I to po raz pierwszy w historii. Fenomenalne zdjęcia zrobił niemiecki łowca tęcz, zachęcony przez amerykańskich meteorologów.
Podwójna tęcza nie jest niczym niezwykłym. Ta druga jest zwykle bledsza od pierwszej, a tworzy ją mniejsza część światła słonecznego, która rozprasza się w kroplach wody nieco inaczej niż główna jego porcja. Trzecia tęcza - praktycznie niewidoczna gołym okiem - powstaje z "mniejszej części tej mniejszej części".
Teoretycznie naukowcy stwierdzili, że w odpowiednich warunkach - gdy chmury są ciemne a krople deszczu jednakowej wielkości - powinna pojawić się również tęcza czwarta. Okazało się, że faktycznie jest to możliwe.
Niedaleko Bremerhaven na północy Niemiec czwartą tęczę sfotografował wreszcie niejaki Michael Theusner. Łowcy tęcz potrzebny był do tego specjalistyczny sprzęt, program komputerowy do poprawy ostrości obrazu oraz wiedza wynikająca z 250 lat pracy jego poprzedników.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
08 paź 2011, 05:59
Re: Fotografia - prezentacje prac
Właścicielom miniaturowej świni w Ottawie władze miasta postawiły ultimatum: Albo pozbędą się domowego ulubieńca, albo wyprowadzą się poza granice miasta
08 paź 2011, 14:31
... jesień
11 paź 2011, 07:27
Domyślam się, że w Radomiu nastroje są mniej więcej takie Piękno łagodzi obyczaje, więc proponuję kwiat lotosu
Załącznik:
lotos.jpg
Bolestraszyce sierpień 2011 r.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
20 paź 2011, 18:51
Odessa, listopad 2011
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
06 gru 2011, 21:25
Ciekawe by było zebrać kolekcje tablic firm typu TAX OFFICE z różnych krajów.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
06 gru 2011, 22:11
zawsze zżerała mnie zazdrość gdy oglądałem ciekawe fotki makro. Dobry sprzęt do makrofotografii kosztuje sporo, a tu ciągle inne wydatki. Postanowiłem więc zamiast szukać lepszego sprzętu, poszukać większych obiektów. Jak sądzicie, przypominają oryginały
Załącznik:
kasztan.jpg
Załącznik:
szyszka.jpg
Załącznik:
zoledz.jpg
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
26 lut 2012, 16:29
Może mało oryginalne, ale za to z ostatnich wakacji Kto zgadnie co to i gdzie???
Ostatnio edytowano 01 mar 2012, 19:44 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
usunąłem plik ponad 3mb i zmniejszyłem rozmiar
26 lut 2012, 19:03
Dot. Supersapera :Czyżby to były okazy z parku w Dusznikach Zdrój?
26 lut 2012, 20:08
Portret i fotomontaż
Załącznik:
portret.jpg
Załącznik:
połów.jpg
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
26 lut 2012, 23:19
Czy może ktoś poda jakie są maksymalne rozmiary zdjęć, które mogą być publikowane na forum?
01 mar 2012, 11:03
lassow
Czy może ktoś poda jakie są maksymalne rozmiary zdjęć, które mogą być publikowane na forum?
Myślę, że do ok. 500kb, w szczególnych przypadkach (wyjątkowych, artystycznych zdjęć) 1-1,5mb. Uważam, ze 3-4 mb pliki to przesada. Pojemność jest ograniczona. Zdarzało mi się usuwać niektóre 3-4 mb zdjęcia. Nawet dzisiaj.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
01 mar 2012, 19:42
Ustawiłem maksymalny rozmiar na 2 Mb.
Załącznik:
mysz.jpg
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
02 mar 2012, 04:56
Załącznik:
po_zimie.jpg