Teraz jest 05 wrz 2025, 13:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Nierzetelne (zawyżone) faktury 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2016, 11:27

POSTY        2
Post Nierzetelne (zawyżone) faktury
Witam forumowiczów

Ostatnio miałem nadmiar wolnego czasu i przeczytałem cały KKS. Niekoniecznie go całkowicie rozumiem. Po skończonej lekturze zrodziła się w mojej głowie myśl, że mogę w razie jakiejś kontroli zostać uznany za przestępcę, choć na co dzień staram się być skrajnie uczciwy.

Prowadziłem przez krótki czas działalność gospodarczą i w ramach niej świadczyłem usługi dla firmy zarejestrowanej na Cyprze. Firma ta prowadziła program partnerski, wypłacała partnerom prowizję za reklamowanie jej produktów. Każdy współpracownik tej firmy miał założone konto na jej stronie internetowej i w panelu po zalogowaniu była podawana co miesiąc kwota przeznaczona do wypłaty.

W 2014 roku wystawiałem łącznie 8 e-faktur na kwotę podaną w panelu. Wysyłałem im je drogą email i nigdy nie otrzymałem żadnego zastrzeżenia co do prawidłowości faktur. Na konto bankowe wpływała kwota o około 20 zł niższa. Zorientowałem się o tym dopiero po kilku fakturach i niezbyt się tym przejąłem. Płatność za fakturę była wykonywana przez pośrednika szybkich płatności i uznałem, że to jest prowizja którą sobie pobiera z mojej wypłaty.

W drugiej połowie 2015 roku wznowiłem działalność na dwa miesiące i wystawiłem tej firmie jedną fakturę. Tym razem w okolicach wypłaty wysłali do mnie prośbę o wystawienie faktury na kwotę, która wpłynie na konto bankowe i tak postąpiłem.

Zdałem sobie sprawę z tego, że tak naprawdę nie jestem w stanie stwierdzić czy 20 złotych pobierał pośrednik, czy ta firma po prostu wysyłała 20 złotych mniej. Od tego chyba tak naprawdę zależy prawidłowość faktur wystawionych w 2014. Starałem się ostatnio drążyć temat. Wysłałem do nich pytanie drogą e-mail o to w którym dokładnie momencie ginęło to 20 zł i czy z ich strony wymagana jest korekta faktur. Jak na razie jestem ignorowany i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Prowadzą biznes na Cyprze i prawdopodobnie niezbyt ich obchodzą problemy polskiego podatnika.

Interesuje mnie czy mogą być jakieś poważne konsekwencje z tego, że faktury są wystawione na kwotę wyższą o około 20 zł niż wpływy na konto? Nie osiągnąłem w wyniku tego działania żadnych korzyści i zapłaciłem wyższy podatek. Transakcja wewnątrzwspólnotowa, więc VAT 0%. Niestety błędne faktury to jednocześnie błędne informacje podsumowujące VAT-UE, błędne księgi przychodów i rozchodów, błędny PIT-36 i może coś jeszcze, co nie przychodzi mi teraz do głowy. Błędna informacja podsumowująca jest według KKS uznana za przestępstwo skarbowe i nie ma nawet w tym artykule żadnych paragrafów typu "w wypadku mniejszej wagi, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1 podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe". Czy taka sytuacja jest też zagrożona tym o czym mówi art. 37 i brakiem możliwości dobrowolnego poddania się karze?

23 lut 2016, 22:36
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
Post Re: Nierzetelne (zawyżone) faktury
Szanowna/y Pani/e. To jest forum skarbowców, na którym większość osób potrafi tylko narzekać na swoje wynagrodzenia, organizację itp. Niestety większość osób nie wypowiada się merytorycznie. Przykro mi bardzo, że musiał/a Pan/i czekać tak długo na prostą informację. W przedstawionym stanie faktycznym musi zostać poddana analiza umowy. Jeśli zgodnie z umową wynagrodzenie należne było w kwocie 100, a przelew został zrealizowany na 80 to wszystkie wystawione faktury są prawidłowe, gdyż kwota na fakturze winna odzwierciedlać należność za usługę, nie jest istotne czy została ona zapłacona. Natomiast jeśli z zawartej umowy wynikało, iż Pani/a wynagrodzenie miało wynosić 80 to faktury są wystawione nieprawidłowo.
Następnym razem proponuję wpis o treści: Durne urzędasy zakwestionowały mi xxxxx. Otrzyma się wtedy odpowiedź razem z uzasadnieniem. Niestety duża część osób pracujących w organach podatkowych i skarbowych nie potrafi zrozumieć, że jest dla podatników.

