Zawiadomiono nas z zewnątrz , o podejrzeniu popełnienia przestepstwa z art. 55 kks. - firmanctwo. Z otrzymanych materiałów wynika, iż Podatnik Z, na którego jest zarejestrowana działalność nie bardzo się na niej znał, wyjaśnił, iż firmę prowadził X. X był zatrudniony u Z na umowę o pracę . X wyjaśnił, iż on pracował u X , zajmował się praktycznie całą tą działanością. Nie bardzo wiem od czego tu zacząć. Kontola, wszczęcie , a może czynności spr. i odmowa wszczęcia. Raczej nie ma tu narażenia na uszczuplenie. Może ktoś miał podobną sprawę, może są jakieś wyroki, bo komentarze w tym zakresie są strasznie lakoniczne.
Sprostowanie, oczywiście X pracował u Z.
19 lut 2007, 09:46
Ja znalazłem tylko to:
II AKa 417/2001 Porównanie brzmienia przepisu art. 93 § 1 u.k.s. i art. 55 § 1 k.k.s. przemawia za tym, że obecnie znamiona przestępstwa firmanctwa zostały doprecyzowane. Z treści ostatniego z powołanych przepisów wynika, że skutkiem przestępczego działania jest narażenie na uszczuplenie podatku, co oznacza, że zaistnienie uszczerbku finansowego jest wysoce prawdopodobne.
SA/Gd 2726/94 Przypadki orzekania o odpowiedzialności osób trzecich za zaległości podatkowe podatnika; tryb orzekania o tejże odpowiedzialności.
SA/Gd 3083/94 Określenie odpowiedzialności za zobowiązania podatkowe firmowanego, za które firmujący odpowiada solidarnie z firmowanym.
SA/Po 239/92 Każdy, kto podejmuje się prowadzenia działalności gospodarczej, nie może dopuszczać się firmactwa i dlatego też musi ponoć wszelkie konsekwencje prawnopodatkowe związane z użyczeniem swego nazwiska.
28 mar 2007, 15:55
Polecam tobie następującą literaturę:
J. Krawczyk – Firmanctwo, Prawo Przedsiębiorcy Nr 31/1994, L. Wilk – Firmanctwo – art. 55 kodeksu karnego skarbowego, Prokuratura i Prawo Nr 6/2001, L. Wilk – Szczególne cechy odpowiedzialności za przestępstwa i wykroczenia podatkowe, Katowice 2006.
Nie sądzę byś mogła znaleźć odpowiedź na nurtujące ciebie pytanie w komentarzach do kks-u. Orzecznictwo jest równie ubogie, jak i literatura przedmiotu. Z pozdrowieniami.