Teraz jest 04 wrz 2025, 04:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 684 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 49  Następna strona
Piosenka jest dobra na wszystko 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

Tyle chciałem Ci dać
Deszczem kwiatów okryć Cię
Czasem porwał mnie wiatr
Chciałem siebie odnaleźć
Lecz nie ma mnie…

Tyle chciałem Ci dać...

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=qcqbgMHwutM&NR=1" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=qcqbgMHwutM&NR=1</a>

21 wrz 2008, 18:38
Zaawansowany

REJESTRACJA03 lip 2007, 17:39

POSTY        87

LOKALIZACJAHanyska

Stay for just a while, stay and let me look at you
it's been so long i hardly knew you' standing in the door
Stay with me a while' i only want to talk to you
we've traveled halfway around the world to find ourselves again

Setember morning
we danced until the night became a brand new day
two lovers playing scenes from some romantic play
september morning still can make me feel that way

Look at what you've done
why you've become a grown up girl
i still can hear you crying
in the corner of your room
and look how far we've come
so far from where we used to be
but not so far that we've forgotten
how it was before

Setember morning
we danced until the night became a brand new day
two lovers playing scenes from some romantic play
september morning still can make me feel that way

sepember morning still can make me feel that way

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=9F-6S6FrgUk&feature=related" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=9F-6S6FrgUk...feature=related</a> - lub koncertowo:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=z3cvfCFCSzw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=z3cvfCFCSzw</a>

<!--sizeo:1--><span style="font-size:8pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--coloro:#3333FF--><span style="color:#3333FF"><!--/coloro-->_________________________________________
Wrześniowy poranek
Pozwoliłem sobie zamienić capslocki na małe litery
Nadir
<!--colorc--></span><!--/colorc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

Ostatnio edytowano 21 wrz 2008, 21:15 przez Otusik, łącznie edytowano 1 raz

21 wrz 2008, 21:06
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Skoro Otusik zapoczątkowała  jesienne klimaty, to ode mnie coś z ojczystego klimatu

<!--coloro:#CC9933--><span style="color:#CC9933"><!--/coloro-->Barwy jesieni<!--colorc--></span><!--/colorc--> i <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Czerwone Gitary<!--colorc--></span><!--/colorc-->

Jesienne chmury znów pędzi wiatr
w dalekie strony, w daleki świat.
Zielone drzewa, które chroniły nas,
w żółte kolory zamienił czas.

Dalekie ścieżki, po których ja
błądziłem kiedyś w pogoni dnia
I kwiaty, które witały nas,
w żółte kolory zamienił czas.

Szeroką plażę i morza brzeg
zakryje wkrótce głęboki śnieg.
Dziś tylko liście zdobią pusty las,
na żółto drzewa maluje czas.

Ostatnio edytowano 21 wrz 2008, 21:21 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

21 wrz 2008, 21:20
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2007, 22:15

POSTY        56

When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same
'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain....

<a href="http://pl.youtube.com/watch?v=siBoLc9vxac" target="_blank">wersja 9 minut!!!</a>

21 wrz 2008, 21:52

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
Gdzie jest prawda, ziemi sól,
Pytać zawsze - jak zagubić,
Smutek wszelki, płacz i ból

Chwytać myśli nagłe, jasne,
Szukać tam, gdzie światła biel,
W Twoich oczach dwa ogniki,
Już zwiastują, znaczą cel,

W Twoich oczach dwa ogniki,
Już zwiastują, znaczą cel.

Świecie nasz, świecie nasz,
Chcę być z Tobą w zmowie,
Z blaskiem twym, siłą twą,
Co mi dasz - odpowiedz!

Świecie nasz - daj nam,
Daj nam wreszcie zgodę,
Spokój daj - zgubę weź,
Zabierz ją, odprowadź.

Szukaj dróg gdzie jasny dźwięk,
Wśród ogni złych co budzą lęk,
Nie prowadź nas, powstrzymaj nas,
Powstrzymaj nas w pogoni...