24 lut 2016, 16:05
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Jest też inne - mniej obelżywe wyjaśnienie.  
Sprawa jak widać po opisie może być "trochę inna" niż przedstawił to autor (np. jakie to usługi). Bez analizy stanu faktycznego nikt zdrowo myślący nie podejmie się wydania opinii, nie wiadomo komu i w jakim celu.

24 lut 2016, 17:06
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2016, 11:27

POSTY        2
Dziękuje za odpowiedzi.

supersaper                    

np. jakie to usługi

Usługa polegała na promocji i reklamie produktów tej firmy. Firma ta działa podobnie do sieci afiliacyjnej (https://pl.wikipedia.org/wiki/Sie%C4%87_afiliacyjna) z tym że ma tylko własne produkty. Prowadzą ją tak naprawdę nasi rodacy, jedynie ku mojemu obecnemu zmartwieniu zarejestrowali swoją działalność na Cyprze.

Każdy partner miał za zadanie sprowadzenie klientów na strony sprzedażowe tej firmy poprzez indywidualne linki reklamowe wykorzystujące mechanizm cookie. Ja głównie zamieszczałem te linki na swoich stronach internetowych jako reklamę i tworzyłem teksty polecające. Wypłata dla partnera była obliczana przez tą firmę na podstawie ewentualnych zakupów dokonanych przez sprowadzonych klientów. Informacja o wysokości należnej wypłaty była podawana w panelu i można się było tylko z nią zgodzić.

Grisza00                    

W przedstawionym stanie faktycznym musi zostać poddana analiza umowy

Ogólnie żadna umowa nie była podpisywana. Teraz jest tylko akceptacja regulaminu przy rejestracji na ich stronie internetowej, nie jestem w stanie powiedzieć jak on wtedy brzmiał i czy w ogóle był. W obecnym regulaminie nie ma nic o potrącaniu 20 zł z naliczonej prowizji.

Wczoraj męczyłem ich wiadomościami i odpisali. Poniżej fragment korespondencji:

=========[oni]===========

2016-02-24 08:34:44

Witam,

Te 20 złotych to koszty operacyjne. Faktury powinny być wystawiane na kwoty, jakie otrzymał Pan w przelewie. Jeżeli wcześniej wysyłał Pan błędne faktury sugerowalibyśmy ich korektę.

Pozdrawiam

=========[ja]===========

2016-02-24 09:07:45

Dziękuje za odpowiedź.

Czyli rozumiem, że ten koszt operacyjny był realnie ponoszony przez Was? Bardzo proszę o potwierdzenie tego.

W najbliższym czasie (w weekend) wystawię faktury korygujące i wyślę je Państwu.

Pozdrawiam

2016-02-24 09:28:04

Uściślę pytanie, bo być może zostanie źle zrozumiane.

Czyli rozumiem, że ten koszt operacyjny Wy płaciliście pośrednikowi płatności, a kwota którą realnie zarobił partner jest pomniejszana o ten koszt?

=========[oni]===========

2016-02-24 09:53:48

Koszty operacyjne są zawsze potrącane z konta Partnera.

Partner powinien wystawić fakturę na taką kwotę, jaką otrzymał w przelewie (czyli tę pomniejszoną o koszty operacyjne).

Pozdrawiam

Na chwilę mam taki pomysł, że wystawię korekty dla tych 8 faktur, zrobię korekty VAT UE i przekażę je wraz z wyjaśnieniami i wydrukiem korespondencji do US. Jest to w miarę dobry pomysł w obliczu powyższej korespondencji?

