Teraz jest 07 wrz 2025, 18:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
art. 54kks   a   art. 56 par. 4  kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Dostałam następujące zawiadomienia: podatnik złożył samodzielnie ( bez kontroli podatkowej) w marcu 2007r. VAT-R oraz  VAT-7 za okres I 2006r.-  I 2007r. należny podatek wynikający z deklaracji wpłacił również w marcu 2007r. Czy Waszym zdaniem należy postawić zarzut z 54 kks, czy 56 par. 4 kks i art. 57 . Moim zdaniem 2 kwalifikacja jest właściwa.
Druga sprawa podobna: podatnik złożył VAT-R, VAT-7 za okres X 2004r -II 2007r. w dn. 10,12,17 kwietnia 2007r. , podatek do wpłaty nie wystąpił ( kwota do przeniesienia) . Tutaj można jedynie postawić zarzyt z 56 par. 4 kks w zw. z art. 6 par. 2 kks. Myśle , że nie nastąpiło przedawnienie karalności. Podzielcie się Waszym zdaniem. ( przedawnienie i kwalifikacja). Pozdrawiam.

19 kwi 2007, 11:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Zgadzam się co do kwalifikacji i co do tego, że nie nastąpiło przedawnienie. Wiem jednak, że w niektóre urzędy zakwalifikowałyby pierwszy przypadek jako uchylanie sie od opodatkowania z art. 54 kks, z uwagi na długi okres nieskładania deklaracji. Ja art. 54 kks stosuję raczej po wydaniu decyzji podatkowych, czyli po przeprowadzeniu kontroli podatkowej.

19 kwi 2007, 12:09

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Z pewnością czym innym jest złożenie deklaracji po terminie, a czym innym złożenie korekty deklaracji podatkowej.  Obojętnie jednak jak do tego będą w przyszłości podchodzić sądy, mamy art. 16a oraz art. 16 KKS.
U Was się ich nie używa ?

19 kwi 2007, 16:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 20:59

POSTY        63
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->mamy art. 16a oraz art. 16 KKS.
U Was się ich nie używa ?<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Pewnie NUS nie pozwala :nonono:
karnista to nie samodzielny prokurator - to prokuratorek na smyczce  :sex:

<!--coloro:#000000--><span style="color:#000000"><!--/coloro-->Kiedy państwo czyni pracę absurdalnie drogą, obywatele ratują się zdrowym rozsądkiem.<!--colorc--></span><!--/colorc-->

19 kwi 2007, 17:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2007, 20:32

POSTY        11
zastanawiam się dlaczego przy takim samym zachowaniu sprawców ( nie składają VAT-R, VAT-7) ich czyny kwaliikuje się raz jako np. wykroczenie z art. 54(gdy wystąpił podatek do zapłaty) a drugim razem 56 par. 4 (gdy nie wystąpiło narażenie na uszczuplenie, bo podatnik wykazał kwoty do przeniesienia)? wg mnie pewna niekonsekwencja-prawda jest taka, że chodzi o to, aby  poprostu ukarać podatnika za cokolwiek :( .
sam mam problemy z kwalifikacją czynów karalnych z 54 i 56 par. 4 - odwieczny problem.
według mnie klucz leży w prawidłowej interpretacji znamion "uchylanie się od opodatkowania" - 54, oraz "pomimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania, nie składa deklaracji"-56 par 4.

Ostatnio edytowano 19 kwi 2007, 18:35 przez Woy, łącznie edytowano 1 raz

19 kwi 2007, 18:33
Zaawansowany

REJESTRACJA07 mar 2007, 16:28

POSTY        81
Pamiętasz co rzekł Prokurator Wyszyński? Dajcie mi człowieka a ja zastosuje odpowiedni paragraf. :za2:

kornik2                    

Pamiętasz co rzekł Prokurator Wyszyński? Dajcie mi człowieka a ja zastosuje odpowiedni paragraf. :za2:

Na ten problem zwrócili uwagę - T. Grzegorczyk i Bartosiewicz.

