Teraz jest 04 wrz 2025, 04:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Umowa o dzielo 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2020, 19:15

POSTY        1
Post Umowa o dzielo
Witam, realizuje od 6 miesięcy zlecenia jako copywriter z popularnego serwisu useme. Współpraca opiera się na umowie o dzieło między mną a portalem. Co miesiąc zarabiam różne kwoty od 100 do 1600 PLN brutto. Pracuje też na pełny etet, a dodatkowa pracę traktuje jako okazję do dorobienia. W lutym portal wysyła pit 11 którym normalnie się rozliczam. Pytanie, czy powinienem w tej sytuacji założyć działalność gospodarczą? Czy mogę w taki sposób dorabiać sobie bez końca? Czy na dzień dzisiejszy popełniłem jakiś wykroczenie odnośnie prawa skarbowego?

29 wrz 2020, 19:06
Początkujący

REJESTRACJA10 paź 2009, 10:13

POSTY        6
Post Re: Umowa o dzielo
Gruby77                    

Witam, realizuje od 6 miesięcy zlecenia jako copywriter z popularnego serwisu useme. Współpraca opiera się na umowie o dzieło między mną a portalem. Co miesiąc zarabiam różne kwoty od 100 do 1600 PLN brutto. Pracuje też na pełny etet, a dodatkowa pracę traktuje jako okazję do dorobienia. W lutym portal wysyła pit 11 którym normalnie się rozliczam. Pytanie, czy powinienem w tej sytuacji założyć działalność gospodarczą? Czy mogę w taki sposób dorabiać sobie bez końca? Czy na dzień dzisiejszy popełniłem jakiś wykroczenie odnośnie prawa skarbowego?

Według mnie albowiem ta czynność nie jest działalnością gospodarczą w zrozumieniu przepisów art. 3 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz.U. z 2021 r. poz. 162). W umowie o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania oznaczonego dzieła, a zamawiający – do zapłaty wynagrodzenia. A więc chodzi tutaj o wytworzenie dzieła, jako wyniku zindywidualizowanego wysiłku przyjmującego zamówienie i wydania go z przeniesieniem stosownych praw na zamawiającego. Jest to więc umowa rezultatu, co oznacza, że praca wykonawcy musi prowadzić do osiągnięcia konkretnego materialnego lub niematerialnego efektu. I za ten rezultat przyjmujący zamówienie otrzymuje zapłatę.
Do zakwalifikowania tych czynności jako działalności gospodarczej zgodnie z art. 3 ustawy brakuje: zorganizowanej działalności i  ciągłej działalności. Odnośnie prawa karnego skarbowego to brak zarówno deliktu jak i ustawowych przesłanek czynu zabronionego.

15 maja 2021, 12:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]