Teraz jest 05 wrz 2025, 22:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
koszty pośrednie w PKPiR 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2007, 13:03

POSTY        4
Otrzymałam fakturę za prenumeratę z Gofinu na 2008 rok. Czy powinnam wpisać ją do Książki pod datą wystawienia faktury czy też ująć ją do kosztów dopiero w 2008 roku.
Do tej pory wpisywałam do Książki zawsze koszty uzyskania przychodu dotyczące danego roku podatkowego.Czy prawidłowe będzie ujęcie tego kosztu w roku 2008 na podstawie dowodu księgowego sporządzonego w oparciu o fakturę?

14 lis 2007, 14:29
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 14:53

POSTY        155

Otrzymałam fakturę za prenumeratę z Gofinu na 2008 rok. Czy powinnam wpisać ją do Książki pod datą wystawienia faktury czy też ująć ją do kosztów dopiero w 2008 roku.
Do tej pory wpisywałam do Książki zawsze koszty uzyskania przychodu dotyczące danego roku podatkowego.Czy prawidłowe będzie ujęcie tego kosztu w roku 2008 na podstawie dowodu księgowego sporządzonego w oparciu o fakturę?

A co na to GOFIN  :czytaj: - tak fachowa literatura zawiera chyba odpowiedź na nurtujący cię problem.

15 lis 2007, 09:10
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
pewnie znalazłabym odpowiedź gdybym zaprenumerowała na 2007.

15 lis 2007, 10:33
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Ministerstwo Finansów o dacie poniesienia kosztu u prowadzących podatkową księgę.
Wprowadzony od 1 stycznia 2007 r. przepis art. 22 ust. 6b updof, który określa moment poniesienia kosztu u prowadzących podatkową księgę, budzi wątpliwości czy ma on zastosowanie do wszystkich podatników prowadzących podatkową księgę, czy tylko do podatników dokonujących w niej zapisów metodą memoriałową.

W powyższej sprawie Dziennik Rzeczpospolita zwrócił się z pytaniem do Ministerstwa Finansów. Z odpowiedzi opublikowanej w dodatku Dobra Firma z dnia 8 lutego 2007 r. wynika, że: "Od 1 stycznia 2007 r. weszły w życie zmiany w zakresie kosztów uzyskania przychodów wprowadzone ustawą z 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 217, poz. 1588). Zmiany te dotyczą m.in. rozliczenia wydatków w czasie, i polegają na podziale kosztów na bezpośrednie i pośrednie. Zasadą jest rozliczenie kosztów bezpośrednich w roku, w którym osiągnięte zostały odpowiadające im przychody, zaś kosztów innych niż bezpośrednio związane z przychodami (tzw. kosztów pośrednich), w dacie ich poniesienia. Ponadto koszty pośrednie będą rozliczane proporcjonalnie do długości okresu, którego dotyczą. Zasady te obowiązują zarówno podatników prowadzących księgi rachunkowe, jak i podatkowe księgi przychodów i rozchodów. Jednakże w odniesieniu do podatników prowadzących podatkowe księgi przychodów i rozchodów zasady te znajdą zastosowanie, jeżeli stale w każdym roku podatkowym księgi te będą prowadzone w sposób umożliwiający wyodrębnienie kosztów uzyskania przychodów odnoszących się tylko do tego roku podatkowego.

Dokonując podziału kosztów uzyskania przychodów na bezpośrednie i pośrednie, ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych definiuje jednocześnie dzień poniesienia kosztu uzyskania przychodów, z tym że dzień ten określa odrębnie dla podatników prowadzących księgi rachunkowe oraz odrębnie dla podatników prowadzących podatkowe księgi przychodów i rozchodów. I tak, stosownie do art. 22 ust. 6b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, za dzień poniesienia kosztu uzyskania przychodów w przypadku podatników prowadzących podatkowe księgi przychodów i rozchodów uważa się dzień wystawienia faktury (rachunku) lub innego dowodu stanowiącego podstawę do zaksięgowania (ujęcia) kosztu. Innej definicji dnia poniesienia kosztu uzyskania przychodów w odniesieniu do podatników prowadzących podatkową księgę przychodów i rozchodów ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nie zawiera."
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

