Teraz jest 05 wrz 2025, 15:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Wniosek o zawieszenie postępowania 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2013, 13:33

POSTY        30
Post Wniosek o zawieszenie postępowania
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że podejrzany w trakcie trwania postępowania przygotowawczego, składa wniosek o zawieszenie postępowania. O ile mi się wydaje przepisy kpk tego nie przewidują. Co z takim wnioskiem należy zrobić?

23 wrz 2015, 11:01
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
Post Re: Wniosek o zawieszenie postępowania
Wydać postanowienie w przedmiocie zawieszenie postępowania (zawieszające albo odmowne), które jest zakarżalne.

23 wrz 2015, 13:43
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 18:11

POSTY        30
agili12                    

Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że podejrzany w trakcie trwania postępowania przygotowawczego, składa wniosek o zawieszenie postępowania. O ile mi się wydaje przepisy kpk tego nie przewidują. Co z takim wnioskiem należy zrobić?

Sygnatura:         DU rok 1997 numer 89 poz. 555
Tytuł:         Kodeks postępowania karnego
Data ogłoszenia:         1997-08-04
Data wejścia w życie:         1997-08-04
Kodeks postępowania karnego

Dział I Przepisy wstępne
   Art. 9. kpk

Art. 9. § 1. Organy procesowe prowadzą postępowanie i dokonują czynności z urzędu, chyba że ustawa uzależnia je od wniosku określonej osoby, instytucji lub organu albo od zezwolenia władzy.

§ 2. Strony i inne osoby bezpośrednio zainteresowane mogą składać wnioski o dokonanie również tych czynności, które organ może lub ma obowiązek podejmować z urzędu

i dalej:
art 22 kpk i art 114 a kks, w zależności od stanu faktycznego i ew. przesłanek (ich braku)

23 wrz 2015, 17:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 cze 2013, 13:33

POSTY        30
Przesłanki do zawieszenia nie było i pozostawiłam wniosek strony bez rozpatrzenia, bez wydania postanowienia o odmowie zawieszenia skierowałam akt oskarżenia. Jeśli adwokat się do tego doczepi to co dalej?

25 wrz 2015, 13:57
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 18:11

POSTY        30
Nic.
Przedmiotowy wniosek to nie klasyczny wniosek dowodowy z ew. rygorami i konsekwencjami a reakcją fopp na wniosek strony było bo prostu wydanie innego  rozstrzygnięcia aniżeli wnioskowane - w tym przypadku wniesiono AO, do rozpoznania w trybie jurysdykcyjnym; z ew. "wydumanymi pretensjami" adwokata na wokandzie.
Należało tylko załączyć ww. wniosek strony do akt sprawy, do wiadomości sądu na okoliczność "zarzutów" adwokata - w obecnym stanie teczka: inne, jako zał. do AO.

26 wrz 2015, 13:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]