Temat - kto głosował na PO? Ja, bo w momencie głosowania wydawało mi się to słuszne - a teraz (...) Nie pod wpływem ostatnich wydarzeń, ale ostatnie wydarzenia utwierdziły mnie w tym przekonaniu. Na jednym z forum ktoś napisał - PRAWDA O CZŁOWIEKU SAMA SIĘ OBRONIŁA ... Dzisiaj jeden z polityków powiedział - DOSTALIŚMY WSZYSCY LEKCJĘ POKORY, I WYCIĄGNIJMY Z NIEJ WNIOSKI ... Trafiony - zatopiony Wyciągajmy więc wnioski..... Niedługo pierwsze wybory, będzie okazja podjąć decyzję. Miało być co prawda lepiej, ładniej, milej, ale być może jeszcze nie w tym pokoleniu.
Silniczek (skąd taki nick??) - pełny szacun!
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
14 kwi 2010, 18:24
Kto głosował na PO
Tadeo74
2009koc
Do Tadeo... Człowieku(chociaż bardzo ciężko przechodzi mi przez usta to słowo w odniesieniu do ciebie)weź na wstrzymanie! Jeszcze nie ostygły ciała ofiar,a ty juz sączysz spiskową teorię dziejów?Już sączysz trujący jad nienawiści do wszystkich spoza PIS,do ludzi innego kraju.Dużo pokory pajacu,pokory i rachunku sumienia wobec siebie!Jesteś taki kryształowy,taki niewinny,nie masz sobie nic do zarzucenia?Więc weź kamień i rzuć...powinieneś mieć oczy pełne łez,gardło ściśnięte bólem i język niezdolny do takich wypowiedzi choćby ze względu na szacunek dla tych,których ponoć tak poważałeś i kochałeś.Jeśli nawet na to cię jak widać nie stać,nie psuj nastroju żalu i rozpaczy dla innych!
Tak jestem Człowiekiem - pewnie regulamin forum powstrzymał Cię przed określeniem mnie mianem, które swego czasu wprowadził do dyskursu politycznego Władysław Bartoszewski na określenie pewnej części elektoratu. Wstrzymałem wiele gorzkich słów - lepiej niż ja wątpliwości i pytania wyrażają blogerzy, których cytuję. Za ofiary katatrofy już się pomodliłem, a Ty? Czekasz na to co każe robić GW i TVN24? Rok 1989 był dawno temu i rządy tych, którzy kazali zachowywać się i mysleć w jeden określony sposób juz dawno minęły. Może jesteś za młody, żeby pamiętać te czasy? Nie wchodzę do Twojego domu i nie mówię Ci jak masz mieć nastrój w tych dniach, jak okazywac rozpacz i żal, więc się ode mnie odstosunkuj i nie mów mi co mam robić i jak się zachowywać. To wolny kraj i nie musisz czytać moich postów. Najważniejsza jest modlitwa, hołd i pamięć o zmarłych - nie jestem jednak obojętny na krokodyle łzy wielu osób, które do poranka 10 kwietnia "pluły jadem". Pomyliłeś więc fora i adresatów swego wystąpienia. Zrób swój rachunek sumienia, co mówiłeś przed sobotą o śp. Prezydencie i jego współpracownikach. Jeśli jesteś wierzący, pójdź do spowiedzi. Dyshonorem dla mnie byłaby adekwatna odpowiedź na "pajaca", choć przyznam.... rozbawiło mnie to określenie. Trąci trochę językiem Palikota. Major Stopczyk rzekł kiedys do Ola: "Olo, ty się ode mnie odp...' Bez poważania
A Franz mówił "Nie chce mi się z tobą gadać" niemniej jednak popieram, odpuść. Zbierz swoje ostatnie posty i je przeczytaj (najlepiej ze zrozumieniem), będziesz wiedział co to znaczy "plucie jadem", którego to pojęcia używasz. No ale Ty przecież tylko cytujesz ... autorytety ... blogerów. Właśnie to trąci stylem Palikota, on przecież tylko - zatroskany o zdrowie prezydenta - zadawał pytania. W spiralę nienawiści łatwo wejść, trudniej się wycofać. Zróbmy to ze względu na pamięć o zmarłych. Nie każmy nikomu by coś odszczekiwał, każdy myślący człowiek wyczuwa bezsens i ogrom niepotrzebnej tragedii ludzkiej, stąd bierze się jego żal i smutek ale wcale nie zmienia to jego poglądów na to co było. Bo tego zmienić się nie da, to już było.