Świecie nasz -
Daj nam wiele jasnych dni!
Świecie nasz -
Daj nam w jasnym dniu oczekiwanie!
Świecie nasz -
Daj ugasić ogień zły!
Świecie nasz -
Daj nam radość, której tak szukamy!
Świecie nasz -
Daj nam płomień, stal i dźwięk!
Świecie nasz -
Daj otworzyć wszystkie ciężkie bramy!
Świecie nasz -
Daj pokonać każdy lęk!
Świecie nasz -
Daj nam radość blasku i odmiany!
Świecie nasz -
Daj nam cień wysokich traw!
Świecie nasz -
Daj zagubić się wśród drzew poszumu!
Świecie nasz -
Daj nam ciszy czarny staw!
Świecie nasz -
Daj nam siłę krzyku, śpiewu, tłumu!
Świecie nasz -
Daj nam wiele jasnych dni!
Świecie nasz -
Daj nam w jasnym dniu oczekiwanie!
Świecie nasz -
Daj ugasić ogień zły!
Świecie nasz...

Co mi dasz - odpowiedz!

22 wrz 2008, 15:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
Z olbrzymią przyjemnością poczytałem teksty piosenek i posłuchałem... Nie sądziłem, że są wśród Was tacy romantyczni skarbowcy.

22 wrz 2008, 20:02
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Co mi dasz - odpowiedz!

Brawo Helvet! Piękny tekst, i piękna melodia.
Uprzedziłeś mnie, łobuzie! Też o niej myślałem... ;)

ramzes                    

Z olbrzymią przyjemnością poczytałem teksty piosenek i posłuchałem... Nie sądziłem, że są wśród Was tacy romantyczni skarbowcy.

Cała przyjemność po naszej stronie :D

Ostatnio edytowano 22 wrz 2008, 21:06 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

22 wrz 2008, 21:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 15:34

POSTY        98
Nie chciałem Wam psuć tematu ale to co dzisiaj przeczytałem w Naszym Dzienniku poziższy tekst, który też pasuje do tematu.
Piosenka jest dobra na wszystko... nawet jako pretekst do walki politycznej, brrrr odrażające:

"Peszek - to ci dopiero"

"Gwiazdą" wczorajszej gali Nagrody Mediów Publicznych "Cogito", przyznawanej za osiągnięcia w dziedzinie literatury, była Maria Peszek, piosenkarka o znanym nazwisku, ale kiepskich artystycznych osiągnięciach. Ponieważ najwyraźniej pani Peszek brakuje talentu muzycznego czy aktorskiego, to kreuje się ona przy pomocy przychylnych mediów na postępową piosenkarkę, która przeciwstawia się "faszystowskim ideologiom" i śpiewa o tym, o czym nikt inny by się nie odważył. Dlatego zapewne w jej piosenkach (wydanych na dwóch płytach) jest tyle obsceniczności, wulgaryzmów.

Do tej pory jednak jakoś pani Peszek niespecjalnie zaskarbiła sobie serca i uszy słuchaczy, bo trudno którąś z jej piosenek nazwać znanym przebojem. Ale od czegóż pomocne media, gdy ma się do tego tak znane nazwisko? Najpierw w sobotę obszerny wywiad w swoim feministycznym dodatku "Wysokie Obcasy" zamieściła z piosenkarką "michnikowy szmatławiec". Już sam tytuł rozmowy: "Jestem trochę zdzirą", mówi sam za siebie. Ale wywiad jest pouczający, bo mogliśmy poznać główne idee zaprzątające głowę Marii Peszek. O ile nienawiść do PiS i uwielbienie dla PO (Peszek jest np. potajemnie zakochana w Radosławie Sikorskim) można potraktować jako zwyczajne poglądy polityczne, choć wyjątkowo ostre, o tyle już pogarda dla wiary, Kościoła to nic innego jak przykład propagowania prymitywnej lewackiej ideologii. Pani Peszek gardzi praktykami religijnymi, szydzi z kalekich ludzi, którzy pielgrzymują na Jasną Górę do Matki Bożej. "Paulini ustawiają biedaków, którzy tam przychodzą, chorych psychicznie, kaleki, matki z dziećmi. Krzyki, płacze, spazmy. Przez moment ktoś rzeczywiście może uwierzyć, że przestaje być kaleką" - to tylko jedna ze "złotych myśli" Peszek.
Oczywiście "GW" może sobie lansować panią Peszek, jeśli chce, to jej sprawa i nie pierwszy tego typu przypadek na pewno też nie ostatni. Zastanawiające jest jednak to, że Peszek ma najwyraźniej fanów także w publicznej telewizji, której kierownictwo to podobno, jak twierdzą od dawna PO i SLD, ludzie reprezentujący jedną opcję - prawicową, konserwatywną. Jak w takim razie wytłumaczyć lansowanie za publiczne pieniądze przez TVP i Polskie Radio artystki pokroju Marii Peszek, gardzącej tradycyjnymi wartościami, tworzącymi przez wieki nasz Naród i Ojczyznę? Cóż, najwidoczniej jaka telewizja, taka gala i tacy artyści ją uświetniający.