Cała sprawa toczy się o 160zł lub 20 zł. W zależności czy za prawidłowe zostaną uznane faktury "zawyżone" czy ta jedna "niezawyżona". Czy takie błędy na fakturach i wynikłe automatycznie błędy w KPIR, PIT oraz informacja VAT-UE mogą zostać potraktowane jako "wypadek mniejszej wagi" i skończyć się mandatem lub dobrowolnemu poddaniu się karze czy od razu kryminał? Szczególnie nie podoba mi się perspektywa wpisania do rejestru skazanych, ewentualne kary pieniężne jakoś przełknę.

Z tego wszystkiego najbardziej mnie stresuje sprawa tych informacji VAT UE, bo złożenie błędnych jest zawsze traktowane jako przestępstwo (przynajmniej ja tak rozumiem KKS i Art. 80a. § 1., zakładam że Art. 1. § 2. nie zostanie wzięty pod uwagę). Jak to jest w rzeczywistości? Czy jest możliwość korekty tych informacji podsumowujących po ewentualnej kontroli z US lub UKS? Czytałem że można korygować po kontroli deklaracje, nie wiem czy VAT UE również jest deklaracją. Druk ma nazwę "Informacja podsumowującą o dokonanych wewnątrzwspólnotowych transakcjach" i wygląda na to, że jest tylko zbierany przez US dla celów statystycznych. Czy istnieje możliwość wszczęcie od razu jakiś czynności przez US lub UKS po zakończeniu których korekta i tak nie będzie możliwa?

24 lut 2016, 19:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 gru 2008, 07:52

POSTY        153
supersaper                    

Jest też inne - mniej obelżywe wyjaśnienie.  
Sprawa jak widać po opisie może być "trochę inna" niż przedstawił to autor (np. jakie to usługi). Bez analizy stanu faktycznego nikt zdrowo myślący nie podejmie się wydania opinii, nie wiadomo komu i w jakim celu.

Szanowny Panie. Jaka różnica "komu". Czy chce Pan informacje dotyczące imienia i nazwiska, czy może numeru NIP. Sprawa jest bardzo prosta niezależnie od tego jakie są to usługi (jeśli uważa Pan, że jest to istotne to proszę o odpowiedź). Stan faktyczny został przedstawiony, życzę "zdrowych myśli" szczególnie jeśli pracuje Pan w US i przemyślenia dla kogo Pan pracuje (komu ma służyć).

25 lut 2016, 15:39
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2013, 22:12

POSTY        418
@ rkolman1986
Jakakolwiek odpowiedź na tym forum nie jest dla nikogo wiążąca. Jeśli nie widzi się akt sprawy, tutaj: dowodów źródłowych, to nie można nikomu w niczym doradzać. Zresztą to jest forum dla skarbowców, a nie dla podatników. Podatnicy mają swoje odrębne fora.

Najlepsze, co Pan może uczynić, to zwrócenie się do właściwego dyrektora izby skarbowej składając wniosek do biura podawczego, poniżej link z adresami i właściwymi formularzami ORD do pobrania na stronie:

http://www.mf.gov.pl/administracja-poda ... 11718C01B0

Należy opisać dokładnie sprawę, podać własne stanowisko i czekać na odpowiedź. Trzeba też wnieść  opłatę za tę interpretację. Opłata wynosi 40 zł od każdego stanu faktycznego lub zdarzenia przyszłego będącego przedmiotem wniosku. Na stronie są numery kont bankowych, na które należy dokonać wpłaty.
Po otrzymaniu interpretacji jest ona wiążąca dla Pana i dla organów podatkowych.

Ew.można zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej

Krajowa Informacja Podatkowa

czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 18.00

Infolinia:

Z tel. stac.: 801 055 055

Z tel. kom.: (22) 330 0330

Z zagranicy.: +48 22 330 0330

www.kip.gov.pl

(jednak informacja z KIP również nie jest wiążąca dla nikogo).

I to jest wszystko, w czym możemy pomóc za pośrednictwem tego forum.

Pozdrawiam.

25 lut 2016, 18:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]