14 kwi 2010, 20:40
Kto głosował na PO
comodo
...W spiralę nienawiści łatwo wejść, trudniej się wycofać. Zróbmy to ze względu na pamięć o zmarłych. Nie każmy nikomu by coś odszczekiwał, każdy myślący człowiek wyczuwa bezsens i ogrom niepotrzebnej tragedii ludzkiej, stąd bierze się jego żal i smutek ale wcale nie zmienia to jego poglądów na to co było. Bo tego zmienić się nie da, to już było.
Słusznie Comodo. Wszyscy jesteśmy rozdrażnieni. Proponuję rozejm w tym topiku. Choćby na czas żałoby.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 kwi 2010, 20:54
Kto głosował na PO
Masz rację z tą spiralą nienawiści. Wolę cytować zdanie blogerów, których uważam za głos prostych ludzi (choć prawdę mówiąc prości ludzie nie mają internetu i komputerów), niż "autorytetów medialnych". Nie wyrażałem się źle o zmarłych, przypominałem tylko co inni za ich życia o nich mówili. Uważam jednak, że żałoba nie zwalnia z myślenia i oceny zachowań w tych trudnych dniach. Nie podoba mi się, że zachowanie pewnej grupy polityków przed 10 kwietnia ma być nagle tematem tabu, bo (nie kwestionuję ich obecnego smutku i żalu) mamy być z nimi "razem". A kto nie jest razem, ten "pluje jadem". Czy jak skrytykuję Wajdę za jego zdanie w kwestii pochówku śp. Prezydenta na Wawelu, to też będzie to słynne plucie jadem?
Ale niech będzie. Zawieśmy spory do końca żałoby.
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
14 kwi 2010, 20:59
Kto głosował na PO
Europejski Trybunał Praw Człowieka uznał, że pracodawcy nie mogą podsłuchiwać prywatnych rozmów telefonicznych ani czytać prywatnej korespondencji pracowników bez wcześniejszego uzyskania zgody każdej inwigilowanej osoby. Ponieważ Polska ratyfikowała Europejską Konwencję Praw Człowieka, wyrok jest wiążący również w Polsce i będzie wyznaczał nowe standardy w polskim sądownictwie.
Do tej pory do sądów nie trafiało wiele spraw dotyczących inwigilacji pracowników przez ich pracodawców. Z tego powodu brakowało orzecznictwa na temat kontrolowania pracowników. Po wyroku Trybunału sytuacja diametralnie się zmieniła i w opinii prawników nielegalne są następujące działania:
Kontrolowanie prywatnej korespondencji pracownika Podsłuchiwanie rozmów podwładnego bez jego zgody i bez zgody jego rozmówców Monitoring wszystkich pomieszczeń w miejscu pracy np. szatni lub toalet Przeprowadzanie rewizji osobistych Nadzorowanie korzystania z Internetu bez wcześniejszego uprzedzenia Dla pracodawców wyrok może spowodować duże zmiany. Obecnie około 2/3 pracodawców kontroluje pocztę elektroniczną swoich pracowników, coraz częściej w przedsiębiorstwach pojawiają się programy nadzorujące aktywność pracowników, w tym odwiedzane przez nich strony internetowe. Obecnie takie działania będą wymagały zgody kontrolowanego. W przypadku kontroli prowadzonej bez zgody pracownik będzie mógł na drodze sądowej żądać od firmy odszkodowania z tytułu naruszenia dóbr osobistych (art. 23 i 24 kodeksu cywilnego) lub zawiadomić generalnego inspektowa ochrony danych osobowych.
Co więcej zgoda pracownika na inwigilację nie może zostać uzyskana w drodze sporządzenia aneksu do obecnego regulaminu pracy, ale musi być osobnym oświadczeniem pracownika. Przy czym nawet taka zgoda może nie ochronić pracodawcy w sądzie. Pracownik zawsze może próbować wykazać, że zgody udzielił pod przymusem, a formą nacisku była groźba utraty pracy w przypadku niepodpisania oświadczenia. W praktyce dopiero przyszłe orzecznictwo sądów pokaże, czy oświadczenia pracowników będą stanowić wystarczającą podstawę do kontrolowania internetowej, telefonicznej i korespondencyjnej aktywności pracownika. Przedstawiciele Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka twierdzą wręcz, że obecnie w Polsce nie ma wystarczających podstaw prawnych aby prowadzić inwigilację pracowników po wejściu w życie wyroku Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.
Dla sądów wyrok oznacza, że coraz więcej inwigilowanych pracowników może zacząć dochodzić swoich spraw przed sądem, na ich korzyść kształtować się będzie linia orzecznicza sądów.
A tak w ogóle to nerwowo jakoś po ostatniej sobocie. Tu i ówdzie.
