Poszperałem w internecie i znalazłem jeszcze coś ciekawego związanego z tymi rocznicami.
Przemysł pogardy działa, media mętnego nurtu po raz kolejny rozpętały kampanię wyszydzającą Jarosława Kaczyńskiego. Wytykają, że prezes Prawa i Sprawiedliwości nie był internowany, co zresztą Kaczyński wielokrotnie komentował. Warto się przyjrzeć co 13 grudnia robił dzisiejszy premier Donald Tusk. Może panowie „dziennikarze” zapytają na prasowej konferencji? Prawda jest szokująca, 13 grudnia Donald Tusk pił wódę z kolegami, bynajmniej nie był internowany czy aresztowany. Oddajmy głos samemu Tuskowi:
"Ja, kiedy tylko dowiedziałem się, że jest stan wojenny, pojechałem do MKZ. Tam powiedziano mi, że jest zamiennik zorganizowania strajku w Stoczni Gdańskiej. Zebrałem kolegów i wieczorem poszliśmy do stoczni. Jeszcze nie była obstawiona. Okazało się jednak, że strajk jest raczej umowny. W nocy, pamiętam, pojechaliśmy do kolegi, o którym wiedzieliśmy, że ma bilet do wojska. Ponieważ w pierwszych komunikatach podawano, że kto ma bilet i nie zgłosi się natychmiast do służby, zostanie rozstrzelany, kazaliśmy mu jechać do jednostki. I upiliśmy się na pożegnanie".https://wpolityce.pl/polityka/146534-co ... ny-nie-bylA skąd wiadomo że Jarosław Kaczyński 13 grudnia spał do południa?
Bo sam o tym napisał w książce w 2016 roku.
Co Jarosław Kaczyński robił 13 grudnia rano, gdy Polska budziła się w nowej rzeczywistości? Na temat tego, że "spał do południa" czy też tego, "nikt z opozycji go nie kojarzył", narosło wiele plotek, niedomówień i nieścisłości. A co na ten temat mówił sam zainteresowany? Jarosław Kaczyński kilkakrotnie opowiadał o tych okolicznościach.
Wieczór 12 grudnia 1981 roku spędziłem na długich rozmowach z Waldemarem Danielewiczem, którego poznałem podczas pracy w białostockiej filii Uniwersytetu Warszawskiego. Potem odwiedziłem swą ciotkę, mieszkającą na Saskiej Kępie i niemal rano wróciłem do domu, skąd zadzwoniłem do brata. Jak się później okazało, pół godziny po tej rozmowie Lech Kaczyński został internowany - pisze Jarosław Kaczyński w swojej wydanej w 2016 roku książce "Porozumienie przeciw monowładzy. Z dziejów " (Zysk i S-ka).
https://wiadomosci.dziennik.pl/historia ... kiego.htmlA gdzie był internowany Tusk?
Tam gdzie Jarosław Kaczyński.
Czyli nigdzie.
Lech Kaczyński był internowany w Strzebielinku.