Teraz jest 04 wrz 2025, 04:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
JPK a odpowiedzialność karna z art. 80 § 1-4 kks 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post JPK a odpowiedzialność karna z art. 80 § 1-4 kks
Witajcie :)
Macie może już jakieś doświadczenie z karaniem za "nie składa w terminie(...)" informacji  JPK? Kiedy kwalifikujecie jako wykroczenie a kiedy jako przestępstwo?

11 lip 2018, 13:28

REJESTRACJA03 lis 2017, 14:10

POSTY        83

LOKALIZACJAŚląsk
Post Re: JPK a odpowiedzialność karna z art. 80 § 1-4 kks
Póki co tylko kilka dni temu wnioski do SKK za brak JPK za styczeń poszły (dopiero po drugim wezwaniu do podatnika mogliśmy je sporządzić).
Czytając pismo z IAS w każdym wypadku powinno się karać jak za przestępstwo (skoro napisali że wszczynać mamy postępowanie przygotowawcze) ale rozmawiałem z Izbą gdzie "na gębę" ustaliłem że robimy postępowanie mandatowe tak jak w przypadku braku deklaracji.

11 lip 2018, 13:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
A jak zapatrujecie się na właściwość - kto te postępowania powinien robić? JPK składa się Szefowi KAS a NUS dostaje co miesiąc listę JPK nieprzesłanych? Czy przypadkiem właściwym nie powinien być Szef KAS?

12 lip 2018, 08:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Było jakiś czas temu pismo z MF co do właściwości - że NUS.

18 lip 2018, 23:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2014, 12:53

POSTY        122
paoloss niezły żarcik, już widzę Szefa KAS jak rozsyła wnioski po Polsce u ukaranie. A za JPK zerowe (bez faktur) złożone po terminie też będą kary czy jak z deklaracjami tylko jak jest podstawa opodatkowania? Wiem, że JPK i deklaracja to ci innego ale wydaje się trochę przegięciem karać jak ktoś nie wystawiał faktur i nie miał zakupów.

19 lip 2018, 07:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
KrzysiekT możesz napisać namiary na to pismo ewentualnie wysłać mi na priv?
Ja też średnio widzę jak za wszystkie JPKi miałaby karać Warszawa/Wrocław. ale przepis co do właściwości jest dość jasny w tym zakresie ... ujawnia Szef KAS skoro przesyła nam listy niezłożonych plików, a składa się je też do niego.

19 lip 2018, 08:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Paoloss: Jak wrócę z urlopu i ogarnę sprawozdanie kwartalne wg nowego wzoru i "pożary" to poszukam i napiszę. Z JPK-ami jest taki problem ze teraz są na tapecie i są generowane raporty  w kierunku karania z kks. A że algorytm wyłapuje wszystkich, którzy nie złożyli (niewazne, ze nie skałdali też VAT-ów) to później jest sporo pracy w segregowaniu tych danych.
HGDF: też uważamy, że jak zerowe (brak podstawy) ro trójeczka i nie ma co składać zawiadomień.
Dobra. Jadę na urlop. Narazka.

19 lip 2018, 09:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]