Krzysztof Losz

23 wrz 2008, 09:56

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

Brawo Helvet! Piękny tekst, i piękna melodia. (...)

Te brawa to nie dla mnie! Ja tylko wpisałem słowa. I myślę, że nie trzeba przedstawiać zarówno autora tekstu jak i kompozytora. Zresztą widzę, że na tym forum jest więcej zwoleników ich twórczości...  
Nadir                    

(...) Uprzedziłeś mnie, łobuzie! Też o niej myślałem... ;)

Postaram się jeszcze raz Cię uprzedzić. Też piosenka o świecie. I też rodzimy wykonawca. Wydrzycki się nazywał. Może słyszałeś... ;)

Dziwny jest ten świat,
gdzie jeszcze wciąż
mieści się wiele zła.
I dziwne jest to,
że od tylu lat
człowiekiem gardzi człowiek.

Dziwny ten świat,
świat ludzkich spraw,
czasem aż wstyd przyznać się.
A jednak często jest,
że ktoś słowem złym
zabija tak, jak nożem.

Lecz ludzi dobrej woli jest więcej
i mocno wierzę w to,
że ten świat
nie zginie nigdy dzięki nim.
Nie! Nie! Nie!
Przyszedł już czas,
najwyższy czas,
nienawiść zniszczyć w sobie.

i mocno wierzę w to,
że ten świat
Nie! Nie! Nie!
Nadszedł już czas,
najwyższy czas,

23 wrz 2008, 14:30
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=34581:date=22. 09. 2008 g. 23:05:name=Nadir)--><div class='quotetop'>(Nadir @ 22. 09. 2008 g. 23:05) [snapback]34581[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Brawo Helvet! Piękny tekst, i piękna melodia. (...)

Te brawa to nie dla mnie! Ja tylko wpisałem słowa. I myślę, że nie trzeba przedstawiać zarówno autora tekstu jak i kompozytora. Zresztą widzę, że na tym forum jest więcej zwoleników ich twórczości...
Nadir                    

(...) Uprzedziłeś mnie, łobuzie! Też o niej myślałem... ;)

Postaram się jeszcze raz Cię uprzedzić. Też piosenka o świecie. I też rodzimy wykonawca. Wydrzycki się nazywał. Może słyszałeś... ;)

Dziwny jest ten świat,
gdzie jeszcze wciąż
mieści się wiele zła.
(.....)
i mocno wierzę w to, że ten świat
Nie! Nie! Nie!
Nadszedł już czas, najwyższy czas,

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Dziwny jest ten świat.... No to uderzyłeś w najwyższe (w przenośni i dosłownie) tony!
A co do Wydrzyckiego, to tak się składa, że słyszałem o Nim :)
Przy okazji zamieszczę bardzo ciekawie opowiedzianą Jego biografię.

A jednak przedstawię, bo nie każdy (jak Ty i ja :D ) zna na pamięć autorów piosenek.
"Swiecie nasz" - muzyka Jan Kanty Pawluśkiewicz, słowa Marek Grechuta.
Grechuta śpiewał jeszcze jedną refleksyjną piosenkę z własnym tekstem (muzyka W. Faber)

<!--coloro:#006600--><span style="color:#006600"><!--/coloro-->Wędrówka

Brzegi rozejdą sie wzdłuż rzeki, zerwane mosty, braknie łódki.
Więc nie dojdziecie na brzeg morza, co będzie brzegiem tej wędrówki.
Więc pójdziesz sam, zobaczysz w drodze, jak czas powiela ludzkie twarze.
Będziesz dla ziemi pożądaniem I dla pocisków drogowskazem!

