Teraz jest 05 wrz 2025, 23:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona
Wartościowanie stanowisk pracy 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:33

POSTY        25

<!--quoteo(post=30966:date=12. 06. 2008 g. 22:35:name=Liliput)--><div class='quotetop'>(Liliput @ 12. 06. 2008 g. 22:35) [snapback]30966[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Dużo emocji, a mało wiedzy. Poczytajcie przepis i podręcznik dot. wartościowania.
Ja też widzę wiele wad , ale to co pisała np. KOCICA świadczy ,że nie przeczytała przepisu.Za co w ewidencji przydzielić więcej punktów ? Trudność , stopień skomplikowania , zasób wiedzy potrzebny
do wydania decyzji NIP a CIT lub VAT...Co z tego , że pracuję w US 14 lat skoro doświadczenie
wymagane na NUSa to chyba 5 lat.Na moje miejsce może przyjść nowa osoba i dostanie tyle punktów          co miałam ja  A WŁAŚCIWIE MOJE STANOWISKO.
Najważniejsze co z tym zrobi góra.Czy ma pomysł co z tym zrobić , czy tylko kończyliśmy pomysł poprzedników ?

"Na moje miejsce może przyjść nowa osoba i dostanie tyle punktów          co miałam ja  A WŁAŚCIWIE MOJE STANOWISKO." Piknie tylko czy na pewno .Jako praktyk zapytam a co będzie jak przeniesie się pracownika co miał więcej punktów z innego stanowiska -obetnie się jego punktacje ? A jak wypunktowany pracownik z innego US/ IS przeniesie się NA TO SAMO STANOWISKO w innej jednostce to co zachowa punkty czy oceniamy TO SAMO STANOWISKO od nowa ?
Kończymy pomysły b. ekipy i zdaje się nikt nie wieco robić dalej.Rozbiezności rzędu 30% punktów TYCH SAMYCH STANOWISK w różnych US danej Izby to normalka .Nikt nie wie jak punkty przełożą się na kasę .i.t.d
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A ja jako praktyk mówię Ci, że nic nie kumasz z tematu wartościowanie stanowisk pracy.
Wartościuje się stanowisko a nie osobę - to jak ktoś może przynieść punkty z innego US???
:mur:

19 cze 2008, 06:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2007, 07:18

POSTY        61

Widać, że większość osób nie rozumie co to jest wartościowanie stanowisk.
Jak nazwa wskazuje [u]wartościowane jest stanowisko, a nie pracownik.
.......

No ni czorta nie rozumiem nadal
Pogadałam ze znajomymi z innych US i co?
Stanowisko st. informatyka zwartościowano od 120 do 300 pkt. To co, tak się zadania na tym samym stanowisku różnią między urzędami? Nawet gdyby to były różne pod względem wielkości US, to chyba trochę duża różnica, nie?
Mówię że całe to wartościowanie to  o kant  :dupa: potłuc.
Ponownie podkreślam: Wynająć audytora zewnętrznego.

19 cze 2008, 07:44
Amator

REJESTRACJA26 paź 2006, 21:23

POSTY        12

Jak nazwa wskazuje wartościowane jest stanowisko, a nie pracownik.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie rozumieli tego członkowie komisji dokonującej wartościowania.
Wyszło jak wyszło, czyli  przeważnie do :dupa:

19 cze 2008, 08:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 sie 2007, 15:35

POSTY        114
Przepraszam przyznam się, że nie czytałam wszystkich przepisów dotyczących wartościowania, ale nie mam na to teraz czasu- pojutrze jadę zdawać egzamin na urzędnika, nadaję więc nie na tych falach. Ale ciekawi mnie kwestia tajności wyników. Z czego wynika, że nie wolno mi dowiedzieć się jak zostało zwartościowane stanowisko, które zajmuje moja koleżanka z innego działu? I drugie pytanie. Czy prawidłowe jest ustalenie wymagań niezbędnych dla zastępcy naczelnika na poziomie wyłącznie wyższym profilowym, skoro nawet ustawa o urzędach i izbach skarbowych  nie stawia tak wysokich wymagań wobec naczelników i dyrektorów izb, bo uwzględnia każde wykształcenie wyższe pod warunkiem uzupełnienia go o podyplomowe studia profilowe?

