W wyniku zawiadomienia GIIF wszczęto postępowanie karne, po czym w kilku spółkach wszczęto (od około 1 rok temu) postępowanie kontrolne (dotychczas niezakończone). W trakcie kontroli dostałam wezwanie do sądu w charakterze świadka (prowadzę to postępowanie kontrolne). Moja wątpliwość dotyczy kwestii czy jako inspektor UKS w ogóle mogę występować w tym charakterze??
Nie byłam przecież świadkiem żadnego zdarzenia dotyczącego sprawy ani też zdarzeń w których brali udział oskarżeni w sprawie , prowadzę jedynie postępowanie kontrolne (w dalszym ciągu nie zakończone). W zasadzie moja rola sprowadza się do oceny dokumentów oraz zdarzeń gospodarczych które dokumentują.
Pytanie : czy mogę być przesłuchiwana w tym charakterze? Wydaje mi się że charakter moich ewentualnych zeznań zbliżony jest bardziej do opinii biegłego (z racji braku bezpośredniego udziału w zdarzeniach których dotyczy toczące się postępowanie karne)
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze (mile widziane orzecznictwo)
23 maja 2007, 16:58
Z reguły iks jest wzywany na świadka do sądu w sprawie karnej po zakończeniu kontroli podatkowej. Zeznaje wtedy na temat ustaleń kontroli , najczęściej powtarza się to co jest napisane w protokole.Nie wiadomo dlaczego sprawa karna już się toczy . Ale pamiętaj o jednym - przed złożeniem zeznań sąd musi cię zwolnić z tajemnicy skarbowej, robi to na poczatku rozprawy / czasami trzeba mu o tym przypomnieć/ w formie postanowienia.
23 maja 2007, 18:54
Możesz być wezwana i powinnaś zeznawać, ale poproś sąd na wstępie o zwolnienie Cię z tajemnicy skarbowej i niech to zaprotokołują.