Drogą od myśli do maszyny, drogą od łódki do okrętu,
Skąd idziesz, że nie jesteś pewien, wierności wymyślonych sprzętów.
Gdy wchodzisz w las stajesz się drzewem, co w twojej ciszy się rozrosło,
A kiedy nurt przemierzasz łódką, wtedy udziela ci się wiosło.

Nie znajdziesz obiecanej ziemi, od pól polarnych aż po równik.
I tylko czasem będą chwile, gdy serce tak jak most zadudni.
Gdy ptak zawraca ku ścierniskom, niepokój bruzd rozdajesz polom
Prześcigniesz ptaka w locie myślą, z zazdrości ptakom jest samolot.

Warstwice chmur nad twoją głową, obłoków przeoranych błękit.
Gdy ziemię niepokoisz ziarnem, osiądzie ziemia w bruzdach ręki.
Brzegi rozejdą się wzdłuż rzeki, zerwane mosty, braknie łódki,
Więc nie dojdziecie na brzeg morza, co będzie brzegiem tej wędrówki.
<!--colorc--></span><!--/colorc-->

Ostatnio edytowano 24 wrz 2008, 15:03 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

23 wrz 2008, 17:33
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808
Przy kominku, przy zgaszonym świetle słucham i odlatuję...

Posłuchaj: <a href="http://pl.youtube.com/watch?v=96pA2-OdXNI" target="_blank">http://pl.youtube.com/watch?v=96pA2-OdXNI</a>

Śpij bajki śnij
Kolorowe piękne dobre bajki
W nich na łące ty
Wokół ciebie niezapominajki
Abyś zapamiętał sen radosny
Pełen słońca i oddechów wiosny

Sen gdzie powietrze niesie wiatr od gęstwin
Las
Sen gdzie są rzeki w których żyją kwiaty
Tam wszystko jest
Zdrowe jak sen dobre jak sen
Twój sen

Śpij bajki śnij
A w tych bajkach jasny dom z ogrodem
W nim owoców raj
A wokoło małe domki z miodem
Można zbierać wielkie kosze malin
Nie ma dymu fabryk miasta spalin

Tam gdzie łagodną ciszę zdobi koncert
Ptak
Tam tam gdzie życie się wydaje czarem
Cudownym darem
Takim jak ty jak dla nas ty
Jak ty

Śpij bajki śnij
Aż nadejdzie wreszcie dzień wspaniały
Gdy obudzisz się
Ujrzysz nagle świat tych bajek cały
Wreszcie spełni się twój sen radosny
Pełen słońca i oddechów wiosny

Sen
Gdzie powietrze niesie wiatr od gęstwin
Las
Sen gdzie są rzeki w których żyją kwiaty
Przyrzekam ci nadejdzie dzień
Sen spełni się
Już śpij

23 wrz 2008, 18:38
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Nie chciałem Wam psuć tematu ale to co dzisiaj przeczytałem w Naszym Dzienniku poziższy tekst, który też pasuje do tematu. Piosenka jest dobra na wszystko... nawet jako pretekst do walki politycznej, brrrr odrażające:

O ile nienawiść do PiS i uwielbienie dla PO (Peszek jest np. potajemnie zakochana w Radosławie Sikorskim) można potraktować jako zwyczajne poglądy polityczne, choć wyjątkowo ostre, o tyle już pogarda dla wiary, Kościoła to nic innego jak przykład propagowania prymitywnej lewackiej ideologii. Pani Peszek gardzi praktykami religijnymi, szydzi z kalekich ludzi, którzy pielgrzymują na Jasną Górę do Matki Bożej. "Paulini ustawiają biedaków, którzy tam przychodzą, chorych psychicznie, kaleki, matki z dziećmi. Krzyki, płacze, spazmy. Przez moment ktoś rzeczywiście może uwierzyć, że przestaje być kaleką" - to tylko jedna ze "złotych myśli" Peszek. (....)
Jak w takim razie wytłumaczyć lansowanie za publiczne pieniądze przez TVP i Polskie Radio artystki pokroju Marii Peszek, gardzącej tradycyjnymi wartościami, tworzącymi przez wieki nasz Naród i Ojczyznę? Cóż, najwidoczniej jaka telewizja, taka gala i tacy artyści ją uświetniający.