źródło: GOFIN; Przegląd Podatku Dochodowego nr 5  z dnia 2007-03-01   nr kolejny 197;
publikacja: <a href="http://www.czasopisma.gofin.pl/index.php?id_pismo=1494&id_temat=79522" target="_blank">http://www.czasopisma.gofin.pl/index.php?i...&id_temat=79522</a>

15 lis 2007, 23:59
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Jeszcze jedna wzmianka w temacie księgowania kosztów pośrednich:
<a href="http://www.rp.pl/artykul/70819.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/70819.html</a>

21 lis 2007, 23:33

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Art. 22 usat. 6 ustawy o PDOF
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Zasady określone w ust. 5-5c, z zastrzeżeniem ust. 6b, mają zastosowanie również do podatników prowadzących podatkowe księgi przychodów i rozchodów, pod warunkiem że stale w każdym roku podatkowym księgi te będą prowadzone w sposób umożliwiający wyodrębnienie kosztów uzyskania przychodów odnoszących się tylko do tego roku podatkowego.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jeśli prowadzisz p.k.p.i r., stale w każdym roku podatkowym w sposób umożliwiający wyodrębnienie kosztów uzyskania przychodów odnoszących się tylko do tego roku podatkowego to powinieneś ując temn koszt w k.u.p. w 2008r.
Zabij mnie ale nie wiem co należy rozumieć pod pojęciem "prowadzenia ksiąg ( p.k.p.i r. ) w sposób umożliwiający wyodrębnienie kosztów uzyskania przychodów odnoszących się tylko do tego roku podatkowego" :(

Ostatnio edytowano 22 lis 2007, 00:05 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

22 lis 2007, 00:04
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Doszłam do wniosku,że najlepszym wyjściem dla mnie ( skoro mam wątpliwości) byłoby przejście na metodę uproszczoną.Nie dzielę wtedy kosztów na pośrednie i bezpośrednie,a interesuje mnie data wystawienia faktury. Wiem ,że nie ma wzmianki w przepisach że takiej zmiany nie mogę zrobić.OK.Ale nasuwa się pytanie jak zrobić to prawidłowo?Czy wystarczy jak dopilnuję aby danych kosztów nie ująć podwójnie lub też nie ująć wogóle w danym roku?
Czy aby art.22 pkt.6 updof nie wyklucza takiego przejścia?
Poddaję się :mur:

22 lis 2007, 09:05

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Poddaję się :mur:

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->PROBLEM

Prowadzę podatkową księgę przychodów i rozchodów i chciałabym się dowiedzieć, czy powinnam księgować faktury od razu, gdy je dostaję? Na czym polegają metody: memoriałowa i kasowa?

RADA

Niezależnie od stosowanej metody rozliczania kosztów w czasie, w dacie wystawienia dokumentu (np. faktury), który potwierdza istnienie kosztu, należy ujmować w księdze koszty pośrednie. Koszty bezpośrednie oraz koszty pośrednie, które dotyczą okresów przekraczających rok podatkowy, księguje się odmiennie w obu metodach. Szczegóły - w uzasadnieniu.

UZASADNIENIE

Podatnicy prowadzący ewidencję w formie pkpir mogą wybrać jedną z dwóch metod księgowania kosztów w czasie. Wybrana metoda powinna być, co do zasady, stosowana do wszelkich kosztów, z wyjątkiem zakupu towarów i materiałów oraz kosztów ujmowanych w dacie ich faktycznego poniesienia (np. kosztów wynagrodzeń).

Metody te przyjęło się nazywać memoriałową i kasową. Pierwsza z nich polega na ujmowaniu kosztów w tym roku podatkowym, w którym powstały przychody związane z tymi kosztami. Natomiast metoda kasowa (nazywana też uproszczoną) polega na ujmowaniu kosztów w dacie ich poniesienia, niezależnie od tego, do jakiego okresu się odnoszą. Za datę poniesienia, na potrzeby stosowania metody kasowej (uproszczonej), należy zaś uważać datę wystawienia dokumentu, który jest podstawą księgowania w pkpir.