21 kwi 2007, 14:17
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        63

zastanawiam się dlaczego przy takim samym zachowaniu sprawców ( nie składają VAT-R, VAT-7) ich czyny kwaliikuje się raz jako np. wykroczenie z art. 54(gdy wystąpił podatek do zapłaty) a drugim razem 56 par. 4 (gdy nie wystąpiło narażenie na uszczuplenie, bo podatnik wykazał kwoty do przeniesienia)?

wydaje mi się, że sam sobie zaprzeczasz: jak podatnik mógł wykazać kwotę do przeniesienia, jeżeli nie tylko nie złożył VAT-7 ale i VAT-R? Bo tylko wtedy stosuje się 54.  56 stosuje się, kiedy poda nieprawdę w złożonych VAT-7, a to już zupełnie inna bajka.

<!--coloro:#000000--><span style="color:#000000"><!--/coloro-->Kiedy państwo czyni pracę absurdalnie drogą, obywatele ratują się zdrowym rozsądkiem.<!--colorc--></span><!--/colorc-->

21 kwi 2007, 19:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 lut 2007, 20:32

POSTY        11

wydaje mi się, że sam sobie zaprzeczasz: jak podatnik mógł wykazać kwotę do przeniesienia, jeżeli nie tylko nie złożył VAT-7 ale i VAT-R? Bo tylko wtedy stosuje się 54.  56 stosuje się, kiedy poda nieprawdę w złożonych VAT-7, a to już zupełnie inna bajka.

o to jak mógł wykazać kwotę do przeniesienia zapytaj DOMINIKAM.
a co do 56 par 1,2,3 to i owszem dotyczy oszustwa podatkowego, ale w 56 par 4 - nie ma mowy o podaniu nieprawdy w deklaracjach.
pozdrawiam

Ostatnio edytowano 22 kwi 2007, 20:08 przez Woy, łącznie edytowano 1 raz

22 kwi 2007, 19:40
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        63
Nie ma co się zastanawiać nad pytaniem DOMINIKAM, bo zawiera złe założenia. Art. 16 eliminuje i 54 i 56. Pozdro.

22 kwi 2007, 21:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Jaki art. 16 ? Dominikam nie wspomina o tym, że sprawca zawiadomił na piśmie lub ustnie do protokołu o popełnieniu czynu zabronionego, ujawniając istotne okoliczności tego czynu. Czy może zakładacie, że samo złożenie deklaracji bez wezwania spełnia przesłanki art. 16kks?
Woy, czy sądzisz, że wszczęcie postępowania karnego w przypadku hurtowego złożenia deklaracji za okres 2,5 roku jest czepianiem się i próbą karania za "cokolwiek"? Albo, że jest przesadą wymierzenie mandatu karnego za złożenie deklaracji miesięcznych (z których wynika podatek do zapłaty) po roku?

23 kwi 2007, 06:55
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        63
Jeszcze nie wymyślili deklaracji VAT-R czy VAT-7 ustnej, a wskaż choć jedną okoliczność nieistotną, wykazaną w tych deklaracjach!!!

Jasne, że złożenie rejestracji VAT-R i deklaracji VAT-7 po terminie spełnia przesłanki art 16 kks, bo w tych dokumentach są wszystkie istotne okoliczności ukrywanej dotąd działalności, tj. przedmiot i podstawa opodatkowania, a i dodatkowo  podatnik najczęściej dołącza obszerne pisemne wyjaśnienia nt. okoliczności przedmiotowych i podmiotowych zdarzenia.

Jedyna możliwość na postępowanie z kks w takim przypadku istnieje tylko wtedy, gdy to urząd ustali, że podatnik nie ujawnił wszystkich należności podatkowych w złożonych deklaracjach. Bez tego wara od skruszonego podatnika!!!

Ostatnio edytowano 23 kwi 2007, 22:01 przez Andrzej, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2007, 21:47

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Chociaż DominikaM nic faktycznie nie wspomina o dołączonych wyjaśnieniach, w praktyce jednak z reguły podatnik wraz z zaległymi deklaracjami coś składa. Przynajmniej ja przyjąłem, że to miało miejsce.

24 kwi 2007, 11:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona