Czy aby mieć potwierdzenie odmowy, należy zwracać się na piśmie do pracodawcy, czy do administratora budynku, jeżeli są różni w stosunku do wyrażenia zgody na zawieszenie flag?
Ostatnio edytowano 21 lis 2006, 11:37 przez Cronn, łącznie edytowano 1 raz
21 lis 2006, 10:04
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->SK/101/2006 Radom, dnia 2006-11-21
Pani Danuta Lesiak Naczelnik Urzędu Skarbowego Warszawa - Bielany 01-844 WARSZAWA ul. Skalbierska 5
W związku z przekazaną Radzie Sekcji Krajowej informacją, że nie zezwoliła Pani na oflagowanie budynku położonego w Warszawie ul. Skalbierska 5 uprzejmie proszę o informację na temat powodów takiego działania. Jeżeli byłaby to prawda, sytuacja taka nosi wszelkie znamiona utrudniania zgodnej z prawem działalności związkowej (uniemożliwienie wykonania uchwały Ra-dy Sekcji Krajowej w sprawie oflagowania budynków administracji skarbowej) i pod-legać może sankcjom określonym w postaci grzywny lub kary ograniczenia wolności. Z uwagi na powyższe uprzejmie proszę o potraktowanie sprawy jako pilnej i przesłanie nam odpowiedzi w terminie 7-miu dni od daty otrzymania niniejszego pi-sma. Brak wyczerpującej odpowiedzi we wskazanym terminie spowoduje konieczność przekazania sprawy do właściwych organów.
z up. Rady Sekcji Krajowej PRZEWODNICZĄCY Tomasz Ludwiński<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
21 lis 2006, 11:43
Do CRONN: Zwracajcie się do pracodawcy - on jako najemca powinien uzgodnić z administratorem sprawę wywieszenia flag czy banerów. Jeżeli pracodawca odmówi powołując się np. na decyzję administratora, zaś na budynku są miejsca np. do wywieszania flag z okazji świąt państwowych (nie wyobrażam sobie, aby na urzędach takich miejsc nie było) trudno będzie pracodawcy podać realną, czy choć prawdowpodobną przyczynę odmowy - to z kolei spowoduje skierowanie przez RSK sprawy do prokuratur. Nie obowiązują tu w zasadzie żadne terminy administracyjne - inaczej wymiana pism trwałaby niekiedy dłużej, niż sam protest. Przykładowy 7-dniowy termin, jaki został podany Naczelnik z Bielan jest jedynie wynikiem naszej dobrej woli w celu, być może, polubownego załatwienia sprawy. Bulwersować może fakt łamania wolności Konstytucyjnych (o ile się potwierdzi) przez kierowników jednostek powołanych, co do zasady, do przestrzegania prawa. Dlatego RSK traktuje sprawę poważnie i każdy taki przypadek zostanie skierowany do prokuratury. Żadnym tłumaczeniem nie jest, że wywierano na pracodawcę naciski czy nawet wydawano polecenia, jeśli są one niezgodne z prawem.
Ostatnio edytowano 21 lis 2006, 18:16 przez arturciesielski, łącznie edytowano 1 raz
21 lis 2006, 15:08
Orka
Działające w moim urzędzie zz nie protestują, ja popieram protest, ale nie wiem jak mógłbym się do niego włączyć ?
To od CZEGO one są?! Od zapisów na przydział cebuli???
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
21 lis 2006, 17:27
Orka
Działające w moim urzędzie zz nie protestują, ja popieram protest, ale nie wiem jak mógłbym się do niego włączyć ?
Weź sobie urlop na 12.12.06r. i przyjeżdżaj do Warszawy!
Ostatnio edytowano 21 lis 2006, 18:16 przez melon, łącznie edytowano 1 raz
21 lis 2006, 17:52
Przekazano mi informację, że na Urzędzie Skarbowym Warszawa-Bielany zawisły jednak od dziś flagi.
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
23 lis 2006, 16:21
Dzisiaj dostałem nieoficjalną wiadomość, że na Podkarpaciu zakazano (dyrektor IS?) wieszania flag na budynkach US-ów. Czy może to ktoś potwierdzić?
Ostatnio edytowano 23 lis 2006, 23:18 przez Darek, łącznie edytowano 1 raz
23 lis 2006, 17:18
kominiarz
<!--quoteo(post=2145:date=20. 11. 2006 g. 23: 19:name=Orka)--><div class='quotetop'>(Orka @ 20. 11. 2006 g. 23: 19) [snapback]2145[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Działające w moim urzędzie zz nie protestują, ja popieram protest, ale nie wiem jak mógłbym się do niego włączyć ?
To od CZEGO one są?! Od zapisów na przydział cebuli??? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Pewnie od lizania d... naczelnikowi. :za2:
23 lis 2006, 17:25
<!--sizeo:2--><span style="font-size:10pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->Naczelnik US Warszawa Mokotów nakazała zdjęcie informacji o proteście oraz jego przyczynach, które umieszczone zostały z własnej inicjatywy przez pracowników (nie działają u nas związki zawodowe). Informacje wisiały u nas do piątku na każdej tablicy z informacjami dla podatników. Cóż cenzura (i czołobicie przed żelazną Zytą ) cały czas działa...<!--sizec--></span><!--/sizec-->
Ostatnio edytowano 27 lis 2006, 12:21 przez usmazowiecki, łącznie edytowano 1 raz
27 lis 2006, 11:17
A u nas nie wiszą flagi. Nie wiem, dlaczego. Wszyscy to mają w nosie i czekają na cud. O tempora, o mores!!!
Ostatnio edytowano 27 lis 2006, 14:46 przez Biala-s, łącznie edytowano 1 raz
27 lis 2006, 12:30
Biała-s
A u nas nie wiszą flagi. Nie wiem, dlaczego. Wszyscy to mają w nosie i czekają na cud. O tempora, o mores!!!
U nas zawisły flagi w środę i przez chwilę myślałem, że stał się cud i to z okazji protestu, ale szybko wyprowadziłem się z błędu... to była żałoba...
Może, Inspektorze, wysłać na alias sekretariatów US-ów w całej Polsce prośbę o wywieszenie informacji o proteście lub choć nie utrudnianie wywieszania takowej informacji? Alias US-ów to us@mofnet.gov.pl.
Wątpię, czy to coś pomoże, ale może warto spróbować...
Ostatnio edytowano 27 lis 2006, 14:48 przez usmazowiecki, łącznie edytowano 1 raz
27 lis 2006, 12:48
Skoro sami pracownicy nie chcą tego zrobić, nie zrobi tego też naczelnik.
27 lis 2006, 13:05
Biała-s
Wszyscy to mają w nosie i czekają na cud. O tempora, o mores!!!
Diablokrzyska o tym wie i dlatego nas :sex: . Ludzie! Nikt za Was Waszym losem się nie zajmie. Mamy zarabiać w przyszłym roku mniej i tak będzie zawsze, jeśli będziecie "czekać na cud".
Ostatnio edytowano 27 lis 2006, 14:49 przez pjk, łącznie edytowano 1 raz