15 kwi 2010, 18:30
Kto głosował na PO
Tadeo74
Masz rację z tą spiralą nienawiści. Wolę cytować zdanie blogerów, których uważam za głos prostych ludzi (choć prawdę mówiąc prości ludzie nie mają internetu i komputerów), niż "autorytetów medialnych". Nie wyrażałem się źle o zmarłych, przypominałem tylko co inni za ich życia o nich mówili. Uważam jednak, że żałoba nie zwalnia z myślenia i oceny zachowań w tych trudnych dniach. Nie podoba mi się, że zachowanie pewnej grupy polityków przed 10 kwietnia ma być nagle tematem tabu, bo (nie kwestionuję ich obecnego smutku i żalu) mamy być z nimi "razem". A kto nie jest razem, ten "pluje jadem". Czy jak skrytykuję Wajdę za jego zdanie w kwestii pochówku śp. Prezydenta na Wawelu, to też będzie to słynne plucie jadem? Ale niech będzie. Zawieśmy spory do końca żałoby.
A co do kłótni o miejsce pochówku to też brak mi słów. Decyzja jest podjęta i czy się to komuś podoba czy nie roztrząsanie tej sprawy do niczego dobrego nie prowadzi. Bardzo ładnym gestem jest planowane umieszczenie na Wawelu obok grobowca również tablicy z nazwiskami wszystkich, którzy odeszli w tak tragiczny sposób. To będzie pomnik pamięci o narodowej tragedii w królewskim miejscu.
15 kwi 2010, 18:50
Kto głosował na PO
Brawo Kard. Dziwisz, brawo oddający hołd Prezydentom Rodacy. Na szczęście inspirowane grupki młodzieży i zagubiony Wajda nie zmienią żałoby narodowej w targowisko szyderstwa.
16 kwi 2010, 12:37
Kto głosował na PO
List otwarty do Andrzeja Wajdy
Szanowny Panie! Nie głosowałem w wyborach prezydenckich na Lecha Kaczyńskiego. Gdyby dyskusja na temat miejsca pochówku Prezydenta odbywała się w bardziej stosownej porze, do pomysłu pochowania Go na Wawelu odniósłbym się pewnie z rezerwą. Decyzja kardynała Dziwisza jednym się podoba, innym nie. Nie ulega jednak wątpliwości, że kardynał jest gospodarzem katedry wawelskiej i miał prawo taką decyzję podjąć. Dlatego smuci mnie, że ciszę narodowej żałoby przerywa niepotrzebny uliczny jazgot, że na nowo rozpętało się polskie piekło i że te złe emocje zostały podsycone Pańskim listem do ?michnikowego szmatławca?, napisanym z pobudek, których nie mogę zrozumieć.
Czy Pańskim zdaniem kardynał Dziwisz nie miał prawa podjąć decyzji dotyczącej tego akurat miejsca ostatniego spoczynku Prezydenta? Kto w takim razie miałby mieć takie prawo? Pan? Redaktor Miecugow ze ?Szkła kontaktowego?? Mieszkańcy Krakowa w referendum? Naród w referendum? I czy naprawdę uważa Pan, że Prezydent Lech Kaczyński mniej jest godny Wawelu od Michała Korybuta Wiśniowieckiego czy Augusta Mocnego? Może jednak byłoby lepiej, aby w Polsce wreszcie było normalnie, aby każdy zajmował się tym, do czego został przeznaczony. By murarz domy budował, krawiec szył ubrania, wybitny reżyser wzruszał kolejnymi filmami, a metropolita krakowski decydował o tym co dzieje się w powierzonej mu katedrze.
Mam nadzieję, że przekonam Pana do takiego punktu widzenia. Jeśli jednak nie, jeśli już mamy wchodzić w nieswoją skórę i nieswoje kompetencje to wejdę na chwilę w Pańskie. Proponuję temat kolejnego filmu. Niech będzie to film o polskim piekle nawet w obliczu śmierci i o grzechu liberum veto, od którego nie są wolni nawet bardzo wybitni ludzie. Nie wątpię, że jak zawsze nakręciłby Pan film znakomity. Tym bardziej jestem tego pewien po Pańskim apelu.
Najlepiej jednak byłoby się z tej sprawy wycofać. Bardzo o to proszę.
Z wyrazami szacunku Dariusz Lipiński Poseł na Sejm RP
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
16 kwi 2010, 12:43
Kto głosował na PO
ivo23
... inspirowane grupki młodzieży i zagubiony Wajda ...
Coś mi to przypomina ... już wiem czasy stonki ziemniaczanej ...
