Teraz jest 04 wrz 2025, 04:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Pomocnictwo w KKS 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2017, 18:36

POSTY        75
Post Pomocnictwo w KKS
Mam do sformułowania zarzut zwiazany z podaniem nieprawdy w kilku deklaracjach vat z 56§2 w zbiegu z 62§2 wystawianiem nierzetelnych faktur + pomocnictwo podejrzanego z racji wystawiania tych faktur. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć coś w tym temacie tzn. jak powinien wyglądać zapis kwalifikacji czynu, czy w opisie zarzutu muszę wymienić np. komu pomagał bo ten wykorzystał te faktury w swoich rozliczeniach. I czy w związku z tym muszę wykazać, że ten który posłużył się fakturami od mojego pogejrzanego uszczuplił podatek czy wystarczy że udowodnię mojemu nierzetelność wystawiania przez niego faktur i to wystarczy? Jestem na początku tworzenia zarzutu i nie zdążyłam poczytać orzeczeń sądów. Z góry dziękuję za każde info

24 lip 2019, 18:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Post Re: Pomocnictwo w KKS
Nie mam kodeksu pod ręką więc oznaczenia jednotek redakcyjnych mogą być błędne - proszę sprawdzić.
A czy nie jest to właściwość NUCS?
Co do kwalifikacji:
- trzeba wskazać wszystkie przepisy pozostające w zbiegu i w związku - cześć prokuratorów twierdzi, że należy zacząć od art.z kk dot. pomocnictwa (bodajże art.18) w zw. z art. art. 20 kks w zw. z art. 56 § 2 kks w zb. z art. 62 § 2 kks w zw. zart. 6 § 2 kks (jeżeli jest czyn ciągły) i w zw. z art. 7 § 1 kks
- a tak na marginesie czy nie będzie jeszcze kwalifikacji z kk dot podrobienia/przerobienia dokumentu (i wtedy dojdzie jeszcze zbieg z art 8 § 1 kks)
Co opisu
- musi odpowiadać opisowi z części ogólnej kk dot. pomocnictwa, w jaki sposób pomagał i trzeba wskazać do jakiego czynu to było pomocnictwo i na czym ten czyn polegał
- co do wskazywania danych osoby  to szkoły są dwie albo wskazać dokładne dane albo też wpisywać "innej ustalonej osobie" względnie "innej nieustalonej osobie" jeżeli takiej nie ustalono.
Miałem taką sytuację, że nie ustaliłem komu udzielono pomocy no tak wpisałem -innej nieustalonej osobie.
Na pewno opis będzie objętościowo duży więc podziel sobie na punkty, litery u tirety (w zależności od potrzeb).

28 lip 2019, 19:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81
Znajdź sobie pismo Departamentu Zwalczania Przestępczości Ekonomicznej MF z 30.01.2019r. nr DZP11.K723.1.2019 tam jest omówiona właściwość rzeczowa.
Z uwagi na zbieg idealny 56 § 2, 62 § 2 kks i 271 kk (piszesz że wystawiał puste faktury) i uchwałą SN z 7.01.2013r. I KZP 19/12 to przekazujesz do prokuratora który z kolei może przekazać do NUCS (nie możesz bezposrednio przekazać do NUCS bo on jest właściwy tylko do czynów z  56 § 2 kks ujawnionych w zakresie swojego działania).

29 lip 2019, 07:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 maja 2017, 18:36

POSTY        75
Dzięki za odpowiedzi, ale wątpliwości nadal są. Gdyż wszczęcie w US było w tamtym roku, a zarzut będzie w tym, więc co do właściwości to z pisma MF wynika że nadal organ postępowania przygotowawczego, który wszczął przed 2.01.19, chyba że materiał dowodowy pozwoli na 271kk to wtedy właściwy jest prokurator. Tak bynajmniej rozumiem. Ale czy wystawianie nierzetelnych faktur to będzie zawsze jednoznaczne że fałszował dokumenty? A co do pomocnictwa który organ, to chyba znaczenie ma kwota uszczuplenia, a ja mam do małej wartości więc wnioskuję że US :huh: Dużo niejasności w tym temacie :wacko:

29 lip 2019, 11:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Jak już jesteśmy przy tym piśmie to wskazać należy, że w przypadku zbiegu z innymi przepisami (54 § 2, 76 § 2 ) to przekazujemy takie sprawy do NUCS bez żadnej wątpliwości i problemów.
Co do art. 271 kk =- wystąp do właściwej prokuratury rejonowej z prośbą o zajęcie stanowiska / konsultacje w zakresie wystąpienia znamion z art. 271 kk - u mnie zdarzyło się że prokurator dopatrzył się takich znamion i poooszłoo,

29 lip 2019, 14:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]