Zmiana podatków w dobie kryzysu - propozycje Skarbowców
Nie każdy może załozyć organizację, która będzie broniła jego interesów - np. handlarze narkotyków.
Ustawa o SDG jes do d... bo porusza zbyt wiele zagadnień. Juz jej tyt. jest dziwaczny. Czy nie może byś "o dz. gosp" lub "kodeks dz. gosp." ? Jakoś nie słyszałem o ustawie o swobodzie wyboru książek w czytelni.
Wielokrotnie pisałem, że dla mnie ta ustawa (również pod inna nazwą) nie ma sensu. mamy konstytucje, mamy ustawy podatkowe, mamy inne uregulowania życia gospodarczego (np, kodeks drogowy, celny...) Zlikwidować rejestrację dz. gosp. i w ten sposób najlepiej rozwiąże się wiele problemów. UoSDG dotyczy np. kontroli tak wielu zagadnień i prowadzone przez tak wiele instytucji, że jest nieczytelna i w wielu przypadkach szkodliwa. Sanepid na kontrolę - pobranie próbek - potrzebuje 2-3 godziny, kominiarz 30 min. , US na "krzyżowe" sprawdzenie faktur 1-2 dni (lub godzinę), celnicy, UKS itp. na rozgryzienie powiazań mafijnych kilka mięsiecy lub lat. Po co to mieszać?
Po co setki reglamentacji, zgód, pozwoleń licencji itp.? Niech gospodarką steruje rynek a urzędnicy niech pilnują wyłącznie czy ktoś nie łamie (liberalnego i jednoznacznego!) prawa.
Kończę sprawę osoby X, tóra prowadzila działalność na lewo. Obecnie wspolnie z kimś prowadzi ją legalnie (zaczęła po wszczęciu postepowania). Skarżyła się dziś w trakcie rozmowy, że najbardziej przeszkadza jej "lewizna" bo zaniża ceny i sprzedaje tanie podróbki.
Sama X teraz wie, że ona robiła ogromną szkodę innym.
Żal, że MF tego nie chce wykorzystać.