--- Problemem okazać się może także przechowywanie dokumentów składanych przez podatników w związku z aktualizacją danych skoro będą mogli to zrobić w dowolnym urzędzie. ---
To pewnie jest wstęp do całkowitej rezygnacji z papierowych formularzy. ZERO OKIENKA.
A poważnie, choć z lekkim przymrużeniem oka, można uruchomić wraz z CRP funkcjonalność powiązywania z zapisami w rejestrze, skanu formularza stanowiącego podstawę modyfikacji, gdy jest on z papieru. Takie skany przydałyby się zwłaszcza wymiarowi do ich deklaracji. Na przykład w sytuacji gdy zmieniła sie właściwość NUSa a dochodzi do wyjaśniania rozbieżności z przeszłości. Albo gdy stan zapisów na formularzu przechowywanym w us, po jakimś czasie o zgrozo okazuje się "różnić się" od tego jaki był w czasie składania go. A takie rzeczy się zdarzają.
06 kwi 2010, 09:25
Zmiany w ustawie o NIP - projekt założeń
NIPani
.. Jednakże uznanie PESEL za numer identyfikujący osobę fizyczną wydaje się niezbyt fortunne albowiem PESEL w przeciwieństwie do NIP nie daje anonimowości: można z niego wyczytać datę urodzenia oraz płeć osoby nim się posługującej...
Ciekawe co na to transseksualiści? Przecież to łamanie ich podstawowych praw
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
06 kwi 2010, 11:30
supersaper
NIPani
.. Jednakże uznanie PESEL za numer identyfikujący osobę fizyczną wydaje się niezbyt fortunne albowiem PESEL w przeciwieństwie do NIP nie daje anonimowości: można z niego wyczytać datę urodzenia oraz płeć osoby nim się posługującej...
Ciekawe co na to transseksualiści? Przecież to łamanie ich podstawowych praw
Ponoć w Australii funkcjonuje pierwsza na świecie osoba bez płci...to dopiero zagwozdka...
06 kwi 2010, 11:47
NIPani
Ponoć w Australii funkcjonuje pierwsza na świecie osoba bez płci...to dopiero zagwozdka...
Żadna zagwozdka. W podręczniku POLTAX na stronie LSTWART (na końcu spisu treści) jest spis wartości którymi mamy posługiwać się w POLTAX i w tabelce płeć są trzy wartości: M mężczyzna K kobieta N Płeć nieznana
06 kwi 2010, 13:44
Ronin123
Bez przesady, jeśli otoczenie informatyczne zadziała, to zmiany mogą wyjść tylko na + A że jest zagrożenie i to realne dla ilości etatów to fakt, który z oczywistych względów musi rodzić opór.
Nie powinno być zagrożenia dla etatów, zmieni się praca z tej za biurkiem na pracę w terenie. Badanie zgodności stanu faktycznego ze zgłoszonym. Myślę, że o dodatki do pensji trzeba będzie powalczyć...chociaż może być bezkosztowo...
07 kwi 2010, 11:37
Elda
Ronin123
Bez przesady, jeśli otoczenie informatyczne zadziała, to zmiany mogą wyjść tylko na + A że jest zagrożenie i to realne dla ilości etatów to fakt, który z oczywistych względów musi rodzić opór.
Nie powinno być zagrożenia dla etatów, zmieni się praca z tej za biurkiem na pracę w terenie. Badanie zgodności stanu faktycznego ze zgłoszonym. Myślę, że o dodatki do pensji trzeba będzie powalczyć...chociaż może być bezkosztowo...
Jeśli zmiany byłyby "neutralne" etatowo , to tylko
07 kwi 2010, 16:12
Nie wiem, czy dokładnie wczytaliście się w projekt założeń, ale jednym z celów tej zmiany ma być przesunięcie pracowników ewidencji do zadań wymiarowo-kontrolnych.
07 kwi 2010, 18:15
Taxator
Nie wiem, czy dokładnie wczytaliście się w projekt założeń, ale jednym z celów tej zmiany ma być przesunięcie pracowników ewidencji do zadań wymiarowo-kontrolnych.
Mówisz o tym fragmencie na str. 12? Tego się nie boję - raczej zrobi się taki bałagan, że nikt nie będzie myślał o roszadach, a raczej o tym jak to ogarnąć.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
07 kwi 2010, 18:49
Us_nip
Taxator
Mówisz o tym fragmencie na str. 12? Tego się nie boję - raczej zrobi się taki bałagan, że nikt nie będzie myślał o roszadach, a raczej o tym jak to ogarnąć.
Tak myślisz? A ja oczami wyobraźni już widzę mojego NUSa, że wreszcie będzie miał okazję do takich właśnie roszad. Już się ślinił jak czytał ten projekt zmian.
07 kwi 2010, 18:55
Przerabiałem już to przy jednym okienku. Miało być prościej, szybciej, a przy okazji mniej zadań dla NIP. Wyszło wręcz odwrotnie i zrobił się bałagan
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
W komentarzach widać "zacięcie prawnicze" i "chęć ulżenia". Nikt się nawet nie zajaknął o kosztach wprowadzenia tego bałaganu ( innego niz U UE) i jakiejimkolwiek okresie przejściowym. Wyobraźmy sobie te tłumy Wietnamczyków i Chińczyków mających NIP i szturmujących Warszawski urząd ( jaki urząd ? MSZ? )
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
08 kwi 2010, 07:12
Czy ktoś pamięta 1993r. i nadawanie NIP dla podatników nowo wprowadzonego podatku VAT? Nikt wtedy nie wiedział jak to ma działać. Jedne Urzędy nadawały NIP osobom fizycznym prowadzącym działalność gospodarczą za każdym razem gdy rozpoczynali działalność gospodarczą, inne raz i tylko wprowadzały aktualizacje. Co prawda numer nie nazywał się NIP ale później został przekształcony. Od 1996r. żmudnie tworzyliśmy bazę danych podatników. Jak prawie nam się udało, raporty z weryfikacji były już malutkie (w porównaniu z setkami stron pierwszych weryfikacji) wymyślono jedno okienko. I od nowa bałagan, od nowa wyjaśnianie. Teraz zafundują nam likwidację NIP i wracamy do 1995r. Wtedy też w moim US podatnicy weryfikowani byli na podstawie PESELA. Ciekawe czy ktoś z tych co to wymyślili wie jak działa US i że wszystko w US jest oparte na rejestracji? Bałagan w rejestracji to bałagan w wymiarze, rachunkowości i egzekucji. Czasami dochodzę do wniosku, że porządek w US jest komuś nie na rękę i jeżeli już jesteśmy blisko sukcesu to należy szybko to popsuć. Co roku czekam co nowego wymyślą i jeszcze nigdy MF mnie nie zawiodło.
09 kwi 2010, 10:15
To cudowne dzieło zwane ,,projektem do założeń" dotarło do mnie 1 kwietnia. Pomyślałam w pierwszej chwili, że to żart primaaprylisowy Teraz myślę,ze sabotaż.
09 kwi 2010, 10:54
Na prima aprilis dostaliśmy 1-okienko i na razie wystarczy. A z tym sabotażem to gruba przesada! Chyba, że chodzi o to, że od 15 lat nie powstała zcentralizowana baza i nadal kwitną "lokalne folwarki"