<!--coloro:#3333FF--><span style="color:#3333FF"><!--/coloro--> Dla mnie "brrrr i odrażająca" jest sama Maria Peszek.
I nie tylko dla "Naszego Dziennika". Nawet dla "Faktu" również. <!--colorc--></span><!--/colorc-->

"Skandal u Wojewódzkiego - przesunięta godzina emisji programu z Marią Peszek"

Maria Peszek, która niedawno wydała wzbudzającą duże kontrowersje płytę "Maria Awaria", będzie dzisiaj gościem show Kuby Wojewódzkiego. Ze względu na skandalizujące, ociekające erotyką treści padające w rozmowie, stacja TVN przesunęła godzinę emisji programu i pokaże go o 23:00, a nie jak zwykle o 22:30

Wzwód jest totalnie ważną sprawą, gdyby nie wzwód, to nie siedziałbyś tutaj na tej kanapie. Żeby penis mógł wyartykułować tkankę, musiał znaleźć się w tej najwznioślejszej z postaci, czyli we wzwodzie - mówi w programie Peszek, gorsząc nawet Wojewódzkiego.

Maria opowiedziała Kubie także m.in. o tym, jak oprotestowano jej występ w TVP na wręczeniu nagród literackich ze względu na zbyt częste pojawianie się słowa "wzwód" w piosence. Artystka zwróciła uwagę na hipokryzję TVP, która równocześnie jest patronem jej płyty.

Wcześniej Maria Peszek w wywiadzie dla "Machiny" zapewniała, że wie, o czym śpiewa, kiedy porusza erotyczną tematykę: - Jestem profesjonalistką. Jeżeli piszę tekst o depilowanym łonie, to wcześniej idę na depilację.

O Peszek było już głośno 19 września, kiedy jej płyta "Maria Awaria" trafiła do sprzedaży. "Fakt" z oburzeniem cytował teksty Marii m.in. fragment "pod lód ciągnie mnie twój arktyczny wzwód". Zarzucał również artystce drwinę z polskiego tańca ludowego Kujawiaka w utworze "Hujawiak", pytając równocześnie, czy rodzice nie wstydzą się takiej córki.

Sama Maria tak mówi o nowym albumie: "Marzyłabym o tym, aby ludzie słuchając płyty odczuwali nieodpartą ochotę, aby się kochać".

<!--coloro:#000099--><span style="color:#000099"><!--/coloro-->Dlaczego Anna German, Irena Santor, Ewa Demarczyk, Anna Jantar, Edyta Górniak nie musialy używać wulgaryzmów w swoich piosenkach, by ludzie kupowali ich płyty. Bo one potrafiły (potrafią) śpiewać.
"Poliż mnie, I’m Polish, możesz mnie posolić, albo wy...miętolić" - śpiewa w "Hujawiaku".
Żenada. Takimi mdłymi tekstami nie prześcignie Dody. Musi jeszcze bardziej się postarać, bo swoimi walorami fizycznymi tym bardziej jej nie prześcignie...  Prawda?

O gdańskiej "artystce" Nieznalskiej też było głośno w Polsce swego czasu, a nawet  dzisiaj jej nazwisko jest kojarzone ze sztuką. Taka świetna rzeźbiarka? Nie - przeciętna, ale ukrzyżowała genitalia i niektórzy natychmiast okrzyknęli ją geniuszem sztuki współczesnej. Skrzyżowanie Pabla Picassa z Salvatore Dali!
Mógłbym jej podpowiedzieć co może zrobić by stać się jeszcze bardziej współczesną artystką, ale wolę nie ryzykować ostrzeżeniem Admina :D<!--colorc--></span><!--/colorc-->

Ostatnio edytowano 23 wrz 2008, 21:44 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