16 kwi 2010, 13:11
Kto głosował na PO
"A ja pojadę na Wawel. Na pogrzeb. Prezydenta Rzeczpospolitej. Patrioty. Chociaż się z nim nie zgadzałem - ale to teraz nie ma żadnego znaczenia. Dla mnie razem z Prezydentem wrócili oficerowie zamordowani w Katyniu. Wrócili - bo Rosja się przyznała- dzięki tej tragedii-to warte Wawelu". Poseł PO Krzysztof Tyszkiewicz ---------------------------------------------
"Przykro mi słuchać, czytać. Inni doceniają. Wszyscy chcą żegnać, a my mamy się kłócić o miejsce? Lech Kaczyński zasłużył na Wawel. I skończyć dyskusje kiedy czas z godnością żegnać Prezydenta.To święto. Szczególne, prawda. Nie wolno tego nie uszanować. Prezydent Polski zginął lecąc oddać hold najlepszym Polakom mimo politycznych różnic oddajemy w ten sposób Polsce całej hołd" Europoseł PO Sławomir Nitras -----------------------------------------------
Dostałam od Państwa wiele maili z prośbą o wyjaśnienie pojawiających się informacji jakoby moi pracownicy, a z nimi ja sama, byli organizatorami protestu przeciwko pochowaniu śp. Pary Prezydenckiej na Wawelu. Wszyscy jesteśmy w głębokiej żałobie. Przechodzę korytarzem Parlamentu Europejskiego, patrzą na mnie dziesiątki znajomych twarzy, ze zdjęć upamiętniających tę straszną katastrofę. Zatrzymujemy się w zadumie i w modlitwie. Ksiądz odprawiający Mszę św. w Brukseli powiedział wczoraj, że to czas rekolekcji, wyciszenia, wycofania. Dlatego proszę mi wybaczyć, że nie reaguję na forach i nie odpisuję na maile. To nie ten moment. Nie organizuję demonstracji. Osoby wymieniane z nazwiska i imienia, jako rzekomi organizatorzy nie są i nie byli pracownikami mojego biura. Europoseł PO Róża Thun --------------------------------------------
"Jako obywatel Polski jestem w stanie zaakceptować decyzję o pochówku na Wawelu. Po katastrofie pod Smoleńskiem stało się wreszcie głośno na świecie o Katyniu. O tamtej zbrodni wielu dowiedziało się dzięki wielkiemu patriocie jakim był Kaczyński i Wawel jest godnym dla niego miejscem pochówku." Radosław Witkowski, poseł PO
---------------------------------------------- Jarosław Gowin z PO uważa, że decyzja o pochówku pary prezydenckiej na Wawelu jest w pełni uzasadniona. Gość Polskiego Radia zaapelował , by zaniechać protestów w tej sprawie, bowiem decyzja już zapadła i nie zostanie zmieniona. Gowin podkreślił, że Lech Kaczyński był głową państwa i zginął na służbie. Jego zdaniem, pochowanie prezydenta i jego żony na Wawelu byłoby symbolicznym hołdem dla wszystkich ofiar sobotniej tragedii w Smoleńsku, a nawet dla oficerów zamordowanych w Katyniu.
"Posłanka Małgorzata Kidawa-Błońska skrytykowała wtorkową manifestację w Krakowie. Kilkuset młodych ludzi protestowało przeciwko decyzji o pochowaniu Lecha i Marii Kaczyńskich na Wawelu. Posłanka Platformy Obywatelskiej powiedziała w Polskim Radiu, że skoro taka decyzja zapadła, to trzeba ją uszanować. Żałoba, która zdaniem Kidawy-Błońskiej skończy się dopiero, gdy zostanie pochowana ostatnia ofiara, nie jest czasem na organizowanie manifestacji."
Ostatnio edytowano 16 kwi 2010, 17:46 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
"ogonki"
16 kwi 2010, 14:11
Kto głosował na PO
Nie ma to jak solidarnosć "obrotowa", szeptana z wokandy i parucziona we finansowoj pałatie. Tak dla jasności to wolnośc słowa jest jedną z podwalin demokracji. No, ale komu ja to piszę. But, times flies by........and is much shorter......
16 kwi 2010, 22:24
Kto głosował na PO
Zmienić nazwę Platformy Obywatelskiej
Kaznodzieje strzeżcie się! "michnikowy szmatławiec" czuwa i rozliczy Was z każdego niepotrzebnego słowa wsparcia (nieodpowiednich sił) politycznego. Katarzyna Wiśniewska potępi Was, a dziennikarze "GW" lub anonimowi informatorzy doniosą, że użyliście nieodpowiedniego słowa!
