Teraz jest 04 wrz 2025, 02:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Ilość czynów z kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2014, 22:21

POSTY        129
Post Ilość czynów z kks
Stan faktczny: Kontrola stwierdziła , iż podatnik w deklaracji VAT 7 za I 2016r. zaniżył  sprzedaż poprzez jego niepełne ewidencjonowanie , co spowodowało że zaniżył za ten m- c kwotę do zapłaty  o 5000 zł ( podatnik wykazał do zapłaty 2.000 zł, urząd wyliczył do zapłaty  7000zł, w lutym zawyżył zakupy ( niezasadne) i urząd zmniejszył  kwotę zwrotu o 3000 zł ( podatnik otrzymał zwrot 4000) a us że powinien otrzymać 1000zł,  marcu i kwietniu tak samo jak w styczniu ( zaniźenie wpłaty po 1000zł) , w maju tak jak w lutym( zawyźenie zwrotu o 2000)  w czerwcu podatnik wykazał zwrot 3000zł , a us stwierdził , źe wogôle sie nie naleźy , a podatnik powinien zapłacić podatek 7000zł. W sprawie nie występują  kwoty do przeniesienia na następny m -c.  czy tu jest jeden czyn - wszystkie miesiące  razem 56 i 76 w zw z 6 i 7 kks  zsumować uszczuplenia , czy dwa ewentualnie  trzy czyny  , tj , jeden z 56 w zw z 6 za I, III, IV (zsumować zaniźenia,) drugi z 76 w zw z 6 II, V (zsumować zawyżone zwroty) trzeci 56 w zb z 76 w żw z 7 kks za VI 2016 ( uszczuplenie osobno zwrot i osobno niedopłata). Za pomoc dziękuję

07 lip 2017, 19:00

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Ilość czynów z kks
VAT jest podatkiem matematycznym, nierzetelna ewidencja w jednym miesiącu może skutkować uszczupleniem VAT do wpłaty bądź do zwrotu, w tym miesiącu lub następnych.

Dlatego prawidłowa ocena zachowania karalnego sprawcy, działającego przecież w warunkach z art. 6 par.2 kks może być tylko jedna: jedno zachowanie - jeden czyn. Dlatego istnieje art. 7 par.3 kks.

Gdyby chcieć przypisać sprawcy oddzielnie poszczególne "czyny" z art. 56 i 76 należałoby Sądowi wskazać, które faktury przyczyniły się do jednego uszczuplenia, a które do drugiego. A to przecież niemożliwe. Bo VAT jest matematyczny.

08 lip 2017, 11:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Zgadzam się z tobą Leibovitz jeśli byłyby przeniesienia z miesiąca na miesiąc ale tak jak napisałem w kazdym miesiącu jest inna nieprawidlowość ( zanizenie sprzedaży i tam wychodzi do dopłaty lub zawyżone zakupy i tam jest zawyżony zwrot) z powodu tej konktetnej nieprawidłowości  z faktur danego miesiąca wychodzi kwota do zapłaty lub do zwrotu. Tak jak wspominałem nadwyżki nie przenoszą się na następny miesiąc i stąd moje wątpliwości

08 lip 2017, 15:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        129
Przestępstwo czy wykroczenie w VAT ?
Kontrola stwierdziła że X w III 2015 r . zaniźył obrót  nieewidencjonując 1 faktury VAT za sprzedaż , podatek należny  12.000 zł.
Po prawidłowym rozliczeniu sytuacja wygląda tak , że w III podatnik powinien wykazać i zapłacić kwotę VAT 9000zł ( tyle wyszło do zaplaty po rozliczeniu za III 2015 ,)a nie jak wykazał X do przeniesienia 3000zł . powyższe spowodowało, że w IV nie przysługiwała kwota do przeniesienia z III, którą X wykazał w deklaracji  i wystąpił o zwrot podatku 4000zł . Dlatego  za IV musi oddać nienależnie otrzymany zwrot 3000zł ( należał mu siię za IV zwrot tylko 1000zł )
Czy taki czyn stanowi wykroczenie za III, i IV 2015 kwalifikowane z art 56 par 3 kks w zb z art 76 par 3 kks w zw. z art 6 par 2 kks i art 7 par 1 kks. jako naraźenie na uszczuplenie za III w kwocie 9000zł i narażenie na nienależny zwrot w kwocie 3000 zł. za IV. To by oznaczało, że czyn się już przedawnił. Wątpliwości budzi fakt , że nieprawidłowości pochodzą z 1 faktury w której podatek VAT wynosi 12.000zł, a więc przestępstwo. Jak zakwalifikowalibyście takie zachowanie.