23 wrz 2008, 19:07
Zaawansowany

REJESTRACJA03 lip 2007, 17:39

POSTY        87

LOKALIZACJAHanyska
Tylko zawsze zastanawia mnie jedno: dlaczego jak któryś "artysta" jest w swojej "twórczości" obsceniczny i obrzydliwy, a przy okazji - najczęściej bezsensowny i nudny (no bo powiedzcie sami - gdzie w słowach "arktyczny wzwód" jest sens???) to natychmiast przez nasze media zostaje obwołany ambitnym i awangardowym?
Zmienię temat bo mnie zbrzydziło... Maria jest Awaria i tyle.
Kto z Was pamięta film "Ostatni dzwonek" i dwie piosenki (właściwie pieśni) z niego:

Jacek Kaczmarski  "Modlitwa o wschodzie słońca"
Każdy Twój wyrok przyjmę twardy
Przed mocą Twoją się ukorzę
Ale chroń mnie, Panie, od pogardy
Przed nienawiścią strzeż mnie, Boże

Wszak Tyś jest niezmierzone dobro
Którego nie wyrażą słowa
Więc mnie od nienawiści obroń
I od pogardy mnie zachowaj

Co postanowisz, niech się ziści
Niechaj się wola Twoja stanie
Ale zbaw mnie od nienawiści
I ocal mnie od pogardy Panie...

oraz

Adam Asnyk "Nadzieja"

Miejcie nadzieję! Nie tę lichą, marną
Co rdzeń spróchniały w drżący kwiat ubiera
Lecz tę niezłomną, która tkwi jak ziarno
Przyszłych poświęceń w duszy bohatera

Miejcie odwagę! Nie tę jednodniową
Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska
Lecz tę co wiecznie z podniesioną głową
Nie da się zepchnąć z swego stanowiska.

Miejcie odwagę! Nie tę tchnącą szałem,
Która na oślep leci bez oręża
Lecz tę co sama niezdobytym wałem
Przeciwne losy stałością zwycięża

Przestańmy własną pieścić się boleścią
Przestańmy ciągłym lamentem się poić
Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią
Mężom przystoi w milczeniu się zbroić

Lecz nie przestańmy czcić świętości swoje
I przechowywać ideałów czystość
Do nas należy dać im moc i zbroję
By z kraju marzeń przeszły w rzeczywistość

Miejcie nadzieję! Nie tę lichą, marną
Co rdzeń spróchniały w drżący kwiat ubiera
Lecz tę niezłomną, która tkwi jak ziarno
Przyszłych poświęceń w duszy bohatera

Ostatnio edytowano 23 wrz 2008, 22:17 przez Otusik, łącznie edytowano 1 raz

23 wrz 2008, 22:02
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
<a href="http://pl.youtube.com/watch?v=33kAfAHkUOo" target="_blank">http://pl.youtube.com/watch?v=33kAfAHkUOo</a>

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy
Powolną strugą płynął wytrwale,
W moim ogrodzie, gdzie jeszcze nigdy,
Tak dawno słów przyjaznych parę.

W moim ogrodzie, gdzie smutek gości,
Gdzie gorzkie dni i gorzkie noce,
W moim ogrodzie, gdzie samotności
Nikt nie rozjaśniał, gdzie nigdy dosyć.

W moim ogrodzie, gdzie długa zima,
Zmroziła wszelkie ciepłe uczucia,
W moim ogrodzie, gdzie strumień źródła
Zastygł w bezruchu, a czas umyka.

Aż pewnej nocy puściły lody,
Ogrodu serce mocniej zabiło,
Przyszłaś, nabrałaś źródlanej wody
I napoiłaś, a wszystko ożyło.

Byłaś tak śliczna, niczym poranek,
Niczym wiosenny kwiat jabłoni
I nie zapomnę nigdy tej chwili,
Gdy dłoń dotknęła twojej dłoni.

I nie zapomnę tych chwil radosnych,
Kiedy nie mogąc wydobyć słowa,
Z zapartym tchem patrzyłem Ci w oczy,
Tak trwała nasza bez słów rozmowa.

Ja twoje włosy dotykałem ukradkiem,
Gdy zamyślona z pochyloną głową,
Byłaś mi jak prześliczna nimfa,
Co się przegląda nad tafli wodą.

I choć tak blisko byłaś przy mnie,
Choć twoje oczy śmiały się do mnie,
Doprawdy niczego nie jestem pewien,
Co czułaś wtedy, czy wart jestem wspomnień.

23 wrz 2008, 22:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 684 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 49  Następna strona