Fotografia - prezentacje prac, spotkania, plenery, itp.
Zapewne Przed i PO spotkaniu z Bonim Też coś muszę wstawić ale trudno się zdecydować na to NAJ, tym bardziej, że dopiero od pół roku przeszedłem na cyfrę. Osobiście nie mam nic przeciw traktowaniu fotki jako materiału wyjściowego w grafice ale nie lubię "oszukiwania" poprzez lekkie upiększanie rzeczywistości (niebo bardziej niebieski, liście bardziej zielone, tłum większy niż faktycznie bo doklejany itp.). Pamiętacie skandal z nóżkami ptaków na zaśnieżonym przystanku autobusowym (autorem nagrodzonego zdjęcia był były już fotograf NG)? - o takie "upiększanie" mi chodzi.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
07 paź 2010, 18:10
Kilka słów do Inspektora:
Ciesze się że pokazałeś więcej swoich prac. Myślę, że trzeba było zacząć od pokazania klasycznej fotografii a potem dodać nieco humoru. Wyglądało to tak jakbyś naśmiewał się z mojego wątku i chciał go zdemontować na samym początku. Być może nie zrozumieliśmy się ale chyba będzie dobrze
Proponuje każdą swoją fotkę numerować co by łatwiej można było się do niej odnieść.
łódeczka - szkoda dużych szumów - ładna mgiełka, niezła kompozycja kot z myszką - fantastyczne zestawienie
Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie
07 paź 2010, 18:18
Na podstawie wstawianych moich fotografii nie można oceniać szumów, itp. - to są jedynie zrzuty ekranowe marnej jakości (nie chciało mi się przerabiać oryginałów, które są dużymi plikami). Pomijam to, że w zasadzie wszelkie szumy można w miarę dobrze zlikwidować czy to wtyczkami, czy też dedykowanymi programami. Na przykład poniższe zdjęcie było robione przy ISO 1600 i miało naprawdę sporo szumów (miałem jeszcze Nikona D-70, który z wysokim ISO nie dawał sobie dobrze rady...) . W oryginale (tym bardziej na odbitce foto) - szumów nie widać.
Załącznik:
ScreenShot100.jpg
Tym razem kolejny fotomontaż. Jest znów moja kocica, ale też zdjęcia z parku jurajskiego w Bałtowie. Tu akurat dodałem szumy dla lepszego połączenia całości kompozycji (składającej się z 3 zdjęć).
Załącznik:
ScreenShot079.jpg
I jeszcze kwestia oceny. Jak ktoś zna - nie będzie podejrzewał o fotomontaż. Kto nie zna, pomyśli, że jednak dom do góry nogami powstał w programie graficznym (polecam wszystkim wizytę w tym miejscu: http://www.wrotapomorza.pl/pl/turystyka ... y/szymbark, poza domem jest tam bardzo dużo atrakcji, ale najlepiej pojechać tam rano - otwierają o 9.00 ) Ta fotografia jest też przykładem, że fotomontaż nie jest niczym złym, czasami dodaje zdjęciu dodatkowych atutów (zwrócenie uwagi na domek poprzez jego wycięcie i wklejenie na pierwszym planie zdjęcia).
Załącznik:
ScreenShot088.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
07 paź 2010, 19:04
też chciałam coś dodać, ale nie mogę...za duży plik
07 paź 2010, 19:07
Maksymalna wielkość załącznika to 1 Mb. Większe załączniki powodowałyby długie otwieranie stron. Można wstawiać jednak obrazki umieszczone na innych serwerach, na przykład tu: http://imageshack.us/
Załącznik:
ScreenShot100.jpg
Tęcze są prawdziwe - Stężyca
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
07 paź 2010, 20:31
dwie fotki z ostatniej sesji:
Załącznik:
IMG_1069.jpg
Załącznik:
IMG_1074.jpg
07 paź 2010, 22:23
Coś przyjemnego dla oka na dzisiejszy dzień. W końcu jesień przyszła wiec jesienna panna dla was.
6.
7.
08 paź 2010, 11:52
Zaczyna być ciekawie.
____________________________________ "Charakter człowieka najlepiej określa się przez to, co uznaje on za śmieszne." Johann Wolfgang von Goethe
08 paź 2010, 12:08
Mam takie kluczowe - dla odpowiedniego - odbioru fotografii pytanie: Czy modelki to panny czy mężatki? Piękne ech.....
08 paź 2010, 13:18
roba
Mam takie kluczowe - dla odpowiedniego - odbioru fotografii pytanie: Czy modelki to panny czy mężatki?
I tu jestem bardzo ciekawy w jaki sposób to wpływa na odbiór???
08 paź 2010, 13:51
Te co skaczą i fruwają...
Załącznik:
ScreenShot090.jpg
Załącznik:
ScreenShot097.jpg
Załącznik:
ScreenShot098.jpg
Załącznik:
ScreenShot095.jpg
Załącznik:
ScreenShot096.jpg
Wychodzi na to, że tylko nas dwóch robi zdjęcia
08 paź 2010, 15:01
to akurat nie mój kot, ale dachowiec spodobał mi się na mercedesie
Załącznik:
KIZIAK.JPG
świecące oczy to nie photoshop, a lampa
08 paź 2010, 16:23
08 paź 2010, 17:46
inspektor
Maksymalna wielkość załącznika to 1 Mb. Większe załączniki powodowałyby długie otwieranie stron. Można wstawiać jednak obrazki umieszczone na innych serwerach, na przykład tu: http://imageshack.us/
dzięki najmilsze wspomnienie tego lata