Ostatnio edytowano 19 cze 2008, 08:57 przez Segregator, łącznie edytowano 1 raz

19 cze 2008, 08:56

REJESTRACJA06 maja 2007, 19:43

POSTY        18

Czy prawidłowe jest ustalenie wymagań niezbędnych dla zastępcy naczelnika na poziomie wyłącznie wyższym profilowym, skoro nawet ustawa o urzędach i izbach skarbowych  nie stawia tak wysokich wymagań wobec naczelników i dyrektorów izb, bo uwzględnia każde wykształcenie wyższe pod warunkiem uzupełnienia go o podyplomowe studia profilowe?

Ustawa (choć nie wiem czy nie rozporządzenie) określa tylko minimalne wymagania w zakresie wykształcenia. A czego więcej życzy sobie NUS - to już jego brocha.

19 cze 2008, 09:02
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Przepraszam przyznam się, że nie czytałam wszystkich przepisów dotyczących wartościowania, ale nie mam na to teraz czasu- pojutrze jadę zdawać egzamin na urzędnika, nadaję więc nie na tych falach. Ale ciekawi mnie kwestia tajności wyników. Z czego wynika, że nie wolno mi dowiedzieć się jak zostało zwartościowane stanowisko, które zajmuje moja koleżanka z innego działu?

Z par.2 pkt.2 i par.17 pkt.4 zarządzenia Prezesa RM w sprawie dokonywania opisów [...], które stanowią K O G O zapoznaje się z opisem stanowiska i wynikiem wartościowania.
Ale... zawsze możesz ją zapytać.

Btw. - powodzenia na egzaminie  :piwo:

Ostatnio edytowano 19 cze 2008, 09:14 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

19 cze 2008, 09:08
Zaawansowany

REJESTRACJA13 gru 2006, 08:55

POSTY        54
Dla mnie ciekawe jest w jaki sposób można obecnie awansować w US. Albo dostać podwyżkę.
W trakcie wartościowania oceniliśmy stan aktualny określonego stanowiska. Aby osoba zatrudniona na tym stanowisku dostała awans lub podwyżkę - powinna zostać obarczona nowymi (dodatkowymi) obowiązkami. Nikt w trakcie wartościowania nie wziął pod uwagę faktu, iż niektórzy od X lat byli obarczani dodatkowymi obowiązkami i zadaniami z mglistymi obietnicami awansu... Mając w tej chwili 110% obciążenie obowiązkami - nie są w stanie podjąć się dodatkowych zadań. Czyli podwyżka czy awans im się nie należą! :dupa:
Czy to będzie główny efekt wartościowania stanowisk? Czy wartościowanie będzie miało wpływ na dowolne dodawanie obowiązków - bez uwzględnienia możliwości ich wykonania przez pracownika? Czy też to kolejna ściema  :sex: dla maluczkich?

19 cze 2008, 09:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2007, 18:15

POSTY        45
No dobrze wszyscy płaczecie i piszecie jak to zle i niesprawiedliwie zostały zwartosciowane Wasze stanowiska a czt zrobiliscie coś w tej sprawie np. jakies pisemko itp. itd. Jeżeli tak to co robiliscie i do kogo pisaliscie?

19 cze 2008, 15:08
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Jak nazwa wskazuje [u]wartościowane jest stanowisko, a nie pracownik (...)

