Teraz jest 05 wrz 2025, 23:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Egzamin na doradcę 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:21

POSTY        84
Wybiera się ktoś? Termin ustalono na 6 grudnia.

<!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

Ostatnio edytowano 27 lis 2006, 12:45 przez Toms, łącznie edytowano 1 raz

27 lis 2006, 12:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 06:21

POSTY        84
Po prawie roku odświerzam pytanie. Są nowe testy, nowe terminy egzaminów...
Są chętni, czy boją się przyznać.  :blush:

<!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo--><!--fonto:Arial--><span style="font-family:Arial"><!--/fonto--><!--coloro:#FF6666--><span style="color:#FF6666"><!--/coloro--> AKCJA OSTRZEGAWCZA <!--colorc--></span><!--/colorc--><!--fontc--></span><!--/fontc--><!--sizec--></span><!--/sizec-->

07 lis 2007, 23:41
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2007, 17:55

POSTY        13
Witam Pana Tom"Sa. Ja się przymierzam do egzaminu na doradcę, ale po zapoznaniu się z pytaniami mam wątpliwości czy zdążę wyszukać poprawnych odpowiedzi w przepisach. Trochę liczyłam na to, że MF pracownikom skarbówki przy jej reformie trochę ulży i pozwoli bezboleśnie uzyskać tytuł doradcy..... Egzaminy rozpoczynają się od 13.12. do 15.11. należałoby złożyć dokumenty, jeszcze się zastanawiam. Może są już opublikowane odpowiedzi a ja jeszcze tego nie wiem.  Będąc IKS-em musimy się znać na wszystki, ale na doradcę się nie nadajemy, dziwne. Pozdrawiam.

08 lis 2007, 13:14
Zaawansowany

REJESTRACJA27 wrz 2007, 22:15

POSTY        56

Trochę liczyłam na to, że MF pracownikom skarbówki przy jej reformie trochę ulży i pozwoli bezboleśnie uzyskać tytuł doradcy..... Będąc IKS-em musimy się znać na wszystki, ale na doradcę się nie nadajemy, dziwne.

Ale byłby rwetes gdyby wszystkim iksom na wejściu nadali uprawnienia doradcy podatkowego. Kierownictwo KIDP dostałoby siwych włosów, które następnie szybko by wypadły. :D

Poza tym MF sam sobie gola nie strzeli - przy pozostawieniu wymogu wpisu na listę i czynnego wykonywania doradztwa, niektórzy inspektorzy nie pozostaliby długo w resorcie.  :za2:
Mimo wszystko doświadczenie zdobyte po tej stronie barykady trochę daje.

08 lis 2007, 13:51
Amator

REJESTRACJA29 paź 2006, 22:04

POSTY        18
Ja tez jestem zainteresowana tematem. Czy ktos wie jak często organizowane sa egzaminy na doradce?. Bo termin grudniowy  wyjątkowo mi nie pasuje. proszę o infromacje.

10 lis 2007, 10:00

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Trochę liczyłam na to, że MF pracownikom skarbówki przy jej reformie trochę ulży i pozwoli bezboleśnie uzyskać tytuł doradcy..... Egzaminy rozpoczynają się od 13.12. do 15.11. należałoby złożyć dokumenty, jeszcze się zastanawiam. Może są już opublikowane odpowiedzi a ja jeszcze tego nie wiem.  Będąc IKS-em musimy się znać na wszystki, ale na doradcę się nie nadajemy, dziwne. Pozdrawiam.

Bardzo dużo osób w resorcie musi znać się "na wszystkim", także każdy główny księgowy w większej firmie, tak więc IKS nie jest szczególnym wyjątkiem. Jesli faktycznie się znasz, to nie powinieneś się martwić o wynik.
Sporo portali fachowych na bieżąco umieszcza testy, jak nie masz czasu do szukania w przepisach wystarczy parę zlotych w siebie zainwestować i uczyć się na pamieć odpowiedzi. Czy to zawsze procentuje...
Ale powodzenia :D

10 lis 2007, 15:06

REJESTRACJA09 lis 2007, 18:56

POSTY        32
byłem i już raz próbowalem ponad rok temu bo mnie kolega namówił . teraz znowu w firmie temat odżywa - jak będziesz się uczył - z opracowań czy z ustaw i książek fachowych
napisz jakie masz materiały fachowe
pozdrawiam  :brawa:

10 lis 2007, 20:41
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2007, 20:50

POSTY        2
Z tego co wiem w internecie można kupić opracowanie pytań testowych. Do samodzielnego przygotowania pozostaje sporządzenie projektu wystąpienia do sądu lub organu skarbowego. Też się wybieram w grudniu ale na sukces liczę umiarkowanie.

11 lis 2007, 08:42
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2006, 06:21

POSTY        201

Jakoś brak zainteresowania. Może jednak ktoś podzieli się doświadczeniami z egzaminu, niekoniecznie tego ostatniego?

Ja jestem już po zdanym egzaminie na doradcę. W związku z tym ewentualnym kandydatom mogę poradzić aby mocno przygotowali się do egzaminu ustnego, jest nieporównywalnie trudniejszy od pisemnego. Wygląda trochę na przesłuchanie, które w małym ciasnym pokoiku na parterze MF (wschodnie skrzydło) przeprowadza komisja. Adepci czekają na korytarzu od godzin proannych niemalże do wieczora. Zwykle egzaminują 12 osób (ok 40 min. na każdą), zdaje około 3 osoby. Moja uwaga! często w komisji jest osoba o przyjaznym stosunku, trzeba uważać na nią, bo  wyprowadza w pole-advocatus diaboli, reszta jest z zasady niemiła.

11 lis 2007, 10:44
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA19 lis 2007, 17:36

POSTY        1
Witam pojawiło się już nowe ogłoszenie o terminie na styczeń 2008, niestety tylko dla tych którzy zgłosili się do 17 listopada. Okazuje się że jest tylu chętnych, że trzeba było wyznaczyć nowy termin. Dla pozostałych marzec 2008, dokładna data jeszcze nie została podana

25 lis 2007, 17:43

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:29

POSTY        123
Jak czytam o tych wszystkich zmianach to po prostu jestem szczęśliwy, że mam to juz za soba...

26 lis 2007, 16:30
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2007, 14:09

POSTY        1
Mam pytanko, czy ktoś wie gdzie można dostać odpowiedzi na nowy zestaw pytań? mam termin na 17 grudnia a do tej pory nie miałem czasu szukać odpowiedzi samodzielnie....:(

02 gru 2007, 18:13

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Mam pytanko, czy ktoś wie gdzie można dostać odpowiedzi na nowy zestaw pytań? mam termin na 17 grudnia a do tej pory nie miałem czasu szukać odpowiedzi samodzielnie....:(

A może jeszcze wybrać się za Ciebie :D

02 gru 2007, 18:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2007, 17:55

POSTY        13
spokojnie, kolejny termin egzaminów w marcu to b. dużo czasu  :czytaj:

03 gru 2007, 17:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona