań wykonywanych przez urzędy” powinno być interpretowane zgodnie z przyjętym w języku polskim znaczeniem tych słów („charakter - zespół cech właściwych danemu przedmiotowi lub zjawisku, odróżniających je od innych przedmiotów i zjawisk tego samego rodzaju”; „specyfika (specyficzność) – swoisty szczególny charakter; specyficzny - właściwy wyłącznie komuś lub czemuś, charakterystyczny dla kogoś lub czegoś”)
Słownik Języka Polskiego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1996.
Ostatnio edytowano 24 lip 2008, 13:16 przez ambra, łącznie edytowano 1 raz
24 lip 2008, 11:02
Dwuelementowe nazwy stanowisk pracy pozwalają także na sprawną identyfikację funkcji stanowiska w organizacji. Określenie „główny specjalista ds. kadr i płac” oznacza, że osoba zajmująca to stanowisko potrafi odpowiedzieć na wszystkie, także nietypowe pytania innych pracowników [u](główny specjalista) w obszarze „kadr i płac”, a „referendarz ds. kadr i płac” to osoba nie w pełni samodzielnie realizująca zadania w obszarze „kadr i płac”.
Fragment tekstu dr Rostkowskiego-uśmiałam się.
25 lip 2008, 21:14
Sylwiak
... Fragment tekstu dr Rostkowskiego-uśmiałam się.
A mi nie do śmiechu <_< <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4786" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=4786</a>
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
01 paź 2008, 22:07
wjawor
<!--quoteo(post=32727:date=25. 07. 2008 g. 21:14:name=Sylwiak)--><div class='quotetop'>(Sylwiak @ 25. 07. 2008 g. 21:14) [snapback]32727[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ... Fragment tekstu dr Rostkowskiego-uśmiałam się.
A mi nie do śmiechu <_< <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4786" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=4786</a> <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A to nie będzie to <a href="http://praca.gazetaprawna.pl/wywiady/35823,rzad_wyzsze_wynagrodzenia_dla_urzednikow_i_likwidacja_dodatku_specjalnego.html" target="_blank">http://praca.gazetaprawna.pl/wywiady/35823...pecjalnego.html</a> ?
01 paź 2008, 22:24
Wartościowanie wartościowaniem, ale nadal nikt nie wie z czym to się wiąże. Punkty przydzielone, pracownicy skonfliktowani bo nikt nie rozumie co znaczy ilość przydzielonych punktów, a skutki tego jakie. Między zbieżnymi stanowiskami w różnych urzędach różne skale punktów. Wszystko rozpoczęto od **** strony, zamiast najpierw konkretnie wyjaśnić o co w wartościowaniu chodzi wprowadzono ferment w organizacjach. Myślę, że ostatecznie i tak wszystko szlag trafi i tyle, a ludzie czekają na jakąś kasę ... w końcu święta tuż tuż, ale pożyjemy zobaczymy. Czy ktoś ma jakiekolwiek info o wypłaceniu kasy w związku z wartościowaniem??
Ostatnio edytowano 02 paź 2008, 20:15 przez akhir, łącznie edytowano 1 raz
02 paź 2008, 20:11
Biorąc pod uwagę, że: -> średnio dostanie się 146,22 zł brutto /m-c, -> odpowiednikiem tegorocznej rezerwy celowej 60 jest przyszłoroczna rezerwa celowa 48, która stanowi jedynie 47,3 % tego co otrzymaliśmy w tym roku, -> wzrost wynagrodzeń w przyszłym roku będzie o 3,9 %,
nie ma co oczekiwać cudów ;( a całe wartościowanie można oceniać tylko jako proces "zamydlania" ludziom oczu. Smutne. Czy coś da się z tym robić???
04 paź 2008, 15:44
Witam , czy gdzieś juz wypłacono pięniadze z wartościowania?jak to wyglądało czy dostali wszyscy, czy tylko ci gdzie stanowisko ich zostalo wysoko zwartosciowane a zarabiaj na tym staniwosko stosunkowo mało?
06 paź 2008, 22:15
My zwykłe szaraki nic nie wiemy, a jak ktoś wie to siedzi cicho bo może uda mu się coś dla siebie ukręcić. pozatym kolega poczyta sobie tu <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4786" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=4786</a> co o naszej sytuacji myśla w MF. jeżeli chodzi o mnie :zygi:
Ostatnio edytowano 07 paź 2008, 06:45 przez xman, łącznie edytowano 1 raz