Napiszcie proszę kto jest właściwy do prowadzenia dochodzenia w następującej sprawie, tj. US, UCS czy prokurator. Z otrzymanych materiałów wynika, że X wystawiał w marcu i kwietniu 2016r. faktury VAT zaniżając w nich wartość wykonanej usługi. Klient płacił za usługę 10.000 zł a faktura opiewa na 5000zł. Faktur jest kilkanaście na ww. wartości. Ze zmienionego art. 133 kks wynika że sprawy z art. 62 kks prowadzą UCS. Ale tu będzie zbieg art. 61 i art.62 i art.56 kks. Nie wiem czy powinien tu być też zbieg z art.270 kk i art. 8 kks. Jak zakwalifikować prawidłowo taki czyn i kto powinien prowadzić postępowanie. Za pomoc dziękuję sprawa pilna.
28 sty 2019, 22:11
Re: Właściwość rzeczowa
Wg zmian w kks w art. 133 par 1...62 par 2 - naczelnik urzędu celno-skarbowego, dla nich przekazujemy czyn prawidłowo będzie kwalifikował UC.S
29 sty 2019, 14:17
Trzeba przyznać, ze ustawodawca zrobił us-om dobrze. Nierzetelne faktury pojawiają się w ustaleniach kontroli z zatrważającą częstotliwością. A skoro w kwalifikacji zbiegowej pojawia się 62 § 2 kks no to wiadomo - UCS. Ale tak na poważnie, to jest to jakaś spójność, żeby nie było tak, że fałszowanie faktur z kk prowadzi UCS a z art. 62 § 2 - US, który musi dopiero przekazywać do UCS,
03 lut 2019, 18:30
Niewszczęte przekazujemy do UCS, wszczęte prowadzimy - zgodnie z przepisami wprowadzającymi.
03 lut 2019, 21:44
No ale pojawiło się stanowisko MF żeby zbiegi art. 56 § 2 kks z 62 § 2 kks przekazywać do prokuratur
18 lut 2019, 23:04
krzysiekt
No ale pojawiło się stanowisko MF żeby zbiegi art. 56 § 2 kks z 62 § 2 kks przekazywać do prokuratur :D
A ci już szykują sobie miejsce na półkach...
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
19 lut 2019, 07:22
Do UCS przekazałam "czyste" 108 czyli kwalifikacje z art. 62 kks. Jeżeli decyzja nie jest wydana w oparciu o art. 108 a kwalifikacja będzie 56§2 w zb. z 62 kks bo występują puste faktury to też przekazujecie do UCS?
19 lut 2019, 13:59
, gu cy
krzysiekt
No ale pojawiło się stanowisko MF żeby zbiegi art. 56 § 2 kks z 62 § 2 kks przekazywać do prokuratur :D
22 lut 2019, 19:51
Ale na jakiej podstawie przekazywać do prokuratora. Ten zobaczy i odeśle do US. Może ktoś ma jakiś pomysł.
22 lut 2019, 19:54
Ja przekazałem do prokuratury. Dołączyłem ksero pisma z MF i odpowiedni fragment nawet zaznaczyłem mazakiem
22 lut 2019, 20:37
My też planujemy robić jak Babad plus wpisanie, że w naszej ocenie właściwy jest UCS. No i na początku pisma od razu wskażemy że działamy na polecenie MF.
25 lut 2019, 18:43
Czy Prokurator odesłał akta czy na razie cisza po tym przekazaniu? Bo my nie odważylismy sie jeszcze tego zrobić a ludzie pytają gdzie mają kierować wnioski czy do KS czy bezpośrednio do PR.
30 mar 2019, 20:28
Z korespondencji otrzymanej z Mf wg.mojej umiejętności czytania ze zrozumieniem wynika, że wszystko z 62 powinniśmy przekazać do UCS a wyłącznie te zawiadomienia gdzie jest oblig prowadzenia śledztwa do prokuratury.
31 mar 2019, 22:16
No my trochę inaczej tzn. z 62 jak najbardziej do UCS ale zbiegi np. 56 z 62 gdzie uszczuplenie wynika wlaśnie z rozliczeniem tych nierzetelnych faktur? Prokurator ma dostac sprawę po to by zdecydować który organ ma prowadzić us czy ucs? Nadal to dla mnie niezrozumiałe