Witam serdecznie, jestem nowym użytkownikiem na tym forum choć przeglądam je od conajmniej roku. Borykam się z problemem art 57 kks. Mianowicie Sąd wydał postanowienie o zwrocie mi akt do uzupełnienia z powodu istotnych braków w postępowaniu przygotowawczym. Zarzuty dotyczą nie zbadania stanu finansowego spółki nie płacącej podartków. Ja uważam, że dla przypisania winy za uporczywe nie płacenie w terminie podatku nie jest to konieczne. W omawianym przypadku spółka nie płaciła podatku przez wiele miersięcy (prawie cały rok 2006r) i był to głównie podatek VAT. W prowadzonym postępowaniu ustaliłem, że w tym okresie kontrahenci płacili spółce za dostarczone przez nią towary. Ponadto oskarżony utrzymuje, że nie mógł płacić podatków bo egzekucja US zajęła mu rachunki bankowe. Moim zdaniem powyższe nie może być brane pod uwagę przy rozpatrywaniu zagadnienia odpowiedzialności karnej z art 57 kks. Proszę o wyrażenie Waszych opinii i ewentualnie wsparcie orzecznictwem sądów w tym zakresie. Było by mi to bardzo pomocne przy sporządzeniu zarzalenia na postanowienie sądu. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
16 sie 2007, 09:39
Poszukaj bogate orzecznictwo do 77 (bo to przestępstwo). Brak pieniędzy nie oznacza braku winy w niepłaceniu podatków. Poza tym podatnik może coś próbować zrobić - np. wystąpić o raty, a nie po prostu nie płacić w terminie.
Co oczywiście nie znaczy, że nie ma takich okoliczności, które nie wyłączyłyby tego czynu - znamię uporczywości samo w sobie podlega jakiejś ocenie ze względu na przyczyny niepłacenia.
A w ogóle to ja w takich dziwnych sytuacjach szedłem do sędziego i tłumaczyłem mój punkt widzenia i rozumienie przepisu (nigdy na konkretnej sprawie, zawsze czysto teoretycznie).
____________________________________ www.humanitarni.pl - polecam - pajacyk i reszta razem zebrane "Gdyby Pan Bóg nie chciał, by ludzie latali, dałby im korzenie"
Ostatnio edytowano 16 sie 2007, 11:33 przez girjic, łącznie edytowano 1 raz
16 sie 2007, 11:32
Spróbowałbym zapoznać się z tym postanowieniem SN (z dn.25.10.1995, OSP 1996/4/68) i Wyrok SN z 16.05.2002 r. IVKKN 427/98. Generalnie dla odpowiedzialność z art.57 kks nie ma znaczenia czy podatnik posiada środki finansowe na bieżącą działalność czy nie. To na nim spoczywa ryzyko prowadzenia działalność gospodarczej. A przecież jej celem jest uzyskanie dochodu a nie "wytwarzanie" strat (są wyjątki :zeby: ) Co ważne ma instrumenty do tego aby uniknąć odpowiedzialność karnej a skorzystanie z nich może mieć znaczenie dla ustalenia odpowiedzialności(vide: postanowienie SN z dn. 2003.03.27 OSNKW 2003/5-6/57)