...Myślę, że nad tymi najtrudniejszymi tablicami raczej nie ma sensu łamać sobie głowy. Nie pamiętam, żeby takie były. (...) Ale zasady generalnie te same ? dodawanie, odejmowanie, nakładanie itp.
Dokładnie tak! Każde zadanie jest oparte o jakiś klucz, a liczba kluczy jest skończona. Wystarczy przećwiczyć różne klucze i na egzaminie próbować któryś z nich zastosować.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
10 cze 2010, 22:43
Gimnastyka umysłu
alesandra4
:brawa: Zastąp litery cyframi: S L O W S L O W + O L D O W L S
no ja się poddaję na logikę to mi wyszło, że O musi być 5, bo jak inaczej po dodaniu L ma być L? I wydało mi się to takie proste, że już któryś dzień do tego podchodzę i Zlituje się ktoś, bo wczoraj w nocy wstawałam patrzeć, czy przypadkiem nie wpadłam na genialne rozwiązanie? Nie wpadłam Natomiast na pewno wpadam powoli w paranoję.
11 cze 2010, 18:30
Gimnastyka umysłu
Adaneta
alesandra4
Zastąp litery cyframi:
no ja się poddaję Nie wpadłam Natomiast na pewno wpadam powoli w paranoję.
To może trochę dla relaksu:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
11 cze 2010, 19:06
Gimnastyka umysłu
Bo to niefajne zadanie było Też stawiałam na "5", ale ... pudło. Nie udało mi się go zrobić, podaję rozwiązanie. A może ktoś je sam rozgryzł? Adanetko, gdybym wiedziała, że tak Ci ono siądzie na wątrobie
11 cze 2010, 19:13
Gimnastyka umysłu
Błagam! Czy ktoś może podzielić się wiedzą statystyczną! Dla mnie to horror !
11 cze 2010, 19:29
Gimnastyka umysłu
Danych statystycznych (jeśli o nie Ci chodzi) tu i u sąsiadów, w Postępowaniu kwalifikacyjnym było już trochę. Tylko poszukaj
11 cze 2010, 19:37
Gimnastyka umysłu
Przeglądałam dzisiaj materiały ze służby przygotowawczej w naszym urzędzie i pomyślałam, że może coś z tego nam się przyda na szybki przegląd zagadnień egzaminacyjnych, przynajmniej niektórych Pozdrowionka
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.
11 cze 2010, 19:43
Gimnastyka umysłu
WOW Dzięki
11 cze 2010, 19:51
Gimnastyka umysłu
alesandra4
Bo to niefajne zadanie było Też stawiałam na "5", ale ... pudło. Nie udało mi się go zrobić, podaję rozwiązanie. A może ktoś je sam rozgryzł? Adanetko, gdybym wiedziała, że tak Ci ono siądzie na wątrobie
dzięki, już pod koniec z dwucyfrowymi też kombinowałam, ale straciłam cierpliwość
no cóż, na egzaminie raczej takich nie będzie
11 cze 2010, 22:09
Gimnastyka umysłu
alesandra4
WOW Dzięki
ja też dzięki swoją drogą niezły macie urząd, pozazdrościć
te dwa pierwsze to wymagają myślenia za dnia jak dla mnie (27-7) to będzie chyba litera O, bo w bok jedziemy co 4, w dół co 2 (27-8) suma cyfr w iloczynie daje za każdym razem 9 jeszcze z rok poćwiczę i zaczną być widoczne rezultaty
te dwa pierwsze to wymagają myślenia za dnia jak dla mnie (27-7) to będzie chyba litera O, bo w bok jedziemy co 4, w dół co 2 (27-8) suma cyfr w iloczynie daje za każdym razem 9 jeszcze z rok poćwiczę i zaczną być widoczne rezultaty
no a (27-6) to już zupełnie koncepcja z sufitu przed snem: 3, bo suma cyfr pierwszej kolumny to 55, z czego suma cyfr to 10, a w drugiej idąc tym tokiem rozumowania (może i pokrętnym) suma cyfr to 25 (jak dobrze policzyłam, bo miewam z tym problemy bez kalkulatora), to brakuje 3 do 28, żeby suma cyfr dała 10
27-5 6458 5648 5684 7763
27-6 nie mam pojęcia też bym obstwiała 3 ale na czuja zupełnego
27-7 O
27-8 135-7x6x3=9 63-3x2x9=9 72-7x3x3=9 315-17x6x3=9 Do tego doszłam, ale w życiu bym nie wpadła,że chodzi o sumę cyfr w odjemnej. Brawo Adanetko!
12 cze 2010, 07:38
Gimnastyka umysłu
katkow75
27-5 6458 5648 5684 7763
Nie chcę Cię rozczarować, ale po przekątnej wychodzi 25, chyba że już całkiem oślepłam od tego komputera, to z góry przepraszam Dlatego w końcu rzuciłam to w diabły, bo po którejś tam próbie przynajmniej 1 się nie zgadzało
Ostatnio edytowano 12 cze 2010, 09:16 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz