Spółka z o.o. złożyła korektę deklaracji i uiściła uszczuplenie. Postępowanie karne skarbowe zostało wszczęte, nie przedstawiliśmy nikomu zarzutu i wydaliśmy postanowienie o umorzeniu z uwagi na art. 16a kks i art. 17 par. 1 pkt 4 kpk. Co w tej sytuacji rejestrujemy w KCIK ? Tylko przestępstwo i podmiot ?
29 maja 2015, 12:19
Re: Rejestracja KCIK
Po umorzeniu usuwamy z KCIK wszystkie rejestracje dotyczące umorzonego postępowania.
01 cze 2015, 08:46
A ja mam wątpliwości , bo przecież przestępstwo jest, podmiot został wykorzystany do popełnienia czynu , tylko sprawca nie podlega karze. Czy nie należałoby jednak podmiotu i przestępstwa zostawić w systemie. Co innego umorzenie z powodu braku znamion czynu zabronionego, czy umorzenia przez sąd z powodu znikomego stopnia ( miałem takie sprawy) , dostałem nawet odpowiedz z KCIK , ze w tych drugich przypadkach należy usunąć z systemu POD PRS OSO bo nie ma przestępstwa.
01 cze 2015, 17:58
Skoro umarzamy na 4jke to wydaje mi się że - przestępstwo zostało popełnione - należałoby zostawić PRS - przez określony podmiot i POD też zostaje - osobę też bym zostawił bo przepis nie mówi że nie popełnia przestepstwa kto... tylko nie podlega karze kto... identycznie bym zrobił przy odstąpieniu od wymierzenia kary przez sąd
02 cze 2015, 09:49
KCIK zmartwychwstał> Słyszałam, że MF czyta to forum, może więc ktoś odpowiedzialny za KCIK to przeczyta. Jakiś miesiąc temu przyszło pismo, żeby podać jedną osobę odpowiedzialną za KCIK, podałam. Niecałe dwa tygodnie temu przyszedł sprzęt, no dobra. Ale dziś przyszło pismo, że informatycy do jutra mają nam zainstalować oprogramowanie, i że do 1 marca mamy wprowadzić całość spraw do KCIKa. Czy w MF nie mają pojęcia o czym piszą? czy w MF myślą, że karniści nie mają nic do roboty i tylko czekają na polecenia dotyczące KCIKa? KCIK nie działał kilka lat, do wprowadzenia jest kilkaset pozycji, W DWA TYGODNIE, pomiędzy normalną pracą
12 lut 2019, 20:03
Z tego co zrozumiałam to ma się migrować z ESKS. Tylko trzeba wejść w każdą sprawę z przestępstwem zaktualizować na AKU KCIK i sprawy się w Kciku pojawią. Ale fakt znów dodatkowa robota.
12 lut 2019, 20:52
Ale sprawy w ESKS są dopiero od marca 2017.
12 lut 2019, 21:45
Barbarka
Ale sprawy w ESKS są dopiero od marca 2017.
I z tego co wiem, to tylko te sprawy mają być uzupełnione do końca lutego.
Te z okresu pomiędzy wyłączeniem KCIK-a, a uruchomieniem ESKS, zapewne każą uzupełniać np. w środku wakacji, albo jakoś tak...
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
13 lut 2019, 07:18
Z tego co ja przeczytałam, to dane do KCIKa mają być uzupełnione do końca lutego, a od 1 marca dane mają być wprowadzane na bieżąco.
13 lut 2019, 21:56
Barbarka
Z tego co ja przeczytałam, to dane do KCIKa mają być uzupełnione do końca lutego, a od 1 marca dane mają być wprowadzane na bieżąco.
Dokładnie tak samo rozumiem pismo które dostaliśmy z MF. Obawiam się że sprawy sprzed marca 2017, czyli te niezarejestrowane w ESKS, po prostu jakoś umknęły w ferworze walki...
14 lut 2019, 07:09
Kimapi
Barbarka
Dokładnie tak samo rozumiem pismo które dostaliśmy z MF. Obawiam się że sprawy sprzed marca 2017, czyli te niezarejestrowane w ESKS, po prostu jakoś umknęły w ferworze walki...
Ja z kolei mam problem ze zrozumieniem tego zdania :
Podsumowując, wyznacza się ostateczny termin 1 marca 2019 r. jako datę, do której wszystkie zobowiązane organy KAS mają przekazać przesłać przepisami ustawy z dnia 6 lipca 2001 r. o gromadzeniu, przetwarzaniu i przekazywaniu informacji kryminalnych za pośrednictwem AKU KCIK, a które nie zostały dotychczas przekazane do KCIK. Po tym dniu rejestracja i przesyłanie informacji kryminalnych ma następować na bieżąco.
Za to moja Matka Izba napisała do mnie jeszcze pismo przewodnie, w którym stoi:
Uwzględniając konieczność zebrania i weryfikacji informacji, proszę dokonać rejestracji informacji kryminalnych do systemu KCIK spośród wszystkich spraw o przestępstwa i przestępstwa skarbowe, które zostały wprowadzone do systemu ESKS, a nie zostały wcześniej zarejestrowane do systemu KCIK
A że Matki trzeba słuchać...
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
14 lut 2019, 07:33
No my dostaliśmy pismo z IAS żeby: - dokonać sprawdzenia spraw zarejestrowanych w ESKS pod kątem kompletności danych do rejestracji w KCIK i w razie potrzeby, - dokonać adnotacji o ręcznych rejestracjach w tych sprawach sprzed 01.07.2017, które zostały zarejestrowane w EKSK ale są tak stare, że załapały się na rejestrację w KICK (czyli wszczęte przed końcem kwietnia 2016 r.). Co do spraw wszczętych/zakończonych pomiędzy 30.04.2016 a 01.07.2017 to będą opracowane zasady postępowania. Dodatkowo nie mam zielonego pojęcia jak będzie wyglądał migracja z ESKS do KCIK. W ESKS, w opcji Pomoc/Podręczniki/KCIK jest instrukcja postępowania ale chyba ja nie ogarniam.
18 lut 2019, 23:10
krzysiekt
Dodatkowo nie mam zielonego pojęcia jak będzie wyglądał migracja z ESKS do KCIK. W ESKS, w opcji Pomoc/Podręczniki/KCIK jest instrukcja postępowania ale chyba ja nie ogarniam.
Z tego co ja zrozumiałem, to przy nadaniu numeru w RKS albo RSP, informacja o sprawie będzie się automatycznie przekazywała do KCIK (zakładam, że jako PRS). Później przy zmianach w toku sprawy, trzeba będzie wybierać jeszcze opcje "Aktualizuj w AKU-KCIK". Nie podoba mi się to.
No i nie bardzo wiem, jak to ma działać w sytuacjach, w których prowadzący sprawę i dokonujący wpisów w ESKS nie ma jednocześnie uprawnień do KCIK-a (bo MF kazał wyznaczyć tylko po jednej osobie w US-ach).
19 lut 2019, 07:27
Ten automatyzm to tak nie do końca działa chyba że coś robię nie tak. Sprawy owszem migruja się z ESKS do KCIK ale trzeba uzupełniać inf. na temat przestępstwa. Zaciągane są np dane o osobie pod warunkiem że w ESKS są dokładnie wprowadzone. A jeżeli coś zmienimy w sprawie np. dojdzie nam kolejny poderzany to robimy aktualizację na AKU KCIK