Tyle teoria. A praktyka jest taka, że po pierwsze wartościujący sami przyznają, że mieli problemy ze zrozumieniem co i w jaki sposób. Po drugie, dziwnym trafem dwa stanowiska, w tym samym referacie, mające identyczny zakres zadań i identyczne uprawnienia, zostały zwartościowane inaczej. Może dlatego, że jedno z nich zajmowane jest przez "znajomą królika", a drugie nie. Już dla jasności tylko dodam, że znajoma ma średnie wykształcenie i kilkuletni staż pracy w ogóle, a ta druga wyższe i kilkanaście lat.
Póki co, wartościowanie zostało "w spadku" po reformie KASy.
Po co to jest robione? Oficjalnie nikt nie wie, ale będzie tak:
Chrish                    

"Jeżeli obecne wynagrodzenie na danym stanowisku pracy jest niższe niż wynika to z wyliczenia po wartościowaniu, to prawdopodobnie na tym stanowisku będzie podwyżka (prawdopodobnie we wrześniu lub październiku ze spłatą).
Jeżeli obecnie wynagrodzenie jest wyższe niż wynikające z wyliczenia po wartościowaniu, to podwyżki nie będzie (obniżki też)".

I dlatego niektórym sztucznie się teraz "napompowuje" punkty. Czyli jest jak zawsze: swoi mają coraz więcej, a obcy coraz mniej.  :zygi:

19 cze 2008, 16:22

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Po drugie, dziwnym trafem dwa stanowiska, w tym samym referacie, mające identyczny zakres zadań i identyczne uprawnienia, zostały zwartościowane inaczej. Może dlatego, że jedno z nich zajmowane jest przez "znajomą królika", a drugie nie.

Być może faktycznie uwaga Chrisa w podanym przez Ciebie przypadku dotyczy też Waszego zespołu wartościującego:
Chrish                    

Jak nazwa wskazuje [u]wartościowane jest stanowisko, a nie pracownik (...)

Jeśli zakres obu osób był identyczny to powinny mieć przyporządkowane to samo stanowisko. Musiały być różnice ( być może stworzone celowo na papierze ) by można było stworzyć   w opisach odrębne stanowiska.

U nas w dziale na kilkanaście osób mamy trzy stanowiska poza kierownikiem ( koordynatorzy, koordynatorzy z szerszymi uprawnieniami - m.in. sprawozdawczość itp. oraz "murzyni" )

19 cze 2008, 18:10
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

U nas w dziale na kilkanaście osób mamy trzy stanowiska poza kierownikiem ( koordynatorzy, koordynatorzy z szerszymi uprawnieniami - m.in. sprawozdawczość itp. oraz "murzyni" )

A czym zajmuje się kierownik, skoro ma 5 koordynatorów i 8 pracowników?

19 cze 2008, 18:45
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

Być może faktycznie uwaga Chrisa w podanym przez Ciebie przypadku dotyczy też Waszego zespołu wartościującego...

Wjawor
Zdziwiłbyś się jakie tuzy umysłowe i z jakiego stołka siedziały przy tym wartościowaniu. Choć może po paru latach (lub i więcej) w skarbowości już wiesz, że i inteligencja, i zrozumienie tekstu pisanego, i interpretacja chodzą często innymi drogami niż stanowisko i płaca :)

wjawor                    

Jeśli zakres obu osób był identyczny to powinny mieć przyporządkowane to samo stanowisko. Musiały być różnice ( być może stworzone celowo na papierze ) by można było stworzyć   w opisach odrębne stanowiska.

Zakres jest identyczny. A różnice tylko na papierze. Dlatego jest to takie bulwersujące i widoczne dla wszystkich. Bo gdyby były nawet najmniejsze różnice, to byłyby może jakieś wątpliwości co do naszej oceny wartościowania, a tak wiadomo co i jak.
Drago                    

Jak to czym?! Tym, dzięki czemu jest kierownikiem!

19 cze 2008, 19:09

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Mimo to ja mu nie zazdroszczę. Jeszcze i tak ma co robić. :D

19 cze 2008, 22:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna strona