Odpowiedzialność funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa
Autor
Treść postu
Ustawa o odpowiedzialności majątkowej
TaxAll Sp. z o.o.
Szanowni Państwo,
Chłód za oknem nie nastraja jeszcze do spacerów. Dlatego dobrym sposobem na spędzenie dni i wieczorów będą odwiedziny naszych portali oraz lektura kolejnego numeru biuletynu - z najświeższą porcją informacji.
Temat pracujących emerytów jeszcze nie ucichł. Okazuje się, że ich problem nie zostanie rozwiązany przez Prezydenta tak, jak tego oczekiwali. Trudno dojrzeć tu działania spójne z polityką propogującą pracę ludzi w średnim wieku. Jest z kolei szansa, że relacje między administracją skarbową a przedsiębiorcami ulegną polepszeniu. A to dzięki podpisanej przez prezydenta ustawie o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa. Urzędnicy wpadają w popłoch, więc oczekujemy, że coraz rzadziej będą wydawać decyzje niekorzystne dla przedsiębiorców. ... Marta Kielusiak
Wpadacie w popłoch?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
11 lut 2011, 07:49
"szansa, że relacje między administracją skarbową a przedsiębiorcami ulegną polepszeniu".
Jest szansa, że inspektor na kontroli będzie postrzegany przez przedsiębiorcę jako potencjalny przestępca. Jest szansa, że kawa i ciastko, bądź herbata z cytryną i cukrem - postrzegać się będzie jako oczywisty przejaw uzyskanych korzyści majątkowych. Jest szansa, że udostępnione pomieszczenia można dumnie nazywać "salami ofiar fiskusa". Dziurę budżetową załata się obniżką wynagrodzeń dla administarcji skarbowej i będzie git majonez.
11 lut 2011, 15:59
Tak to jest, jak się wybiera na posłów przedsiębiorców. Teraz wybierzmy wyłącznie ludzi zatrudnionych na etatach, to może zlikwidują obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i zwolnienia od odpowiedzialności karnej przedsiębiorców oszukujących na podatkach (których ci u nas dostatek).
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
11 lut 2011, 17:57
Leibowitz
Tak to jest, jak się wybiera na posłów przedsiębiorców. Teraz wybierzmy wyłącznie ludzi zatrudnionych na etatach, to może zlikwidują obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i zwolnienia od odpowiedzialności karnej przedsiębiorców oszukujących na podatkach (których ci u nas dostatek).
To teraz już wiesz dlaczego członek korpusu SC nie może być posłem
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
12 lut 2011, 18:40
supersaper
To teraz już wiesz ...
Ok, już teraz wierzę...
12 lut 2011, 21:39
Do Leibowitz tak dla ścisłości... przepis art. 81a Ordynacji podatkowej został uchylony przez art. 1 pkt 46 ustawy z dnia 30 czerwca 2005 r. o zmianie ustawy - Ordynacja podatkowa oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2005r. Nr 143 poz.1199, ze zm.)
____________________________________ idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
13 lut 2011, 15:00
Ustawa z dnia 20 stycznia 2011 r.o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych za rażące naruszenie prawa została opublikowana w Dz. U. z 16 lutego 2011 r. Nr 34, poz. 173 - http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2011034017301.pdf
16 lut 2011, 20:52
Uprzejmie odsyłam do wątku "Odpowiedzialność urzędnicza i co dalej...?" Swoją drogą, art 3 ustawy znosi wszelką inną odpwiedzialność urzędnika, ale pozostawia tą "do wysokości szkody" oraz nowe wymiary. Zatem, bez względu, czy to jest 5 tys. zł, czy 150 mln. zł, trzeba będzie odpowiadać. Tyle tylko, że teraz będzie "ostrzej". MRJ Myśleć i zapobiegać.
28 lut 2011, 14:40
ludziska dajcie spokój trzeba wydac decyzję z rażącym naruszeniem prawa, a tych jest niewiele potem musi być szkoda strony refundacja szkody ja nie widzę możliwości uznania mojej odpowiedzialności nigdy
28 lut 2011, 18:02
"nigdy" - może się zdarzyć już jutro. to moje :)
A stare, przysłowie mówi: "Never say never".
Miłego dnia.
02 mar 2011, 12:27
dyziek
ludziska dajcie spokój trzeba wydać decyzję z rażącym naruszeniem prawa, a tych jest niewiele potem musi być szkoda strony refundacja szkody ja nie widzę możliwości uznania mojej odpowiedzialności nigdy
Zakres ubezpieczenia jest znacznie szerszy niż "rażące naruszenie". Warto więc sprawę przemyśleć.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.