Teraz jest 04 wrz 2025, 09:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Egzamin Telc B2 Angielski - czy warto 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lip 2009, 06:18

POSTY        10
Post Egzamin Telc B2 Angielski - czy warto
Im więcej czytam na temat tych egzaminów, to rzeczywiście zaczyna mnie to troszkę przerażać. Ale nie pozostaje nic innego jak zapisać się na jakiś kurs przygotowujący i zabrać się za naukę. Jeszcze raz dziekuję za info. Pozdrawiam serdecznie.

26 sie 2009, 13:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2009, 19:10

POSTY        5
Jeżeli chodzi o egzamin TELC B2 to główny nacisk położony jest na komunikację i rozumienie tekstu pisanego Gramatyki jest bardzo mało i w podstawowym zakresie i stopniu trudności Przy pracy z tekstem omawianym później przed komisją egzaminacyjną z kolegą zdającym można korzystać ze słownika ale takiego angielsko-angielskiego Z tego co pamiętam to ten tekst właśnie wydał mi się najtrudniejszy i wszystkiego z niego nie zrozumiałem ale generalnie jest tak że jak ktoś miał jakikolwiek kontakt z angielskim to nie powinien sie obawiać tego egzaminu i śmiało bez znajomości gramatyki można iść na egzamin TELC B2 w przeciwieństwie do FCE gdzie gramatyka jest juz rozbudowana

Wiadomo że potrzebne jest to tylko do mianowania;) bo generalnie TELC jest certyfikatem średnio znanym i cenionym na rynku....ale nie o tu w tym wszystkim chodzi

27 sie 2009, 09:19
Amator

REJESTRACJA25 maja 2009, 09:46

POSTY        24
Witam, mam pytanie czy ktoś może ostatnio zdawał egzamin z ang. TELC B2? Jeżeli tak to proszę o opinię na temat trudności tego egzaminu i pytania jakie były. Pozdrawiam.

14 wrz 2009, 21:57
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 09:49

POSTY        2
Nadir                    

adus                    

Kiedyś spytałem pewnej osoby: jak by spytała wsiadając do pociągu czy autobusu np. w Irlandii: czy są wolne miejsca?
Odpowiedź: are free seats?
Tłumacząc słownikowo słowo w słowo niby prawie wszystko się zgadza. Tyle tylko, że wątpię, aby pytany domyśli się, że pytającemu chodzi o "available seats" (dostępne, do wykorzystania), a nie o miejsca "uwolnione z niewoli" albo wolne od podatku "tax free" :lol:
Moja więc rada: nie poprzestawaj na FCE! Ćwicz język!

"free seats" przetłumaczyłabym raczej jako  miejsca darmowe, bez opłaty, to dopiero zaskoczyło pytanego!

15 wrz 2009, 13:41
Amator

REJESTRACJA05 sie 2009, 09:16

POSTY        16
Czy nie lepiej zdać:
City & Guilds

u nas organizują kursy z City and Guilds ale niestety rektorzy szukają już osób będących na poziomie B2, więc pytam się po co robili nabór i testy kwalifikacyjne a potem robią roczny intensywny kurs skoro od razu wyeliminowali ludzi z poziomem B1???????????  :excl:

16 wrz 2009, 18:55
Zaawansowany

REJESTRACJA17 sty 2008, 13:44

POSTY        44

Kiedyś spytałem pewnej osoby: jak by spytała wsiadając do pociągu czy autobusu np. w Irlandii: czy są wolne miejsca?
Odpowiedź: are free seats?
Tłumacząc słownikowo słowo w słowo niby prawie wszystko się zgadza. Tyle tylko, że wątpię, aby pytany domyśli się, że pytającemu chodzi o "available seats" (dostępne, do wykorzystania), a nie o miejsca "uwolnione z niewoli" albo wolne od podatku "tax free" :lol:
Moja więc rada: nie poprzestawaj na FCE! Ćwicz język!

"free seats" przetłumaczyłabym raczej jako  miejsca darmowe, bez opłaty, to dopiero zaskoczyło pytanego!

A ja Was zdziwię i powiem,iż wiedzieliby o co chodzi. Z tego co czytam wielu z Was ma dużą wiedzę,ale teoretyczną.Jedźcie np.do Londynu i posłuchajcie jakim językiem posługują się mieszkający tam Hindusi,Rumuni, Chińczycy,Polacy czy też inne nacje to włosy Wam staną dęba.My Polacy mamy za dużo kompleksów pod tym względem.Na swiecie ludzie nie przywiązują aż tak wielkiej wagi do papierków jak w Polsce.Może w tym tkwi nasz problem.

23 paź 2009, 07:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lip 2009, 06:18

POSTY        10
Czy ktoś zna w Poznaniu jakąś dobrą szkołę językową, w której można przygotować się do  egzaminu City & Guilds?

06 sty 2010, 11:08
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315

Czy nie lepiej zdać:
City & Guilds
To egzamin sprawdzający poziom ogólnej znajomości języka angielskiego (ESOL-English for Speakers of Other Languages). Można zdawać go na sześciu poziomach w dwóch wersjach, które można traktować jako niezależne egzaminy lub zdawać obie wersje:

* International ESOL: czytanie, pisanie, rozumienie ze słuchu
   * International Spoken ESOL: mówienie

320 zł  i po zabawie.

Polecam.

06 sty 2010, 20:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 13:19

POSTY        6
City & Guilds
* International Spoken ESOL: mówienie

mam pytanko czy speaker mówi dość wyraźnie i w ''przyswajalnym'' tempie ??
jak ktoś zdawał, proszę o krótki opis .........

06 wrz 2010, 15:23
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 13:19

POSTY        6
oczywiśćie chodzio
International ESOL: czytanie, pisanie, rozumienie ze słuchu

06 wrz 2010, 15:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2015, 14:42

POSTY        15
Post Re: Egzamin Telc B2 Angielski - czy warto
Podsumowując:

Zgodnie z załącznikiem nr 2 do rozporządzenia Prezesa RM w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej
Rodzaje dokumentów potwierdzających znajomość języka obcego:
W przypadku języka angielskiego są to:
Certyfikaty potwierdzające znajomość na poziomie B2:  
Ust. 11 pkt 1) lit. a) wymienia m.in.
FCE
Ust. 11 pkt 2) lit. a) wymienia m.in.
TOEIC – co najmniej 700 pkt  
Ust. 11 pkt 3) wymienia m.in.
Telc English B2

Wydaje mi się, że są to najpopularniejsze egzaminy a Waszym zdaniem, który jest najłatwiejszy ?

26 lis 2015, 14:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2009, 15:45

POSTY        102
Wg mnie poziom trudności idzie w takiej kolejności w jakiej zostały wymienione  :D

26 lis 2015, 15:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2012, 12:10

POSTY        22
egzamin TOEIC nie da ci znajomości angielskiego ! Tylko zdany B2 sprawi że biegle albo prawie biegle będziesz znać angielski. a potrzebny ci on będzie w codziennym życiu bo skarbowość to nie wszystko  :offtopic:

26 lis 2015, 19:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6