Od kilku dni z rosnącym rozbawieniem obserwuje śledztwo "michnikowego szmatławca", które ? z pomocą czytelników ? uważnie kontroluje kazania wszystkich biskupów. Dzisiaj dziennikarze (portalu, a nie samej gazety) dopadli (z pewnym opóźnieniem) kazanie arcybiskupa Mariana Gołębiewskiego, który w kazaniu na 3 maja modlił się o to, byśmy po 10 kwietnia mogli żyć w kraju, który "prawem i sprawiedliwością stoi".
"Czekają nas przyspieszone wybory prezydenckie. Nie dajmy się zwieść pięknym słowom. Patrzmy na programy, na kompetencje ludzi rwących się do władzy, na ich standardy moralne i ludzkie. Chciałbym, aby ktoś opisujący po latach ten okres historyczny, w którym przypadło nam żyć po tym niezwykle trudnym doświadczeniu z 10 kwietnia br., mógł napisać: ?Polska prawem i sprawiedliwością stoi?. O to się dzisiaj razem z wami modlę i proszę Królową Polski" - mówił arcybiskup. A portal gwno.pl niepokoi się, że w homilii "padły słowa nacechowane politycznie".
Problem polega tylko na tym, że niestety słowa nacechowane politycznie znajdują się w Biblii. To tam (i to nie tylko w psalmie 33, ale również w wielu innych miejscach) występuje termin "prawo i sprawiedliwość" (swoją drogą pomysł Ludwika Dorna na nazwę partii był naprawdę niezły). I dlatego kaznodzieje mogą spokojnie, i to bez narażania się na zarzut "polityzacji", modlić się o Polskę "prawem i sprawiedliwością stojącą". Jest to tym prostsze, że chyba nikt spytany wprost nie odpowie, że chciałby Polski, która będzie stała "nierządem i niesprawiedliwością".
A jeśli Platformie Obywatelskiej i jej zwolennikom się to nie podoba i też chcieliby móc popierać swoją partię w świątyniach, niech szybko zmienią nazwę swojej partii. Na taką, która jest biblijnie umocowana. Mnie przychodzi do głowy jedna, ale zmilczę, by nie być posądzonym o polityczne sympatie. A zresztą wierzę, że "GW" i jej dyżurni teolodzy coś sensownego sami wymyślą. I będą twierdzić, że ich kaznodzieje to tylko o Ewangelii mówią, w odróżnieniu od tych "pis-owskich".
05 maja 2010, 19:31
Kto głosował na PO
GW jest przeciwnikiem Państwa Prawa i Sprawiedliwości? Od dawna to przeczuwałem. Zapewne pijarzy PO będą przekonywać wyborców że nie chodzi o to o co chodzi.
A wyborcami PO byli głównie ludzie którzy odwrócili się od PiS, za rozminięcie się faktów i mitów PiSu. Teraz będzie tak samo tylko w drugą...
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
06 maja 2010, 10:17
Kto głosował na PO
Dlaczego bęben jest głośny? Bo jest pusty.
Zachęcam Państwa do ... odwiedzenia bloga Janusza Palikota! Tak, tak, naprawdę. Po co? Byście Państwo sami przekonali się, jak miałkie, płytkie i banalne jest to, co on tam wypisuje. Coś o boomie edukacyjnym, coś o nastrojach... Same truizmy lub banały.
Nagle okazało się, że jak nie można kogoś nazwać prostytutką, nie ma juz kogo oskarżać o alkoholizm, nie wypada doszukiwać się u kogoś skłonności homoseksualnych, nie ma nastroju do epatowania obrzydliwościami, to poseł z Lublina nie ma niczego ciekawego do powiedzenia. Zniknął, zapadł się w sobie, przestał gadać. Inni dyskutują, politycznie rywalizują, nawet prawią sobie złośliwości i konkurują ze sobą, a on nie może się w to włączyć, bo jego język całkowicie odstaje od tej atmosfery powagi, z którą mamy do czynienia obecnie. Okazało się, że jak przyszedł czas na poważną politykę, to on musiał czmychnąć i zamilknąć.
Podobnie dzieje się ze Stefanem Niesiołowskim - jak nie można kogoś wyzywać od Gomułki, przedrzeźniać sposób mówienia, używać słów "podłość", "hańba", "paranoik", to marszałek nie potrafi sformułować kilku myśli, paru prostych zdań.
A gdzie jest Radek Sikorski? Także go nie ma, zniknął w swoim ministerstwie, poświęcił się swojej pracy. Nie można tak było od razu? Nie ma Leppera, Giertycha... Bęben jest dlatego tak głośny, że jest pusty w środku.