Definicja „kosztu poniesionego” pojawiła się w przepisach podatkowych od 2007 r. Wcześniej, co do tego, jak należy rozumieć koszt poniesiony, opinie były podzielone. Wobec braku definicji przez pojęcie kosztu poniesionego rozumiano koszt zapłacony (stąd nazwa „metoda kasowa”) albo właśnie koszt powstały w dacie wystawienia dokumentu potwierdzającego istnienie kosztu.

W związku ze zmianą przepisów od stycznia 2007 r. nie ma już wątpliwości, jak należy rozumieć koszt poniesiony na potrzeby rozliczania kosztów w czasie.

Wobec tego, jeżeli w opisanym przypadku stosuje Pani metodę kasową (uproszczoną), to koszty powinna Pani ujmować w księdze pod datą wystawienia dokumentów potwierdzających te koszty, czyli będzie to np. data wystawienia faktury, polisy ubezpieczeniowej, dowodu wewnętrznego itd. Natomiast gdy stosuje Pani metodę memoriałową, należy analizować, czy koszt dotyczy przychodów okresu bieżącego, czy też przychodów następnych okresów (dotyczy to tylko kosztów bezpośrednich). Należy go bowiem ująć dopiero w tym okresie, którego dotyczy. Dokonywanie takiej analizy nie jest konieczne w przypadku kosztów pośrednich. Koszty te należy bowiem rozliczać tak jak podatnicy stosujący metodę kasową (uproszczoną), czyli w dacie wystawienia dokumentów, które potwierdzają te koszty. Tylko w przypadku kosztów, które dotyczą okresu przekraczającego rok podatkowy, należy dokonać proporcjonalnego podziału kosztu na poszczególne lata podatkowe. Będzie to dotyczyło najczęściej kosztów ubezpieczeń i im podobnych.

Podsumowując, niezależnie od stosowanej metody rozliczania kosztów w czasie, wszelkie koszty pośrednie działalności powinna Pani ujmować w księdze pod datą wystawienia dokumentu (faktury, polisy, dowodu wewnętrznego itd.), chyba że dotyczą okresu przekraczającego rok podatkowy, a Pani stosuje metodę memoriałową. Natomiast koszty mające bezpośredni związek z przychodami należy uwzględniać:

l przy metodzie memoriałowej - w okresie, w jakim powstają przychody związane z tymi kosztami,

l przy metodzie kasowej (uproszczonej) - w dacie wystawienia dokumentu, który potwierdza koszt.

PRZYKŁAD
...
całość: Monitor Ksiegowego nr 22/2007
Joanna Krawczyk
doradca podatkowy, właścicielka kancelarii podatkowej w Poznaniu<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

25 lis 2007, 20:21

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Jeśli powyższy artykuł nie rozwiał jeszcze wątpliwości to może:
Gazeta Prawna 26.11.2007 ( Tygodnik Podatkowy ) w którym "Koszty uzyskania przychodów rozliczane w czasie w orzecznictwie sądów administracyjnych"

26 lis 2007, 09:11
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Wątpliwości rozwiane.( nie mam możliwości przeczytania Monitora Księgowego nr 22/2007,ale wklejony artykuł przeczytałam bardzo uważnie).
Zdecydowanie wolałalabym przejść z metody memoriałowej,którą stosowałam do tej pory.
Wiem,że 2007 rok muszę zakończyć jeszcze memoriałowo.Czyli zarówno ubezpieczenia jak i prenumeratę przydzielę proporcjonalnie do odpowiedniego roku,a w 2008 roku od stycznia wszystkie wpisy do Książki będę dokonywała tylko na podstawie daty wystawienia dowodu dokumentującego poniesiony koszt.
Wcześniej , ze względu właśnie na różne interpretacje dotyczące kosztu poniesionego przy metodzie "kasowej" wolałam metodę memoriałową.
Czy takie przejście z metody memoriałowej na kasową będzie prawidłowe twoim zdaniem?

26 lis 2007, 10:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]