29 paź 2017, 17:07

POSTY        969
Oskarżyłbym o to, że w marcu nierzetelnie prowadził ewidencję VAT w ten sposób, że nie wykazał w niej faktury nr o wartości brutto ... przez co podał nieprawdę w deklaracjach VAT-7 za III i IV i uszczuplił VAT za III o 9000 i naraził na bezpodstawny zwrot za IV w kwocie 3000, tj. o przestępstwo skarbowe z art. 61 par.1 w zbiegu z art. 56 par. 3 i art. 76 par.3 w związku z art. 6 par.2 i art. 7 par. 1 kks

30 paź 2017, 00:04
Znawca

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Ale te zbiegające się wykroczenia są już  przedawnione - ja bym jak coś stawiał samo 61 § 1, ewentualnie można się pokusić (słyszałem, że tak robią) o opisanie, że X naraził na uszczuplenie podatek VAT w kwocie 12.000 zł poprzez zaniżenie podatku za III w kwocie 9000 i zawyżenie zwrotu za IV w w kwocie 3000 zł, i zrobić 56 § 2 w zb. z 76 § 2 i 61 § 1 (ale to trochę karkołomne może być).

30 paź 2017, 07:19

POSTY        969
Dzięki Art.7 "wykroczenia" nie przedawniają się. Art 7 sprawia, że nie ma wykroczeń z art. 56 i 76 i przestępstwa z art. 61, a jest jedno przestępstwo z art. 61, 56 i 76.

30 paź 2017, 12:13
Zaawansowany

REJESTRACJA04 kwi 2018, 22:15

POSTY        31
Stan faktyczny: podatnik w ewidencji VAT w styczniu 2016r.  zaewidencjonował 10 pustych faktur na rzekomy zakup towaru i wykazał w deklaracji VAT złożonej 25.02.2016r. Także wykazał te faktury jako koszty w pkpir oraz w złożonym w dniu 30.04.2017r. PIT-36. Do dopłaty w PIT wychodzi 8.000zł, w VAT 7.000zł.
Chciałem zakwalifikować ten czyn w zbiegu z  art.62 kks w zw. z art.61 kks i w zw. z art.56 kks w zw. z art.6 par.2 kks i art.7 par 1 kks jako 1 czyn i zsumować uszczuplenia. Jednakże zastanawiam się, czy to będzie jednak prawidłowe, bo przerwa pomiędzy złożonymi deklaracjami jest powyżej 6 miesięcy. Więc może jednak dwa czyny. Czy liczy się zamiar uchylania  i fakt posłużenia się w obu deklaracjach tymi samymi fakturami i jednak jeden czyn.

17 lip 2018, 22:36
Zaawansowany

REJESTRACJA04 kwi 2018, 22:15

POSTY        31
I znów mam problem z ilością czynów. Do stanowiska wpłynęło zawiadomienie z którego wynika, iż Kowalski z powodu niezłożenia VAT- 7 za X 2017r. został wezwany do złożenia deklaracji. Deklaracji nie złożył. Organ wezwał ponownie do złożenia VAT-7 za X oraz za XI 2017r. Brak deklaracji nadal. Organ wysyła kolejne wezwanie do złożenia VAT-7 za X, XI, XII 2017r. I tak dalej. W sumie wzywa od X do III 2018r. Wezwania są częściowo odbierane, częściowo awizowane. W maju co kilka dni wpływają deklaracje, w których zawsze wykazywana jest sprzedaż i zakupy, z tymże za X jest podatek do wpłaty, za XI do przeniesienia, XII do wpłaty, I do przeniesienia itd. Czy prawidłowe jest zakwalifikowanie takiego czynu jako 2 wykroczenia. Jedno z art. 54 par 3 kks w zw. z art. 6 par 2 kks( tam gdzie podatek jest do wpłaty) oraz 56 par 4 kks w zw. z art. 6 par 2 kks ( tam gdzie podatek jest do przeniesienia), czy też jest to jeden czyn za wszystkie miesiące X- III  z art. 54 par 3 kks w zw. z art 6 par 2 kks i a tylko uszczuplenie należy zsumować z miesięcy do zapłaty.  
Czekam na wasze opinie.

26 wrz 2018, 22:13
Znawca

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
A jak wszczynałeś to deklaracje były złożone czy nie? Bo jak tak to tylko 56 § 4 za wszystkie deklaracje (ewentualnie 57 za wpłaty nieterminowe).

27 wrz 2018, 06:56

POSTY        969

Art. 54. § 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu organowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji, przez co naraża podatek na uszczuplenie, podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

Czy w Twoim stanie faktycznym podatnik nie złożył deklaracji?

Bo jeżeli złożył, nawet po wezwaniu urzędu, to zachowanie to nie wyczerpuje znamion czynu z art. 54 kks. Zwróć uwagę, że w treści art. 54 § 1 kks nie jest wymagane złożenie deklaracji w terminie.

A jeżeli złożył po terminie, to pozostaje Ci jedynie art. 56 § 4 kks.

27 wrz 2018, 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]